Жената ,,Домакиня,, или как се отразява стоенето вкъщи

• 45 262
  • 788
  •   1
Отговори
# 30
Aз се оказах в тази роля за 4.5г. и да - натежа ми в края на периода, не бих могла да понеса доживотно този статус.

Зависи от изначалната психическа здравина на индивида, нагласата, че приема или не тази ситуация, защото ако има стартов конфликт и е по неволя - няма начин да се изпита наслада и удовлетворение, спокойствие и някакъв прогрес.

Ако доброволно изпада в изолатора - ок, може да е пропорционален  отговор на по-спокоен темперамент, съзерцателност и изобщо всички параметри на оттеглянето от активност.

Не се опитвам да генерализирам по-горе - може да има единични случаи, в които домакинята да бъде сериозно поддържана от мъжа /финансово/ и да се отдаде на занимания, изключени при други обстоятелства.

# 31
Повечето хора винаги са недоволни. Когато са на работа са изморени, изнервени и мечтаят да са си в къщи, когато са си в къщи се чувстват изолирани,затъпели и без социални контакти. Угодия няма според мен!

# 32
  • n/a
...
Но е крайно тъпо и ограничено, като се замислиш...

Там е проблемът - да се замислиш. Щракалките усърдно
пречат, както и неумението да останеш сам със себе си.

# 33
Отразява се най-зле, ако жената приеме ролята твърде насериозно. Не
като организация, а като своята същност. И тръгне да става най-добрата
домакиня, като несъзнателно си вкарва и домакински манталитет.

Едно е да стоиш у дома, защото е рентабилно- друго е да го вземеш насериозно
и да не си оставиш луфт за странични дейности.

# 34
Според мен една жена ако иска да се развива, нищо няма да я спре. Дали ще е на работа по 12 часа или по 24 вкъщи, ако иска да си повиши потенциала, ще намери начин. Стоенето вкъщи дълго време не е гаранция за затъпяване, нито работенето по много часове за високо ай кю.

# 35
Повечето хора винаги са недоволни. Когато са на работа са изморени, изнервени и мечтаят да са си в къщи, когато са си в къщи се чувстват изолирани,затъпели и без социални контакти. Угодия няма според мен!
Горе долу е така.Поне аз съм го изпитала на гърба си.Не че моята работа специално ми предлагаше някакво умствено стимулиране,напротив даже.Но поне се чувствах заета,пък и финансово бяхме много добре.Да си стоя в къщи и сама да си оправям децата(щото преди непрекъснато ангажирахме някого да ги води и взема от у-ще)е добре,даже взе да ми харесва,че нямам график,работно време,колеги интриганти,проклет началник и въобще е супер никой не ми казва какво да правя.Но парите,парите...те са проблем,иначе хич нямам зор да работя.Предвид какво работех,де.
Това с работенето и неработенето винаги има две страни, аз съм била и  работеща,и безработна,но не мисля,че едното или другото кой знае как се е отразило на умственото ми развитие.

# 36
Анджък! Тяхната все е най-трудна. Сякаш някой насила ги кара да гледат деца или да стоят на точно тази тежка и нископлатена работа. Цял живот при това.

# 37
Когато една жена избере съдбата на ,,Домакиня,, неминуемо това започва да се отразява на интелектуалната ѝ активност и нови социални контакти , което само по себе си води до появата на умствени дефицити.

Подобно твърдение,  интерпретирано от мен тук предизвика бурна дискусия в една друга виртуална общност  Grinning
Ако жената,преди да се превърне в домакиня,е имала контакти само в някакви научни среди,
 с нобелови лауреати - тогава ще има умствени дефицити,
от нея самата зависи дали ще "затъпее" ако си остане вкъщи да домакинства и гледа децата.  

# 38
Около пет,шест години бях в  това положение(до скоро). В началото ми беше адски трудно,после свикнах някак Cry
Обаче хич не ми подейства добре,промених се. Визуално,емоционално,личностно-изцяло...Въобще не съм човека,който бях и едва ли ще успея скоро да изляза от дупката.Просто съм друга,един много лош вариант на моето  аз Sad
И да,чувствам се крайно затъпяла за този период от живота си.

