Коледа 2013 - тема 3

  • 61 376
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 6 278
Аз все още съм в подготвителен етап на колединте сладки, ровя се тук-там и поръчвам някакви неща, бих искала да попитам по-запознатите: като ползвам фондан за украса, върху него мога ли да поръсвам някакви неща, и дали те ще се задържат върху фондана - той лепкав и влажен ли си остава?
а ако не слагам фондан, с каква глазура да покрия меденките за да мога да поръсвам отгоре им?  И още нещо - с каква глазура се покриват мъфините? Много се извинявам за тези въпроси, досега зъм ползвала готовите боички от Метро, но тази година поръчах разноцветен фондан и поръски и се надявам да ми помогнете със съвет за технологията на украсяване.

# 601
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 430
Здравейте. Тъкмо приключих с една доза на ваниловите кравайчета но тестото стана много ронливо и вместо кравайчета направих топки. И тъй като станаха малко и с не добър външен вид реших да си ги хапнем сега, иначе вкуса е убийствен.
Да питам нещо и за щолена-след като се среже какъв вкус и консистенция трябва да има, защото не се стърпях и отрязах малко от единия, но се чудя дали така трябва да бъде  newsm78

# 602
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 731
Благодаря, Rumya и natalyna  Hug
Меденките бяха меки преди да изстинат. Сега са като много твърди. Определено внимавах да не ги препека - пекох ок. 10-12 мин. на 150 *С.


Температурата ти е добра, даже бих се притеснявала дали са опечени.  newsm78Да не са много тънки? И да не си ги оставила на топло да съхнат? Thinking Както и да е, дано омекнат с ябълката. Peace
Не знам, понякога имам чувството момичета(_ilka_ нямам предвид конкретно теб  Hug) , че правим различни рецепти или че използваме различни продукти. Тази рецепта съм я правила поне 20 пъти и никога досега не съм имала твърди меденки - троши зъб. Даже за свещниците гледам за ги попрепека, за да са по-твърди. Или нещо в продуктите не е както трябва, или нещо в технологията не е ясно.

Между другото внимавайте и със содата - тук откриха на няколко пъти фалшива сода, заменена с нещо друго. Така че и качеството на продуктите е от значение.
Тестото разточвах на кора ~ 5 мм. 7 мм. ми се видяха много. Изстиваха на терасата на темп. около 5*С. Вместо масло ползвах маргарин за печене. Буквално следвах инструкциите от рецептата.
Сега препрочетох, това което съм записала като коментари за рецептата. Сложих 800 г.брашно, което доста трудно се усвои. Записала съм си, че 700 г. са напълно достатъчни. Тестото беше като пластелин, а не лепнеше  ooooh!.
Може да направя още 1/2 доза, като разточвам по-дебели кори и вм. маргарин да ползвам масло. Знам ли  Thinking защо така се получиха.

Последна редакция: чт, 12 дек 2013, 15:40 от _ilka_

# 603
  • Sofia
  • Мнения: 4 824
natalyna,

чудни са станали! И фигурките, и глазурата!
Чудя се с какво ли може да се замени такова релефно валяче newsm78

Тари, всичко, което е релефно. Ако имаш някакви формички за рязане на сладки с релеф, като тази например би могла да щампираш  с нея бисквита .



Лимонови снежинки

може плетени дантелени каренца,  или силиконово килимче за фондан, ако имаш, но те са много скъпи, а може дъното на чашка или чукът за пържоли дори-зависи от ефекта който искаш като в Ръжено пшеничните бисквити тук


Точно такава щампа имам - заради твоите лимонови снежинки си я купих миналата година  Peace ще пробвам с нея.

# 604
  • Мнения: 1 615
Надявам се да не съжаляваш за покупката. Peace

Всъщност тя е за фондан или марципан.Реже се снежинка, оставя се да изсъхне за да има стабилна форма и се украсява с нея-мъфинчета, къпкейкс или торти. На мен ми хрумна да я използвам и за щампа за бисквита.Има да се продават специални печатчета"HOMEMADE" и разни други , но много скъпи ми се виждат... Simple Smile Около 14 $

А по предназначение, снежинки, направих тук-Червени кадифени елхички Red Velvet Tree-Коледен календар - Ден 3-и

и тук в Торта с птички

# 605
  • България
  • Мнения: 491
моля ви помагайте
днес някъде четох рецепта за забравени сладки с локум
сега не мога да намеря рецептата

# 606
  • моята мила родна страна
  • Мнения: 793
Да отчета и аз едни линцери от днес. Имах притеснения за тестото по време на замесването, но след като престоя една нощ в хладилника, стана перфектно за работа. Всичко вече е изпечено и прибрано в метална кутия на хладно. Единственото ми притеснение към момента е, че са много трошливи. Така ли трябва?  newsm78 Надявам се като постоят десетина дни да омекнат, пък и нали ще се слепват със сладко. И в тази връзка, какво препоръчвате да е то? Аз си мислех за боровинки или микс горски плодове. Приемам предложения  Simple Smile

