Майчинството счетоводно-58

• 42 888
  • 754
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте, искам да попитам дали съм разбрала правилно.
Предстои ми излизане в болничен до раждане, в 4ти месец съм.
Сумата на обезщетението което ще ми изплаща НОИ ще бъде на база доходите 18 месеца назад и ще е 80% от брутната РЗ? Ако не съм била осигурявана ще се вземе МРЗ? Така ли е ?
Благодаря ви предварително!!! Hug

# 556
  • В полите на Пирин планина
Здравейте на всички, изчетох цялата тема  и куп други неща и закони, но пак не разбирам всичко и имам въпроси. Моята ситуация е следната.
Бременна съм в 15 седмица и от 06.01.2014 до 08.02.2014 г съм в болнични, поради проблеми с бебето, то е ниско, имам контракции и т.н..Предстои ми преглед утре и знам,че ще искат да ми дадат нов болничен, а аз се страхувам да го приема. Не скачайте и не съдете, знам,че моето здраве и това на бебето е много важно, но имам и други страхове и притеснения.За последните 5 години винаги съм осигурявана на максималния праг за страната, който в моя случай е за 2012 - 2000лв, за 2013 - 2200 и сега за 2014 - 2400? Ето и въпросите ми :
1. Болничният ми сега ще се изплати на база 80% назад за 18 месеца, нали ? - даНа коя база - осигурителна, брутна или нетна заплата ? - сравняват се 80% от брутния доход и нетния и се взема по-малкото число среднодневноЗнам,че се изчисляват на база средно-дневно , но от коя ?
2.Ще бъде ли разделен на два - за януари и февруари? - да
3.През периода на болничния ми сега каква ми е осигуровката ? Позната счетоводителка ми каза, че няма да ми е 2400, а по-малко ??Но не ми обясни защо ? Така ли е ?Ако да..колко ще е ? как да го изчисля ? - доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. осреднения ти осигурителен доход за 18 месеца назад
4.В моя случай ще повлия е ли един по-дълъг болничен на сумата ми за майчинство , преди да изляза в този, който е 45-дневния преди термина ? - да, ще повлияе, ако целта ти е близко до 2400 лв обезщетение
5. Ако повлия с колко би ми паднало майчинството и колко би било, ако не съм в болничен.
Ползвах калкулатора на кик-инфо, но там ми излиза доста по висок коефициент, а знам, че той не можа да е повече от нетната ми заплата, а тя години наред ми е била  2033,58 лв чисто . - кое ти излиза по-високо средно-дневното брутно ли или 80/90% от него; ако е по-високо, то се взема средно-дневното нетно
6. По време на майчинството кой ще ме осигурява и на каква база ? Знам,че майчинството се признава за стаж, но как стоят нещата с осигуровките - пенсионни и здравни ?
Благодаря предварително за отговорите ! Simple Smile - работодателят внася само здравна вноска

# 557
  • В полите на Пирин планина
И един въпрос, който не съм сигурна дали е за тук, но знам, че ще получа коректен отговор.
Съсобственик съм на фирма, в която аз съм управител/МОЛ.
Бременна съм в 3ти месец и от 8.01.2014г. съм в болничен и ще бъде така до излизане в 45-дни преди термин /термин 12.08.2014г./.
Все още не съм подала болничния в НОИ /ще го направя тези дни/, но искам да попитам следното:
1. предполагам не може да продължавам да съм управител/МОЛ при положение, че ще съм в толкова дълъг болничен
2. вероятно най-удачно е другият собственик на фирмата да бъде управител/МОЛ
3. как става това прехвърляне? с решение на общото събрание? което после да представя в ТР??
4. тогава аз каква ще се водя?  Mr. Green
5. кога трябва да се извърши тази стъпка - предполагам преди да изляза в болничен.. може ли със задна дата?

Логично е да има действащ управител, който ще подписва документи, например. Зависи на какво основание лицето ще извършва тази функция. Ако другия собственик няма управителни функции трябва да се промени това в ТР. А може да се назначи управител на трудов договор и в този случай не е нужно да се прави такава промяна. По-удачно е да се консултираш с юрист. А ти ще бъдеш в отпуск по болест, което не означава, че статутът ти на управител отпада, по-скоро не можеш да упражняваш временно тази функция.

Здравейте, искам да попитам дали съм разбрала правилно.
Предстои ми излизане в болничен до раждане, в 4ти месец съм.
Сумата на обезщетението което ще ми изплаща НОИ ще бъде на база доходите 18 месеца назад и ще е 80% от брутната РЗ? Ако не съм била осигурявана ще се вземе МРЗ? Така ли е ?
Благодаря ви предварително!!! Hug

Така е. Нужно е да имаш поне 6 месеца осигурителен стаж, за да вземаш обезщетение от НОИ.

Здравейте, имам нужда от малко помощ. В момента се водя на работа във фирмата на една приятелка, сключихме договор миналата година на 01.04.2013г. след няколко месеца (на 01.04.2014г.) правя 1 година трудов стаж и евентуално ще мога да взимам майчинство (в момента получавам по 100 лева от социалните). Въпроса ми е следния, понеже моята приятелка ще кандидатства на работа в съда и не трябва да има действаща фирма на нейно име не зная какво ще се случи с мен.... Искам да попитам, какво ще стане с мен при следните 3 варианта : ако замрази фирмата?
ако прехвърли фирмата на друг собственик ( от агенцията по вписванията са обяснили, че се сменя не само собственика на фирмата, но също така името и булстата)?
и последното ако ме съкрати или напусна след като придобия 1 година трудов стаж (до момента нямам никакъв трудов стаж).
Моля пишете ако знаете как да постътя, понеже се притеснявам, че няма да взема майчинство, а ми е необходимо.
Извинявайте ако имам правописни грешки, но пиша от таблет.

Ако договорът ти се прекрати, за да получаваш обезщетение след придобиване на нужния стаж е нужно да си осигурено лице. Трябва да си намериш друг работодател.

# 558
Здравейте !Моят въпрос е свързан с татково счетоводство. мъжът ми го осигуряват на 1100 лв. Интересува ме при бащинският отпуск от 15 дни горе долу колко следва да вземе,защото сме със заем и се притесняваме да не ни орежат много от НОИ

# 559
Здравейте !Моят въпрос е свързан с татково счетоводство. мъжът ми го осигуряват на 1100 лв. Интересува ме при бащинският отпуск от 15 дни горе долу колко следва да вземе,защото сме със заем и се притесняваме да не ни орежат много от НОИ
Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49. Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни  месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради  Бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по - голямо от  среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2-5.
(2) (Нова-ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по - благоприятно за лицето.
(3) Когато лицето е осигурено на повече от едно основание, общият размер на дневното парично обезщетение не може да бъде по-малък от минималната дневна работна заплата, установена за страната.

ЧЛ.50 АЛ. (6) Осигуреният за общо заболяване и майчинство баща има право на парично обезщетение при раждане на дете в размера, определен по реда на чл. 49, за срок до 15 календарни дни, през време на отпуска по чл. 163, ал. 7 от Кодекса на труда, ако отговаря на условията по чл. 48а.

При всички случаи ще е по-благоприятно.

# 560
  • Berlin
Аз имам може би малко тъп въпрос, но нали 45 дни преди термин се издава болничен? Тогава защо тук е отпуск: Чл. 163. Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Т.е. не мога ли да си пусна отпуск просто по този член? Simple Smile Ако не е точно така, то може ли част от тези 45 дни да си ги пусна редовен отпуск понеже си имам от предното майчинство?
Върнах се на работа преди 1 год. и съответно няма да имам назад 18 месеца работни, тогава за този остатък ще се вземе МРЗ при изчисление на обезщетението после, така ли е?
Благодаря! Simple Smile

# 561
  • Пловдив
Аз имам може би малко тъп въпрос, но нали 45 дни преди термин се издава болничен? Тогава защо тук е отпуск: Чл. 163. Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Т.е. не мога ли да си пусна отпуск просто по този член? Simple Smile Ако не е точно така, то може ли част от тези 45 дни да си ги пусна редовен отпуск понеже си имам от предното майчинство?
Върнах се на работа преди 1 год. и съответно няма да имам назад 18 месеца работни, тогава за този остатък ще се вземе МРЗ при изчисление на обезщетението после, така ли е?
Благодаря! Simple Smile

45 те дни се оформят с болничен лист.Нямаш полза да не ги ползваш или част от тях,защото каквото не ползваш го губиш.Пл отпуск ти се пази за след майчинството.
Преди тази една година във втора година майчинство ли си била?Ако,да,за тези месеци ще ти вземат МРЗ в онзи момент

# 562
Благодаря! Simple Smile

Допълвам или по-скоро уточнявам - в Кодекса на труда в понятието "отпуск" се включва всяко отсъствие от работа, напр. в чл.162 КТ е регламентирано правото на "отпуск" при временна неработоспособност (т.е. при болничен). Казано на разговорен език - изразът е такъв.  Simple Smile

# 563

Здравейте!
Бебчето ми е на 8.5 месеца, мисля да се върна на работа, когато навърши 1 г. - това е на 19 май. Тъй като фирмата наистина има нужда от мен, а има още 3.5 месеца дотогава - мога ли да бъда назначена на допълнителен граждански договор само за това време до 19 май 2014, като в същото време получавам цялото си майчинство? Знам, че може да се работи на граждански договор по време на майчинство, но дали може при същия работодател, като в същото време не ми се губи трудовият договор при него? ... Или просто трябва да прекъсна майчинството и да се върна на работа само по трудовия си договор? От 19 май ще си се върна редовно на работа по трудовия договор само

Благодаря предварително!

Може при същия работодател. Друг въпрос е, че зависи дали работата, която ще извършваш отговаря за оформяне като граждански договор - например има ли конкретно място и работно време  Thinking

Бих искала да е от вкъщи - аз работя като customer support - работата е в офис, на компютър, но много често колегите взимат и хоум офис, даже като се върна официално на работа, шефът предлага да съм от вкъщи известно време, заради бебчо. В смисъл - работата го позволява. За работно време - няма значение ... съгласна съм и на половин, и на пълен работен ден ... принципно сме от 9 до 18. Още не съм предложила този вариант на шефа си, исках първо да проверя има ли въобще такъв

Щом ще работиш от вкъщи и без конкретно работно време / по-скоро ще ти искат някакаъв резултат /, то без проблем може да оформите нещата на граждански договор. Така ще си вземаш обезщетението от НОИ до изтичане на 410 дни.

Нашата ли счетоводителка нещо не е наясно ....

Казва: "не можеш да имаш 8 часов договор при нас и да си направиш 4 часов граждански, трябва да е в друга фирма, можеш да се върнеш при нас на 8 или 4 часа, обаче ще получаваш 50% от майчинските..." Ако искам, да отида в НАП за справка...

Това, което тя казва, не се ли отнася за трудов договор - че не може да се дублира работно време, пък и нали съм по майчинство, какъв 8 часов трудов?  А и 50% от майчинството се взима, когато то е прекратено и си се върнеш по трудов ... Аз я питах нещо съвсем друго - както горе.... И не  е нужно да е на нормирано работно време по часове.... Как да не мога да имам граждански като имам трудов при същия работодател? Ще говоря пак с нея по телефона, но май наистина и в НАП трябва да пусна запитване. Чакам отговор и в един юридически форум ... Къде да потърся точно какво казва законът?

# 564
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Счетито изобщо не е наясно...дрънка приказки за трудов договор.
Какви часове, какви 5 лв?! при граждански договор...Тя изобщо разбрала ли е че става дума за граждански д-р, а не за допълнителен трудов.
Това, което по-горе е писала Lady Brinne е вярното.

# 565
Да, и аз подозирам, че лекинко се насмела нещо:)

# 566
  • София
Ако си и казала "4 часов граждански" ...  Mr. Green

Гражданския договор не е за часове ...

# 567
не съм казвала нищо за часове, а за обработка на част от имейлите (eстеството на работата)... Аз ще си ги обработвам, когато реша - примерно в рамките на деня, може и в 23 ч вечерта или в 03 през нощта, ако искам - не е за 4 или за 8 часа точно. Поне работата ми е такава и го позволява

# 568
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Говори пак с нея и й обясни, че ще извършваш работата от дома си и няма да имаш нормирано работно време.

# 569
мерси, ще говорим - да.... само не знам как ще се определя заплащането...

Общи условия

Активация на акаунт