Майчинството счетоводно-58

• 42 822
  • 754
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, в момента съм самоосигуряващо се лице, осигурявам се на по-високия %, ясно е, че имам право на майчинство и болнични, но не ми е ясно дали трябва да внасям осигуровки за времето, което ще съм в майчинство. Честно казано нещата във фирмата не са цветущи и ако трябва да внасям осигуровки, докато съм в майчинство, по-добре да търся вариант за друга работа на трудов договор.
Дайте съвет, моля. Благодаря ви.

Трябва да внасяте само здравни осигуровки - 20.16 лв.  Peace
Освен това, докато сте в болничен/майчинство, трябва да назначите друг управител, ако фирмата продължи да работи.

Miss-know-all, благодаря за отговора, фирмата има и друг управител, 20.16лв не са непосилни, така че ще й  дам още малко време, пък дано нещата потръгнат

# 676
А , за да използвам неплатен отпуск може ли детето да е тръгнало на ясла или трябва да си е вкъщи?

# 677
Здравейте,аз бях писала за детските,но ми изникна друг въпрос.Стана ми ясно,че за втората година майчинство,през която получавам детски отново трябва да взема служебна бележка за доходите,въпреки че ще е с нула навсякъде.
Като попълвам декларацията за детски в графата "доходи на семейството" само на мъжа ми ли пиша (семейна) доходите (моите по служ.бележка за нулеви) или ....?А има и друга графа "доходи от майчинство",там попълвам ли нещо?Благодаря!

# 678
  • София-Младост
Здравейте,аз бях писала за детските,но ми изникна друг въпрос.Стана ми ясно,че за втората година майчинство,през която получавам детски отново трябва да взема служебна бележка за доходите,въпреки че ще е с нула навсякъде.
Като попълвам декларацията за детски в графата "доходи на семейството" само на мъжа ми ли пиша (семейна) доходите (моите по служ.бележка за нулеви) или ....?А има и друга графа "доходи от майчинство",там попълвам ли нещо?Благодаря!
Включват се и дохода от майчинство в семейният такъв. След таблицата има ред за доход от обезщетения за бременост и раждане и майчинство мисля. Там можеш да напишеш сумата.

А , за да използвам неплатен отпуск може ли детето да е тръгнало на ясла или трябва да си е вкъщи?
Няма отношение към отпуска, може да е на ясла, може да си е вкъщи.

Последна редакция: пн, 17 фев 2014, 12:42 от AnMary

# 679
Здравейте. Моят въпрос е свързан с въпросната еднократна помощ по време на бременност. След 3 седмици ми започват 45-те дни преди термин, та още отсега събирам необходимите документи.
(Женена съм, студентка редовно обучение - като доход декларирам стипендия от университета и евростипендия, мъжът ми работи. Нямам събран необходимия трудов стаж, затова нямам право да получа майчинство.) Във въпросната молба-декларация има посочени документи, които да се предоставят. Питанията ми са свързани със следните точки:
1. Кое от двете трябва да посоча - с непрекъснати осигуровки съм, от университета ми ги внасят.
4. Не съм осигурена за общо заболяване и майчинство и не получавам обезщетение за бременност и раждане и отглеждане на малко дете по реда на Кодекса за социално осигуряване /КСО/;
5. Осигурена съм по реда на КСО за общо заболяване и майчинство, но не получавам обезщетение за бременност и раждане, поради това, че нямам необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от КСО;

2. По тази точка трябва ли да предоставям някакъв документ: (не съм самоосигуряваща се, но нямам и необходимия стаж)
2. Удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на НОИ по регистрация на самоосигуряващия се, че бременната жена няма право на обезщетение за бременност и раждане по реда на чл. 48а от КСО; придобития осигурителен стаж; датата на придобиване на осигурителното право по чл. 48а от КСО (за случаите по чл. 5а, ал. 2 от ЗСПД);

Ще съм много благодарна, ако някой ми отговори.   bouquet

# 680
  • Пловдив
yulleto_stz,а работиш ли?Пишеш че нямаш стажа,но дали работиш в момента също  е важно

# 681
Не, не работя.

# 682
Здравейте.Искам да ви питам в момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2 год.Мага ли да се регистрирам като земеделски производител.

# 683
Като попълвам декларацията за детски в графата "доходи на семейството" само на мъжа ми ли пиша (семейна) доходите (моите по служ.бележка за нулеви) или ....?А има и друга графа "доходи от майчинство",там попълвам ли нещо?Благодаря!-Не е нужно нищо да се пише, Агенцията за социално подпомагане получава ежемесечно служебно от НОИ всички видове изплатени пенсии и обезщетения, т.е. ще използват служебно данните. Не сте длъжни да знаете наизуст помесечно получените от Вас обезщетения.

