Коледа 2013 - тема 4

  • 79 998
  • 570
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 129
Благодаря ви, момичета!
Точно тази е питката! Децата изядоха по две парчета, много е сполучлива.
А баклавата на Ердинч е тази:

http://ilrai.blogspot.com/2010/10/blog-post_9081.html

Следващият път в баклавата на Ердинч ще сложа орехи през 5 листа. Мисля, че ще стане още по-хубава.

bilqna_69, в маята за хляб се съдържат дрожди, които са едноклетъчни гъби. Според мен е позволена. Аз също постих, пишех и в темата за постите.

Последна редакция: сб, 28 дек 2013, 10:51 от hrisi_a4o

# 496
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 151
На финала най-после и аз успях да снимам сладки (то половината вече ги няма де Mr. Green). Снимките не са върха на сладоледа, но са правени набързо. Embarassed
Някакъв микс от видове, който очаква поредните гости у дома.
Скрит текст:
рохличките на Наталина, които всички обожаваме
Скрит текст:
италиански анасонови луни - едно от откритията ми за сезона
Скрит текст:
меденките на Джули - друго любимо коледно печиво
Скрит текст:
капучиновите звезди - безспорна вкуснотия
Скрит текст:
класически и какаови линцери, като какаовите са с два вида пълнеж - крем тофи и течен шоколад, оказаха се неприлично вкусни
Скрит текст:
финландски пълнени сладки (пълнежът е от стърган джинджифил, ром, стафиди, ябълки и подправки) - друго откритие на сезона
Скрит текст:
американски джинджифилови сладки (елхи и звезди) плюс малко бефанини (елените). Тези американските са ми провала - не че не са вкусни, но очаквах повече от рецептата, няма да ги повторя.
Скрит текст:
традиционни италиански бефанини с ром - третото ми откритие, много, много вкусни и нежни
Скрит текст:
базелски меден сладкиш - колкото повече стои, толкова по-вкусен става, само че няма кой да го чака да стои толкова дълго
Скрит текст:
ирландски чаен хляб - да се свети името, на онзи, който сподели рецептата, голяяяма вкуснотия
Скрит текст:
едни шведски шафранени кифлички, които правих доста преди Коледа и бяха изядени скоростно, не помня дали пусках снимка
Скрит текст:
традиционната коледна питка - на Бъдни вечер е содена и тогава я прави майка ми, тази е с мая, класическа
Скрит текст:
и на финала - ангийския коледен пудинг, който обаче не успях да снимам, докато гореше (както очаквах пиротехническия вариант на поднасяне надделя над скучната заливка)
Скрит текст:
вече нахапан
Скрит текст:
и два етапа от близо 12-часовото му приготвяне
Скрит текст:
Скрит текст:
По-късно ще пусна и рецептата на пудинга, че стана много дълго. Crazy

Последна редакция: сб, 28 дек 2013, 14:09 от lulumba

# 497
  • Мнения: 280
Девойки,

Мога само да съжалявам, че толкова късно се включих в този форум.
А, то било повече от прекрасно!

Кеф, ти сладки, кеф ти препоръки, кеф ти филм - който си го позабравила
но истината е че пак искаш да го изгледаш,  кеф ти съвети,
които са ти убягнали за  в кухнята!

Направо съм очарована.

Мисля, че го споменах веднъж, но пак - мислех си, че се справям идеално
в моята си кухня - но имало още толкова много да се учи!

Благодаря Ви, че Ви намерих.

Весели Новогодишни празници - и в Новата Година, да се надявам,
че и аз ще се включа подобаващо.

А иначе - това което сте подготвили за празненствата - Е ПОВЕЧЕ
ОТ ПРЕКРАСНО!

# 498
  • София
  • Мнения: 3 797
ЧЕСТИТА КОЛЕДА И ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ......

# 499
  • Мнения: 1 080
Весели празници и от мен момичета!

Доста упражнения имаше до Коледа, вида не разбрах защо не става, но за вкуса всички са единодушни Simple Smile
Скрит текст:
 




АКК тази година няма разрез
 
Скрит текст:

щолени и щоленчета
Скрит текст:



линцери
Скрит текст:


меденки, овесени курабийки, кравайчета с мас, тиквени бонбони, имаше и други, но до снимка не се е стигнало  Laughing
Скрит текст:






lulumba мислех че аз съм се уляла с видовете сладки, ти направо ме разби  Laughing всички изглеждат страхотно.

