БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 38 972
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
  • София
здравейте  Hugтърся рецепта за тиква залята с мляко и яйца  Praynig   bouquet

Може да опиташ и Крем-карамел в тиква - става много лесно, бързо и много ефектно
В тиквата /цигулка/  наливам карамел и отгоре яйчената смес, до ръба   - пека 1 час на 180 градуса

# 541
Преди да се допитам до вас съм се допитала и до педиатърката  Peace

# 542
Преди да се допитам до вас съм се допитала и до педиатърката  Peace
ааа  изпитваш ни значи  Laughing

# 543
  • Ланкър, планините Овнерог
eleni79, чай от джоджен също върши работа при разстройство

# 544
eleni79, чай от джоджен също върши работа при разстройство
+1 , ако си близо до Младост/ София/ и държиш на дренките , мога да ти дам. Имам замразени във фризера.

# 545
Момичета и Бонго,изключително съм ви благодарна,че се отзовахте толкова бързо Hug Hug Hug
vela,за съжаление съм точно на другия край на София(Надежда) иначе с удоволствие бих се възползвала от предложението ти  bouquet

# 546
Момичета и момче имам следния въпрос : опитах се да направя питка по тази рецепта http://ilrai.blogspot.com/2010/11/blog-post_21.html. Знам,че нещата на тази дама стават винаги и страхотни ,така че проблема е в мен. Но питката ми стана розова. Възможно ли е да е от оцета?
Тези дни ще опитам пак да я направя, но ми е интересно какви са вашите предположения за потъмняването на питката. Брашното беше на София мел.

# 547
  • гр. София
Според мен, ако оцетът е бил винен, е възможно да се оцвети питката. Не използвам винен оцет за содени питки, а ябълков, така че се надявам да не те подведа.

# 548
Ами винен е оцета и доста силен. Благодаря ти за насоката.

# 549
силния оцет (градуса) няма общо с цвета на оцета. Единствен вариант от оцета  - ако е бил такова менте с много оцветители. Напр. оцветявал  ми е леко трушия - цветно зеле, но там се слага 100мл.  а тук е само 1 с.л.  Rolling Eyes

# 550
Здравейте хора, първо искам да честитя празниците на всички тук във форума, а след това и да попитам нещо относно моята празнична погача. И въпросът е: Защо не стана???  Laughing Направих всичко, което пише в рецептата - разтворих около 20 грама прясна мая (от тази на кубчета, която продават в Кауфланд) в около 400 мл. топла вода с една лъжица захар и оставих сместа да шупне на сравнително топло място за около 10-тина минути (тъй като за първи път меся, не знам дали шупна  Grinning). След това направих кладенче в предварително пресятото брашно (около 800 грама) и добавих лъжица сол, оцет и 2 лъжици олио. Замесих тестото, след което го оставих да втасва на сравнително топло място (не съм загрявал фурната или нещо подобно, просто го сложих близо до печката, която работеше от няколко часа и беше сравнително топло). След около час оформих тестото, което не беше бухнало, а стоеше доста твърдо и след това го поставих в намазана с олио тава и пъхнах тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна. Според рецептата трябваше да се пече между 20 и 40 минути и съответно да увеличи обема си, само дето и след 90 минути тестото едва беше се позапекло отгоре и не беше мръднало като обем. Попекох го още около 30-40 като вдигнах градуса на около 220 и когато го извадих отвън се беше поизпекло (на степен отхапеш ли рискуваш да си счупиш зъб), а отвътре беше глетаво (да не кажем сурово). Много си блъсках главата защо така се получи и стигнах до извода че или маята е била малко, или че не била качествена или че е трябвало да го сложа на доста по-топло място за да шупне маята и да втаса тестото. Дали обаче тези ми подозрения са верни - нямам си на идея и затова ако някой има някаква представа за нещата ще съм му много благодарен ако сподели.

# 551
  • София
............ Защо не стана???  Laughing Направих всичко, което пише в рецептата - разтворих около 20 грама прясна мая (от тази на кубчета, която продават в Кауфланд) в около 400 мл. топла вода с една лъжица захар и оставих сместа да шупне на сравнително топло място за около 10-тина минути (тъй като за първи път меся, не знам дали шупна  ........... трябвало да го сложа на доста по-топло място за да шупне маята и да втаса тестото. Дали обаче тези ми подозрения са верни - нямам си на идея и затова ако някой има някаква представа за нещата ще съм му много благодарен ако сподели.
Нищо не е шупнало както трябва. Първо не е шупнала достатъчно маята, затова се слага на топло, може и направо във фурната на 30-40 градуса и се изключва и се изчаква да се вдигне достатъчно-двойно. После по същия начин се изчаква тестото да увеличи обема си двойно. Това е проблема, иначе всичко си е наред.  Ще пробваш отново и изчаквай, не бързай.  Simple Smile

# 552
  • Sofia
marko polo, елементарно...
Няма как от невтасало тесто да се получи хубав резултат, та явно не си направил точно "всичко, което пише в рецептата".  Wink
Не е била изобщо малко маята. Аз например правя хляб с 400-420мл. вода, 700г брашно и 10г мая.
Маята се разтваря в малка част от цялото количество течност за рецепата и е хубаво да е с малко захар и брашно до кашичка. Може и веднага (без да е втасвала маята) да се сложи в брашното и да се омеси тесто. Ако се изчака да шупне предварително обаче, се проверява годна ли е маята. Омесеното тесто трябва да меко, но да не лепне. А втасалото тесто е много меко. Втасването може да е дори на студено - важното е да няма течение. По принцип, ако вътрешността е сурова - температурата на печене се намалява.

# 553
Идвам с цели 2 въпроса.....

Моя мъж недочел етикета и вместо телешки бут купил телешки....бузи.....От етикета за пръв път чух за подобно нещо....Та...след добра борба - ципата е махната - как могат да се сготвят, става ли вкусно или въобще да не започвам......

И.....търся изпитана рецепта за казан диби - оризово брашно имам - гледах тази рецепта - http://www.supichka.com/2013/06/kazan-dibi.html - та....на котлона ли се пече?

# 554
  • София
Благодаря на всички,  които се отзоваха на питането ми за капама. Резултата беше отличен, всички си облизаха пръстите, а кухнята ухаеше на ....мммммммм...божествено вкусен букет от аромати.
Редувах месата - заек, бекон, свинско и пилешко с кисело зеле и праз на ситно, залях с червено вино и малко олио, единствената подправка, която сложих беше червен пипер.
Пекох малко над 3 часа на 150 градуса с вентилатор.  Месото се разпадаше и стана божествена вкусотия.

Топли, светли, уютни и вкусни празници на всички!

Общи условия

Активация на акаунт