Здравейте.Искам да ви питам в момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2 год.Мага ли да се регистрирам като земеделски производител. -Няма никаква пречка извън периода на 135-те календарни дни за бременност и раждане /хартиените болнични листове/, да упражняваш друга дейност и да се осигуряваш за каквото избереш./чл.46, ал.3 от КСО/.

Здравейте. Моят въпрос е свързан с въпросната еднократна помощ по време на бременност. След 3 седмици ми започват 45-те дни преди термин, та още отсега събирам необходимите документи.
(Женена съм, студентка редовно обучение - като доход декларирам стипендия от университета и евростипендия, мъжът ми работи. Нямам събран необходимия трудов стаж, затова нямам право да получа майчинство.) Във въпросната молба-декларация има посочени документи, които да се предоставят. Питанията ми са свързани със следните точки:
1. Кое от двете трябва да посоча - с непрекъснати осигуровки съм, от университета ми ги внасят.-няма отношение към въпроса ти, университета подава данни само за здравни осигуровки.
4. Не съм осигурена за общо заболяване и майчинство и не получавам обезщетение за бременност и раждане и отглеждане на малко дете по реда на Кодекса за социално осигуряване /КСО/;--Да, ако към началото на болничните си не си осигурена по трудов договор или самоосигуряващо се лице на високия процент.
5. Осигурена съм по реда на КСО за общо заболяване и майчинство, но не получавам обезщетение за бременност и раждане, поради това, че нямам необходимия осигурителен стаж по чл. 48а от КСО;-Да, ако към началото на болничните си осигурена по трудов договор или самоосигуряващо се лице на високия процент, макар и с недостигащ стаж за обезщетение..

2. По тази точка трябва ли да предоставям някакъв документ: (не съм самоосигуряваща се, но нямам и необходимия стаж)
2. Удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на НОИ по регистрация на самоосигуряващия се, че бременната жена няма право на обезщетение за бременност и раждане по реда на чл. 48а от КСО; придобития осигурителен стаж; датата на придобиване на осигурителното право по чл. 48а от КСО (за случаите по чл. 5а, ал. 2 от ЗСПД);-Изисква се, ако на т.5 отговорът е да.

Ще съм много благодарна, ако някой ми отговори.   bouquet

Последна редакция: пн, 17 фев 2014, 12:45 от AnMary

# 684
valya_and, благодаря ти  Peace. Аз болнични не ползвам, тъй като не работя и дефакто няма към кого да ми бъдат издадени. Единствено ще взема медицинска бележка от следящия ме лекар, с която да удостоверя датата на термина.

# 685
valya_and, благодаря ти  Peace. Аз болнични не ползвам, тъй като не работя и дефакто няма към кого да ми бъдат издадени. Единствено ще взема медицинска бележка от следящия ме лекар, с която да удостоверя датата на термина. -Провери си хубаво Закона за социалното подпомагане. Трябва да си намериш текста, където пише, че се подпомагат социално бъдещите майки от 45-то дни преди раждане ...Хубаво е да си намериш някой работодател-приятел, да натрупаш 12 месеца осигуровки и после да си ползваш втората година платено майчинство.

# 686
  • Пловдив
yulleto_stz,термина доказваш с бележка от АГ то.Болничен няма как да ти се издаде,защото си безработна

# 687
Благодаря за отговорите! Аз също мислех,че се пише приблизителен мой доход,защото не съм задължената на имам ПИК ,за да си направя сама справката.Би трябвало тази информация да си я изискат служебно.
Ясно,че дохода не ми е нула!

# 688
Добро утро!
Аз имам един въпрос,предварително се извинявам,защото най-вероятно отговора е в някой от старите Ви постове,но нямам възможност да чета назад.
Бременна съм и на 17 януари до 30 януари ми дадоха болничен,след което ми го удължиха от 31.01 до 24,02.Болничния ми от януари още не ми е изплатен,а наближава края на втория болничен.Не трябваше ли вече да ми е платен?Предполагам,че ако имаше нещо грешно по него трябваше да ме известят newsm78
Благодаря предварително.Хубав и успешен ден  bouquet

# 689
  • Пловдив
Не трябваше ли вече да ми е платен?Предполагам,че ако имаше нещо грешно по него трябваше да ме известят newsm78

Нормално е да не е изплатен.Представили са ги в НОИ до 15 ти февруари.Ако е било в последния момент,е представен преди няколко дни.Чакаш превод.Вземи си ПИК код,за да следиш нещата

Общи условия

Активация на акаунт