На добър час в ПЪРВИ клас! - 6

• 52 232
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
Аз пък не харесвам преписите. Там грешат, защото се разсейват и не мислят. На диктовките поне има мисъл кое как се пише и защо.

Ти не, но учителите - да Simple Smile Писах, че е по-доброто средство.
А и нали детето все отнякъде трябва да е виждало думата изписана ...

"Там грешат, защото се разсейват и не мислят. " - трябва да започнат да мислят.

# 331
# 332
Моят забравя какво се е диктувало, затова понякога изпуска цели думи...просто си мисли за думата, която пише в момента и забравя останалото...на преписите много рядко има грешки, но диктовките  Confused
Аз му правих диктовки ваканцията, но сега само четем...в училище правят препис на всикчо от буквара, отделно в учебната тетрадка- ми вижда ми се достатъчно препис
Някои думи, като "маймуна" и други с й или ъ , които му бяха много трудни, ги е писал по няколко реда, докато ги запомни

# 333
Какво да му мислиш, като просто преписваш вече написаното. Струва ми се, че диктовка, съчетана с четене на книги е по-добрият вариант. Иначе знам, че учителите често препоръчват преписи. Но това не работи при всички. Имам чудесни спомени как в детството си мислех за 100 други неща, докато преписвах текстове и нямах след това никаква идея какво съм писала, въпреки че преписът е без грешка.

# 334
  • Пловдив
И на нас ни е трудно на думине с променливо А-Ъ и О-У напр. Rolling Eyes Нещо не може да ги запомни още.Тук таме изпуска и по някоя буква.

# 335
Не знам, моят беше способен да направи препис и без да може да чете изобщо, затова не настоявам на преписите...

# 336
Аз си мислех, че те ходят на училище, за да се научат, а то се оказва, че вече трябвало всичко да знаят  Laughing
Брей, кога взеха всички правописни правила, кога ги упражниха, кога ги затвърдиха, че и почнаха да ги изпитват?
Само на мен ли ми се струва, че допускането на правописни грешки на този етап е нормално  Rolling Eyes

Нашите до момента са учили проверка, при която се използва форма на думата, където въпросната гласна е ударена или множествено число, при което се чува ясно звучната или беззвучната съгласна в края. Това не покрива целия правопис, но за щастие не са започнали да им обясняват за представки, наставки и т.н.

За непропускане на гласни им трябва просто практика. С времето ще добият опит и механична памет и няма да пропускат.

Последна редакция: пн, 13 яну 2014, 16:20 от allana

# 337
И на нас ни е трудно на думине с променливо А-Ъ и О-У напр.
Може ли пример? Чувала съм за променливо Я и непостоянно Ъ, но споменатите от теб нещо ми се губят.  Confused

# 338
И на нас ни е трудно на думине с променливо А-Ъ и О-У напр.
Може ли пример? Чувала съм за променливо Я и непостоянно Ъ, но споменатите от теб нещо ми се губят.  Confused

Потъмнени май да е термина Wink

# 339
Благодаря, мила Simple Smile Точно това имах предвид   bouquet

# 340
allana,
и аз мисля като теб, но около мен има доста амбициозни майки, които работят много с децата в къщи, казват, че техните имат много малко или никакви грешки на диктовките.. И аз взех да се психясвам, че съм безотговорен родител.
Моето дете ходи на занималня, там си написва всичко, досега само 4-5 пъти е имал нещо за вкъщи.

# 341
Мен изобщо не ме интересува другите колко грешки правят. И без това останалите първокласници са горе-долу с 1.5 години по-големи от дъщеря ми. Нормално е да могат повече и не виждам поводи за драма.
За мен е важно тя да напредва спрямо себе си и във всеки следващ ден да може и да знае поне по едно нещо, което не е знаела и можела предишния ден.
Сравняването с другите е много нездрав източник на мотивация, защото винаги ще има някой много по-добър, а възможностите и темпото на децата са различни.
Материалът за първи клас е доста лесен и е напълно овладяем от всяко дете без да са нужни нечовешки усилия. Просто трябва да се следва темпото на детето и да му се подхранва интереса. Една работа като се върши с желание, винаги ще даде по-добри резултати, отколкото ако се върши насила.

# 342
И без това останалите първокласници са горе-долу с 1.5 години по-големи

Това не е извинение ... Сега е лесно, а после ... Мисля, че и няма време да се следва темпото на детето, щом е отишло в групата.
А има примери за толкова малки, които се справят по-добре от големите.

# 343
Аз нямам обективен критерии за нивото на детето, на класа или на училището. Няма как да знам дали е нормално да прави толкова грешки или не, ако не се допитам до други майки на първокласници  Grinning

# 344
Цитат
Само на мен ли ми се струва, че допускането на правописни грешки на този етап е нормално  Rolling Eyes

И аз това пиша многократно- децата са взели почти никакви граматични правила, за да пишат грамотно. Ако се диктуват свободно изречения, то лично аз съм сигурна, че безгрешно няма да има такива, които да пишат.  Simple Smile Затова и аз отчитам като грешки само онова, което са взели като материал- главни букви в началото на заглавие и изречение, както и за имена /изобщо на този етап не обсъждам понятието "съществително собствено", говори се точно за "имена"/, препинателни знаци за край на изречението, запетая пред "а", "но" и "че", както и писане на звучна или беззвучна съгласна и как се прави проверка. Другото и да се бърка, не се отчита като грешка, т.к., както писах, не е учено и няма да се учи в голямата си част в І клас.
Същото е и по математика- нормално е да грешат, особено в сметките. Да ви кажа ако трябва да направя 30 общи сметки наум и аз ще сбъркам, най- малкото от разсеяност. Важно е да е рядко и да се тренира.
Това, че има хора, които преварват материала, не е критерий за нищо. Няма как 12 години да се учи все "занапред" и да се кара по такъв начин по всички предмети. Много е нездравословно, според мен.
Правя си ретроспкеция какво е научило детето за 4 месеца и то не е малко. Мен ме интересува точно това- моето дете дали се развива и как, какви са неговите слабости и какво мога аз да сторя, за да ги избегнем или ограничим.
Винаги всякакви хора около него ще има. Освен това и темповете им са различни, а и дори едно и също дете има различни периоди- от пламенен и бърз напредък до пълно дезинтересиране.

Аз нямам обективен критерии за нивото на детето, на класа или на училището. Няма как да знам дали е нормално да прави толкова грешки или не, ако не се допитам до други майки на първокласници  Grinning
Вече писах по повод въпроса ти за употреба на тесните и широки гласни и потъмняването на гласните- нарушаването на неучените правила не е грешка. Това следва да ти бъде критерият. "Умножавам" и "омножавам" не е грешка за първолак. Важно е да знаеш какво е учено до момента и то да е овладяно. Всичко друго си иде с времето по- натам.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт