Литературен спамо-чат - 3 тема

• 35 143
  • 732
  •   1
Отговори
# 480
И аз съм от фенките на "Сексът и градът". Grinning А другият любим ми е "Али Макбийл". Peace Скоро не съм го гледала, трябва да си го дръпна.

В голяма чуденка съм какво да чета newsm78 Получих някои книги от Майлбукс, имам и една-две на хартия и просто не знам какво да започна.
По-скоро ми се чете нещо на Киндъл-а, отколкото на хартия Rolling Eyes
Какво ще препоръчате:
- "Крадецът на книги"
- "Господин Ибрахим и цветята на Корана"
- "Оскар и розовата дама"
- "Винена афера" - Питър Мейл
- "Преследване на дива овца"
_ "Вината в нашите звезди" или "Къде си Аляска?"

# 481
И аз съм от фенките на "Сексът и градът". Grinning А другият любим ми е "Али Макбийл". Peace Скоро не съм го гледала, трябва да си го дръпна.

Е-е-е-е, какъв фен бях на "Али Бакбийл". До ерата с Били ми беше направо уникален. После вече се изчанчи, но ...  Heart Eyes Heart Eyes

Иначе аз съм от тези, които харесват сериала "Сексът и градът". Игралните филми вече не са ми толкова интересни.  Joy Joy Joy Саманта е голямо перде  Joy

# 482
Свет, благодаря за откъса. Много ми хареса. И това определение "Ню Йорк е всичко от всичко" е върховно! Накара ме да се замисля и за книгата. Дали да не я предвидя за прочит? Thinking

# 483
  • София
Тук наистина всички сме от една порода - и аз съм от феновете на Али МакБийл /преди "изчанчените сезони"  Laughing /

# 484

Специално за Гигова! Simple Smile
Също и за scaramouche  (помня, че заедно ще ходим в Ню Йорк). Simple Smile

"Америка и американците", Джон Стайнбек:

Скрит текст:
"Не виждам на кой друг град може да се оприличи Ню Йорк. Липсва му характер, какъвто притежават Лос Анджелис и Ню Орлиънс. Но съчетава всички характери - бих казал дори, че съчетава всичко. Може да те разбие, но ако очите ти са отворени - никога няма да ти доскучае.

Ню Йорк е грозен, мръсен град. Климатът му е скандален, с политическите му борби плашат децата, уличното движение е лудост, конкуренцията е убийствена. Но има и още една характеристика - живял ли си веднъж в Ню Йорк, превърнал ли си го в свой дом, никое друго място вече не те задоволява. Тук е съсредоточено всичко от всичко - и население, и театър, и изкуства, и художествено слово, и издателска дейност, и внос, и бизнес, и убийства, и ограбвания, и лукс, и беднота. Ню Йорк е всичко от всичко. И е в постоянно движение. Неуморен е и въздухът му е зареден с енергия. Никъде другаде не мога да работя по-дълго и по-усилено, без да се уморя, отколкото в Ню Йорк.

Съдбата на всеки пришълец, дошъл да живее в Ню Йорк, е да посреща гости от родния си край. Пристигат с готов списък от представления и забележителности, които искат да видят. И в продължение на една седмица ги влачиш - по ресторанти, театри, нощни клубове. Започваш да пиеш коктейли в четири след полунощ. Не успяваш да се наспиш; работата ти отива на кино. Караш се с жена си и се заяждаш с децата. И всеки твой гост си тръгва с неизбежните думи: "Умът ми не побира как издържаш на това темпо." Най-малко две седмици ти трябват да се съвземеш от гостуването им.

Живея в малка къща на Седемдесет и някоя улица в Ийст Сайд. Имам си към нея и градинка с южно изложение. В махалата съм си като на село. Познавам всички магазинери и част от съседите. Понякога не излизам от село по цели седмици. Тук се наблюдават всички селски особености освен любопитството. Никой не навира носа си да гледа какво правим - и никой не се отбива случайно, без да се е обадил предварително по телефона - изключително цивилизована практика. Затворим ли входната си врата, градът и светът остават навън и изпитваме не по-малко уединение от който и да било провинциалист южно от Полярния кръг. Приятелите ни са многобройни - но са добри приятели в града. Понякога минават шест, че и осем месеца, докато пак ги видим, без това да се отразява ни най-малко дружбата ни. Навсякъде другаде подобна пауза би била възприета за признак на охладняване. При нас поканите се приемат или отказват без обяснения и без взаимни обвинения.

Когато правим парти, каним когото си искаме, но никой от непоканените не се чувства смъртно засегнат. Понякога си лягаме в осем вечерта, друг път изобщо не си лягаме. Случва се любими приятели да се обадят и да попитат могат ли да наминат, а ние да им кажем "не", без да ги засегнем. Ходим по ресторанти и на театър точно когато ни се прииска. Обяснението "Имам работа" се приема за чиста монета. Злобни клюки почти липсват, нищо, че обсъжданията са неизбежни. Никой не знае кога влизаме и излизаме, но и никому не влиза в работата. Аз съм що-годе известна личност, но поне сто хиляди са още по-известни. Славата изобщо не е бреме в Ню Йорк. и това вцепенява от ужас някои посетители от Холивуд.

В един или друг момент всеки се опитва да обясни на себе си защо Ню Йорк му харесва повече от всяко друго място. Един, който работеше за мен, ценеше това, че, ако не му се спи, може да седи цяла нощ в киното. Напълно валидна причина, ако ме питате мен.

От време на време заминаваме някъде за по няколко месеца, но винаги се връщаме с мисълта "Слава Богу, прибрахме се у дома". Единственото обяснение, което ми идва наум, за да опиша чувствата си спрямо града, е, че щом си живял в Ню Йорк, изключено е да намериш друго равностойно място. Ню Йорк е светът, с всичките му пороци, недостатъци и прелести, плюс тъй важното уединение. Какво друго му трябва на човек?"

(1953)

Уау Crazy, интересно написано Crazy
Благодаря Свет Hug
Записвам си да прочета книгата Peace

# 485
Момичета , за срещата последно 12,30 ли остава ?

Трябва да организирам нещата у дома с гледането на децата и пътуването с автобуса Simple Smile

# 486
  • София
Момичета , за срещата последно 12,30 ли остава ?

Трябва да организирам нещата у дома с гледането на децата и пътуването с автобуса Simple Smile
Да, предлагам да я оставим така. 
Жалко, че при Лита сигурно ще е по-трудно, но здраве да е, ще има и други  Peace.

# 487
По повод цитата на Свет за Ню Йорк, вчера завърших "Перла в мидата" на Александро Д'Авения и там имаше страхотно описание на някои големи италиански градове, довечера ще го споделя ако остане време. Книгата е страхотна, имаше и други разсъждения и съвети, които много ми допаднаха, трябва и тях да си запиша..

# 488
Свет, благодаря за откъса. Много ми хареса. И това определение "Ню Йорк е всичко от всичко" е върховно! Накара ме да се замисля и за книгата. Дали да не я предвидя за прочит? Thinking
Елинка, влюбена съм в това описание на Ню Йорк откакто го прочетох (в града още повече). Така съм си го представяла и толкова пасва на голяма част от моя начин на живот. Три пъти четох на глас на мъжа ми цялото и особено тези части: "Когато правим парти, каним когото си искаме, но никой от непоканените не се чувства смъртно засегнат.", "Случва се любими приятели да се обадят и да попитат могат ли да наминат, а ние да им кажем "не", без да ги засегнем.", "Обяснението "Имам работа" се приема за чиста монета."
Явно не съм "балкански" тип откъм общуване... Wink

Скрит текст:
Не знам 15 години след сватбата ми не е ли още потресена цялата роднинска и приятелска общност от начина на провеждането й, но в  Ню Йорк не би било така... Но все пак заради "скандалния" климат си избирам Калифорния Laughing
Разбира се в книгата има МНОГО други неща. Засега ХУМОРЪТ ми е любимият аспект (но и че мислим еднакво за много неща с Джон Laughing ).

По повод цитата на Свет за Ню Йорк, вчера завърших "Перла в мидата" на Александро Д'Авения и там имаше страхотно описание на някои големи италиански градове, довечера ще го споделя ако остане време. Книгата е страхотна, имаше и други разсъждения и съвети, които много ми допаднаха, трябва и тях да си запиша..

Гигова, дай за Рим непеременно! Ето част от моите детински писания за любимия ми град.  Heart Eyes
Скрит текст:

Рим – градът на щастието и емоциите

Градът, който изцяло пасва на моята чувствителност – топло слънце, освободеност, емоционалност, волност, цвят, тръпка, присъщо усещане за музика и изкуства! Дори цветята в Рим ме омагьосват, а иначе не ме привличат особено на друго място; не си падам и по старото – но в Рим се прехласвам пред него! Може да има запазени и по-древни старини на други места по света, но тук всяка руина ясно говори за миналото и още излъчва топлина и живот.

Но да се върна на цветята - бели, розови, червени, лилави – навсякъде – дори край железопътните линии в покрайнините на града. „Топли” цветове като има повече наоколо, как няма да са топли и хората. А буйната зеленина впечатлява най-вече с разнообразието си – иглолистни и широколистни дървета, ниски и високи палми, екзотични храсти и най-типичните за хълма Палатин иглолистни чадъровидни дървета (римски пинии), напомнящи за Африка и извисяващи се нависоко към слънцето.

