Математика (състезателна) - мнения и подготовка

• 51 601
  • 468
  •   1
Отговори
# 255
Аз искам мнението ви относно подготовката и как избирате кои теми/задачи да дадете самостоятелно да решава у дома...На школата ясно - една тема в часовете и една за домашно

# 256
  • Варна
Вие сериозно ли проверявате резултатите на чуждите деца?!  Shocked
Аааа ,все съм виждала тук амбиции болни, ама чак пък толкова!  Joy

# 257
Първокласник не би се затруднил особено на тази задача. Виж 10-та си е предизвикателство, както и тази със симетрията.

абсолютно  Peace
симетрията и 10 бяха много трудни, според мен. симетрията, ако сте я решавали и детето вече му е дадена идеята за първо точки и после отсечки: ок. но аз досега не бях попадала на такава задача. в тази връзка, за 1ви клас има ли някакви по-сериозни сборници задачи (с такъв тип по-трудни и по-странни и интересни Simple Smile ), някак все на каквито сборници попадам са твърде лесни и загуби-време... бих искала да разширя математическия ни кръгозор  Heart Eyes
а 10та явно им е трудна на мъниците, поне на моя мъник... накрая нарисувала по една звезда и кръгче и  Mr. Green

# 258
Деска, за да се засмееш още повече, да ти кажа, че погледнах и за 7 клас, където се яви пък по-голямото ми дете. Не ми казвай, че когато излязат резултатите от някое състезание, ти гледаш резултата само на твоето дете, а не съпоставим с останалите. Няма да ти повярвам.

Последна редакция: ср, 17 дек 2014, 22:40 от Анонимен

# 259
  • Варна
А ти не ми сравнявай 7ми клас с 1ви ! Peace
Гледала съм 7ми клас, но пробните изпити ,разлика мисля има!  WinkВ състезателната математика ,и то в 1ви клас съвсем различно стоят нещата.Повярвай ми,че деца ,които в 1ви клас са медалисти ,може в 4ти вече да са под чертата,както и обратното. Peace

# 260
Естествено, че може и голямото ми дете е доказателство за втората част от твърдението ти - "както и обратното". За малкото още не знам накъде ще се насочи, защото се занимава активно и с други неща, не с едната математика; но това не пречи да погледна как е на фона на останалите си връстници в дадено състезание (по каквото и да е).

# 261
arino, писахме по-напред в " Забавна математика" има много такива задачи, като 5 от КМТ. Потърси с чичко Гугъл. Подобна на 10 задача има в ЕК. Относно 5зад. аз съм обяснявала на малкия, как се поставят точките, точно, за да има симетрия, това го прави приблизително, но да ги свърже, прави едни къдрави черти, криви ги.... Извинявайте, но на мен ще ми отнеме време, за да  направя ок тази задача

Последна редакция: пн, 22 дек 2014, 10:45 от Vache

# 262
  • най-шареното място
aniram*, може би това не е първото дете, което следиш - брат, сестра, племеници, братовчеди... но ако случайно е, как изобщо можеш да си помислиш, че майките на гимназисти в темата знаят повече от теб за "другите родители" при по-дългите им /и близки/ натрупвания?

ПП Винаги проверявам резултатите на поне 10 деца, разни набори. Ако съм стискала палци и вървят заедно с детето няма как иначе. Simple Smile

# 263
  • Варна
ПП Винаги проверявам резултатите на поне 10 деца, разни набори. Ако съм стискала палци и вървят заедно с детето няма как иначе. Simple Smile

Ама това е нормално ом. Simple Smile И аз поглеждам имена познати ,обаче статистика  не си водя кой кога е бил 1ви ,пък сега кой  е?! Както и да е ,така описано просто ми дойде в повече! Няма да се учудя ако има родители,които си водят тетрадка с табличка и след всяко състезание нанасят резултата на детето срещу името му,ей така от интерес. Всъщност какво диря аз тук се чудя!

Хубав ден на всички! Hug

# 264
Аз искам мнението ви относно подготовката и как избирате кои теми/задачи да дадете самостоятелно да решава у дома...На школата ясно - една тема в часовете и една за домашно

От сборници - отварям на секцията със звездички (надграждащите задачи) и решават само там. За другите просто няма време, моите са целодневно на училище. Разпечатвам и предишните състезания, задължително ги решават и тях. И пак не може да се обхване всичко, особено за 7 клас си трябва добър преподавател за допълнителни занимания, има почти нерешими задачи.

Последна редакция: ср, 17 дек 2014, 22:32 от Анонимен

# 265
  • В офиса
На последните страници малко като сред глутница вълци се почувствах. Анирам се вълнува. Точка. Всеки каза каквото имаше да каже. Тя си има глава, да си прави изводите.

Естествено и аз следя няколко деца Simple Smile девойки предимно. Има едно момиче от Бургас, което нито съм го виждала, нито нищо, обаче не знам защо ми е много симпатично (може би защото има същите ъпс и даунс като моето) Искрено се радвам на успехите на един софийски младеж, който също изобщо не познавам, но ще стигне международни олимпиади, залагам 100%. Следя и децата от нашето училище, които отидоха в СМГ. И на тях им се радвам, като гледам, че израстват.

Коте, моето дете не е от трудолюбивите. За капак не ходи на школи (не е за хвалба всичко това), но ако го убедя да решава, то е или от http://bukvara.com/matematicheski-sastezaniq-za-4-7-klas-regaliq … ana-rakovska.html, или от последните задачи на съответното състезание. Избирам ги внимателно, защото както казах, моето не решава много. От ЧХ забелязах, че геометрията към момента е слабо място. За Салабашев дадох 4-5 геометрични. Продължава да е по-слабо място, но вече само на бавните задачи. Сега на олимпиадата ще видим как ще се справи, ако има бавна геометрия. За олимпиадата време за самоподготовка не остана. Предпочитам да си чете книжките (хванало се е и да пише книга ), или да майстори коледни подаръци.

# 266
  • София
Ама чакайте  малко... има разлика в градовете  Wink Не го казвам, за да прозвучи неприятно, ама в София и Варна има разлика. В София нещата се правят с цел няколко училища, чиито прием се основава и на рейтинг. Един набор като си тръгне и си върви заедно. Не виждам защо да не се правят таблички. На код рейтинга е точно това. Аз лично винаги следя останалите деца. Е, не от 1 клас, щото когато дъщеря ми беше в 1 клас нямаше такава истерия. Тя започна в 3-ти  Wink

Последна редакция: пн, 22 дек 2014, 10:47 от Vache

# 267
  • В офиса
Баш пък между София и Варна да има разлика?! Рейтингът на Код не я прави тази разлика. Спорът по темата е излишен. Рейтингът на код аз го гледам накрая, когато се натрупат всички състезания. Малко са мега стабиУните там. Академия 21 век също имат хубав рейтинг.

За 4-годишния медалист мога да кажа само респект. Това насила не става. Задачите си бяха като за първокласници.

# 268
  • В офиса
Не мога да се редактирам, но е най-нормалното нещо само да пожелае да се състезава. Кака му е видна олимпийка, все пак, нормално е да иска да е като нея. Важното е, че не само иска, но и може.

# 269
  • София
На Коледното математическо състезание има дете на 4, което е със златен медал ли? Браво на него! Та то е 2 пъти по-малко от 1во класниците. Постижението му заслужава истинско уважение.

Общи условия

Активация на акаунт