БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 38 958
  • 747
  •   1
Отговори
# 555
Благодаря на всички,  които се отзоваха на питането ми за капама. Резултата беше отличен, всички си облизаха пръстите, а кухнята ухаеше на ....мммммммм...божествено вкусен букет от аромати.
Редувах месата - заек, бекон, свинско и пилешко с кисело зеле и праз на ситно, залях с червено вино и малко олио, единствената подправка, която сложих беше червен пипер.
Пекох малко над 3 часа на 150 градуса с вентилатор.  Месото се разпадаше и стана божествена вкусотия.
Топли, светли, уютни и вкусни празници на всички!

Заинтригува ме с този коментар, понеже и мъжът ми иска заек за НГ.
Купихме домашен от наша позната, обаче ме е страх нещо да не е болен или т.н. /голяма съм параноичка на тази тема, не че купените от магазина са по-читави  Confused/ и свекито каза, че се киснел в оцет - да го кисна ли и как, а защо се прави?
И се чудех дали може да го напълня с кестени или не е добра идея?
Или пък да взема да направя като теб една капама, обаче нямаме кисело зеле... дали ще стане без?

Моля за съветите ви.
Благодаря ви предварително, защото знам, че винаги давате добри съвети.  Hug

Последна редакция: пт, 27 дек 2013, 12:19 от 6tastliva mama

# 556

Заинтригува ме с този коментар, понеже и мъжът ми иска заек за НГ.
Купихме домашен от наша позната, обаче ме е страх нещо да не е болен или т.н. /голяма съм параноичка на тази тема, не че купените от магазина са по-читави  Confused/ и свекито каза, че се киснел в оцет - да го кисна ли и как, а защо се прави?
И се чудех дали може да го напълня с кестени или не е добра идея?
Или пък да взема да направя като теб една капана, обаче нямаме кисело зеле... дали ще стане без?

ами без зеле ще стане пълнен гювеч с различни меса  Laughing
Не се притеснявай за заека, ако е бил болен - щял е  да умре.  Те просто умират много бързо. Ако се притесняваш - може да го изпратиш, я на мен, я на Бонго  Wink ние няма да му се притесняваме.

ето ти предложения със заешко месо http://pep-4o.blogspot.com/search/label/%D0%AF%D1%81%D1%82%D0%B8 … D1%88%D0%BA%D0%BE - има една капама ( в моя край е такава; не с кисело зеле) , задушен, печен...... избери си. (интересно защо супата е най-отгоре  newsm78)

# 557
  • Sofia
Или пък да взема да направя като теб една капана, обаче нямаме кисело зеле... дали ще стане без?
Ядене ще стане разбира се, но и разбира се няма да е КапамаWink

# 558
ПП: Заека е сух, какво друго месо си пълнила с кестени? Трябва или да го намажеш с нещо да не съхне по време на печене, или листи бекон/сланина. Ако не си правила пълнен заек до сега внимавай с печенето.

Идвам с цели 2 въпроса.....

Моя мъж недочел етикета и вместо телешки бут купил телешки....бузи.....От етикета за пръв път чух за подобно нещо....Та...след добра борба - ципата е махната - как могат да се сготвят, става ли вкусно или въобще да не започвам......

за втория не мога, но за първия да споделя - месото е хубаво, ако е само месо - готвиш си както друго телешко, или го правиш на кайма. ако е с кокал - свари, обезкости и пак готви. с грах, картофи,  на мусака.....

# 559
Благодаря за бързите отговори - да, досега не съм пълнила и ме предупредиха, че става много сухо месото.
Извинявам се за грешката - от бързане съм написала "капаНа"  hahaha
Най-вероятно ще пробвам капамата ... а да кисна ли заека или не? И въобще трябва ли да го обработя предварително и как? /само да поясня, че ни го дадоха изчистен/

Е, защо да пращам, ако се доверите на готвач като мен, може да дойдете направо у нас на готов заек.   chef Laughing

# 560
не, не става сухо месото, ако го приготвиш добре Peace
Не се кисне в оцет. Кисне се само дивия заек, защото има по-специфична миризма.  Нищо не обработваш предварително  Peace

# 561
  • София
Киселото зеле купих от пазара, беше чудесно.
Колкото до кестените - не зная доколко е добпа идеята, имайки в предвид, че и заека и кестена са сухи....

# 562
За пръв път готвя кафяв ориз  Blush И вече се готви повече от час но все си стои по твърд, такъв ли е попринцип?
Сготвих го като запържих свински мръвчици с малко лук, после в една тава сложих мръвките, сложих една чаша ориз, една чаша грах (беше изостанал от една руска салата и исках да го мушна някъде) и 3 чаши вода + подправки. Всичко това във фурната. Вече мисля да го спирам пък какъвто ще да е.

# 563
  • Sofia
White_roses, кафявият ориз се кисне преди готвене и по принцип се приготвя по-бавно.

# 564

Отбелязва ми сайта като рекламен спам. Е нищо, другия път ще знам Simple Smile)

# 565
  • Sofia
Отбелязва ми сайта като рекламен спам.
3я линк.

# 566
  • Бургас
Ще правя Медовик. Дали мога днес да си направя корите и да го сглобя утре newsm78 Или пък ще омекнат до утре? Дайте ми съвет, моля

# 567
Ще правя Медовик. Дали мога днес да си направя корите и да го сглобя утре newsm78 Или пък ще омекнат до утре? Дайте ми съвет, моля

Можеш, и по-дълго време могат да стоят, нищо им няма. Като ги изпечеш и са охладени добре, завий ги в домакинско фолио (и в хартия съм ги завивала) и остави някъде в шкаф или в стая, може и във фризер да се съхраняват дълго. Не съм го правила, но са ми казвали. Peace

# 568
  • Бургас
labrex, благодаря ти!

# 569
Идвам с цели 2 въпроса.....

Моя мъж недочел етикета и вместо телешки бут купил телешки....бузи.....От етикета за пръв път чух за подобно нещо....Та...след добра борба - ципата е махната - как могат да се сготвят, става ли вкусно или въобще да не започвам......

за втория не мога, но за първия да споделя - месото е хубаво, ако е само месо - готвиш си както друго телешко, или го правиш на кайма. ако е с кокал - свари, обезкости и пак готви. с грах, картофи,  на мусака.....

Ох...Благодаря ти!  bouquet......Направо съжалявам защо не ги хвърлих в кофата....Хич не се харесахме взаимно....Сварих го месото, прибрах го, ще го мисля какво да го правя......Чакам малко да ми мине разочарованието и тогава да го готвя!

Общи условия

Активация на акаунт