Тази баклава на Ердинч отдавна я гледам. Много дебели изглеждат листите на снимките, има ли шанс да станат по-тънки?

Последна редакция: сб, 28 дек 2013, 14:55 от mims11

# 500
  • Мнения: 2 140
Прекрасни снимки, момичета!

Тези тиквени бонбони изглеждат много интересни, може ли рецепта?

# 501
  • Мнения: 1 080
Прекрасни снимки, момичета!

Тези тиквени бонбони изглеждат много интересни, може ли рецепта?

от сайта на Йоли са, шоколада ми беше на топло и затова е на ленти, а е като там  Simple Smile аз имам навик да правя промени спрямо нашите желания, но съм се водила по нея за пропорции и т.н.

# 502
  • Мнения: 129
lulumba, mims11 прекрасни са всички! Браво на вас!
И аз си набавих анасон за анасонови луни, но така и не стигнах до тях, за сега.

Относно баклавата, след като се изпече и сиропира дебелия блат става многолистен. Но както казах и по-горе, ако се ръсят орехи през пет кори, а не през десет, ще е още по-сполучлива.
Ето парченце, дано си личат отделните листа:

http://hrisia4o.snimka.bg/cooking/vkusno.717481.32277501

# 503
  • Мнения: 2 140
БлагоДаря ти, Мимс!  Hug

# 504
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 151
Ох, по тази баклава и аз точа лиги, но няма да е за тази Нова година. Може след новата година да я направя, че сега ми искат една друга. Миналата година я правих за сефте и много се хареса. Прави се от 2 пакета кори за баница и разбити яйца. Няма плънка от орехи. Не е съвсем баклава, а по-скоро сиропиран сладкиш, но се получава много вкусно. Като го направя, ще покажа.
Тази година наистина се поолях с видовете сладки, но идеята беше да обиколим света с коледни сладости. В плановете имаше още, но като се ходи до късно на работа, нещата трудно се получават. За следващата година пак ще ни е тематична Коледата. Ние винаги си решаваме още от предната каква да е следващата. Та следващата ще е българско-фолклорна. За целта елхата ще е борче, украсено с пуканки, люти чушки, меденки, нанизи от шипки, шишарки, сламени играчки. А сладките ще са само български или такива, които са типични за нашите ширини. Та ще събирам тематични рецепти. Засега сме планирали едни пълнени меденки по стара търновска рецепта, слепени с мармалад меденки, локумки с вино, ореховки, естествено традиционния тиквеник. Ще събирам идеи от всички вас. Hug Сега се сетих, че забравих да снимам тазгодишния тиквеник, който вече я има 2-3 парчета останали. Mr. Green Малкото бедствие твърдо заяви, че ако на бг коледата няма рисувани меденки, няма да я признае. Обаче аз смятам догодина да няма рисувани. Почивка. Да видим кой кого. Mr. Green

Последна редакция: сб, 28 дек 2013, 17:38 от lulumba

# 505
  • Мнения: 366
Честита Коледа момичета ! Големи красоти и вкусотии сте показали !
lulumba ,голяямо изобилие от сладки ,възхитена съм от труда ти ,вярвам ,че и семейството е оценило ,всичко което си сътворила.
Моля те за рецептата на финландските пълнени сладки ,изглеждат  много изкусителни Praynig

# 506
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 151
Ето първо рецептата за Английски коледен пудинг, че бях обещала да я пусна като се убедя лично, че се е получило. Simple Smile
Скрит текст:
Английски коледен пудинг
Традиционно всяко семейство във Великобритания има своя рецепта, която пази и предава от поколение на поколение. Идеята е да се използва основния принцип на правене, като се добавя по нещо свое. За да получа моята рецепта аз се рових из британски кулинарни блогове и комбинирах 3 рецепти за коледен пудинг, като ги дообогатих с нещо свое, каквато е традицията.
Та ето моя вариант.
Продукти:
200 г бели стафиди
250 г черни стафиди
200 г сушени сини сливи без костилки
200 г сушени кайсии
100 г червени череши мараскино
100 г зелени череши мараскино
100 г сушени череши или вишни
100 г бланширани, обелени и нарязани бадеми (не филирани!)
1 голям морков
2 ябълки
100 г кандирани портокалови кори
2 с.л. настъргана изсушена портокалова кора
Сока на 2 портокала
150-200 мл тъмен ром
300-400 г тъмна захар – мусковадо или меласа
150 г разтопено масло
3 яйца
2 с.л. канела
1 бакпулвер
½ ч.л. индийско орехче
1 ч.л. джинджифил на прах
½  ч.л. смлян  карамфил
150 г брашно

