Коледа 2013 - тема 3

  • 61 394
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 327
Здравейте,момичета!  bouquet
Как да си приготвя сама лимонови и портокалови корички?Бях чела някъде из темата,че сръчна майсторица си ги захаросва сама,но не мога да намеря как точно се прави newsm78!
И мога ли да направя арменските сладки със сладко от вишни вместо локум?пробвал ли е някой?

# 556
  • София
  • Мнения: 11 198
Може ли един лаишки въпрос да задам?  Embarassed
Този захарен фондан може ли да се оцвети ?
http://www.hitrini.com/product/3169/zaharen-fondan-culpitt-byal-1-kg.html

# 557
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 761
Може, жгмъц, идеален е за тая работа.

# 558
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
Може ли един лаишки въпрос да задам?  Embarassed
Този захарен фондан може ли да се оцвети ?
http://www.hitrini.com/product/3169/zaharen-fondan-culpitt-byal-1-kg.html

Всеки фондан (захарно тесто за разточване) подлежи на боядисване.
                                                                                                                                                                                  
Благодаря Tunata,но съм извън Бг и не съм сигурна дали ще намеря царевично нишесте,затова попитах.

На запад нишестето е Gustin.

Джема помагай моля те на колко градуса се пекът локумките  newsm78

Не съм Джема, но в повечето случаи сладките се пекат на 170-180 градуса.

# 559
  • Мнения: 6 278
Традиционните Коледни лебкухен /меденки/ на Германия, /ох, обожавам ги/!
Ето ви и рецептата, ако някой иска да се позабавлява -
250 гр. брашно
250 гр захар
3 яйца
125 гр бадеми (смлени)
1 пакетче ванилова захар
1 чаена лъжичка канела
1/2 пакетче бакпулвер
1 пакетче смес от подправки за лебкухен
18 кръгли вафлени корички (размер 7 см)
Захарта, яйцата и ваниловата захар се разбиват. Брашното, канелата, бадемите и бакпулвера се смесват, разбъркват се и се добавят към разбитите яйца. Готовото тесто се разточва, изрязват се формички, слагат се в тава, в която има хартия за печене, оставят се около 15 мин. да престоят и след това се пекат на 180 градуса около 20-25 мин. Допълнително може да направите с глазура различна украса.





Взех тази рецепта от немски сайт, но не разбрах - за какво са ни вафлените корички???/

# 560
  • София
  • Мнения: 11 198
Благодаря, Пепи!  Hug

# 561
  • Пловдив
  • Мнения: 333
Традиционните Коледни лебкухен /меденки/ на Германия, /ох, обожавам ги/!
Ето ви и рецептата, ако някой иска да се позабавлява -
250 гр. брашно
250 гр захар
3 яйца
125 гр бадеми (смлени)
1 пакетче ванилова захар
1 чаена лъжичка канела
1/2 пакетче бакпулвер
1 пакетче смес от подправки за лебкухен
18 кръгли вафлени корички (размер 7 см)
Захарта, яйцата и ваниловата захар се разбиват. Брашното, канелата, бадемите и бакпулвера се смесват, разбъркват се и се добавят към разбитите яйца. Готовото тесто се разточва, изрязват се формички, слагат се в тава, в която има хартия за печене, оставят се около 15 мин. да престоят и след това се пекат на 180 градуса около 20-25 мин. Допълнително може да направите с глазура различна украса.





Взех тази рецепта от немски сайт, но не разбрах - за какво са ни вафлените корички???/

За да си ги хапваш,докато майсториш !   bouquet

# 562
  • София
  • Мнения: 1 546
petrovna купувала съм го през интернет - Хитрини.
Въпросът е, че не знам тази разфасовка до къде ще ми стигне от 250гр.  Rolling Eyes

# 563
  • Мнения: 8
Момичета в Лидл на Сливница има тави за ванилени кравайчета два бр за 12.99 Peace

# 564
  • Мнения: 69
не разбрах - за какво са ни вафлените корички???/

Това са подложки за сладки, не са точно вафлени, по-скоро като дебела ядивна хартия изглеждат. Меденки и други сладки се пекат върху такива подложки, ако си забелязала лебкухените отдолу са чисто бели - това е подложката. (на немски е Backoblaten)

# 565
  • Мнения: 7
БЛАГОДАРЯ ПЕПИ Hug

# 566
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Здравейте дами    bouquet


Влизам само да кажа, че ми дойде чудесна идея за лесна и ефектна украса на сладки - меденки, шоколадови линцери, капучинови звездички - всички видове тъмни сладки.

Тази година сложих в меденките и част от тестото за линцерите по две лъжици качествено какао и се получи много хубав кафяв цвят, а и на вкус са чудесни. И понеже съм ви казвала, за тукашните така наречените пресовани меденки (прави се дървена картинка и с нея се пресоват меденките), а и аз съм правила тук таме подобни "печати" по меденките, реших да мина направо с релефно валяче и после да изрежа форми от разточената кора. Имам само едно такова валяче и никакви други релефни подложки за съжаление, но и така се получиха чудесни релефни меденки. И за да изпъкнат релефите минах отгоре потупвайки с чиста дунапренена гъбичка с разреден роял айсинг, за да станат като заснежени. Мисля, че се получи много добре (може би глазурата може;е да е една идея по-гъста, за да личи повече). Пробвах тази техника на меденки, шоколадови линцери и капучиновите звездички. Ето резултатът:





# 567
  • Sofia
  • Мнения: 4 824
natalyna,

чудни са станали! И фигурките, и глазурата!
Чудя се с какво ли може да се замени такова релефно валяче newsm78

# 568
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
natalyna,

чудни са станали! И фигурките, и глазурата!
Чудя се с какво ли може да се замени такова релефно валяче newsm78

Ами продават се по сладкарските, но и по строителните магазини релефни подложки, които ще свършат чудна работа и са евтини. Друг вариант е да преровиш играчките на децата - там често има релефни неща - печатчета и др.подобни. В общи линии всичко релефно ще стане, но при меденките релефът трябва да е по-дълбок, защото леко се надуват. Peace

# 569
  • Бургас
  • Мнения: 2 008
                                                                                                                                                                                   
Царевичното нишесте може ли да се замени с нещо или да се пропусне?
Бих го заменила с пшеничено нишесте, защото в рецептата на Наталина за ванилините кравайчета, пише че може да се ползват различни нишестета, макар че оригиналната рецепта е картофено. Явно е важно да има някакво нишесте, а не само брашно. От тази рецепта ми е дошла идеята, когато не ми достигне за сладки малко брашно, да добавям нишесте.

Общи условия

Активация на акаунт