Майчинството счетоводно-58

• 42 960
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
  • В полите на Пирин планина
Лейди Брин, много ти благодаря за бързия отговор!

Това не го разбрах: Ако жената се върне на работа договорът ти се прекратява и губиш право на обезщетение; ако си започнала обаче получаването на обезщетението за бременност и раждане го получаваш до края на 410 дни

Ако жената се върне на работа след като съм забременяла, но още не съм родила, какво се случва?
- договорът ти се прекратява и нямаш право на обезщетение Ако жената се върне след като съм родила, получавам година - приблизително до  около 1 годинка на детето и нещо обезщетение. След това какво се случва? - нямаш право на обезщетение за гледане на дете до 2 годишна възраст

# 466
А ако напусна точно като ми изтече 45 дневния болничен и преди да изляза в отпуск по майчинство? Питам, защото ако подходят несериозно ще си имам разправии, които няма как да оправя без тях и се опитвам да си уредя нещата предварително?  
Кога е най-добре да напусна и да остана само във фирмата, където съм на 4 часа? Разбирам, че на болничния ще се отрази, но на майчинството не би трябвало, нали?

В момента в който излезеш в 45 дневният и те не подадат документи, ти сигнализираш, ще им наложат санкции, така че споко в техен интерес е да ти водят документацията, глупост е да напускаш....дай си болничният и ако има проблем, сигнализирай, ти парите ще си ги получиш....а ако си направят бакии те, ще си е техен проблема.  Peace

П.п направи си копие на болничните и на трудовият договор, при проблем, отиваш с тези копия и сигнализирал, проблемите и чудесиите ще са за тех, не за теб

# 467
Да питам и аз по моя казус. На работа съм от март 2013 г. до завръщане на титуляра, забременях с термин 04.04.2014 год.  но от декември ми се наложи да изляза болничен защото имам малко проблеми с бременността, но вчера като си носих новия болничен до 13.02.2014 ми казаха че на 03.02 титуляра се връща на работа и мен ме освобождават от работа. Въпроса ми е какво се случва с болничния и ще имам ли право на майчинство след като и от 18.02 трябва да изляза 45 дена. преди термина?

# 468
Да питам и аз по моя казус. На работа съм от март 2013 г. до завръщане на титуляра, забременях с термин 04.04.2014 год.  но от декември ми се наложи да изляза болничен защото имам малко проблеми с бременността, но вчера като си носих новия болничен до 13.02.2014 ми казаха че на 03.02 титуляра се връща на работа и мен ме освобождават от работа. Въпроса ми е какво се случва с болничния - той ще бъде представен в НОИ и изплатен и ще имам ли право на майчинство след като и от 18.02 трябва да изляза 45 дена. преди термина - щом ти прекратяват договора - няма да имаш право; при твоя договор той автоматично се прекратява при завръщане на титуляра; помисли бързо за алтернатива - някой познат, който да те заведе на договор 1-2 дни преди да излезеш в болничен 45 дни преди термин, за да имаш право на обезщетение?

# 469
Здравейте момичета! Имам въпрос относно застъпено майчинство.
Казусът е следният- 2 годишният период за майчинство ми изтича на 21 май 2014г,а теримът ми е 18 юни 2014г. Тогава вече ще съм излязла в 45дневния период преди раждане. Та въпросът ми е има ли вариант да си взимам майчинство като за предното дете или ще ми гледат последната година и половина? Трябва ли някакви документи да се попълват ,за да уведомя работодателя ми, че пак съм бременна?

не,няма вариант да ти се получи застъпване на майчинствата.ще ти гледат 18 м назад
вземи от АГ документи,че си бременна и го входирай във фирмата

Това е 100% сигурно ,така ли? За да е застъпено майчинство 2рото дете трябва да е родено преди термина на първото или 2рия му рождения ден? А това ,че вече ще съм излязла в отпуск за раждане няма значение, така ли да разбирам?

# 470
  • Пловдив
Това е 100% сигурно ,така ли? За да е застъпено майчинство 2рото дете трябва да е родено преди термина на първото или 2рия му рождения ден? А това ,че вече ще съм излязла в отпуск за раждане няма значение, така ли да разбирам?

Пишеш кога първото прави 2 години,после пишеш термина на втората бременност.Кога ти започва 45 дневния????Ако е преди първото да направи 2 години,да,ще ти се получи застъпване и обезщетението за второто ще е колкото е било за първото ти дете.Гледа се 45 дневния,а не термина

# 471

Пишеш кога първото прави 2 години,после пишеш термина на втората бременност.Кога ти започва 45 дневния????Ако е преди първото да направи 2 години,да,ще ти се получи застъпване и обезщетението за второто ще е колкото е било за първото ти дете.Гледа се 45 дневния,а не термина

1вото дете прави 2 години на 05.05.2014г, а аз ще съм в 45дневен срок от 03 или 04.05.2014
Става въпрос само за ден/два преди това, но вече ще съм излязла в 45дневния период.

Ако е застъпено майчинство трябва ли някъде да подам документи за това или то ще се изчисли от системата на НОИ автоматично?

# 472
  • Пловдив
Ако е застъпено майчинство трябва ли някъде да подам документи за това или то ще се изчисли от системата на НОИ автоматично?

Не се подават документи.Да,ще ти се получи застъпване

# 473
А ако не работя на позиция по заместване, това означава ли, че ще мога да получавам обезщетение и до втората годинка на детето? И колко?

# 474
  • Sofia
Благодаря за съветите, момичета   bouquet
На мен основните ми опасения са, че фирмата може скоро да прекрати дейност, и ходи после се разправяй с проверки и други такива  ooooh!
Имам още месец да го обмисля, но най-вероятно ще напусна преди 45-дневния.

# 475
А ако не работя на позиция по заместване, това означава ли, че ще мога да получавам обезщетение и до втората годинка на детето? И колко?

Няма значение на какво основание е договорът, а е важно да е действаш към момента, в който ще се получава обезщетение. Обезщетението през 410 дни отпуск за бременност и раждане е според осигурителните доходи на лицето през предходните 18 месеца, а обезщетението за гледане на дете до две годишна възраст е фиксирана сума, която се определя ежегодно с ЗБДОО и тази година е 340 лева. Толкова е миниманото обезщетение през 410-те дни, ако осигурителните доходи на лицето са по-ниски.

# 476
Кодекс за социално осигуряване
Чл. 49. ал. (2) (Нова -  ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за  mредходното дете, ако това е по - благоприятно за лицето.

# 477
Не подлежа ли на някаква защита от момента, в който работодателят разбере, че съм бременна? Или може жената, която замествам, да се върне и да ме изгонят бременна?

# 478
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Не подлежа ли на някаква защита от момента, в който работодателят разбере, че съм бременна? Или може жената, която замествам, да се върне и да ме изгонят бременна?

Договорът по заместване е вид срочен договор.При него няма защита.Щом титулярът се върне на работа, вашият договор се прекратява без значение дали сте в болничен, майчинство и т.н.

# 479
Здравейте момичета въпросът ми е свързан с детските надбавки - Тази година какъв трябва да е дохода на член от семейство, за да получаваш детски, още ли е 350 лв. или го вдигнаха на 400.
Благодаря ви предварително   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт