БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 38 830
  • 747
  •   1
Отговори
# 570
Имам една кулинарна дилема. Ще ми се тази вечер да замеся една месеница и да я оставя през нощта да втасва, за да е готова сутринта само да я опека. Но се чудя на топло ли да я оставя / няма ли да се вкисне?/ или на хладно /дали въобще ще втаса.../. Моля който има опит да дава съвети....

# 571
Имам една кулинарна дилема. Ще ми се тази вечер да замеся една месеница и да я оставя през нощта да втасва, за да е готова сутринта само да я опека. Но се чудя на топло ли да я оставя / няма ли да се вкисне?/ или на хладно /дали въобще ще втаса.../. Моля който има опит да дава съвети....

Тестото - в найлонов плик и в хладилника. Сутринта да постои на стайна температура половин час и оформяй както искаш.

# 572

Тестото - в найлонов плик и в хладилника. Сутринта да постои на стайна температура половин час и оформяй както искаш.

Благодаря!

# 573
Morena, marchеva14, благодаря за отговорите, които ми вдъхнаха надежда в скоро време да опитам пак. Morena, ако разбирам правилно, освен температурата е важно и да се разтвори маята в по-малко количество вода (около 100 мл.  или пък по-малко), а след това, когато започна да меся и изсипя разтворената мая, добавям и останалото количество вода. Нали така???  newsm78  Laughing

# 574
Опитах квасена пита -  уникална! Много ли трудо се прави това чудо?

# 575
  • София
Morena, marchеva14, благодаря за отговорите, които ми вдъхнаха надежда в скоро време да опитам пак. Morena, ако разбирам правилно, освен температурата е важно и да се разтвори маята в по-малко количество вода (около 100 мл.  или пък по-малко), а след това, когато започна да меся и изсипя разтворената мая, добавям и останалото количество вода. Нали така???  newsm78  Laughing
Маята е разтваряш с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно и вода до гъста кашичка. Разбъркваш я добре до гладка смес и поставяш на топло да се увеличи обема двойно за около половин час, може и малко повече. След това отново я разбърквам с още малко вода/мляко и малко брашно до по- рядка каша и отново я поставям на топло да втаса, хубаво да шупне.  Правя ѝ двойно втасване, но не винаги го практикувам при питките, а най-вече при козунака. Имай търпение и ще стане. След това я изсипвам в кладенчето на брашното , добавям си вода/пр. мляко, ако има и яйца в рецептата и започвам полека да събирам тестото с ръце. В началото е много лепкаво, но така ще бъде докато събереш всичкото брашно. Питай още.  Simple Smile

# 576
  • Sofia
да се разтвори маята в по-малко количество вода (около 100 мл.  или пък по-малко), а след това, когато започна да меся и изсипя разтворената мая, добавям и останалото количество вода. Нали така???  newsm78  Laughing
Точно така.  Няма нужда да мериш точно колко вода, но там някъде е достатъчно.
Аз разбърквам маята, както казах със съвсем малко захар, на око, но около 1/4ч.л. и брашно до не гъста каша и като втаса/шупне лесно изсипвам в кладенчето брашно, където наливам и останалата течност и омесвам тесто. Не активирам маята втори път както прави Марчето.
Успех, няма да се отказваш разбира се. Simple Smile 
Мен лично неуспеха силно ме мотивира, не бих спряла, докато не ми се получи. Simple Smile

# 577
  • Бургас
Опитах квасена пита -  уникална! Много ли трудо се прави това чудо?
Не е трудно...Времеемко е. Аз се запалих преди време и си хванах квас - отне ми около 5 дни. Имаше тема тук някъде за домашен квас. След това на питката и трябват около 5-6 часа втасване. Аз направих и джобчета за сандвичи и около седмица си стояха свежи и все толкова вкусни. Ох...Май пак ще си хващам квас Simple Smile

# 578
Mай не е работа за мен тоя квас Simple Smile

Да ви питам - 200 гр брашно 1 ч.ч. от 200 мл ли е? Или колко?

# 579
  • Sofia
Да ви питам - 200 гр брашно 1 ч.ч. от 200 мл ли е? Или колко?
На мерителната ми кана 200г е 260-70мл.

# 580
Благодаря   bouquet А 100 гр захар?  Laughing

# 581
  • Sofia
100г захар е почти 100мл

# 582
Ох , правя един кекс . В една купа смесих захар и масло. В друга яйца и мляко. Но сега като ги смесих маслото си остаана на бучици (като трохи) , а млякото си стои като отделно (отдолу). Какво да направя? Не искат да се смесят.  Praynig Praynig Praynig
Да слагам ли и сухите състаавки вътре? Дали ще се оправи?

# 583
  • София
Сложи купата в микровълновата за малко (1/2 мин.), колкото да се стопи маслото.

# 584
Нямам микровълнова.Става ли в тенджера на котлона?
Да не се пресекат  пък яйцата  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт