БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 39 141
  • 747
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
  • Мнения: 11 349
Изпитана рецепта за лазаня? Корите бланшират ли се или?

# 76
  • София
  • Мнения: 2 746
Изпитана рецепта за лазаня? Корите бланшират ли се или?
Винаги правя лазанята по тази рецепта и е страхотна, аз не варя корите, директно редя в тавичка и заливам със соса, досега не съм имала проблеми. Но може да си зависи и от корите, аз купувам едни в червена опаковка от Кауфланд.

Оригинална рецепта за лазаня:

Продукти:
500 гр кайма
500 гр гъби
1 гл. чесън
2 бутилки домати консервирани (1 л общо)
1 голяма глава лук
500 гр кашкавал
1 голяма кофичка сметана
1 л прясно мляко
60-70 гр брашно
3-4 големи моркова
сол, черен пипер, босилек, дафинов лист
1/2 пакет кори (да са с яйца, ние предпочитаме опрделено Divella или Barilla. Гръцките се разваряват безобразно и са по-безвкусни)

Приготовление:
Сос болонезе: настъргват се морковите на ситно ренде. Обелва се чесънът, лукът се нарязва наситно. Чесънът, сложен първо в гореща вода, се бели по-лесно. Скилидките се смачкват с широката част на ножа (не се режат). Чесънът се слага в нагорещен зехтин, запържва се леко, добавя се лукът и морковите и се запържват до златисто. Добавя се каймата, запържва се добре, добавят се доматите, след което се оставят на слаб огън да врят.
Приготвя се соса бешамел: нагрява се олио, слага се брашното да се запържи леко. Добавя се прясното мляко и сметаната, като непрекъснато се разбърква, докато соса се сгъсти до гъстота на кремсупа (или тесто за катми).
Измитите гъби се нарязват на плоски парчета (т.е. не се дребнят, подкарвате гъбата от единия край, и щрак-щрак - нарязвате на плоски парчета). Запържват се с малко зехтин, докато поомекнат, но не до пълна готовност. Прецеждат се от водата, която са пуснали. Смесват се с бешамела.
Избира се тава (правоъгълна), в която да може да се наредят между 3 и 4 пласта кори - предварително със сухите кори пробвайте колко реда излизат.
Във вряща вода с олио и сол се пускат корите и постоянно се бъркат внимателно, за да не се разкъсат. Пускат се една по една, иначе залепват. Варят се според указанията на опаковката. Когато омекнат и добият гъвкав вид, се охлаждат със студена вода, за да могат да се подредят.
Най-отдолу тавата се маже с олио, слага се тънък пласт бешамел и сос болонезе и се смесват, и започва подреждането на лазанята. 1 слой кори, 1 слой бешамел, 1 слой болонезе, 1 слой кашкавал; пак кори, слой бешамел, слой болонезе, слой кашкавал - и така до края. Последният слой е бешамел, болонезе и кашкавал. Върху кашкавала може да се нарежат домати на тънки кръгчета, които да покрият лазанята отгоре.
Пече се около 30-35 минути на 200 C фурна. Не трябва да загаря много - ако става така, се слага фолио върху тавата.

# 77
  • Мнения: 5 001
Изпитана рецепта за лазаня? Корите бланшират ли се или?

Взимам от корите дето са в кутия като макароните....

Не ги бланширам...

Правя си два соса(кайма с подправки и домати и бешамел) Редя кори,от двата соса,пак кори,пак сос и така докато свършат.....Отгоре заливам обилно със бешамел,поръсвам с кашкавал и пека,,,,

# 78
  • Мнения: 4 864
Може ли рецепта за торта "Сахер"?

# 79
  • Мнения: X
Може ли рецепта за торта "Сахер"?
Рецептата на Йоли http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_6210.html , не съм я правила ,но съм сигурна,че е хубава.Правила съм други нейни рецепти и всичко е ставало хубаво.

 

# 80
  • Пловдив
  • Мнения: 44 318
Да,но е с пресни кайсии,а рецептата за тортата е с конфитюр от кайсии.Поне така знам за оригиналната торта.

# 81
  • Мнения: X
Да,но е с пресни кайсии,а рецептата за тортата е с конфитюр от кайсии.Поне така знам за оригиналната торта.
Цитирам "Почистете кайсиите и ги нарежете на парченца. Заедно със захарта ги сварете на конфитюр. Към края на варенето сипете лимоновият сок. Оставете конфитюра да изстине."
Ами просто се слага загрят конфитюр и готово 8така пише в други рецепти/
Предложих ти тази на Йоли,защото когато съм правила нещо по нейна рецепта и съм задавала в блога й ми е отговоряла сравнително бързо и отзивчиво.
  Можеш да откриеш и други рецепти в нета,но реално този контакт не винаги е възможен.
http://www.zajenata.bg/%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B … -recepta3120.html  -това била уж оригиналната.
Аз преди да правя нещо чета всичко което открия в нета и после правя съчетание,почти никога не спазвам точни рецепти.
И чета коментарите под рецептите.

