За традициите

• 6 866
  • 130
  •   1
Отговори
......, които спазвате. Или изобщо спазвате ли някакви? Знаете ли поне петте най-известни именни дни или ги разбирате на деня? Ядете ли риба на Никулден, постно на Бъдни вечер /колите ли прасето на Коледа  Mr. Green/?
"Сава ли? Име ли е това?" - това ме провокира, признавам си, да пусна темата, освен наближаващите празници наблюдението, че хората все по-малко и по-малко спазват обичаите.

# 1
  • Колибите
Да. Спазвам традициите.
Почти всички, както са според православния канон.

Но ако се наложи да ги наруша, по независещи от мен причини, не изпадам в паника и глезотия.
За първи път тази година вместо традицинония пълнен шаран с орехи, ще ядем скумрия, защото просто нямаме време за свещенодействия в кухнята покрай дечко.

Също - бяхме поканени преди време от близки за Коледа, които не признават такова нещо като постна вечеря на Бъдни вечер. Ами хапнах, в крайна сметка, не храната, а хората носят Бога.

За мен например традиционни за Бъдни вечер са питката, вареното жито, джуркания боб, зелеви сърми, сварен ошаф - сушени сини сливи сварени със захар и индрише, като компот.
Не възприемам всако зеленчуково блюдо - примерно карфиол, нахут....и др. като бъднивечерско, но зпък това не е изобщо от значение. Важното е хората и семействата да са задружни.

# 2
Имам леко негативно отношение към спазването на традициите, когато то се изразява в готвене и слагане на маси.
Коледни и Великденски спазвам частично заради детето. Сърце не ми дава да го лишавам от атмосферата на тези празници.
Ако зависеше от мен - за всички празници, щях да си грабвам шапката и да отивам на екскурзия в чужбина.
Риба ще ядем довечера, ако остане - и утре Grinning.
Много тачен празник в нашето семейство от поколения е Гергьовден, въпреки че нямаме ни един Георги.

# 3
Не сме религиозни и не спазваме въпросните традиции  Peace Вкъщи не украсяваме коледно или великденско. На 6-ти декември обикновено сме на купон на някой Ники, но не ядем задължително риба. На 24-ти не правим нищо специално и не залагаме на постни ястия, а на 25-ти обядваме с роднини, защото реално с тях се виждаме веднъж годишно и става купон.

# 4
  • София
Не ги харесвам и не ги спазвам.

# 5
  • Пазарджик
Спазваме някои - на Бъдни вечер ядем постно, Гергьовден, Тодоровден. На Никулден - риба. Великден - агнешко, боядисваме с детето яйца, ходим на църква. Нормални неща.
Другите именни дни и някои празници ги забравям, ако някой ме подсети - не пера, не чистя.

# 6
Обичам ги, все още не ги владея. Предпочитам някой друг да направи
традиционното.

Някой ден, като остарея и помъдрея, мога да порасна за варене на ошав...

# 7
  • София
Баба и мама се справят по-добре с тази работа...
А на мен днес ми чеситиха именния ден - никога не съм знаела, че имам такъв... Simple Smile

# 8
  • Колибите
Обичам ги, все още не ги владея. Предпочитам някой друг да направи
традиционното.

Някой ден, като остарея и помъдрея, мога да порасна за варене на ошав...

Е то като една млада булка дето не знаела как да свари ошаф - сол или шекер да сложи, та попитала свекъра си: "Тате, колко сол да му сложа?" "А бе, будала булка, слага се шекер."

И се научила Laughing.

ПъСъ - Вярно, речникът твърси, че правилното е ошав, но за мен, ако щеш, и изписването с " ф" е част от традицията. Бе един Иванчо Йотата съм аз Joy.

# 9
  • Пазарджик
Аз вместо ошав, слагам компот на масата.

И аз го поправих  Laughing

# 10
Традиции има най- различни. Има такива, свързани с религията /която не е задължително да е християнска/, има суеверия, наричани "традиции" /курбан, напр./, има и чисто светски традиции.
Дотук разбирам, че става въпрос всъщност за религиозни християнски празници. Тях не ги свързвам с яденето. При тях се почита съответния светец, Христос или Божията майка, отразява се определен повод.
При нас семейна традиция е по Гергьовден да ходим на екскурзия, например, да празнуваме имен ден, а не да ядем агне точно.  Simple Smile

# 11
От обичаите спазвам само тези, които ми създават някакво търсено чувство и настроение. Най-известните 5 именни дни ги знам, защото близките ми празнуват на тях, с изключение на Никулден.

# 12
  • София
За нас, българите, религията има доста, как да кажа, битово изражение Simple Smile Затова и толкова държим на масите и яденето по празници. Какво да се прави - и това си е традиция, част от националната ни самобитност.
Аз, като любител-кулинар, се наслаждавам на тази страна на традициите, спазвам я и я предавам на децата си Peace

# 13
Традициите са това, което събужда у мен огромно любопитство.
И не само българските, а и тези на страните в които съм била.
Не познавам всички български традиции, освен общоприетите, мисля, че в различните области се спазват различно.
Харесва ми, когато млади и модерни българи учат децата си да уважават и познават българските обичаи.
Придържам се към тях, доколкото мога, но не към всички, а  тези които смятам за нужни.
Тази година няма да спазя никулденския обичай, защото постя, а в петък не се яде риба.

# 14
От друга страна доста се дразня от бебешките традиции. Депресия ли
е било, що ли, но това погачи и прощъпулници ме изпълват с дива ярост...

Също така ме дразнят традиции от различни региони. Особено ако са смешни,
прекалено сложни и чак суеверни.

Общи условия

Активация на акаунт