# 607
  • Мнения: 1 703
И аз днес правих линцерови сладки...Обаче много малко ми се видяха  Crazy Съвсем сериозно замислям да изпека още една доза(но не мисля, че ще имам време за това Confused)
 jovigirl - аз мисля да купя сладко от червени боровинки от Икеа и да слепя с тях, миналата година лепих с вишнев мармалад и пак бяха много хубави.
Момичета, исках да ви попитам колко време издържат двойно напуканите трюфел сладки...Хвърлила съм им око отдавна Hug

# 608
  • Мнения: 1 080
И аз днес правих линцерови сладки...Обаче много малко ми се видяха  Crazy Съвсем сериозно замислям да изпека още една доза(но не мисля, че ще имам време за това Confused)
 jovigirl - аз мисля да купя сладко от червени боровинки от Икеа и да слепя с тях, миналата година лепих с вишнев мармалад и пак бяха много хубави.
Момичета, исках да ви попитам колко време издържат двойно напуканите трюфел сладки...Хвърлила съм им око отдавна Hug

Ами то до Коледа има 2 седмици, мисля, че и повече биха издържали ако има кой да ги остави  Mr. Green
Моите пак не побеляха отгоре и вече съм бясна, ще пробвам и с друга пудра захар, защото от смени на рецепти, температура на печене и останалите продукти нямаше ефект и ми остана тотал да ги замразявам преди печене.

# 609
  • Мнения: 1 703
И аз днес правих линцерови сладки...Обаче много малко ми се видяха  Crazy Съвсем сериозно замислям да изпека още една доза(но не мисля, че ще имам време за това Confused)
 jovigirl - аз мисля да купя сладко от червени боровинки от Икеа и да слепя с тях, миналата година лепих с вишнев мармалад и пак бяха много хубави.
Момичета, исках да ви попитам колко време издържат двойно напуканите трюфел сладки...Хвърлила съм им око отдавна Hug

Ами то до Коледа има 2 седмици, мисля, че и повече биха издържали ако има кой да ги остави  Mr. Green
Моите пак не побеляха отгоре и вече съм бясна, ще пробвам и с друга пудра захар, защото от смени на рецепти, температура на печене и останалите продукти нямаше ефект и ми остана тотал да ги замразявам преди печене.

 Благодаря! bouquet Значи им се хвърлям в събота  chef

# 610
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Осъществих идеята на Наталина, но ще слепвам утре две по две.

# 611
  • Някъде по Дунава
  • Мнения: 5 430
Да отчета и аз едни линцери от днес. Имах притеснения за тестото по време на замесването, но след като престоя една нощ в хладилника, стана перфектно за работа. Всичко вече е изпечено и прибрано в метална кутия на хладно. Единственото ми притеснение към момента е, че са много трошливи. Така ли трябва?  newsm78 Надявам се като постоят десетина дни да омекнат, пък и нали ще се слепват със сладко. И в тази връзка, какво препоръчвате да е то? Аз си мислех за боровинки или микс горски плодове. Приемам предложения  Simple Smile
Миналата година ползвах сладко от сини сливи и сладко от вишни. И двете леко киселеят и мисля че и твоите вариянти стават.

# 612
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Осъществих идеята на Наталина, но ще слепвам утре две по две.



Е, ти хем си ги направила със светло тесто и пак са чудесни! Hug Нали е много лесно и ефектно, то това е и идеята де - валяче или цяла подложка и после само изрязваш фигурките:)

# 613
  • София
  • Мнения: 2 649
Момичета, исках да ви попитам колко време издържат двойно напуканите трюфел сладки...Хвърлила съм им око отдавна Hug
Аз ще ги правя за 6-та година и ти препоръчвам точно обратното, да гио направиш в последния момент. Те нали са мекички отвътре и като постоят повече изсъхват, в каквато и затворена кутия да ги държиш. Всички видове меденки и маслени сладки се правят сега и отлежават.
На мен ми останаха за този уикенд шоколадовите сладки с фъстъчено масло и капучино звездичките. Предния ден преди да раздавам ще направя и трюфел сладките.
Много назад с времето съм, а имам и още доста меденки да украсявам.  Whistling
Ето първият ми вид меденки украсени:


снежинки by petia_tag, on Flickr


снежковци by petia_tag, on Flickr


дядо Коледа by petia_tag, on Flickr

# 614
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Да, Нат, много ми хареса идеята ти, благодаря. Много са хубави. Hug

Общи условия

Активация на акаунт