# 82
  • Мнения: 2 815
Аз идвам със странен въпрос, защо когато правя питка или месеница, от този тип (снимката не е моя, на сладка хапка е!) пластовете се разделят, не остават така обединени, а се "цепят" и става  много грозна  Mr. Green, сега се ядосвам, че никога не съм снимала, поне да покажа за какво говоря, дано съм написала ясно проблема.

# 83
  • Мнения: X
Това е то тестото ,ако втаса повече и е по-меко се загубва фацата. Трябва да е по-твърдо тестото за да се запази формата,аз предпочитам да е по-вкусна отколкото красива.
 Но реално ми стават понякога и с иделана форма. Онзиденшната ми питка ми се разля доста,но прекалих с маята. Аз меся с много малко мая по принцип /на 1,5кг тесто 1/3 пакетче лидълска/ и винаги става супер,ама нали беше с повод рекох да се застраховам и стана не както исках.
 Между другото в последствие открих вчера и днес много ефектни украси,ама след дъжд качулка.
  Когато питката е със сирене ,винаги видът не е перфектен,освен ако не направиш сиренето на каша с лъжица +1 белтък и го намажеш като крем на кората ,белтъка стяга и става добре/ама сега каго го пиша се сещам ,когато ми трябва и то за по-официален случай винаги забравям/така се пасирам ,все едно никога не съм месила /.
 Поли някой ден ,ако имаш желание може да пробваш мои питки.Да обменим опит поне.

# 84
  • Мнения: 2 815
Не е от тестото, рядко меся едно и също тесто, за втасването...в какъв смисъл, превтасала или малко втасала имаш в предвид? Тя не се разлива, не е и превтасала вътре, на идеални конци става, не на мехурчета, не е и сбита..... но се цепи самата питка.
Чудя се дали не от разточването, може би твърде тънко разточвам листа или от липсата на заливка?
Моля и за други съвети   bouquet

# 85
  • Пловдив
  • Мнения: 333
Искам да попитам,ако направя в неделя фунийките,а ги напълня с крем след седмица дали ще е някакъв проблем ? И колко време издържат напълнени ?

# 86
  • Sofia
  • Мнения: 29 121
напълнени с крем повече от 2-3 дни не могат

# 87
  • Мнения: X
Не е от тестото, рядко меся едно и също тесто, за втасването...в какъв смисъл, превтасала или малко втасала имаш в предвид? Тя не се разлива, не е и превтасала вътре, на идеални конци става, не на мехурчета, не е и сбита..... но се цепи самата питка.
Чудя се дали не от разточването, може би твърде тънко разточвам листа или от липсата на заливка?
Моля и за други съвети   bouquet
Моята също не беще превтасала,но имах проблем със тавата,като теб дозата ми за тесто е различна и брашното ми беше друго.Няма мснимка да я видиш ,но мисля ,че проблема е същият. На моята тава стената дойде ниска и питката излезе малко и се разпука,задалечиха се листенцата /моята беше нещо като хризамтема/.Точно затова попитах за точна доза за тава 30см.
 Но такава на розички ми става винаги добре.Когато е със сирене обаче става така.Ако искаш да стане с такава коричка направи си за
ливка от яйце +олио +малко брашно /сол, захар на вкус/.Мисля,че ще се получи.

# 88
  • Мнения: 2 815
Явно аз не мога да обясня, ще трябва да снимам следващия път  Laughing
За какво ти е точна доза? Месиш, оформяш , излишното тесто - в хладилника, после от него мекици, чехълчета, закуски разни.
Няма как да е от тавата, тази питка става ниска,  пека в електрическа тенджера, няма как да излезе от нея. Яйчени заливки не обичаме.

Последно за днес, обещавам  Laughing

Имам такава силиконова тава за мъфини,  въпроса ми е мога ли да слагам и металната част във фурната или тя е само след опичането, за фасон така да се каже. Метала прилича на боядисан, черен цвят , но не мога да разбера тип тефлоново покритие ли е или чиста боя.

# 89
  • Мнения: 9 461
не се вижда снимката, нещо  newsm78
Поли, става ниска, ако нарежеш къси рулцата. На мен ми е излизала още 1/2 над тавата, акто не преценям, или пък като ги наредя много нагъсто.
Ти снимай другия път и покажи, но си мисля, да не би да слагаш нарядко рулцата, та да ти се разтварят така? Ако са по нагъсто, няма да имат тази възможност, а ще ти върви тестото нагоре?
Аз напоследък все завита правя  месеницата, не можах да намеря на розичките, но не се отделят слоевете така. Абсурд да е от заливката  Peace няма общо.

Общи условия

Активация на акаунт