Римляните (предполагам изобщо италианците) са благословени с растителността, атмосферата и климата си. Всичко това сякаш предразполага към лежерност, носи се особено райско усещане, зеленината (но и „розовината”) извира, прелива... Единствено при пътуване в Рим не се сещам за чадър в багажа – не че в Рим никога не вали, просто трудно му идва такава мисъл на човек.

Още малко за спокойствието – въпреки огромните стълпотворения в метрото, няма надпис „Keep Right” по ескалаторите както в Лондон. Никой не бърза толкова, че да се налага хората да стоят вдясно, за да минават вляво бързащите (това разбира се е и част от липсата на преклонение пред реда в Рим и Италия).

При предишното ми пътуване в Рим Форума ме изпълни с възторг, но не успях да видя Палатин. Сега, след като потънах още по-назад в Древността, Палатин ме изуми още повече. Огромна площ с останки от грандиозни за времето си разнообразни сгради – от червени по-червени, пищна растителност и готови да препускат из адския пек туристи от всички континенти... Никога не съм се интересувала от история, но тези места сякаш са живи,  хората са знаели как да се радват на живота още тогава (е, изключвам гладиаторските „удоволствия”...). Във Форума този път почти стигнах до последните най-отдалечени колони, наистина долу и дълбоко сред руините – дори и една стърчаща колона винаги ми е давала представа за цялата сграда и кипящия в нея живот.

Най-изумителна от цялото ми пътуване беше липсата на каквато и да е умора при сън около 2-3 предната нощ, почти никакво хапване освен един сладолед, обикаляне из древните хълмове в тропическия пек и свърхемоции всяка секунда – но само положителни!!! Всъщност някакви препятствия се опитваха да ми се пречкат, да ме забавят, но в Рим трудно може човек да се ядоса и да си развали настроението. Вярно е, че много крещят и се „пенят” италианците, но сякаш това е от повече емоция, не непременно злоба и дълбок яд. Така и умората там не дойде за мен – ни в краката, ни в главата (и на фона на сравнително спокойното ми ежедневие без лишаване от сън и храна и без физическо натоварване). Но разбира се, ако беше се появила умора, пак бих грабила с пълни шепи от чудесата на Рим.

и т.н.... (следват концертни емоции)

Последна редакция: пн, 13 яну 2014, 12:44 от svet65

# 489

О, svet, страхотен цитат, благодаря! Такава голяма мечта ми е Ню Йорк и в интерес на истината и аз си го представям точно така - "всичко от всичко". Някой ден...  Sunglasses

Може би ще прочета "Америка и американците". Сега се замислих колко повече харесвам Стайнбек от "Пътешествия с Чарли" отколкото Стайнбек от "На изток от рая" или "Улица Консервна", изглежда сякаш тази книга е по-скоро от първия тип.

# 490
  • на североизток от Рая
Книгата (  "Сексът и градът) изобщо не би ми харесала и не съм се и мъчила да я чета. Друго си е да си ги гледам моите любимки.
Нели, не си усетила посланието, то изобщо не е само секс, а самота, отчаяние, любов, приятелство и всичко друго важно, и то подсилено още повече от самотата и желанието да го изживееш истински в един огромен и недружелибен на моменти град, но пък вълшебен и красив и пълен с възможности. Обичам Ню Йорк.

Гигова, благодаря за написаното!  Hug Толкова е хубаво, че още след малко ще си намеря някой откъс от филма, да го изгледам от любопитство.

svet65 , не ме споменаваш покрай Стайнбек, но нищо  Wink, аз и без друго ще прочета и тази му книга.  Simple Smile

# 491
  • София
Юхуууу, как се радвам, че ще се видим  Heart Eyes
Обичам ги тези срещи!  Hug Hug Hug

Венка, имам ли нещо да ти нося? Освен Лестат на Кали?
Че вероятно съм ти обещала, обаче не помня  Embarassed

# 492
  • Пловдив
Ау, книгата "Сексът и градът" съм я чела - пълно разочарование.... Виж сериала е друго нещо  Laughing

# 493
  • София
Венка, имам ли нещо да ти нося? Освен Лестат на Кали?
Че вероятно съм ти обещала, обаче не помня  Embarassed
Ако не си прочела Лестат, не ми го връщай. Сигурна съм, че и Кали няма да има против да го прочете по-нататък, защото съм й приготвила две книги.
Сега по въпроса дали нещо да ми носиш, ще падне голям смях! Спомням си, че с теб говорих за една книга, ти каза, че я имаш и ще ми я дадеш, обаче коя точно е тази книга, идея нямам  hahaha hahaha hahaha!

# 494
  • София
Ето ме!Страхотно е.Курсът е изключително интересен и ползотворен.Хотелът е топъл и уютен.Научих много нови неща.Малко телеграфската минавам,но по-натам повече.

Общи условия

Активация на акаунт