Ти какво сготви? Снимай, покажи! 114-та тема

  • 166 153
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 1 800
Скрит текст:
Империята отвръща на удара. не се гордея с изпълнението, защото според съкратената версия брашното ми дойде много и козунакът не бухна достатъчно, но споделям, защото е много вкусен  bouquet

# 616
  • Мнения: 1
tinki_15, може ли рецептата за този козунак, много добре изглежда Heart Eyes

# 617
  • Мнения: 1 800
Козунак     Иперията отвръща на удара
125 мл. прясно мляко  
3 цели яйца
130 гр. захар
60 мл. разтопена свинска мас
30 мл. олио
2 ванилии
30 мл.ром, есенция ром или друг алкохол по ваше желание. Авторката е пробвала с  J&B
1 лимонова есенция
1/2 кубче мая (жива)
650 гр. брашно (аз използвах София мел класик, Мелко е другия ми избор)


В малка купичка сложих маята с малко мляко, захар и брашно с консистенция на палачинково тесто и оставих на топло да шупне (такава беше инструкцията в рецептата) Там количествата бяха други...
В голяма купа сложих яйцата, захарта, ванилията и лимоновата есенция и разбих леко с телта. Добавих прясното мляко, разбих пак леко и изсипах в контейнера на машината. След това прибавих маста (разтопена, но не вряла), олиото и алкохола. Изсипах пресятото брашно и най - отгоре направих кладенче, в което изсипах шупналата мая. Нагласих машината на основна програма - при мен е около 3,35 ч. При първоначалното размесване на тестото съвсем леко мажеше под бъркалките, но след 3 - 4 минути тестото се поизглади и оформи на топка. Не съм добавяла никакво брашно. Може би маста се поохлажда от другите продукти и се втвърдява и затова спря да маже. След като се измеси го оставих в машината да втасва 50 минути (доста бухна) С намаслени ръце извадих тестото от машината и го разделих на 3 топки. Оформих на три фитила и сплетох. Самото тесто още тогава е на конци и много мекичко и не лепне. През цялото време докато оформях фитилите си намазнявах ръцете. Сложих оплетения козунак във фурната на 50 градуса. От време на време пусках вентилатор за 1 минута. Така втасвах 50 минути. После намазах с яйце поръсих със захар и пекох на 140 градуса с вентилатор пак 50 минути, но последните 10 се наложи да спра вентилатора и да покрия с фолио, защото се зачерви, а не беше изпечен. Това е.
  

  
Пълната рецепта:
Козунак "Империята отвръща на удара"


Цялата рецепта за месене на ръка, от която се получават 4 козунака:

Скрит текст:
2,500 кг. брашно
500 гр. захар
1/2 л. прясно мляко
12 яйца
1 ч.ч. свинска мас
1/2 ч.ч. олио
5 ванилии
100 гр. ром
настърганата кора (само жълтата част) на 1 лимон
1 кубче мая
Стафиди, бадеми по желание
Мои бележки: За мен брашното е много. Оптимално е около 550 гр, но зависи и според размера на яйцата, моите бяха малки. Мазнината я добавих най- накрая . Ссъс скромния опит, който имам съм се научила, че първо се измесва и след това малко по- малко се поема мазнината, която в моя случай беше 50 гр мас , 20гр масло и 20гр олио. Месих на ръка, защото нямам робот. След първото втасване го "бих" в масата няколко пъти , постоя още 15-20минути и тогава го оформих за последно втасване. Peace
Снимки от първоизточника:
Скрит текст:

Последна редакция: пт, 24 яну 2014, 13:13 от tinki_15

# 618
  • Мнения: 1
Благодаря  bouquet Ще потренирам няколко пъти преди Великден, за да не се излагам Grinning

# 619
  • София
  • Мнения: 15 853
Пилешка пържола от бутче,картофено пюре и таратор!



Картофени кюфтета!



Последна редакция: пт, 24 яну 2014, 22:12 от Тайна

# 620
  • София
  • Мнения: 1 142

Показвам един, според мен много сполучлив кекс. Рецептата е от старата тетрадка на сестрата на дядо ми. Лесен е и много сочен от ябълките. Остава такъв дълго време (ако някой го остави , де)

Погледнах рецептата, същата е като на ДОМАШЕН СЛАДКИШ С ОРЕХИ И ЯБЪЛКИ( по стара рецепта на майка), наистина е страшно вкусно това нещо и много, много някак домашно и уютно. Може би защото ми е и спомен от детските години. Laughing  bouquet


Влизам да се похваля! Направих сладкиша, стана божествен!
 По принцип никак ме бива в сладкарството и в повечето случаи нещо се оплесква, но този път съм много доволна!
Щом мъжа ми си облиза пръстите...( баба му е била рускиня и той говори с обожание за нейните сладкиши, в частност ябълкови)
И двете рецепти влизат в тетрадката!

# 621
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
.........
и пилешки кюфтенца
.........
Рецептичка имат  ли си?  newsm78


...............
Закуската днес петминутни бухти
.............
Вале, изглеждат страхотни!!!   bouquet


Аз да покажа едни стари Пълнени тиквички.....

# 622
  • Мнения: 41


И аз като една от наи-младите бъдещи мами да се разпиша с една пилешка супичка Simple Smile

# 623
  • Русе
  • Мнения: 410
Малко отчет и от мен  от РД на съпруга ми и големия ми син Laughing

Гръцка салата с подобрения  Wink



Пилешка салата в кошничка



Хайвер с домашни сухарчета от пълнозърнест хляб



Мезе



Торта "Шоко лешник" с физалис



Елхички



Основното беше на барбекю, снимки няма  Laughing

http://dimana.snimka.bg/holidays/17-01-2014.800233.32456414

# 624
# 625
# 626
  • ВАРНА
  • Мнения: 5 119
 Пастет от пилешки дробчета

 "котешки езичета"

# 627
  • Мнения: 6 105
иланг-иланг прекрасен е станал пастета ти, аз имам домашен свински и е малко по едър, но пък вкуса е страхотен.  Peace
Твоят е точно като купешкия. Браво!
Ако може рецепта ще съм ти благодарна.  Simple Smile

# 628
  • Мнения: 375


mama1+2, страхотно!

Арабски палачинки с мед

# 629
  • Мнения: 22
Пастет от пилешки дробчета

 
иланг-иланг много вкусно изглежда,може ли рецептата  Party

Общи условия

Активация на акаунт