Коледа 2013 - тема 3

• 61 541
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Тедка-кокетка, много са хубави щолените. Браво!  Hug

pufita, мисля, че няма проблем да съхраняваш линцерите на остъклен балкон.  Peace
Коричките за щолена са захаросани. Суровите горчат. Не пиша от личен опит, а това, което съм прочела от споделеното в темата.  Peace Може да ползвате от Лидл (аз ползвах такива) или да си направите (има ги на първа страница).
Аз заместих рома с коняк Хенеси (ММ каза, че като е гарга, рошава да е  Mr. Green , според него е по-добър избор, ще видим).
Home raider , да отговоря на въпросите ти.
1. аз заместих с коняк.
2.киснах стафидите около 2ч.
3.първоначалното тесто (говориш за активирането на маята, нали?) трябва да е с консистенцията на боза - аз сложих маята, топлото прясно мляко, 1суп.лъж. захар и 2-3 лъж. брашно.
4. на първа страница Джемма е обяснила как се захаросват корички.
5.през цялото време държах тавата отдолу (всъщност моята е от фурната и тя по принцип си стои винаги там).  Peace
Успех! Отдели си доста време, че тестото бавно втасва.

п.п.Аз днес ще съм на вълна меденки (на Джемма и nudel33(с ръжено брашно)), да видим докъде ще смогна.
Ползотворен и успешен ден!   bouquet

# 286
  • София
Добро утро,

ванилените кравайчета са готови, довечера са наред линцелите.

Прекрасни щолени, момичета.   bouquet

# 287
Направих и втората партида меденки, този път на Джули
Скрит текст:
Скрит текст:
Днес няма да мога да правя нищо, но утре са на ред линцерите. Засега вървя стриктно по плана си.
Mimi0585, линцерите ти са супер, дано и моите се получат така!
K a t r i n, камбанките са уникални, много ми харесаха!
Биси 13, добра работа си свършила  Peace Двуцветните спирали са много красиви, замислям се дали да не вмъкна и тях в списъка.
Видях и много хубави щолени, браво! Аз мисля тези дни да развием едното малко щоленче, да видя какви съм ги свършила и стават ли изобщо за ядене  Laughing
Усмихната събота на всички   bouquet

# 288
Момичета,от какво правите шаблоните на медените къщички?Картон?
Голямата ми дъщеря направи шаблоните от картон. PeaceНашета къща е изпечена и утре ще се сглобява да видим какво ще направим.kiara благодаря  Hugсъс сигурност и твоите ще станат хубави.

# 289
Аз планирам къщичките за утре. До сега правех с хартиен шаблон, но тази година си купих шаблони и ще е с тях. Вчера правих джинджифилови сладки, но ми станаха малко по-обемни от това, което исках. Снощи съм приготвила тесто по друга рецепта и ако след изпичането се получи това, което искам от същото тесто ще правя и къщите. В програмата ми за днес са рохличките и агнеси- за разкош. Утре ще пробвам и кекс в коледна форма- звезда.
Яко ме е хванала коледната еуфория за сладки. Имам доста кутии, които мисля да пълня и раздавам на приятели  и децата, с които работя. За тях ще има и домашна баница с тиква, както и такава с ябълки и канела. Надявам се, както всяка година, да им харесат сладките и вкусотиите и да не бъдат толкова самотни. По празниците е добре всеки да е у дома, но те нямат този късмет. За това с колегите ми се стараем да усетят Коледа колкото се може по- добре и да се усмихват повече.

# 290
  • Varna
Здравейте, днес ще правя щолени. Плодовете са ароматизирани, бадемите обелени и коричките са изсушени. След малко се залавям и с месенето.
Имам въпрос за печенето - фурната с вентилатор ли е или не? По принцип такива печива (баници, питки, кексове) ги пека с вентилатор за да се надигнат. За първи път ще правя щолени и се страхувам да не объркам нещо.

# 291
Здравейте!   bouquet
Благодаря за страхотната и зарибяваща тема!  Hug
Тази година не съм на работа и ще се отдам на коледни сладки! Реших да направя ванилените кравайчета, меденки и линцери. Проблема е, че нямам метални кутии в които да ги съхраня. Имам една малка, но какво по-напред да сложа в нея. Няколко страници напред прочетох, че може и в кутии от уиски, но и такива нямам. Ще съм много благодарна ако някои се включи със съвет!
Страхотни сте!   bouquet

# 292
Може да прибираш сладките и в картонени или пластмасови кутии. Важното е да са добре затворени и да стоят на хладно място  Peace И аз в началото нямах метални кутии и съм ползвала какво ли не, даже и кутии от обувки.

# 293
  • София
И аз имам нужда от доуточнение за линцеровите сладки. Сега ги изпекох и как се процедира по- нататък? Съхранявам по  описания от kiara69начин и около 20 декември ги слепвам и нападаме, така ли? На хладно на балкона дали ще им е добре, няма ли да изпръхнат прекалено?

# 294
И аз имам нужда от доуточнение за линцеровите сладки. Сега ги изпекох и как се процедира по- нататък? Съхранявам по  описания от kiara69начин и около 20 декември ги слепвам и нападаме, така ли? На хладно на балкона дали ще им е добре, няма ли да изпръхнат прекалено?
Точно така е, както си го написала, особено за нападането в нас важи в пълния смисъл  Joy
Мисля, че на балкона ще им е добре, само да не е влажно. Аз на моите съм им намерила идеалното място - пристройката, в която държим зимнината. Едно, че си е доста студено, и друго - там рядко се влиза, демек на скришно място са. Имам един не работещ хладилник, от високите, идеален ми е за целта. Накрая се оказва зает до дупка от кутии.

# 295
  • София
Благодаря и на теб Fortuna за уточненията.
Коричките ги направих още снощи по рецептите от 1-ва страница и станаха екстра.
Замесих тестото. В момента го сложих  в една тенджера и във фурната на 35 градуса на вентилатор. Трябва ли да го покрия с нещо? Ето как изглежда.
Скрит текст:
.
Струва ми се малко мокро - дали не му трябва още брашно?
Малко обърках при месенето, понеже се подведох по рецептата и сложих цялата захар в самото начало. Дано да стане.. Ако стане този щолен, направо ще съм много щастлива.  Simple Smile

Последна редакция: сб, 07 дек 2013, 12:17 от Home raider

# 296
Home raider и аз се подведох и сложих цялата захар в началото в рядкото тесто, метни му една кърпа от горе според мен, знам че нещо като втасва е добре да е покрито с кърпа.  
Ами ето ги моите, снимах от близо и едно парченце, така ли трябва да бъде от вътре, защо имам чувството, че съм прецакала нещо при втасването  Thinking.
http://toanto.snimka.bg/other/koleda.791910.32142368
А на първата снимка съм снимала Заснежените елхички, чиято рецепта е на първа страница.

# 297
Home raider, за съжаление не мога да ти помогна, защото нямам фурна с вентилатор, пък и никога не съм слагала тесто да втасва във фурната.
Ще стане щолена, що да не стане.  Peace

# 298
  • София
.....Трябва ли да го покрия с нещо? ......

Аз покривам със треч фолио по ръба на купата, не знам дали трябва, реших че може да изсъхне.
И докато втасва не е на вентилатор, после го пека на долен реотан + вентилатор.

# 299
Лурдес, джинджифиловите сладки са по тази рецепта
http://thegingercookies.blogspot.com/2010/12/blog-post_11.html
 Sunflowerss, не се бях сещала за фолио под шаблона, добра идея  Peace
 nudel33, любимите ми ванилови кравайчета, изглеждат супер  Hug

Много ти благодаря.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт