Литературен спамо-чат - 3 тема

• 35 160
  • 732
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Ето ме!Страхотно е.Курсът е изключително интересен и ползотворен.Хотелът е топъл и уютен.Научих много нови неща.Малко телеграфската минавам,но по-натам повече.

# 496
  • София
Ето ме!Страхотно е.Курсът е изключително интересен и ползотворен.Хотелът е топъл и уютен.Научих много нови неща.Малко телеграфската минавам,но по-натам повече.

# 497
  • София

# 498
  • на североизток от Рая
Слив, радвам се, че ти харесва! И явно наистина е много хубаво, щом ни го казваш 4 пъти.  Laughing

Hug Heart Eyes

# 499
  • София
Явно нещо й е забил нета на Слив и затова го публикува толкова пъти  Hug

Аз да анонсирам, че е качен в Замунда "Крадецът на книги"  Grinning
Още не съм чела книгата, чудя се дали да не рискувам първо с филма  Thinking

# 500
  • София
И аз така. Обаче май ще се въздържа, защото още ми държи влага от "Под купола"  ooooh!.

# 501
...

По повод цитата на Свет за Ню Йорк, вчера завърших "Перла в мидата" на Александро Д'Авения и там имаше страхотно описание на някои големи италиански градове, довечера ще го споделя ако остане време. Книгата е страхотна, имаше и други разсъждения и съвети, които много ми допаднаха, трябва и тях да си запиша..

Гигова, дай за Рим непеременно! Ето част от моите детински писания за любимия ми град.  Heart Eyes
Скрит текст:

Рим – градът на щастието и емоциите

Градът, който изцяло пасва на моята чувствителност – топло слънце, освободеност, емоционалност, волност, цвят, тръпка, присъщо усещане за музика и изкуства! Дори цветята в Рим ме омагьосват, а иначе не ме привличат особено на друго място; не си падам и по старото – но в Рим се прехласвам пред него! Може да има запазени и по-древни старини на други места по света, но тук всяка руина ясно говори за миналото и още излъчва топлина и живот.

Но да се върна на цветята - бели, розови, червени, лилави – навсякъде – дори край железопътните линии в покрайнините на града. „Топли” цветове като има повече наоколо, как няма да са топли и хората. А буйната зеленина впечатлява най-вече с разнообразието си – иглолистни и широколистни дървета, ниски и високи палми, екзотични храсти и най-типичните за хълма Палатин иглолистни чадъровидни дървета (римски пинии), напомнящи за Африка и извисяващи се нависоко към слънцето.

Римляните (предполагам изобщо италианците) са благословени с растителността, атмосферата и климата си. Всичко това сякаш предразполага към лежерност, носи се особено райско усещане, зеленината (но и „розовината”) извира, прелива... Единствено при пътуване в Рим не се сещам за чадър в багажа – не че в Рим никога не вали, просто трудно му идва такава мисъл на човек.

Още малко за спокойствието – въпреки огромните стълпотворения в метрото, няма надпис „Keep Right” по ескалаторите както в Лондон. Никой не бърза толкова, че да се налага хората да стоят вдясно, за да минават вляво бързащите (това разбира се е и част от липсата на преклонение пред реда в Рим и Италия).

При предишното ми пътуване в Рим Форума ме изпълни с възторг, но не успях да видя Палатин. Сега, след като потънах още по-назад в Древността, Палатин ме изуми още повече. Огромна площ с останки от грандиозни за времето си разнообразни сгради – от червени по-червени, пищна растителност и готови да препускат из адския пек туристи от всички континенти... Никога не съм се интересувала от история, но тези места сякаш са живи,  хората са знаели как да се радват на живота още тогава (е, изключвам гладиаторските „удоволствия”...). Във Форума този път почти стигнах до последните най-отдалечени колони, наистина долу и дълбоко сред руините – дори и една стърчаща колона винаги ми е давала представа за цялата сграда и кипящия в нея живот.

Най-изумителна от цялото ми пътуване беше липсата на каквато и да е умора при сън около 2-3 предната нощ, почти никакво хапване освен един сладолед, обикаляне из древните хълмове в тропическия пек и свърхемоции всяка секунда – но само положителни!!! Всъщност някакви препятствия се опитваха да ми се пречкат, да ме забавят, но в Рим трудно може човек да се ядоса и да си развали настроението. Вярно е, че много крещят и се „пенят” италианците, но сякаш това е от повече емоция, не непременно злоба и дълбок яд. Така и умората там не дойде за мен – ни в краката, ни в главата (и на фона на сравнително спокойното ми ежедневие без лишаване от сън и храна и без физическо натоварване). Но разбира се, ако беше се появила умора, пак бих грабила с пълни шепи от чудесата на Рим.

и т.н.... (следват концертни емоции)

Ето го и цитатът за италианските градове, който бях обещала, не е толкова подробно описанието, но е красиво Wink
А ти Свет така прекрасно си описала Рим, че просто няма място за сравнение... толкова лично, красиво и вдъхновяващо.. -твоето виждане направо разбива моите цитати на пух и прах Grinning Hug

Скрит текст:
"Милано е литота или умишлено премълчаване, обича потайните откровения, казва „не съм грозен”, за да чуем „красив съм”. Трябва да го ухажваш, за да разбереш, че прилича на елегантна и малко суетна жена.
Рим е хипербола със своя имперски разкош и с прекалено величествената си история, но когато осъзнаеш, че вече дори сам не си вярва, се влюбваш още повече в неговото императорско разочарование.
Палермо е синестезия, хаотична смес от истории и усещане-там чуваш ароматите, помирисваш цветовете, докосваш историите.
Генуа обаче е град оксиморон. Генуа обединява несъвместимото, красотата с разрухата, живота със смъртта. Ароматите на Апенините слизат, за да се смесят с тези, коите долитат откъм морето, и с миризмите на живия град."

Момичета аз много харесах "Перла в мидата" на Александро Д'Авения, толкова красиво и чуствено написана. Полуствах се отново млада, но с друг акъл, искам пак да го изживея с всичките научени мъдрости...

Това също ми хареса:
Скрит текст:
„Ти си тъй млад, тъй далече от всяко едно начало, че искам да те помоля да имаш търпение към всичко, което още не е решено в сърцето ти, да се опиташ да обикнеш самите въпроси като стегнати исвободни строфи, написани на съвсем непознат език. Не търси днес отговори, които няма как да ти бъдат дадени, защото не можеш да ги изживееш. Точно за това става дума: да изживееш всичко. Сега живей с въпросите. И може би тъй малко по малко, неусетно, ще се приближиш към онзи далечен ден, когато ще изживееш отговора.”
                  Р.М.Рилке, „Писма до един млад поет”

Скрит текст:
Timeo hominem unius libri. (Боя се от човека, за когото съществува само една книга.)

Inde quipped animus pascitur, unde laetatur. (Нищо не подхранва ума така, както онова, което му доставя удоволствие.)

Да не ви занимавам повече, но написах две страници цитати Crazy
Къде мога да си сложа цитати в Гудридса newsm78, отдолу на мнението за книгата ли? Или има и дуго място newsm78 Има ли по запознати от мен Confused

# 502
Явно нещо й е забил нета на Слив и затова го публикува толкова пъти  Hug

Сливка,радвам се,че се чувстваш добре! .)
mijjjka,аз не бих рискувала. Правило ми е-първо книгата,после филма.  Peace

# 503
  • Пловдив
Момичета, някоя чела ли е тази книга "Щастливите хора четат и пият кафе"  Анес Мартен-Люган

http://www.helikon.bg/books/76/-%D0%A9%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BB%D … 73.html#book_info

Интересно ми е да видя какво ще кажете за нея /мисля да я включа в 1-во мартенските размени  Blush/

# 504

Недей деее!!!  Praynig Моля те първо с книгата  Grinning

Joy Joy Joy Иначе аз вече имам право на филма, защото прочетох книгата. Много ми хареса!!!

П.П. Видяхте ли, че тази седмица по Кино Нова дават филми с Мерил Стрийп в 21 часа. Малко ще ми пострада четенето, но много я обичам тази актриса. Снощи се насладих на "Далеч от Африка" и не само на нея, ами и на Редфорд. Simple Smile Заспах доволна!!!

# 505
О, Гери и на мен ми е любима Мерил Стрийп-направо я обожавам Heart Eyes А още повече като разбрах и че е моята зодия Crazy
Не съм гледала "Далеч от Африка" Thinking трябва да си го изтегля. Трябва ли? newsm78

# 506
О, Гери и на мен ми е любима Мерил Стрийп-направо я обожавам Heart Eyes А още повече като разбрах и че е моята зодия Crazy
Не съм гледала "Далеч от Африка" Thinking трябва да си го изтегля. Трябва ли? newsm78

Аз не го бях гледала и ми хареса. Има хубави картини от Африка - сафарита, животни, природа, туземци...  Hug и Стрийп и Редфорд.  Joy

# 507
50 нюанса сиво -става ли за четене и свързани ли са в сюжетна линия книгите от трилогията или са само с общи герои?Приятелка каза, че малко в повече й дошла еротиката... newsm78

# 508

Аз не го бях гледала и ми хареса. Има хубави картини от Африка - сафарита, животни, природа, туземци...  Hug и Стрийп и Редфорд.  Joy
Ще го тегля, заради последните доводи Laughing

# 509
Сега започва "Дивата река". Още една доза Мерил Стрийп...  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт