НВ-ВМХ, част 70

• 43 862
  • 724
  •   1
Отговори
# 45
Какво ще приготвяте за празниците - хем празнично, хем по режима newsm78

# 46
  • Бургас
Висока съм 170 см, преди седмица бях 66,1 кг, днес 68,3.
Не броя калории и наистина нямам време за спорт.
Днес сутринта първо пих протеолетичните ензими след 1 ч 2 мандарини в 11 ч 500 мл чай от джинджифил. 12, 30 зелена салата с лук, репички, зехтин, сол, оцет, половината и около 200 гр от пицата с кайма, стана страхотна, отгоре с домат, гъби, лук, сирене.  В 16Ч 2 С.Л. сусамов тахан и 5 г масло. След ензимите пия 2 афи с обяда. Омега 3 1400 маг, д3 5000 iu, вит с 1000 маг. За целия ден съм изпила 1 л вода.
От миналия петък започнах режима, просто не съм писала. Нямам здравословни проблеми, напълнавала съм повече покрай бременностите, не съм имала проблеми. Кг, била съм нормална винаги, пълнея равномерно, но на корем все ми се струва най - много.

# 47
  • Бургас
Чета, чета, чета и се чудя къде греша. Дали е моят режим. Много вдъхновяващо ми действа д-р Камелот, от темите на пинко имам високо мнение за нея, затова се захванах с този режим,

# 48
  • SA
Яна, благодаря ти!  Embarassed
От това, което си описала като храна, не виждам причини да пьлнееш, в смисьл да качваш мазнини. Нито като количество е много, нито вьглехидратите ти са много.
Успокой се, няма да надебелееш с това хранене! Хората, колкото и да сме различни в генетично отношение, все пак метаболитните ни процеси се подчиняват на общи правила. Просто не може от 200 грама кайма сьс зеленчуци, малко зехтин и сусамов тахан да напьлнееш! Задьржала си вода по всяка вероятност. И имай предвид, че тялото ти за няколко дни е още в чуденка при новото хранене. Ензимите, свьрзани с метаболизма на мазнините още не са се активирали до нужното ниво. Реално, ти още не си усетила ползите от този начин на хранене.
Просто малко тьрпение ти е нужно.  Hug

# 49
# 50
Яна, и аз искам да те успокоя, да ти кажа да имаш търпение и да не се паникьосваш! Hug Да, може да се задържа вода, а понякога дори причината не е ясна. Освен солените храни, които са най-честата причина (а при мен също и киселите, и лютите), друга възможна причина са хормоните - ако си около овулация или чакаш скоро цикъл, също е възможно да имаш задържане на вода. И няма значение, че досега не ти се е случвало - за всяко нещо има първи път. И на мен не ми се случваше, но последните месеци все по-често ми се случва да задържам вода около овулацията.

сиси, за коледните лакомства не знам какво да кажа Embarassed Първо, виж дали има изобщо други в семейството ти, които да са склонни на по-нетрадиционна храна за празниците. Ако няма, ще трябва да направиш компромис: за тях приготвяш традиционното, а евентуално за себе си, ако въобще искаш, приготвяш нещо различно, а опитваш по малко от техните нережимни неща. А ако ти се вижда прекалено сложно, просто си яж каквото искаш по празниците, само не се увличай прекалено много в питката, баницата, баклавата и другите наистина високовъглехидратни храни, защото после ще има последствия и ще се вайкаш Wink

А иначе какво конкретно става за празниците - ами, много неща стават, но са все нетрадиционни, така че зависи доколко са възприемчиви в семейството ти към по-нетрадиционна празнична храна. Няма смисъл от конфликти Hug

Аз харесвам и мисля да направя шведския леден шоколад (пропорцията е 2:1 шоколад и масло - разтопяват се заедно и се наливат в подходящи формички - аз ползвам хартиени, след което се слагат в хладилника и се изваждат директно преди консумация). Също мисля някой вид фъч да направя, или пък една моя вариация на шоколадов сладкиш без брашно на Жак Пепен ("пепенки", както обичам да казвам). Също мисля, че тахановият хляб би могъл да бъде добър заместител на питката (макар че не е постен заради яйцата), но ако всички са склонни на такъв експеримент. Иначе не че не можеш да си направиш за теб само, ако държиш, но не знам дали си струва. Прецени си Wink

И много други идеи могат да се намерят, разбира се.