# 39
allana, какво общо имат социалните контакти с така широко разпространеното ,,навлизане на личното пространство,,?
Социалните контакти, като минат една честота или продължителност на случване, се превръщат в нежелано навлизане в личното пространство.
Аз съм такъв човек и не мога да понеса безкрайно да слушам чуждите проблеми, радости и разсъждения, а своите изобщо нямам потребност да ги дискутирам.
Така че на човек като мен спокойно може и да не му липсват никакви социални контакти, дори да се случват по-рядко.

Но от майчинството се затъпява, макар да не е свързано с липсата на кудкудякащи колежки и други лица. Затъпява се, защото детето изисква да си концентриран винаги в неговите действия, да предвиждаш и предотвратяваш опитите му да се пребие по най-различни начини на всеки 5 минути и дори някаква мисъл да е на път да се оформи в главата ти, тя е мингновено прекъсната от вик, рев или подозрителна тишина. Най-големият проблем за майчината мисъл е това, че за каквото и да мислиш, трябва да го измислиш много бързо, защото всеки миг ще има "рестарт" и темата ще се насочи в неочаквана посока. С детето понякога съм се чувствала като главният герой от Мементо, който аха-аха да проумее какво става в живота му и отново си губи паметта.

Но децата са един друг вид предизвикателство, не по-лесно от работата, само дето никой не ти признава заслугите, понеже не се заплащат.

# 40
Пък и тия мъже за какво ги имате? Ми контактувайте си с тях поне. Или те са под нивото ви?

# 41
Не съм видяла нищо добро от дългогодишен престой вкъщи- лични впечатления. Нямам предвид стоенето в периода "по майчинство".
Човек почва да обитава едни светове, твърде далечни от реалния такъв. Отразява се негативно, макар и по различен начин и с различна интензивност при различните хора.

# 42
  • при късмета
Когато една жена избере съдбата на ,,Домакиня,, неминуемо това започва да се отразява на интелектуалната ѝ активност и нови социални контакти , което само по себе си води до появата на умствени дефицити.

Подобно твърдение,  интерпретирано от мен тук предизвика бурна дискусия в една друга виртуална общност  Grinning

При мен стана точно обратното. 8 години работех в офиса сама, с изключение на няколко дни в месеца, при това изключенията бяха едни и същи хора. Нямах време да излизам с приятели освен събота и неделя.
Вярно, че като се роди детето останах известно време вкъщи, защото е зимно бебе.
Но откакто съм вкъщи се запознах с новите приятели на старите ми приятели, с майки на деца на възрастта на моето (изцяло нови и различни контакти) и виртулни приятелства имам повече, защото имам време за форуми.
Това твърдение е абсолютно невярно, като обобщение. Мисля, че някой ако прави избор да ограничи контактите си с хората, то той би го правил без значение дали домакиня или не. Даже мъже има такива, които предпочитат да не общуват много и без да са домакини

# 43
Прек-рас-но! Наистина прекрасно ми се отрази седенето у дома. С носталгия си спомням за онези почти четири години и приятно прекараното време. И оползотворено пълноценно най-вече.

Сега съм напъхана в един офис, в който на ден виждам най-често себе си в огледалото в тоалетната,  по някой клиент, в 95% от случайте чужденец, комуникацията, с който се свежда до обикновената любезност, водя по 100 телефонни разговора и се чувствам толкова изолирана, че само чакам уикенда да си наваксам.

# 44
Аз в момента съм домакиня, безработна (но пък се научих да готвя) стоя си вкъщи, защото познавам много малко хора в града, но пък чета, гледам новини, отделям повече време на такива неща сега, не бих казала, че съм "затъпяла" или нещо от този род. Е, и никога не съм с имала за интелектуалка, но мисля, че съм абсолютно нормална млада жена. Може би това си е до човека, такива, които ще се заемат с домакинство и ще оставят всичко друго настрана, и такива, които ще успеят умело да съчетават нещата.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт