Коледа наближава, а коремчето на МАЙ-ската мама наедрява- Тема 6

• 31 412
  • 732
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, Дами! Включвам се и аз във форума с голяма радост, че ще общувам с хора, които са на моята вълна. Терминът ми е на 06.05.2013 г., ако устискам дотогава /бебчо малко избързва с размерите/. Надявам се да изчакам зодия телец Simple Smile

# 601
dollface аз днес бях на доктор, че ме боли и мен гърлото и ми предписа ТАНТУМ ВЕРДЕ на ден 3х1, и ТОНЗИЛОТРЕН ТАБЛЕТКИ на ден 3х1 преди ядене. Питах и за тези лукчета, каза че може да се смучат само да не прекалявам  Simple Smile

LizyD добре дошла  Hug

# 602
Преди около месец и аз бях понастинала. За гърлото ми изписаха hexoraleten n, а в допълнение аз си правех гаргари за почистване на лигавицата. Мисля, че помага

# 603
Благодаря ви за хубавите пожелания.  Hug Вчера, за мен, беше много хубав и изпълнен с положителни емоции и изненади ден. Желая на всички лека бременност и здрави и хубави бебчета през май.

Честито на мамите, разбрали пола. И аз нямам търпение да разбера какво се крие вътре в мен. На 18-ти съм при док, дано вече ми каже.

Честито и на Малинка. Дълъг и щастлив семеен живот! Желя ти винаги да има разбирателство и хармония в семейството!

# 604
ЕЕЕЕ missmall защо така твоята приятелка ще развали вярата на детето си в нещо толкова хубаво  Confused Аз на моето дете няма да казвам, че Дядо Коледа не съществува докато само не разбере ....Аз страшно много обичам празниците , особено Коледата . Закачили сме на малкия една елха, на която има 24 джобчета и сега отброяваме дните до Коледа, като всяка сутрин дядо Коледа му оставя по една шоколадова фигурка, и той е толкова ентусиазиран сутрин се буди  с думите " нещо оставил?" и първата му работа е да изтича да види дали има нещо в елхата Simple Smile От време на време му оставя нещо и под голямата елха и той като види нещо там и направо грейва Simple Smile
За мене си е много хубаво да виждам цялата тая детска радост и вълнение !

# 605
Мммм, да. Преди седмица имахме разговор за дядо Коледа. Дъщеря ми е вече е на 8 и половина и положението е малко сложно. В училище вече и дават ценна информация за съществуването на това - онова и въпросите тази година валят. Да споделя как се измъкнах аз за сега.
Въпросът съществува ли дядо Коледа се изстреля една хубава вечер, след като я питах дали няма да му пише писмо. С тона, с който беше зададен ми навя лек сарказъм. След кратко чудене какво да отговоря, реших да атакувам с въпрос въпроса /не искам да я лъжа, а да премине плавно към "истината за Дядо Коледа"/. Та въпросът ми беше : Вярваш ли, че съществува любов, чудеса, магия, дори Бог? Тя отговори, разбира се ДА. И тогава аз заключих: Е по същия начин с дядо Коледа. Вярваш, че съществува, усещаш го, очакваш го, но не го виждаш. Той е любов, магия, доброта, щедрост, радост и родителите му помагат с подаръците, защото децата по света са много и някои се нуждаят повече от него.
Веднага следва втори въпрос: А мога ли да му стана помощник?
Отговор: Разбира се, че можеш. Виж колко хора му помагат: родители, благотворителни организации, известни личности.
Ама от къде й хрумват, направо да се чудя какво да измислям?! Но няма начин в една определена възраст да не се стигне до тук.
Забравих как се скрива текст за да не пълня темата излишно.

# 606
Silk много ми хареса обяснението ти за дядо Коледа Hug дано да успея да го запомня за след 5-6 години да го ползвам и аз:)

# 607
Първо  nbirthday на P.Petunia! Много здрава, обичана и щастлива бъди!

Още една хубава новина за всички мами Simple Smile
С разпоредбите на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. (ЗБДОО 2014 г.):

1.се увеличава максималният месечен размер на осигурителния доход от 2200 лв. на 2 400 лв. (чл. 8, ал. 1, т. 4); (това не е хубаво)

2.се увеличава размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст на 340 лв. ( 240 лв.през 2013 г.) (чл. 11);

3.С § 4 от ПЗР на ЗБДОО за 2014 г. се правят промени и в Кодекса за социално осигуряване (КСО), като следва да се има превид, че:

3.1  се запазва периодът, от който се изчисляват краткосрочните обезщетения при временна неработоспособност (18 календарни месеца) и безработица (24 месеца), но се намалява при бременност и раждане -  от 24  на 18 месеца (чл. 41, ал. 1 и чл. 49, ал. 1 и чл. 54б);  
3.2 се запазва периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни (чл. 50, ал. 1);  
3.3 се запазва режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност съгласно чл. 40, ал. 5 от КСО – първите три работни дни се изплащат от осигурителя в размер 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение, а от 4-тия ден на настъпване на неработоспособността - от ДОО.