Днес един от лекарите с палеоблогове дава линк към проучване, което съм поствала и преди (и дори влязохме в спор с Маями, когато за кратко пишеше тук): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19350341 Става въпрос за ролята на млечните храни за набавяне на достатъчно калций: изследвали виетнамски будистки монахини, които се хранят вегански, т.е. без млечни продукти, и отделно изследвали други жени с нормално хранене. Оказало се, че нямат разлика в костната плътност. Така че дори хранене с ниско съдържание на калций (специално от млечни) не се отразява отрицателно върху костната плътност. За мен това означава няколко неща:
1) млечните не са толкова идеален източник на калций и средство за борба с остеопорозата, колкото ги изкарват, т.е. не са незаменими - калций може да се набавя например и от изпечени и смлени яйчени черупки, а и от растителни източници (сусам/тахан например);
2) за превенция на остеопорозата има по-важни фактори (особено важни са вит. Д и К2, а и магнезият като подпомагащ действието на самия вит. Д), отколкото приемът на калциеви храни; факт е, че в държавите с най-висок прием на млечни, т.е. Западна и Северна Европа и САЩ, има и най-високи нива на остеопороза.

Последна редакция: пт, 13 дек 2013, 08:01 от Cioccolata

# 51
Много дълго стана, затова отделям:

Искам да ви поздравя с днешния празник на света Лусия Simple Smile Той е традиционен за Швеция (въпреки че Лусия, или по-точно Лучия, е италианска светица) и по стар стил се отбелязва в най-тъмната нощ на годината, в най-лютата зима: Лусия идва, облечена в бяло, със запалени свещи в косите, като символ на светлината и на надеждата. Ето и малко песнички:

http://www.youtube.com/watch?v=Mk0FyZqNp5Q

http://www.bg-mamma.com/index.php?action=post;topic=754438.45;num_replies=50

(разбира се, има и нережимно хапване и пийване за празника Laughing)

С две думи, пожелавам ви и вашите трудности да приключат и да започне хубавото! Hug

# 52
Ауу за малко да ви изпусна!  Hug Запис и благодаря за темата!   Heart Eyes

# 53
  • SA
Шоки, по отношение на млечните и остеопорозата - мисля, че това е едно от многото общоприети схващания, които се базират на доста опростена и механистична представа за процесите в организма.
Нещата не са толкова елементарни, както някои си мислят - ядеш холестерол- значи имаш висок холестерол в крьвта и ядеш калций- значи той директно отива и се вгражда в костите.
А пьк млякото си е храна за кьрмачета и това че ние ядем мляко и неговите производни, не означава, че това е абсолютно необходимо, за да функционира тялото ни нормално. Ако беше така, всички останали видове бозайници, които след кьрмаческа вьзраст не вкусват мляко, би трябвало да страдат масово от остеопороза с напредване на вьзрастта, а това не е така.

Благодаря за чудесните пожелания и поздрава! Ще отбележим празника с някои от тези нережимности  Grinning

# 54
Ето малко снимки на нережимностите:

Скрит текст:
- за тези курабии умирам, и то не заради тестото, а заради подправките, но снощи си хапнах една и си начесах крастата

# 55
Много благодаря на всички, които писахте за Деавит-а. Сега полетя към кофата и отивам за Вигантол.  newsm78 Явно нищо не разбират в аптеката, дадоха ми го като заместител, а аз чак вкъщи видях,че има и вит. А, а до се оказа, че и вит. Д не бил читав.

Видях че говорите за остеопорозата. Свекърва ми е диагностицирана, може ли да ми препоръчате примерни количества от вит.Д и К2, а също и магнезий, които е добре да приема?
за съжаление няма как да я придумам да мине на нашия режим, просто не слуша и като я видя да си хапва филия поръсена със захар и направо зле ми става  ooooh! Добре че я превъзпитахме и вече не предлага подобни "деликатеси" на децата.

# 56
  • Бургас
Благодаря за успокоението.  Hug
Ще се опитам да ям и повече зеленчуци.

# 57
# 58
Шоки, мерси, да ти се връща  Hug
Това ми е любимият шв.празник

На теб коя ти е любимата коледна песен?
На мен "Запали свещ"

# 59
Nu tändas tusen juleljus - май тази ми е любимата от песните на шведски, макар че е международна (това е Oh Little Town of Bethlehem, ако не се лъжа). Но имам дори по-любими испански Wink

Общи условия

Активация на акаунт