Великобритания - тема 49 Коледно - Новогодишна

• 46 742
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • Cambridge, UK
Аз съм тук от три седмици.
Имаме кола, къща, малкия и аз сме с личен лекар, малкият ходи на нърсири, имаме NCB и никъде не са ми искали легализация! Даже като кажа че документите ми са преведени на английски език хората се учудват.

# 631
Добре, че реших да пиша тук. Спестявате ми една немалка сума и много разправии по институциите.

# 632
  • Bristol
Severika, при всекиго е различно, както са споменали другите. Аз родих второто 2005 и точно тогава започна кризата. Преди нямаше проблем да си намериш парт тайм училищни часове, а по време на кризата си стана проблем. Дори работодатели, които знаех, че имат парт тайм позиции си промениха политиката. Чак след като щерката навърши 3 годинки хванах за няколко месеца парт тайм договор. След това пак тишина, хванах се доброволка в училището и един алотмент да обработвам Simple Smile Щерката като направи 5 годинки намерих работа 3 дни в седмицата по 8 часа, чайлдмайндер я водеше и прибираше от училище. Така си продължаваме и до ден днешен. Само където от тогава два пъти си смених работодателя и вече повече часове дъщерята е при жената. Но пък се договорихме с нея и вече не й плащам твърда сума на месец, а само за часовете, за които я ползвам. Мъжът ми когато е в къщи той я води и прибира. Иначе горкото в 7 сутринта излиза с мен и се прибира към 6 вечерта. Когато има гимнастика и плуване се получава, че се прибираме след 7. Изключително дълъг и натоварващ ден за едно дете.

# 633
Merry, явно не е лесно, но ти пък не си се отказала да търсиш варианти  Hug
Ще изчакаме за момент с търсене работа за мен, все пак децата са по-важни.
Виждам, че си писала за гимнастика и плуване ... тук каката ходи на плуване и на танци, като всичко се плаща допълнително. А как е там в училище? Допълнителните занимания заплащат ли се?

# 634
  • Bristol
Аз плащам, но не са към училището на дъщерята. Понякога самите училища предлагат такива клубове срещу заплащане, а понякога са безплатни, на всяко място е различно. Както и една година може да е платен клуба, на следващата училището да е намерило доброволци и финанси и да го предложи безплатно  Grinning

# 635
Съгласна съм с Miss Fine, тук нещата така са организирани, че максималното да те затруднят ако искаш да се върнеш на работа Sad Моите колежки са всичките с по две деца и всички имат детегледачки които прибират хлапетата от училище и се занимават с тях, докато родителите са на работа. Мисля,че и преди съм споменавала - една от причините да избера училището, в което са синовете ми е фактът че имат след училищни занимания до 4.30 за малкия и 5.10 за големия, като децата могат да останат в училището до 6ч. През ваканциите има занималня/лятно училище(ако не съм си взела отпуска). От 11 годишна възраст е разрешено детето да ходи и да се прибира само от училище.

# 636
Да се включа по темата за легализациите.
Това са споготбич които съществуват някъде, но тук никой не ги знае.
А в БГ даже, те заплашват, че видиш ли едва ли не ще те върнат на границата, ако нямаш апостил и легализация на квот се сетиш.
Всичко е една голяма машина за скубане на и без това бедния човечец.
Тик дори не са ми искали преведени документите, даже и дипломите не са ми искали, като започвах работа. Единственото, на което много държаха са препоръките, но задължително с актуални контакти.

Не си давайте парите и не се връзвай те на агенциите за превод на документи.

П.п. Хубаво е да си изкарате Свидетелтво за съдимост. Искат го на някои места.

# 637
Merry, значи на място ще си проверим как стоят нещата с извънкласните занимания;-)

golden
, момичетата бяха писали, че училището е от 9 до 15 ч., но това със занималните ли е или са само учебни часове?
Бих искала да попитам и на коя дата тръгват на училище децата в UK?

Черноглав Врабчов кОмар
, Благодаря ти за съвета, явно няма да ни трябват всички тези документи. Мъжът ми днес писа на бъдещите си работодатели и чакаме отговор от тях какво всъщност ще му трябва.

# 638
  • След завоя в дясно
Severinka от Септември началото обикновено. знам, че някъде тръгват и в края на Август. Зависи от училището района и т.н.
На мен ми се наложи скоро свидетелството за гражданския брак да превеждам. само това за толкова години Laughing

# 639
Ами, Ell , тогава нищо няма да превеждаме и легализираме. Явно няма смисъл.
А децата значи само август почиват лятото, така ли? Само тук сме им отпуснали края с дългите ваканции  Laughing

# 640
  • Варна
А децата значи само август почиват лятото, така ли? Само тук сме им отпуснали края с дългите ваканции  Laughing
Ааа не сте  Laughing Тук през учебната година горе долу на всеки месец и половина имат по една седмица ваканция Wink В нашето училище свършват на 24-ти юли и почват на 5ти септември Wink

# 641
Ааа не сте  Laughing Тук през учебната година горе долу на всеки месец и половина имат по една седмица ваканция Wink В нашето училище свършват на 24-ти юли и почват на 5ти септември Wink

Чудесно! Значи не се преуморяват децата. Дори този вариант е, може би, по-удачен от нашия.

# 642
Severinka, тук ваканциите леко варират между различните райони, както и между училищата в един и същи район, но като цяло броят дни ваканция в рамките на годината е един и същ. Децата започват учебната година в началото на септември (около 5-7), после в края на октомври има 1 седмица ваканция, после в края на декември е коледната ваканция (около 10-14 дни), в края на февруари има отново една седмица ваканция, после април е великденската ваканция (около 14 дни), после в началото на юни има една седмица ваканция и училището свършва в края на юли.
По принцип училищният ден е от 9 до 15-15.30. Училището, в което са моите синове е частно и учебният ден е от 9 до 16.10-16.30 за малкия и от 8.30 до 17.10 (даже до 17.30 понякога) за големия, като последните часове са винаги такива, които не изискват голяма концентрация.
След това малкият може да остане до 18ч под надзор на учител, като времето се използва да си напише домашните, да чете или да играе тихо с другите деца.
При големият е малко по-различно - от 11 години се смята че са самостоятелни. Няма наглеждане от учител след часовете. Те са разделени на 4 houses (хлапетата много се кефят че приличало на училището в Хари Потър) и всяка "къща" си има отделна сграда, където са им гардеробчетата, малка библиотека, съблекални, душове, нещо като обща стая с дивани, телевизор и т.н.  Там могат да стоят след приключване на часовете, докато ги прибере някой. Обикновено има от по-големите ученици (6th formers), които ги наглеждат. Пред всяка "къща" има тревна площ и могат да играят отвън при добро време ( в момента играта fives е много популярна.)
Трябва да кажа,че съм много впечатлена от големите ученици - невероятно възпитани деца. Понякога Петко е закъснявал (зависи какво имат последен час) и те винаги са ми помагали - отиват, проверяват къде е  и т.н.

# 643
  • Лондон
Usmifchica, добра организация за 3 седмици, браво...

На мен досега са ми трябвали преведени детския акт за раждане и списъкът с ваксините, напоследък заради различните фамилии ми искат акта всеки път... Ако го дам непреведен мисля, че доста ще ме забавят Simple Smile

Клубовете след училище са безплатни, когато преподавателят е от учителите, и платен - когато викат външен преподавател... Някои от цените са ... шокиращи, като се има в предвид, че ги занимават 1/2 час, но какво да се прави...

Ние нямаме парно и топла вода... не знам за кой пореден път, на фона на увеличения наем се чудя дали не мога да клеймвам, че започвам сериозно да се стресиран  Rolling Eyes Мисля, че сме най-тъпите и наивни наематели в света  Tired

# 644
Цветак, защо нямате топла вода и парно - проблеми с газовия бойлер? С доставчика?

Общи условия

Активация на акаунт