Гимназиалния курс на ПЧМГ и математическите гимназии в София

• 10 250
  • 64
  •   1
Отговори
# 45
Ако видиш миналогодишните седмокласни теми, админът от НПМГ даде изчерпателна информация за новите паралелки "математика и информатика", и лично на мен програмата и изискванията ми се видяха много сериозни.
Новата паралелка е " информатика с английски език". Паралелки " математика и информатика", съответно с английски и немски в НПМГ има отдавна.

# 46
  • София
Да, така беше. Спомням си, че имаха нещо ново.

# 47
  • София
В интерес на истината математиката е основният интерес на сина ми. За съжаление информационните технологии  като предмет, който се изучава в училище не можа да спечели напълно нито него, нито съучениците му, заради тривиалната тема с проблемен учител, който направи всичко възможно да насади у децата само неприятни асоциации към този предмет (и това въпреки вродения интерес и естественото влечение на днешните деца към технологиите). Още в пети клас сина ми опита да се занимава с програмиране и се оказа, че му е интересно, но и трудно от гледна точка да го съчетава със сътезанията и изобщо с натоварването в училище - така че го оставихме за по-късно. От тази гледна точка наистина СМГ е по-добрият вариант, защото математиката е водеща, а винаги има вариант при желание и за включване в школата, водена от Яшу. Остава само младежът да си свърши добре работата на НВО Wink
В интерес на истината понякога се чудя до колко изобщо е добре да насочвам нещата или просто да ги оставя да се случат.  Още преди три години научих един житейски урок, когато синът ми не успя да влезе в СМГ след 4 клас и беше трети под чертата. Та разбрах, че нищо не трябва да е на всяка цена. Както и по-късно научих, че много по-важен е учителят, който ще поеме класа и какво ще направи от този клас, без чак толкова голямо значение между кои точно училищни стени ще се случи това.  И все пак всеки иска най-доброто за детето си.
За всяко нещо си има време и място (когато нещата узреят) и разбира се щипка късмет.
Желая на всички деца да изберат най-доброто за себе си и да се справят достатъчно добре с изпитите!

# 48
За всяко нещо си има време и място (когато нещата узреят) и разбира се щипка късмет.
Желая на всички деца да изберат най-доброто за себе си и да се справят достатъчно добре с изпитите!
newsm10

# 49
  • София
Сега видях, че за новата учебна година ПЧМГ са обявили паралелка, подобна на немските паралелки в СМГ и НПМГ:

http://www.parvamatematicheska.com/uslovia-za-priem-fpmg/uslovia … -fpmg-8-klas.html

# 50
Сега видях, че за новата учебна година ПЧМГ са обявили паралелка, подобна на немските паралелки в СМГ и НПМГ:

http://www.parvamatematicheska.com/uslovia-za-priem-fpmg/uslovia … -fpmg-8-klas.html
Браво! Grinning

# 51
това е много добра новина, ПЧМГ осигуряват изключително качествено образование.
Подходящо място е за деца, които искат да учат.

# 52
Дали в по- горните гимназиални класове учителите преподават различни предмети като химия, биология и т.н. на чужд език в ПЧМГ и СМГ?

# 53
Доколкото знам - не.

# 54
  • София
Би било странно, все пак това не е езикова гимназия.

# 55
  • София
ПЧМГ организират информационна среща за приема в 8-ми клас:
http://www.parvamatematicheska.com/news-bg/28-important/161-info … as-2014-2015.html

# 56
Темата е много стара, но бих се радвала да споделите актуална информация.

# 57
  • София

Споделете какви неща ви интересуват и ще се опитам да отговоря.

# 58

Споделете какви неща ви интересуват и ще се опитам да отговоря.
Благодаря Ви🙂! Чуждоезиковото обучение на какво ниво е (най - вече ме интересува обучението по НЕ и с какво ниво завършват учениците от ПЧМГ и СМГ), като НПМГ е по- малко предпочитана от нас възможност, също така дали принципът за вътрешна селекция  за включване в отбора на училището, за различни математически състезания, се  запазва и след 7-ми клас (за СМГ и ПЧМГ), как стои въпросът с школите, не само по математика. Има ли проблеми, свързани с наркотици и всякаква друга информация, която прецените, че може да е полезна не само на мен, а и на другите потребители.

# 59
  • София
Чуждоезиковото обучение на какво ниво е (най - вече ме интересува обучението по НЕ и с какво ниво завършват учениците от ПЧМГ и СМГ), като НПМГ е по- малко предпочитана от нас възможност, също така дали принципът за вътрешна селекция  за включване в отбора на училището, за различни математически състезания, се  запазва и след 7-ми клас (за СМГ и ПЧМГ), как стои въпросът с школите, не само по математика. Има ли проблеми, свързани с наркотици и всякаква друга информация, която прецените, че може да е полезна не само на мен, а и на другите потребители.

За немския не мога да дам лични впечатления. Дано някой друг се включи. Английският е на много добро ниво. В 8 клас се продължава от там , където е спряло обучението в края на 7-ми. Дъщеря ми имаше чудесна учителка, научи ги да пишат есета, да говорят, правеха тестове за сертификати, с две думи чудесен преподавател. За мое съжаление г-жата не преподава вече в училището, но и двете нови госпожи, които са от тази година като че ли са добри, поне до момента. Отборите за състезания се определят както и до 7 клас - т.е. с вътрешна контрола. Има школи по математика, по физика - води се от Каравасилев, по химия - от г-жа Димитрова и от бивш състезател по химия сега студент. И трите са супер, ако детето има интерес към точните науки. Има школа по информатика и лингвистика, но нямам впечатления от тях. От училището проявяват разбиране към състезателите и техните състезания и подготовки, но всички проекти и контролни, тестове се правят когато детето се върне в клас, не отпадат никога. Моето дете имаше възможност да посещава школа с горния набор по математика за периода 8-10 клас. Дисциплина има в часовете, нямат свободни часове, не могат да избягат от час, не съм чула нищо за наркотици. Г-жите по български ги водят на театри, панаир на книгата, ако има екскурзии и лагери, те са по време на ваканциите - при предишната нормална обстановка. Това са моите впечатления на финала в 12 клас, гимназия в която се учи, ако пък си и ученолюбив, то получаваш възможности и за най-добрите университети по света.

Общи условия

Активация на акаунт