Математически турнири - 25

• 77 036
  • 702
  •   1
Отговори
# 135
Или ядосани, че децата не са им за това състезание, (не че както знаете  уважавам всяко едно дете и различните им способности и труд) са предприели тези мерки, без да вникнат в нещата.

Много ми интересно, наистина дали знаят кой е Иван Салабашев, поне ще имат повод да научат де.
  202uu  
Имам известни наблюдения, които ще споделя.
На колегата, внукът му е 2-ри клас. Води го по мат. турнири.
Всеки ден се занимава с детето по 1 час да решават задачи.
Обърква го много, решавайки задачите по "дядовски". Няма методи, няма начин на мислене.
Правят се "халваджийски" сметки.
Човекът иска да "навакса" с внука си това, което не е правил със синът си.
Имаше "критика" към учителят по математика, че не е добър.  Thinking
Детето е бавно, не смогва да записва това, което се преподава.
Няма логическо мислене.
Беше ме помолил да се занимавам няколко пъти с него в офиса, като и той да слушал,
че да можел после да работи с него.  ooooh!
Отказах.
Математиката не е аритметика, за да сметнеш бързо покупката в магазина и консумацията в заведение.
Амбициите на родителите и  възможностите /заложбите/ на децата не винаги съвпадат.

Задачи от сборника на Хр. Ботев (той е бил не само поет, а и математик),
където прозира неговата страст при патриотичното възпитание на учениците:  Confused
"Асен и Петър освободиха България от игото на гърците в 1190 г. След 216 години България падна под властта на турците. В коя година отечеството ни изгубва своята свобода?"
"Борис, цар Български, принял християнската вяра в 862 година, а Владимир, княз русски, в 988 г. Колко години българите са се покръстили по-рано от руссите?"
"Българската екзархия се състави преди 4 години, т.е. след 103 години от подчинението на Охридската патриаршия под цариградската, а охридската патриаршия падна след 542 години от основаването на търновския патриархат. Кажете ми в коя година се е основал първият патриархат търновски и в коя първият екзархат български?" 

Последна редакция: пн, 09 дек 2013, 08:04 от Анонимен

# 136
  • ride my bike...
Obsolete, чудесно си го формулирала  bouquet
На детето въобще не му е направило впечатление нито кебапчетата, нито знаменцата. Решило си е задачата все едно е с ябълки и круши.
Проблемът явно е само в главите на родителите Confused

# 137
  • София и там където не се пуши
След репортажа по БНТ, явно родителите искат предварително задачите, за да видят дали текстовете са подходящи за тяхното дете (ех колко съм лоша) .
Пак казвам, това няма да е правилно, повече от един човек да знае задачите. Пък и състезанието е по желание. Не си пращайте децата на състезания, ако трябва да ги щадите, не ги изпращайте и навън да си играят, ако желаете да не слушат лоши и неправилни думи.

# 138
  • Варна

На детето въобще не му е направило впечатление нито кебапчетата, нито знаменцата. Решило си е задачата все едно е с ябълки и круши.
Проблемът явно е само в главите на родителите Confused

И моето така. Обаче днес рано сутринта в един сутрешен блок разискваха много сериозно кебапчетата и ми се наложи да обяснявам кое е странното на задачата...
Та от телевизията разбрах, че проблемът бил в изхвърлените знамена, а не в кебапчетата  Mr. Green

# 139
Изключително съм притеснена, когато второкласникът стане третокласник и трябва да се яви, например, на мат. състезание "Хитър Петър". Хм, как да го кажа по-меко? По логиката от последните дни вече се притеснявам от избухване на по-сериозен конфликт и интерпретации. Въпросът е защо Хитър Петър така се закача все с тоз' Настрадин Ходжа.
Отгоре на всичкото съзрях и задачи в мат. състезания за даване на пари на деца да си купуват по много кроасани. Лелее, как е възможно това нещо! При този световен проблем със затлъстяването да се подтикват децата да искат пари за такива храни!

Моля, преди всяко състезание организаторите да пускат задачите си в Интернет и задължително във Фейсбук, за да минават одобрение на родителите. След като съберат определен брой "лайка" да бъда допускани само тези задачи до състезанието и децата да се явят чак тогава. Но все пак да се назначат и родители вътре в залите, които да снимат и да шерват веднага какво се случва, за да няма подмяна на задачите.

Разбира се, че се шегувам.

Много се надявам МОН да не се престарае по този случай, защото е просто смешно. Дано Кортезов бързо да се възстанови от стреса, който му се стовари и да подготвя все така готини задачки за децата ни!

# 140
Преди няколко часа го предчувствах и го написах, защото цялата кал ще се излее върху съставителят на задачите. Един изключително достоен и чувствителен човек. Не мога да разбера какво толкова е станало, задача като всички други...

Принципно нищо страшно не е станало. Предполагам, че Кортезов е решил да внесе малко хумор и злободневност в задачата (спомнете си Илф и Петров и създателят на шаради Синицки) обаче не е отчел хейтърството на масата хора, които не се интересуват от съдържанието (защото не ги интересува математиката), а ще забележат формата. Според мен сбъркал е, трябвало е да се придържа към ябълките и крушите, ама за в бъдеще ще знае. Иначе всяко чудо за три дни - утре вестниците ще си намерят друга сензация. Пък услужливото министерство, дето щяло да взема мерки и да наказва,  да си седне на задника и да не се престарава.

# 141
Черна станция, много хубав пост!

Аз не мога да ги разбера тези родители. За мен си е чисто първично ниво за търсене на внимание и сензация.

Такива учители като Кортезов и другите математици са "златния" билет на нашите деца за по-успешно бъдеще, отскокът, който им трябва. Могат да разчитат само на своите мозъци и на страхотна подготовка на тези ентусиазирани учители и да се надяват Някой да ги забележи. Иначе си остават в "българския казан", където ще са най-оплюваните. Затова и не мога да разбера на кой свят живеят тези родители и нанасят такива удари по последните авторитети, които са останали в тази държава.

Не знам, хора, но аз се надяват Кортезов и другите математици да не се повлияят от този удар и да си останат все така инициативни, позитивни и отдадени на работата!

# 142
  • София
На моят син също не му е направило никакво впечатление условието на задачата. И предполагам, че нито едно от децата не я е разбрало по начина по който я разбират родителите. Не мога да разбера защо е необходимо да се пренасят родителските емоции върху децата.  Confused

# 143
  • Варна, България
На моят син също не му е направило никакво впечатление условието на задачата. И предполагам, че нито едно от децата не я е разбрало по начина по който я разбират родителите. Не мога да разбера защо е необходимо да се пренасят родителските емоции върху децата.  Confused
На моя син също не му е направило впечатление условието - попита ме само какво значи махалата.  Crazy
Аз се изненадах на задачата, но не мисля, че е необходимо да става масова истерия...

Кога се чакат резултатите за Варна?

# 144
  • у дома с любимите си хора
Влизам тази сутрин да прочета нещо положително за турнира и да се порадвам на успехите на децата.А пък то от мухата слон.

На моят син също не му е направило никакво впечатление условието на задачата. И предполагам, че нито едно от децата не я е разбрало по начина по който я разбират родителите. Не мога да разбера защо е необходимо да се пренасят родителските емоции върху децата.  Confused
на моят също.Предполагам,защото нищо по-особено не спомена за нея,пък не съм счела за нужно явно да го питам.Задача като задача с числови данни,условие и въпрос.

Черна станция,Danybon хубаво сте го написали.Напълно съвпада с моето мнение.

# 145
  • най-шареното място
Не е ли прекалено уважение към тази истерия, да се нищи и тук?

Напоследък се търсят поводи за медийно представяне по всякакъви поводи. Почти професионално си го търсят хората. Имало задача за коментра - намерили си. Второкласник ако разбере хумора /сатирата/ най-много да се усмихне.

Преди малко ме попитаха за задачата. Отговорих, че тъкмо повод децата да разберат къде живеят, ако родителите им решат да им обяснят. Ама родителите ако не можели... Все да могат и да са гласували и чували новини по избори.

# 146
Първо прочетох за реакцията към задачата на второкласниците, а после се запознах и с условието и.
Според мен едно дете на 8г не би видяло нищо злободневно в този текст - махала, митинг, знамена, кебапчета. Има всякакви регионални празници, чествания, събори, на които хората хапват и се веселят. Знамената може да са всякакви - не е задължително да представляват националното ни знаме, за да се нарекат "знаме".
Всичко останало, което се разбира от задачата, се случва в главите на родителите. И щом има такава реакция, значи родителите имат проблем. Би трябвало родителите, които това условие ги дразни, да помислят какво могат да направят, за да не е така. И най-неподходящо би било да реагират срещу автора на задачата, защото извън контекста на събитията в наши дни, това условие би звучало както всяко едно друго.

# 147
Тази снимка е НАША!!!!! Сигнализирах им да не си я присвояват ако обичат!!                 Пуснахме сигнали до повечето национални медии, какви махали, какви кебапчета? Проста държава и това си е...Само вметката за чалгата не ми стана ясна  Crazy

Проста е държавата, защото прости хора живеят в нея.
И това съвсем не е съставителят на задачата, когото очерни с тази снимка и сигнали!

# 148
  • София
Явно докато чакаме резултатите от Салабашев, ще си нищим кебапчетата. А пък те съставителите на задачата са пропуснали факта, че кебапчетата вървят с бира. И следващия път вместо да заемат ръцете на хората с разни флагчета, да им дадат по една халба... beer

# 149
Тази снимка е НАША!!!!! Сигнализирах им да не си я присвояват ако обичат!!                 Пуснахме сигнали до повечето национални медии, какви махали, какви кебапчета? Проста държава и това си е...Само вметката за чалгата не ми стана ясна  Crazy

Проста е държавата, защото прости хора живеят в нея.
И това съвсем не е съставителят на задачата, когото очерни с тази снимка и сигнали!

Хубавото на бгмама е, че можеш малко повече да се запознаеш с даден човек като му надникнеш в профила. Мда, някой хора си обичат изглежда реалити-предаванията и ни вкараха в своята собствена програма.

Общи условия

Активация на акаунт