Çalıkuşu/Чучулигата с Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен - тема 5

• 75 073
  • 735
  •   1
Отговори
# 585
  • Враца
Действително-много я харесвам и като визия,харесвам смеха и,гласа и...Но!До там!
Не прочетох нищо,ама нищо на лицето и освен смръщване на вежди,чупене на устни и приведена напред стойка,готов за караница!

Фахрие Евджен едва ли има вина за режисьорските и сценарни недоклепаници. Всички си следват сценария и си слушат режисьора. Включително и Бурак. Лично за мен е притеснително, че последните серии водят до някакъв идеализиран Кямран за сметка на главната героиня Фериде. И както е видно, поведението й вече започва да дразни зрителя.  newsm12

ГФилипова, може и нарочно да го "идеализират" сега, за да усетим с цялата сила колко тежко е наранена накрая, въпреки сладките приказки сега. Докато Чучулигата си е тя - тя обича тихомълком, без високопарни думи,  дори се страхува да обича, защото всеки, когото обича накрая изчезва от живота и.

# 586
  • София
Марти, Криси,   Hug  подкрепям.  Hug

Аз гледам сериала заради Фахрие и ако не участваше тя, изобщо нямаше да започна да гледам.  Heart Eyes  Peace Разбира се, впоследствие ми допаднаха и другите актьори, а заедно с Бурак са много харизматична двойка. Wink Heart Eyes Иначе Ф. като Фериде е невероятна, според мен. Peace
Още дори не сме гледали епизода с превод и бързаме с оценки за играта на героите...Ами рано е. Що се касае до Фериде и Кямран,наистина са много добри и има синхрон има и магнетизъм между тях.Според мен тук на ход трябва да са сценаристите и режисьорите и те да ни покажат героите от най-добрата им светлина.

# 587
  • София
И Бурак, и Фахрие, а и всички останали играят чудесно и това, че има не малко сцени, които ни вълнуват и ги преживяваме заедно с тях го потвърждава. Фактът, че сценарият на филма се разминава в много отношения с романа не прави филма лош. Просто някои очакват едно, а получават друго. Затова престанах да сравнявам с книгата и се наслаждавам на въображението на сценаристите. Може да не са идеални, но при всички случаи са доста добри!  Simple Smile
В първата част на романа образът на Кямран е доста постен, докато в сериала го развиват сериозно и както се вижда - наблягат на него. Отделно и Бурак е хубавец, което допълнително подсилва този ефект. Романът съм го чела мнооооого пъти, последните 2 пъти от както почна сериала и съвсем честно ще кажа, че не любовта на Фериде и Кямран е това, което най-много ме е вълнувало в книгата, а силата на едно момиче да тръгне само по широкия свят, да отстоява себе си в едно много мъжко време и въпреки премеждията и неволите да запази сърцето си и любовта си чисти. А споделената й любов с Кямран в края на романа беше най-логичният и романтичен завършек на тази история. В сериала любовта им е изведена като водеща и на този етап това ми харесва, затова и го гледам с удоволствие. Не са променили с нищо характера на Чучулигата - вечно бягаща, вечно съмняваща се в любовта към нея и безкрайно вярна на хората, които обича. Затова не очаквам от нея любовни излияния, показна нежност или каквото и да е друго от този сорт - нищо, че на всички много ни се иска  Joy
Забелязала съм, че в турското кино много обичат да тормозят героите си, да ги въртят на шиш заради разни кофти обстоятелства и гадни интриги, затова хич не се учудвам, че тази линия е застъпена и тука - Левент, Нериман, Неджмие ..... Явно това се харесва на турския зрител или по този начин запазват по-дълго интереса към продукцията, не знам ....  Thinking
Марти, за какво не ги бива сценаристите - да разкажат дословно романа или да вкарат нова сюжетна линия, за да избягат от предишните екранизации? Според мене даже много ги бива, особено в изграждане на образите на Фериде и на Кямран, но това е мое мнение , аз го гледам от един малко по-различен ъгъл заради малко личен опит  Simple Smile
Филмът ми харесва, защото е пипнат от всякъде и защото разглежда едни отношения, от които можем много да се учим! Е, поне за мене е така   Hug

