Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пак за яслата

 • 1 200
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 680
мили мами, извинете ме , сигурно ви е писнало от тая тема.Синчето днес е за втори ден на ясла и постоянно реве, държи се полата на лелката, бие децата ако някое му обърне внимание.Сега ми се обадиха да отида да си го взема че вдигнал температура.как свикнаха вашите дечки с новата ситуация?Какъв беше вашия психологически подход?Заедно с него страдам и аз.Добре ли е да го взимам наобяд докато свикне? Извинявам се още веднъж и ще съм благодарна за всеки съвет.

# 1
 • Мнения: 1 655
Първата седмица от ходенето си на ясла вземах Теди на обяд. След това започна и да спи там. Важно правило е сутрешното сбогуване с да става съвсем набързо. Една целувка от мама и го връчваш на лелките да му съблекат якенцето и да му обуват пантофите. При Теди голям ефект имаше носенето на играчка която сам си избере от къщи. Например той реши да си носи телефончето и се разбрахме, че когато се наспи ще ми се обади за да отида да го взема:) А тази сутрин си взе възглавничката на която спи в къщи:)
За поведението му в групата много важно е как ще го предразположат лелите (госпожите). Хубаво е да го въведат в колектива от деца, да ги занимаят по такъв начин, че да се сприятелят и да не се бият ако някой прояви интерес към него. Също така и ти в къщи психологически трябва да го подготвяш - колко е хубаво при децата, как ще си играят, как вкусно готвят лелите там, как ще се забавлват и танцуват...
Успех! На децата им е нужно време за адаптация с новата обстановка. Ще се получи, ще видиш!

# 2
 • Варна, морето и сините вълни!
 • Мнения: 2 618
Здравей от майка на още един като вас.
Ходи от 01.09 на ясла.Но се държеше отначало за полата на лелята.Сега си играел сам  и току сбивал някое хлапе което иска да му отнеме играчката.Все още трудно спим на яслата.За сега само 1 час.Даже след малко отивам да си го вземам.
Не знам как трябва да се постъпва.Уж говорим у дома колко е хубаво с децата, как е вкусна храната там и как сладко се спи в яслата , ама човека си е непреклонен "Нас"
Дано бързо свиквате !

# 3
 • Варна
 • Мнения: 332
Дъщеря ми ходи на ясла от 7.09 и е пример за бавно адаптиране. Първите дни стоя по 1 час и много плачеше, стоеше настрана и каквото и да и предложат казваше сърдито не искам. Постепенно започна да плаче по-малко и увеличихме прстоя на половин ден, но пък отказваше всякакво ядене, въобще не искаше да седне на масата при децата. Започна да яде там на 16-тия ден. Така след един месец ходене на ясла сега се борим със спането спи по половин час и заспива там много трудно, а понякога и въобще не спи, вземам я в 14 ч. В момента е хремава и тази седмица не ходи, да видим като тръгне пак какво ще е положението, че тъкмо беше свикнала да играе с децата.
Важното е ти да се притесняваш по-малко, макар че знам че е много трудно, аз първите дни щях да се побъркам. Ако все пак виждаш че лелките правят всичко възможно за по-бързото адаптиране на детето трябва търпение и чакане, знам трудно е и за теб и за детето, но няма друг начин...
Освен това вкъщи трябва да се говорят само хубави неща за яслата Simple Smile, според мен сега дъщеря ми въпреки че пак сутрин тръгва с нежелание вече прие факта, че мама и тати ходят на работа, а децата на детска градина.
Дано все пак детето ти се адаптира, по-бързо от моята дъщеря Simple Smile.

# 4
 • Мнения: 1 076
Ида е за втора седмица на ясла, но една от сестрите я гледа вкъщи известно време - така че много бързо свикна. Но дори тя да не е на смяна, всичко е ОК - яде, спи, играе си. Вероятно има значение факта, че е по-мъничка, че все пак има познат човек. Съвета на Женя, която я гледаше, беше отначало да остава целия ден. По-нейно виждане така децата свикват по-лесто и не се объркват кога точно ще дойде мама.
За ужас на някои майки, Ида дори беше хремава. Но два реда сополи за мен не са болест. Детенце спи, яде и е в настроение.
При теб, щом детенце е вече по-голямо и по-"ориентирано", явно ще трябва повече търпение...В нашата група има момиченце, което вече четвърта седмица си мрънка, плаче и мърмори, но мисля, че вече просто и е навик...
От значение е и дали детето има изтграден режим за сън. Ако е така, бързо свикват със спането там.
Много важно е и ти да си спокойна. За да не свикне, трябва да има някаква сериозна причина. Така че дайте си време.
Моят съвете все пак да остава там да спи. Все пак обяд е времето, когато детето е поуморено, гладно и това от което има нужда, е сън. А не някой да го взема "кисел" от едно "неприятно" място, където има други "кисели" в момента деца. Мисля, че когато се събуди, отпочинал и готов за игра, настроението ще е друго. Когато вземам Ида към 3, 3 и нещо, иска да се връща при другите. Laughing Така остава и добрия спомен , който ще помогне на детето на другата сутрин на прага на яслата.
И наистина сбогуването е по-най бързата процедура, ама най-бързата. При нас върви номера с айде, вътре те чака "ам-ам". Ми, кво да я правя, вечно е готова за "ам-ама"

# 5
 • Мнения: 133
Когато сина ми беше на 1г и 10м реших да го дам на ясла. Първия ден ми казаха да отида да проверя след 30-40 минути как е обстановката. И как муслите естествено че ревеше но ми казаха да го взема. На следващия ден пак така и освен това децата не ги извеждаха на двора а на терасата на групата, където естествено няма никакви играчки или нещо  което да му привлече вниманието. Третия ден пак така и четвърти просто нямаше! Когато стана на 2г 3м избрах друга ясла, зощото вече нямаше как да се отлага. Първите три дена стоя по 2 часа. Такава е практиката в тази ясла. След това остана един ден до обяд. И после и за спането. Смятам, че колкото се протака приспособяването става по трудно. Като цяло той не плачеше в яслата, но виждах че е тъжен и не му беше интересно. В яслената възраст децата не изпитват толкова голяма нужда да играят и други деца. Те търсят контакт с възрастен. Вдетската градина е друго. Много е доволен!!!

# 6
 • Мнения: 166
Ето и моето мнение .моите близнаци като тръгнаха на градина  плакаха първите 5 дни и то, защото виждаха ,че другите деца плачат.По добре е даже да се забрани вземането на децата на обяд ,защото като вземат едно и другите искат да ги вземат на обяд.Сега сме на 2години и8 месеца,трагнаха на градина на 2г. и 1 месец, но след тия 5 дни нямахме такива проблеми.Имаше една баба  ,която си водеше внучето в нашта група и тя голямо овайкване та чак другите дечица като я видеха как се/ лигави/,че го целува, че му обештава какво щяла да му купи и всичките деца започваха да  плачат.

# 7
 • Мнения: 1 680
благодаря за съветите явно при всяко дете е различно.Днес например сутринта е повърнал и сега пак ме викат да си го взема.Но съм решила да бъда твърда , няма дете което да не е свикнало.успешен ден дами.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 6 130
Светле, да не би момченцето ти в момента просто да е болничко? Вчера е имал Т, днес е повърнал...ако кара нещо вирусно, повече от нормално е да 'не е на кеф' и да е нервен и 'кисел'.
Надявам се всичко да се оправи и съвсем скоро да си намери игри там и да се забавлява!

# 9
Боян ходи на ясла вече 1 година, но още имам проблеми с адаптацията, ако си остане по-дълго в къщи. Мръщи се, пазари се да не ходи и подобни. Съгласна съм с едно от мненията по-горе, че раздялата трябва да е кратка: чао, целувка и хайде вътре. И никакви коментари пред детето за това че не може да се адаптира, че не ви харесва храната, че едната леля не ви харесва толкова колкото другата. Колкото и да не разбира, поне долавя вашите притеснения. Лично аз не вярвам, че има деца, които свикват от раз. Всички го реживяват малко или много. А за майките да не говорим. Аз бях много тъжна, когато започна да влиза без да се обръща, без чао, дори лелите му бяха казали да влиза сам без да звъни предварително. Едно е неоспоримо: децата там се учат на много неща, стават по-общителни и по-късно винаги можеш да разбереш кое дете е ходило на ясла и кое не. Също безпорно е, че повече боледуват, мноооооого повече.

Общи условия

Активация на акаунт