Мисля,че поне това е хубаво, тъй като базата ще е само 18 мес, а не 24 мес. при изчисляване на обезщетението за майчинство.

# 608
Здравейте момичета,това със записа на децата и датите за раждане във ФБ е много готино,само дето аз не знам още какво ще е нашето човече (което за мен няма значение,само да си ми е здравичко),ще изчакаме малко със записа.
Честито на омъжилите се мами,много щастие им желая!

# 609
 married Честито Малинка, много щастие и усмивки, любов и разбирателств bouquet

LizyD, добре дошла леко и прятно бременеене pregnant, прекрасно малко теленце ти желая Simple Smile

Аз водичка пия по много от години се насилвам си се и на мен не ми е мн приятна водата, но тя е живот все пак и никоя друга течност не може да я замени.  Аз лично пия вода по схемата на звездичка всеки час по чашка и не е толкова много, даже отскоро си сложих една програмка на телефона да ми напомня Simple Smile Но всеки знае себе си, моята баба например също не обича вода, за нея чаша вода на ден е страшно голямо количество, е на 84 години е.

# 610
  • София
CieraLeon, благодаря за полезната информация!
3.3 се запазва режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност съгласно чл. 40, ал. 5 от КСО – първите три работни дни се изплащат от осигурителя в размер 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение, а от 4-тия ден на настъпване на неработоспособността - от ДОО.
Болничният през цялото време ли е 70% от възнагражданието или само докато е за сметка на работодателя?
Иначе това, че вдигат максималния осигурителен праг наистина не е хубаво. Confused

Вода пия като се сетя и каквато има. В повечето случаи до обяд изобщо не се сещам, но следобед обикновено се обезводнявам и ме заболява главата, та тогава наваксвам. Но при всички случаи не ги докарвам до 2 литра на ден.

Относно дядо Коледа - никога не бих лишила детето да вярва в каквито чудеса си иска. Колкото по-дълго съхрани детското в себе си в тоя смахнат свят, толкова по-добре.

# 611
CieraLeon, благодаря за полезната информация!
Болничният през цялото време ли е 70% от възнагражданието или само докато е за сметка на работодателя?
Иначе това, че вдигат максималния осигурителен праг наистина не е хубаво. Confused

Вода пия като се сетя и каквато има. В повечето случаи до обяд изобщо не се сещам, но следобед обикновено се обезводнявам и ме заболява главата, та тогава наваксвам. Но при всички случаи не ги докарвам до 2 литра на ден.

Относно дядо Коледа - никога не бих лишила детето да вярва в каквито чудеса си иска. Колкото по-дълго съхрани детското в себе си в тоя смахнат свят, толкова по-добре.

Болничния е 70% от БТВ в първите 3 дни (времето, през което е за сметка на работодателя), после от НОИ е в размер на 80% за временна неработоспособност и 90% при бременност и майчинство - т.е. както досега. Това няма промяна.

# 612
  • София
Аз и досега явно не съм знаела как е точно. Mr. Green Мислех, че през цялото време е 80% и то не от брутния доход, а от нетния.

# 613
Аз и досега явно не съм знаела как е точно. Mr. Green Мислех, че през цялото време е 80% и то не от брутния доход, а от нетния.

и за да съм максимално точна от "среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход". Първо ти се изчислява на база брой раб.дни. Затова и обезщетението за майчинство ще варира всеки месец в зависимост от броя работни дни в месеца.

Ще добавя,че  при придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето. Знам,че има майки, които са в майчинство още за 1во детенце.

# 614
Лоли, за мечото грозде - определено не, търси му се тератогенно действие, дори и при възрастни е разрешен прием само до 4 семици за цяла година! За бъбреците Солидаго ( Енчец) или
Кранбери ( Червена боровинка) и повечко вода.
Моят корем е доста твърд, и от два дни съм залепнала за дивана, постоянно ме пробожда. Днес съм вече на 500мг Магнезий и чак сега започва да отпуска...
Силк, страшна погача....  chef
За водата забравих само да напиша, че жаждата ( а от нея..главоболие, запек...) е сигнал за дехидратация, за това не е хубаво да се чака човек да ожаднее, за да пие.

Последна редакция: пт, 13 дек 2013, 18:33 от Zwezdicka

Общи условия

Активация на акаунт