# 588
Здравейте, момичета!  bouquet
Искам да кажа това, което разбрах от руския превод онлайн снощи - от разговора на Фериде с Мишел в карцера. Мишел я успокояваше, че като излезе, ще отиде в къщата и ще разкаже за наказанието като причина за да не може да отиде на срещата. Тя отговори нещо от сорта - и какво да му кажа, наказаха ме и не можах да дойда, за да ти кажа "да"? Според мен, тя се срамуваше както от предложението на Кямран, което възприе като злепоставяне (а такава си беше и реакцията на присъстващите, абе - пансион), така и от наказанието като оправдание. Тя няма навика да се оправдава. Забелязала съм,че от детство, когато е притеснена, започва да напада и да се държи като дивачка. После сладко се усмихва и цялата се раздава. След излизането от карцера последва ново наказание. Така че нямаше как да бяга отново. И все пак излъга, за да спре Кямран. В последния кадър с очи изрази поне три състояние - на копнеж по него, на виновност за неотиването си на срещата и молба за прошка. Това, което ми прави впечатление най-силно обаче е, че под влияние на признанието в любов и предложението на Кямран тя някак омекна в негово присъствие. Вълнението й е искрено предадено, особено в миналата серия. В тая те бяха далече един от друг.
Има разбира се дребни неточности в играта и на двамата, ама ние знаем как се правят сериалите. А и операторът стои бая далече от двамата при интимните сцени. И аз смятам,че могат да бъдат по-добри, но няма да се изненадам, ако Фахрие е стегната вследствие на публичните изпълнения на Паячка. Това си е допълнително натоварване. Мисля си, че сериалът трябва да покаже израстването на Фериде като зряла и уравновесена дама, минавайки през много грешки и мъки...
Накрая - не мислите ли,че вглеждането в играта на двамата след тая серия дойде и след разочарованието от несъстоялите ни очаквания за още една романтична серия?
И да -нито Фахрие, нито Бурак съм гледала преди Чучулигата. Но ми харесват и двамата, но ... усещам някакви задръжки и в двамата... Незнам доколко съм права.

# 589
МОЖЕШЕ ДА ИМА СКРИТИ ПОГЛЕДИ,МАЛКО СЪЛЗИ,ФАНТАЗИИ,МЕЧТИ,ОГЛЕЖДАНЕ,ИНТЕРЕС,ЛЮБОПИТСТВО,ВЪПРОСИ,ВЪЗДИШКИ-все неща,присъщи на влюбено,младо момиче,тръпнещо да види любимия,да чуе нещо за него,да се усмихва на мечтите си,да се притеснява,че любовта и може да бъде несподелена,че ще го разсърди,че няма да го види-ей такива неща дребни,но абсолютни доказателства за невинна,първа любов!
Това го видях при Кямрян.При Фериде-не!Имаше малко загатване за нещо такова,но бързо беше потулвано още в зародиш.А всичко това можеше да ни бъде показано в моментите,в които Фериде остава сама със себе си.

Здравейте, момичета! Hug
 За мен още от самото начало историята не се развива по линията на рома, но това не ми пречи да се вълнувам от сериала.
Вале Hug, съвсем съзнателно те цитирам! За мен признатите от Кямран чувства биха разтопили и айсберг, но сърцето на Фериде ми стои като Антарктида! Явно тя едва сега започва да намира път към него, а той е готов да падне в краката й и за един мил и нежен поглед. Но е твърде плаха, а познава емоциите му откакто се е родила, дето се казва. Струва ми се, че тя се опитва да показва силен характер, но не и любов, поне до момента! А всяко самотно сърце търси точно това, според мен! Фериде го приближава винаги когато усеща интуитивно, че той се изплъзва надалеч от нея. В потвърждение на това приех и думите й от финала на 11 серия: Сърцето ми казва, че не трябва да си тръгваш! Цитирам по памет. На мен ми прилича повече на егоизъм и чувство за собственост, отколкото любов от нейна страна. Това са моите усещания... Peace

