Жената ,,Домакиня,, или как се отразява стоенето вкъщи

• 45 372
  • 788
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Когато една жена избере съдбата на ,,Домакиня,, неминуемо това започва да се отразява на интелектуалната ѝ активност и нови социални контакти , което само по себе си води до появата на умствени дефицити.
Аз не мога да твърдя подобно нещо, тъй като не съм била домакиня и не знам евентуално как би ми се отразило бездействието.  Peace Всъщност дори не съм наясно с какво се занимава класическата домакиня. (Ако е с готвене и чистене по цял ден - не благодаря!)

# 91
Зависи колко ще продължава тазии временна изолация,
че нали имаше една мисъл за патката и мисленето.
Пък и много мислене върху живота и неговия смисъл има ли смисъл?  Laughing

# 92
Класическата Домакиня създава дом.

Бившият ми ме обвиняваше: "ти не си домакиня". Аз му викам, слушай,
аз съм домакиня, но слугиня не съм. Домакинята създава цялостната атмосфера,
традиции, визия. Избира текстила, картините, декорацията, внимава за неприятни
шумове и течения. С други думи- прави от жилището дом.

Сега, може като през 50-те в САЩ да има покриване на някакви диви нормативи, но
общо взето не би трябвало да е всепоглъщаща дейност.

Баба ми беше домакиня много години, майка ми също. Главно създава комфорт.
Не маниакален ред и чистота. Баба ми шиеше доста, други готвят повече.

Свекървата ми беше слугиня, но не и домакиня.

# 93
Много е погрешно да се смята, че "домакиня" = "бездействие". Най-пълноценна съм била когато бях по-майчинство, цели две години и нещо. Осъзната, с 10 годни офисен трудов стаж и със социални контакти, които бяха толкова разнообразни, че някои би ги определил като абсолютно несъвместими.
Когато бях в къщи и с детето свикнахме, имах повече време за себе си, за книги, за музика, за разходки, за кино, верно, детско, но кино, е и за "големи" филми и още, и още. Чувствах се отпочинал и пълноценна. Научих повече неща, дори и кулинарни, които ни доставят истинско удоволствие.
Сега пак съм по майчинство и с риск да си загубя работата/ ако не ме чакат/ няма да се върна по-рано от 2 години, а може и 3. Само да е здраве и да не грохнем финансово по някакви лоши причини, иначе мога и с малко пари. Е, с повече ми е по-добре. И искам да имам повече пари, за да мога да си позволя да съм домакиня и като поотрасне и малкото бих се занимавал с много готини неща. Дано, мечтая си.  Heart Eyes

# 94
Домакинята, така както я описваш я виждам като властна, това е матриархата на 21 век. Свекърва ти е плод на патриархалната среда. И двете не са добър вариант. Трябва да има матриархато-патриархат за мен. Защо? Познавам жена домакиня - мъжа и не е щастлив, смята че е изолиран от решения касаещи пряко дома. Познавам жена слугиня - тука нито тя, нито мъжа и бяха щастливи..не знам защо. Уж трябва да се само тя. newsm78

# 95
Ако заплатата ти е 3000лв, възможно е да се сдухваш от идеята да си домакиня.  Peace

# 96
  • София
Много е погрешно да се смята, е "домакиня" = "бездействие". Най-пълноценна съм била когато бях по-майчинство, цели две години и нещо.
Не, тук не иде реч изобщо за майчинство. Говоря за осъзнат избор да напуснеш работа и да останеш вкъщи, заради някаква кауза. Децата си ходят на градини или училище... Откъдето и да го погледна би ми омръзнало по цял ден да чета книги, да пия кафе, да зяпам филми.
Признавам си, че самата идея да се преквалифицирам в домакиня, ме изпълва с тих ужас.

# 97
Извинете, сега ще ме емнете, че детето ми е малко и не разбирам-
ама защо точно трябва да пишете домашни с децата си?

Винаги съм се бунтувала срещу писането на домашни с дете, още повече за мен като дете това беше непознато.

Но от първи клас пиша домашни с детето, защото те са необятни като зададена информация,писала съм във второкласната тема, мисля.Възрастен човек има опасност да пропусне, какво остава дете.Изискват се понякога знания и умения, които не са по силите на дете от І или ІІ клас.
Друго- емблематична картина на начален учител е " да ти държи ръчичката"- нищо подобно го няма днес.Поне при нас го нямаше.Трябваше аз да внимавам и създавам на детето навици за изписване на буквите.

Понякога току ни "навикват" в мейлите на класа, защо не сме се занимавали с децата и да им обръщаме внимание, като под "обръщане на внимание" се има пред вид точно преподаване и намиране на необходимата информация и др.
Повечето деца ходят на занималня, но тези които не ходят са занимавани от някого.

По темата- най-вероятно трудно бих се задържала у дома продължително време.
Но "социалните контакти" са последното, което ценя на работа, даже да имаше едно лесно да работя с "шапка невидимка", щях да се чувствам по-добре.С много от колегите си контактуваме от 20 и повече години, нещо съм се преситила на служебни социални контакти.

# 98
Да, домакинята е властна- тя има ареал на действие и истинска власт.
Досега не знам за мъж, който иска равен глас в избора на пердета и
чаршафи.

Домакинството всъщност не е просто серия задачи. То може да зададе
посоката на семейството, вкл. интелектуалната, как се възприемат децата,
какво самочувствие имат. Това е креативен акт. И като всеки креативен акт,
творецът има право на власт и независимост.

Иначе да ти се месят в Домакинството- много неприятно.

Мен се опитаха да ме направят Слугиня: без власт, само с отговорности.
Е, не стана.

Но Домакиня не е срамно и не е чудовище, освен ако жената не е тъпа или
с психични отклонения.

# 99
Много е погрешно да се смята, е "домакиня" = "бездействие". Най-пълноценна съм била когато бях по-майчинство, цели две години и нещо.
Не, тук не иде реч изобщо за майчинство. Говоря за осъзнат избор да напуснеш работа и да останеш вкъщи, заради някаква кауза. Децата си ходят на градини или училище... Откъдето и да го погледна би ми омръзнало по цял ден да чета книги, да пия кафе, да зяпам филми.
Признавам си, че самата идея да се преквалифицирам в домакиня, ме изпълва с тих ужас.

Е, да, ако само си седиш в къщи да готвиш, да. Но пък има хора, на които и това им харесва.
Но иначе има толкова много възможности.....

# 100
"Но от първи клас пиша домашни с детето, защото те са необятни като зададена информация,писала съм във второкласната тема, мисля.Възрастен човек има опасност да пропусне, какво остава дете.Изискват се понякога знания и умения, които не са по силите на дете от І или ІІ клас."

И к'во, пак си мълчим и пишем домашни, след като явно системата е кофти.

Ако детето не разбира задачата, ами няма да я напише. Докато не се усетят.

Писането на букви е едно, на домашно след това- съвсем друго.

# 101
Да, домакинята е властна- тя има ареал на действие и истинска власт.
Досега не знам за мъж, който иска равен глас в избора на пердета и
чаршафи.

Домакинството всъщност не е просто серия задачи. То може да зададе
посоката на семейството, вкл. интелектуалната, как се възприемат децата,
какво самочувствие имат. Това е креативен акт. И като всеки креативен акт,
творецът има право на власт и независимост.

Иначе да ти се месят в Домакинството- много неприятно.

Мен се опитаха да ме направят Слугиня: без власт, само с отговорности.
Е, не стана.

Но Домакиня не е срамно и не е чудовище, освен ако жената не е тъпа или
с психични отклонения.
Всякакви мъже има. Най-гадно е свекървата, която е плод на патриархалния модел да се опитва да ти го налага, явно за да ти е солидарно гадно с нея и аз не знам каква би била разумната причина. Или това, че се опитваш да избягаш от патриархалния модел да се определя като твой недостатък. Кой не се е сблъсквал с подобни свекървенски дивотии.  Laughing Само, че патриархалната свекърва е по-склонна на компромис, а матриархалната е Мамма миа, ни се води, ни се яха...

# 102
  • София
Е, да, ако само си седиш в къщи да готвиш, да. Но пък има хора, на които и това им харесва.
Но иначе има толкова много възможности.....
Нино, ако остана вкъщи, най-малкото няма да имам финансова свобода, а за мен тя е от огромно значение. Нищо, че уж парите били общи. Нека да са общи, но да си печеля и аз.  Grinning

# 103
И искам да имам повече пари, за да мога да си позволя да съм домакиня и като поотрасне и малкото бих се занимавал с много готини неща. Дано, мечтая си.  Heart Eyes

С пожелание да ти се случи.  Simple Smile
Аз, независимо че поработвам от вкъщи, точно с неща, които обичам да правя, все още си запълвам свободното време (разбира се, след като сготвя, изчистя, изпера чорапите на мъжа ми и му подготвя салата и ракията). И, о, чудо, те дори са свързани със социални контакти.  Simple Smile

9 г. далеч от офис и се надявам да не ми се наложи скоро да се връщам в подобна среда.

# 104
Класическата Домакиня създава дом.

И без да съм домакиня съм си създала дом  Wink

За мен има голяма разлика от домакиня до домакиня. Изключенията може и да копират някои филми, но в повечето случаи говорим за една съвсем прозаична картинка.

Общи условия

Активация на акаунт