Колко често оставяте децата си на бабите?

• 54 393
  • 634
  •   1
Отговори
# 150
  • Някъде по Дунава
Синчето до скоро съм оставяла при свеки  броени пъти, нищо че тя живее на долния етаж-да отида до магазина през зимата, на лекар и.т.н. иначе сме си все двамата и ако позволява времето излизаме всеки ден, дори до градината на каката го водя. От 1 месец започнах да го оставям всяка вечер(когато баща му е зает) за по 1ч, защото ходя на фитнес. Майка ми е далече и няма как да разчитам на нея.
Моето мнение е че детето основно трябва да е с родителите си, има майки които за щяло и нящяло търсят бабите. Не става въпрос за случаи в които майката има важна работа и по обективни причини неможе да вземе бебето/детето, а когато се злоупотребява с помощта на бабата.  Говоря от опит със зълвата, племенника до 5г всеки ден беше с една от бабите си, въпреки че майка му след майчинството известно време не ходи на работа и докато той беше на градина имаше време за домакинска работа. Просто по лесно беше да го остави на свеки в 17ч и да си го вземе към 21ч като м/увременно и се навечеря наготово. В резултат на това мъкнене от баба на баба за детето няма възрастен, който да бъде коректив, едните баба и дядо са по строги, другите не, това важи и за родителите и елате да видите какви циркове разиграва пред по "милозливите".

# 151
До към първата годинака съм я оставяла броени пъти за 1-2 часа максимум при баба й-да свърша нещо или просто да изляза на кафе.Да уточня имаме само една баба,живеем с нея и е работеща,така че и да искам за повече време трябва когато баба почива ние да се изнесем от вкъщи Whistling След годинката по 2-3 пъти в годината е оставала за по 1-2 вечери без нас,като ходим някъде с приятели примерно.Не ми е притеснено,че няма да е гледат добре или нещо такова,напротив...По-скоро се притеснявам за баба й,защото малката може да е истинско дяволче Twisted Evil и да побърка и най-спокойния човек.Ако имах къде да я оставям бих го правила с радост поне един уикенд в месеца,а защо не и за повече Wink Хем аз малко да си почина,хем и детето да се разнообрази.
Не мисля,че стоенето нон стоп с мама е много добре за детето,нито пък за мама.Не приемам и другата крайност децата да се тупнат на отглеждане при баба и дядо,а родителите да си гледат живота.

# 152
  • София
И според мен си е чисто на хормонална основа това обсебване на майката. Аз не съм имала на кого да ги оставям, бабите са далече, но и в малкото случаи, когато ми се е налагало да го правя, съм се чувствала напрегната, тревожна и ужасно виновна. Хем съм подивявала с ревливи бебета, особено пък втория път, едното реве, другото търси внимание  Crazy, хем не съм била в състояние да ги оставя.
Сега вече ми мина  Mr. Green и ги предлагам наляво - надясно, белким някой се навие да ги гледа  hahaha

# 153
  • София
Никога не съм била фен на мисълта, че само аз знам как и аз мога най-добре да гледам децата си. Баткото започнах да го оставям за по няколко дена на бабите към 1,5 г. Преди това само за 1-2 часа, за да свърша нещо. Не че не исках да им го давам, напротив, те също много искаха да го гледат, но се притесняваха и плашеха и аз не исках да им създавам стрес. В момента, в който се очовечи, той самия искаше да ходи за уикенда при някоя от бабите - е как да не го пусна. От 2,5 г. лятото изкарава по 2 седмици на морето с наш'те, после докато ДГ почива през август - при свекърва ми, взимахме си го за събота и неделя Simple Smile.
С малкото зверче бабите вече се чувстваха отракани и уверени, така че започнах да го оставям за по няколко часа още от 2-3 мес. На една година тръгна на бабина ясла при свекърва ми, защото аз се върнах на работа. Сега всеки път като е болен (поне една седмица в месеца) пак е при свеки. Изобщо не изпитвам угризения да ги оставям и за събота и неделя при някоя баба. Мисля, че и те така се чувстват добре - разнообразие, общуват с различни хора, свикват с различни порядки в три къщи, учат се на самостоятелност. Вярно, за някои аспекти в "гледането" им имам забележки, както към свеки, така и към майка ми, но то това е чара да си при баба - някои неща са разрешени.
А и в крайна сметка и аз съм човек! Мога да си свърша нещо мое си, да изляза, да видя мъжа си или просто да спя или да гледам в точка без някой непрекъснато да вика "Мамо това, мамо онова".

# 154
  • Някъде на път....
Аз ги оставям моите веднъж годишно, по време на лятната ваканция - за 1-2 седмици.  Peace

# 155
Оставяла съм големия без никакви притеснения на бабите. Хубаво, че ги имаше!!! Не съм се страхувала. Доверявала съм се, нали и те са били майки.
За малкия ми син нямаме баба, за съжаление. Няколко дни след изписване от родилния дом трябваше да отида да ми махнат конците. Разбира се, че трябваше да го оставя на някого.
Хубаво е да има баби, на които да разчиташ. В края на краищата, не съм само майка.
Детегледачки имахме,но не съм доволна от тях. Гледат да им мине времето, не се стараят, въпреки че могат, тършуват в шкафовете и т.н. Когато ми се е налагало и сега дори, го оставям в парти центъра, който за щастие ни е до блока.

# 156
Всяка събота и неделя децата са при баба си и дядо си (родителите на ММ), това им е седмичната награда, ако не са ме слушали през седмицата ги лишаваме от това удоволствие(т.е. от ходене по детски паркове, пързалки, сладкарници, зоопарк и т.н).А с моите родители живеем в една кооперация, така че ходят и у тях всеки ден за по 1-2 часа. Но за повече от 3 дни не сме се разделяли (с децата имам предвид  Laughing).

Последна редакция: пт, 06 дек 2013, 20:40 от invierno

# 157
  • У дома... някъде
Аз свекър и свекърва нямам(починали са много отдавна).Майка ми е разведена,а с баща ми не подържам контакт.Така че оставях децата само на нея,като това се случва 3-4 пъти в годината за едно нощуване.Тя и няма желание за повече.....

# 158
  • Пловдив
Моето дете е всеки ден при майка ми (с малки изключения на събота и най-вече неделя). Там му е частната детска градина.  Mr. Green Аз ходя на работа и знам, че тя се грижи за него добре. Не спи нощем при нея, защото не искам да я ангажирам и тогава, а и след работа е времето да се видим със сина ни.

# 159
  • София
Зависи от бабите:). Не че нямам доверие на нашите баби, но ме дразни манталитета на "купуване" на обич с неща, които мама и татко забраняват. Например шоколад и други сладости. Струва ми се, че огромна част от бабите не се съобразяват с позицията на родителите по този въпрос.
Смятам, че който си е родил деца трябва да си ги гледа. Не разбирам оставянето на бабите при всяка възможност и на всяка цена. Аз съм в другата крайност - бабите ни са много далече и ми липсват понякога, когато за час трябва да свърша нещо, несъвместимо с децата.

# 160
  • Оптимист по принуда
Искам да я оставя понякога на майка ми,просто,за да си почина,но да изляза някъде,да ме няма/живеем заедно с майка ми/.Обаче със сигурност на детето щв му бъде дадено да яде нещо,което не съм съгласна да му се дава и тем подобни. Оставяла съм я 2 пъти-ведъж за около час,втория за малко повече..Със сигурност занапред ще е налага все за нещо да я оставя,но засега гледам да се оправям.А за свеки-виждала е детето веднъж,за 1 месец,като тогава детето беше ревливо и все го разнасяхме,а тя на 3тата минута изохкваше как й се е схванала ръката и я е страх,че ще я изпусне...А след това,когато не й я оставих да я гледа за половин час,мрънкаше,че не съм й давала детето...Ами няма как,такава съм,лоша..

# 161
Не го оставям.
Родителите ми живеят в друг град, но и да живеехме в един град, те не са от типа хора, които ще запълват почивните си дни с гледане на деца.Просто и двамата са заети, имат кариери и нямат време за това.
Свекърва ми пък има три внучета вече и отделно е детска учителка, взима детето ми през 10 дни за по един ден.Нищо повече от това.
Навсякъде съм с детето, не ми пречи и е свикнал.Така е от както се е родил.

# 162
  • ВАРНА
Колко често - много често Simple Smile
Още докато бях бременна, бяхме предупредили бабите и дядовците, че що се отнася грижите за детето, ще трябва да се играе по нашите правила.

Дъщеря ни беше на 40 дена, когато я оставихме на майка ми за 3-4 часа вечерта. В момента, в който излязохме от вкъщи, "се изключих", т.е. спрях да мисля за детето, за майка ми, за "леле ако нещо се случи" и т.н. в този дух притеснения.
Започнах да се завръщам на работното си място, когато детето беше на 8м. Поверихме дъщеря ни на грижите на дядо й. Това е човекът, който я отгледа. Освен обгрижването, той е човекът, който й намери първите приятелчета на детската площадка, научи я на доста повече неща от нас с баща й взети заедно  Crazy

# 163
  • Оптимист по принуда
И аз бях на дядо момичето,дори до него спях,а си бях и по-голяма..От училище ме взимаше и ме водеше,помагаше ми с домашни,учеше ме на народни песни,беше учител,изобщо беше невероятен човек...Просто ми стана много мило като прочетох последния пост на прасунчо....

# 164
  • София
До момента е оставяна броени пъти на бабаите, т.к едната е извън БГ, а другата не е в София. Грижим се сами засега за бебека, о ямам нищо напротив като порасне достатъчно да я пращаме за ваканциите при бабата в провицията

Общи условия

Активация на акаунт