# 590

Влязох в темата заради "Чучулигата",Снежка и Фахрие.
За Бурак не бях и чувала,но го харесах и то много. Сега мога да кажа ,че се нарежда след моя абсолютен фаворит Джансел Елчин.И като визия , и като игра  и като поведение.

Харесвам сериала.
Смятам , че кастингът  е много сполучлив ,но сценарият   май има нужда от "патерица " щом сме я докарали до там да се чудим кой е главният герой newsm78
Ще е най- добре   заглавието да е "Чучулиг", че всичко да дойде на мястото си  и най- вече за  сценаристите.

С този клип ви пожелавам всичко хубаво.

http://www.youtube.com/watch_videos?video_ids=uak2fXsoAJU%2C4KQTIUjhRAM&type=0&more_url=&title=Klipler&feature=c4-overview

Последна редакция: ср, 18 дек 2013, 22:57 от sebilMM

# 591
Марти, за какво не ги бива сценаристите - да разкажат дословно романа или да вкарат нова сюжетна линия, за да избягат от предишните екранизации? Според мене даже много ги бива, особено в изграждане на образите на Фериде и на Кямран, но това е мое мнение , аз го гледам от един малко по-различен ъгъл заради малко личен опит  Simple Smile
Филмът ми харесва, защото е пипнат от всякъде и защото разглежда едни отношения, от които можем много да се учим! Е, поне за мене е така   Hug

От нова сюжетна линия за мен смисъл няма и по-добре, че няма такава приумица..
Поне за мен започна да се проточва всичко, ако наистина сериала ще е 1 сезон от 38-40 епизода, това протакване на нещата не е нужно да го има.. харесвам сериала, Фериде / и Фахрие /, но като цяло имам моменти на които се изнервям и мисля, че могат да бъдат спестен или поне съкратен на зрителя.
Още по въпроса е това, както някой по-горе се беше изразил че няма и разни погледи, мили жестове между тях двамата, или поне не толкова, колкото да ни накарат да говорим за тях.. Фериде е такава, потайна и не показва лесно чувствата си /казахте вие/ - е да,ама когато човек се влюби и прави доста глуповати неща аз да кажа... липсват такива лични и романтични моменти /като не броя половинчатото предложение от снощи/ ... поне да бяхме удостоени с честта да чеум едно нейно "-EVET".. ЙОК - без него останахме.. не знам защо се пропускат разни такива едни неща, които биха накарали драгия зрител да наблюдава още по-ревностно сериала

Снощи, докато гледах онлан забелязах 2 неща
1. Бурак има следа от обеца на лявото си ухо  #Crazy
2. На файтона, където беше седнал накрая, част от пискюлите зад него липсваха  hahaha

# 592
  • Враца
Усмивчице, все пак това е Чучулигата, която обича тайно и не показва своите чувства. Дори в романа тя се държи ужасно с Кямран и първото внимание към него и показването на някакви чувства е в момента, когато отива при него да разбере наистина ли ще замине за Европа. Докато тук в сериала е показана  много по-отворена за любовта и още от първата серия засвидетелства своето внимание към Кямран. Сценаристите няма как да ни покажат нещата присъщи за едно обикновено влюбено момиче, защото тогава това няма да е Фериде - момичето с голямо сърце, което се страхува да обича.

Скрит текст:
Снежка,Марта,Криси Hug
Може да сте прави,може аз нещо да не съм довидяла,може!
Ще гледам още по-внимателно нататък...
И да допълня мнението си-надявам се сценаристите да са наблегнали на факта,че доста често думите се разминават с действията и,че Чучулигата без много-много да говори обича за цял живот с цялото си мъничко сърце,а Камрян въпреки сладките приказки за голяма любов в крайна сметка я наранява до степен,че да напусне за дълги години дома,дълбоко обидена и наранена.../поне по книгата/.
Но имаше и надявам се още много моменти да има в които може да се покаже по-дълбоко преживяване на случващото се.МОЖЕШЕ ДА ИМА СКРИТИ ПОГЛЕДИ,МАЛКО СЪЛЗИ,ФАНТАЗИИ,МЕЧТИ,ОГЛЕЖДАНЕ,ИНТЕРЕС,ЛЮБОПИТСТВО,ВЪПРОСИ,ВЪЗДИШКИ-все неща,присъщи на влюбено,младо момиче,тръпнещо да види любимия,да чуе нещо за него,да се усмихва на мечтите си,да се притеснява,че любовта и може да бъде несподелена,че ще го разсърди,че няма да го види-ей такива неща дребни,но абсолютни доказателства за невинна,първа любов!
Това го видях при Кямрян.При Фериде-не!Имаше малко загатване за нещо такова,но бързо беше потулвано още в зародиш.А всичко това можеше да ни бъде показано в моментите,в които Фериде остава сама със себе си.
На въпроса за Бурак-не,не го фаворитизирам!За първи път го гледам!Имам си друг любим турски артист!Просто казвам това,което виждам,а дали е същото,което виждат и останалите ще се разбере,когато  споделим мненията си! Hug

Алекс, Кате. Hug Hug 

Марти, ако бяхме чули снощи "Евет" или "Йок", мисля че сега изобщо  нямаше да тръпнем  за това ще успее ли Фериде да спре Кямран или не  Wink и затова нарочно ги пропускат тези сценаристи. Laughing Laughing
И да чакаме с нетърпение фрагмана , а него да го няма Sad

Себи   - "Чучулиг"   Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning

Последна редакция: ср, 18 дек 2013, 23:13 от mama_an_ji

# 593
Дами, нека не забравяме, че Фериде е малка на години, ученичка, живее в девически пансион.
А и нравите в Турция....
Логично е да не знае как да обича и как да се държи, когато е влюбена, съвсем реалистично е представена. Тя се държи като типичното дете, което не знае какво иска, кога го иска и защо го иска. Аз не натоварвам образа на Фериде с очаквания да се държи като зряла и опитна.
А и Фахрие играе чудесно!  Heart Eyes

# 594
Страхувам се,че ще остана неразбрана..
Всичко,което сте изброили като качества и характер на Фериде го зная!И аз мисля даже,
че е била още по-лоша,но не,защото е лош човек,а защото се е страхувала да покаже,че обича..
Моята мисъл не беше обаче за образа на Фериде.
Аз говоря за играта на Фахрие!
Не ми стига това,което тя показва,не е много убедителна,не умее да играе с жестове,с мимики,с очи,устни,тяло!
Ще се повторя отново,но ако не съм чела книгата няма да разбера,че това момиче обича този мъж.
Не мога да намеря в очите и този копнеж,за който говорите.
Когато казва -"Хич не биле"!или нещо такова /не знам как точно се изписва/ очите и трябва да говорят друго!Устните също!А тя се врътва настрана и оставаш с впечатлението,че наистина го мисли!
Дано да ме разбрахте-малко объркано го написах!

# 595
Например при сцената с палтото..
Доста вдървено,направо дървено ми стоеше.
Тази сцена предполага буря от чувства,които за един миг може да се прочетат в очите и на лицето и;
За това казвам,че го виждам при Бурак,но не и при Фахрие.

# 596
Здравейте,  оживено е тук.

А за мен последната сцена остана пълна загадка. Виждам почти безразличие. Грам вълнение от срещата, от това,че човекът, който  падна в краката й е смазан от болка и заминава в отчаянието си.

Новото оформление е кошмарно. Все едно не е нашата тема. Докато разбера кое как, лошо ми стана.