По-едрите сухи плодове се нарязват на едро – например, сините сливи на четвъртини. По-малките се оставят цели, средните - като коктейлните череши - се режат наполовина. Всичко се смесва в дълбока купа и се разбърква добре. Добавят се портокаловите кори - кандирани и сушени, всички подправки, без бакпулвера. Морковът се реже първо на кръгчета, а после на четвъртини и половини. Ябълките се настъргват. Те също се добавят към другите плодове. Бадемите се режат на едро и се прибавят към останалите продукти. На финала всичко се залива със сока на портокалите и рома. Пак се разбърква и се покрива с домакинско фолио. Така трябва да престои една нощ, а може и цяло денонощие, но на студено - аз го държах на терасата, която не е остъклена. На следващия ден е изключително ароматно. Съдържанието на течност не бива да ви плаши, нормално е.
Отделно се забъркват останалите продукти и се добавят към тази смес. Трябва да се получи една лепкава каша, достатъчно гъста, за да се моделира на топка. Ако е необходимо се добавя още брашно, докато се получи необходимата консистенция. Оформя се подобие на топка, което се поставя в центъра на голям тензух. Идеята е да може да се вържат краищата на тензуха над топката, за да се запази формата. Върху тензуха се увива хартия за печене или домакинско фолио и пак краищата се вдигат нагоре. Топката се слага в голяма тенджера, налива се гореща вода, така че да стигне до средата на топката. И започва едно тъй дълго варене. Вари се поне 4 часа на най-слабата степен на котлона - например 1. След това се вади от тенджерата. Развива се от фолиото/хартията и от тензуха и се оставя да се охлади. Оформя се с ръце отново на топка. Не да се премесва, а просто се оправят деформираните места от варенето. И пак се завива по познатия начин. Отново се топка в тенджерата с гореща вода до половината на топката. Вари се още 2 часа. По време на варенето трябва да се проверята нивото на водата и при нужда да се добавя гореща вода. Вари се на затворен капак. На финала се вади и се оставя да се охлади завито. След това се развива и пак се оставя да доохлади. Съхранява се идеално в голям йенски съд, предварително покрит с хартия за печене, като пудинга се обръща с върха надолу. Е, после топката не е идеално кръгла като на картинка, но пак има закръглена форма и съхранението е лесно. Нямах друг подходящ съд и това ми дойде най-лесно. В кутия не става, тъй като ще стане ръбест. Трябва да е в куполообразен съд, за да има кръгла форма. Прави се минимум 1 месец преди Коледа. Не се полива с нищо до празника, тъй като има достатъчно ром в него. На празника е много влажен и сочен. Британците го претоплят отново на водна баня, но аз реших да си спестя това, тъй като и така си беше влажен. Преди да се вари британската традиция е всеки от семейството да го разбърка по веднъж и тайно да си пожелае нещо. Моите домашни любимци го направиха, аз забравих. Embarassed
Поднасянето е в 2 варианта. Единият е като се запали някакъв алкохол върху него (или напоена с алкохол бучка захар) и така е супер ефектно, особено за децата. Абе пиротехнически трикове.  Wink Това не променя вкуса на сладкиша. Другият вариант е да се залее с ромово масло, което се прави от разбито масло с пудра захар в съотношение 1:1 и доста ром, не есенция. Отгоре се бодва стрък имел. Така определено е по-красиво, но пък горящ е по-впечатляващ. Изглежда сложно, но реално не е. Просто е пипкаво и това отнема времето. Пък и варенето де. Но си заслужава усилия. Абе знаят те британците... Mr. Green
 

# 507
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 151
Ето и рецептата на финландските пълнени сладки.

Скрит текст:
Продукти:
за тестото:
500 г пресято брашно
150 г меко масло
3 яйца (аз обикновено ползвам големи, от свободни кокошки - те са горе-долу един размер, нямат отклонения)
150 г пудра захар
1 бакпулвер

Пълнеж
Ще дам този, който ползвах, макар че открих и втори вариант на същата рецепта, който също много ме блазни. Ще го пробвам задължително през зимните месеци, че става много вкусно.
Първи вариант, който правих
2 големи настъргани ябълки
по 150 г бели и тъмни стафиди
150 г тъмна захар
100 г смес от портокалови и лимонови кандирани корички
около 1 препълнена супена лъжица настърган корен от джинджифил
около 50 мл тъмен ром
канела - на вкус
още малко джинджифил, но от този готовия, сушен и смлян
смлян карамфил - на вкус
индийско орехче - на вкус

Втори вариант
по 150 г нарязани ситно сушени смокини, орехи и бадеми
по 50 г бели и тъмни стафиди
100 г черен шоколад, натрошен на малки парченца
100 г кафява захар
100 г мед
кората и сока на 1 портокал
50 мл сладко червено вино
подправки в количества на вкус, но задължителни като присъствие: канела, карамфил, индийско орехче, бахар, какао

Масленото тесто е ясно как се прави, няма какво да го описвам. След като се омеси, се увива с домакинско фолио и се пъха за една нощ в хладилника. С моята работа аз го държах два дни, че все не ми оставаше време да изпека сладките. Пълнежите - независимо от вида, може да се направят и много предварително и да се държат в буркан. Нищо им няма. Даже така става още по-ароматно. Аз нямах такова време, затова плънката остана само една нощ на терасата - колкото да се овкуси. При втората е добре меда да се затопли леко заедно със захарта, за да се разтвори по-добре захарта. След това правенето е лесно. Първо се разточва една кора - като за стандартни маслени сладки, но да не е много дебела. Изрязват се звездички според броя на сладките и се заделят настрана. Във форма за мъфини се слагат хартиени чашки. Не се намасляват. Разточва се втора, една идея по-дебела кора. С кръгла форма или по-широка чаша се изрязват кръгове, които да са по-големи от формата. Целта е като се напъхат вътре да легнат на дъното и да остане и за стените. Тоест трябва да се получат не много високи чашки. Пълнят се с плънката малко над средата и отгоре се слага капачето-звезда. Пекат се на 180 градуса, като аз включих малко и на долен реотан с вентилатор, за да съм сигурна че е изпечено и отдолу. Имайте предвид, че когато горе порозовее, долу все още не е изпечено съвсем. Трябва му малко повече печене. Но не трябва да стават кафеви и да прегарят. След като изстинат се поръсват с пудра захар. Едните ги пекох без звезда, а направих от тестото решетка като на мини пайчета. То реално се получават мини пайчета. Може да се затворят и изцяло, но тогава трябва да се надупчи добре капачето, за да може плънката да диша.

# 508
  • Мнения: 3 020
Честита Коледа момичета ! Големи красоти и вкусотии сте показали !
lulumba ,голяямо изобилие от сладки ,възхитена съм от труда ти ,вярвам ,че и семейството е оценило ,всичко което си сътворила.


Точно това исках и аз да напиша - БРАВО на вас, момичета, страхотни сте, и аз късно се включих, но догодина, живот и здраве, се надявам и моята трапеза да е толкова изобилна откъм Коледни вкусотии.   bouquet

# 509
  • Мнения: 1 080
lulumba, mims11 прекрасни са всички! Браво на вас!
И аз си набавих анасон за анасонови луни, но така и не стигнах до тях, за сега.

Относно баклавата, след като се изпече и сиропира дебелия блат става многолистен. Но както казах и по-горе, ако се ръсят орехи през пет кори, а не през десет, ще е още по-сполучлива.
Ето парченце, дано си личат отделните листа:

http://hrisia4o.snimka.bg/cooking/vkusno.717481.32277501

Всъщност твоята има прекрасен вид и е точно както тези, които съм яла от Турция. Имам още една рецепта и не съм решила дори дали да правя, защото ще ми е първо точене  Embarassed ще трябва да извикам някоя баба да ми точи или ако я болят ръцете, то поне акъл да дава  Simple Smile
Майка ми слага орехи дори между всички листи, на мен лично не ми харесва(може би  и заради количеството канела, което аз ще избегна де).

Общи условия

Активация на акаунт