И аз да се изкажа по темата, която разисквате.
Моето мнение е, че и Бурак и Фахрие, както и другите актьори си играят много добре. Всичко се свежда до сценарий и режисьорско решение.
Получи се разминаване последните серии при образа на Фериде. Направиха рязък завой към образа от книгата. Не знам дали това е било предварително заложено, или е под влияние на зрителските критики, че не е по книгата.
Оттам идва и недоумението, защо тя се държи така дистанцирано, понякога направо злобно и не откликва на любовните сигнали на Кямран. Аз споделих преди няколко дни и ще се повторя.
Фериде от първите серии беше съвсем различна. Тя беше тази, която показваше, че не е безразлична, че тръпне при всеки поглед на Кямран, при всяка среща, докато той се беше заплеснал по Нериман и не я забелязваше. Спомнете си как се вълнуваше преди срещата, не можа да мигне цяла нощ, какви приготовления за него. А в 6 еп. как великолепно изигра грижовност, любов, нежност, смущение от първия допир, сцената с обяснението, колко развълнувана беше-поглъщаше всяка дума на Кямран и цялото й същество беше готово да му се подчини в този момент. В 7 еп. също беше готова да приеме любовта му, близостта от прегръдката не я смути, дори и целувка щеше да приеме, очакваше я. Изобщо тази Фериде, която ни показваха, не се страхуваша да признае пред себе си, че е влюбена и че очаква взаимност. При разговора след първата люлка тя  насърчи Кямран да й признае любовта си, когато му поднесе гюлбешекерките- също.
Та, мисълта ми е, че Фахрие много добре пресъздава вълненията и емоциите, когато това се иска от нея. А когато са заедно с Бурак, се получава истинска магия между двамата. Не знам професионализъм ли да го нарека, флуиди ли текат, но от екрана изтича мощен заряд.
Но последните 2 еп. рязък завой в характера й. Изведнъж отношението й към Кямран се промени извън всяка логика. Като че ли не я вълнува любовта му, държи се дръпнато, дистанцирно, обърква го, наранява го, играе си с него. Не е ясно какво точно иска. Ясно е, че искат да приближат персонажа до този от романа. Но, на мен ми стои изкуствено и неубедително. Оттам идва и моето недоволство.
Аз не мисля, че Бурак се е променил и е станал по-сдържан. Изгледайте в 11 еп. сцената в трапезарията. Гледам и се чудя този страстен поглед на Кямран ли е, или на Бурак? Направо я изгаря с погледа си.
И честно казано, не разбирам хората от екипа борят ли се за по-висок рейтинг, или не?
Имат такава магнетична и харизматична двойка, а не се възползват максимално. Вместо повече любов, и позитив, те наблягат на отрицателните герои, които  задушават атмосферата.
И все пак сериалът е особен, има нещо по-различно, което ме кара да го следя с такъв интерес.

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 01:25 от Moniiica

# 597
Момичета според мен и двамата нещо са по-сдържани...особено Фахрие...Преди лицето и се променяше и се виждаше всяко нейно чувство..Дали все пак тези писания по вестниците и висенето на Паячка покрай Бурак, не я притеснява...Особено в колибата, там играта й беше много истинска.... newsm78

# 598

Здравейте момичета!

Изчетох ви, интересна дискусия сте започнали. За жалост от новата чат - визия на форума направо ми стана зле, слепоочията ми пулсират с това взиране в забутаното поле. Нищо свястно не мога да напиша. Разписах се в петиции и анкети, дано нещо се промени.

Действително  Фахрие/Фериде от 6-ти в колибата показа много повече емоция и любов отколкото сега, след като си признаха. Възможно е да се дължи на нейното тълкуване за ролята, или на външни фактори... Ще си проличи от това как ще продължи, след като видя, че губи К.

# 599
  • Враца

Последна редакция: чт, 19 дек 2013, 01:25 от mama_an_ji

Общи условия

Активация на акаунт