Математика (състезателна) - мнения и подготовка

• 51 608
  • 468
  •   1
Отговори
# 240
Второкласниците ви къде ходят на школа по математика?

# 241
Onna-bugeisha, няма неясно - в 1 клас непрекъснато се дъвка и предъвква това по-голямо и по-малко. Първокласник не би се затруднил особено на тази задача. Виж 10-та си е предизвикателство, както и тази със симетрията.

Е, аз съм на мнение, че 10 е хубава, а 7 с начинът на поднасяне е заблуждаваща.

Последна редакция: ср, 17 дек 2014, 04:06 от aniram*

# 242
  • София
Моят син миналата година - никъде. Мисля че няма реална нужда от подобно нещо във втори клас.  Peace Тази година е в Детската академия, ако не бъркам имат курсове и за втори клас.

# 243
  • Добрич
Няма нищо страшно в това детето веднъж да се справи отлично, а следващ път не според родителските очаквания. Спокойно, децата сега растат и ги чакат много състезания, на които ще има възходи и падения. По този начин те придобиват опит, за да се справят и по-нататък в житейските ситуации. Никой не е на гребена на вълната през целия си живот.

# 244
  • София
Бях записала близначките на първи модул в СМГ, но след това не пожелаха да продължат, така че си решаваме вкъщи когато имаме възможност задачи. За догодина ще го мисля отново.

# 245
Бях записала близначките на първи модул в СМГ, но след това не пожелаха да продължат, така че си решаваме вкъщи когато имаме възможност задачи. За догодина ще го мисля отново.
От кой клас са тези курсове в СМГ?

# 246
# 247
Кога става записването, принципно?
На нас ни е рано, но аз обичам да съм подготвена и информирана предварително.
Академията ни е по-близо принципно?
Някой може ли да сравни курса в СМГ и в Академията?

Да се коригирам за 10 зад. от КМТ, това се казва хубава задача / не лесна за децата, както съм написала/

# 248
  • най-шареното място
Не искам да бъда груба, макар че осъзнавам колко полезно би било.
Не си се състезавала. Или поне не преди гимназията. Едва ли си се явявала и с клас преди твоя. За съжаление, не си имала и време да се замислиш какво на практита означава това. Проблемът е САМО в теб!

Ако искаш да помагаш на талант или на интелектуален фитнес - прави го. За съжаление в момента подготвяш психически срив. А детето може да има полза от математика, но психиката също му е важна.  Прочети за майките тигрици и си помисли какво печелят и какво губят децата им. Най-добронамерен съвет.

.
Скрит текст:
Да, знам че проблемът е повече в мен с големите очаквания.
 Всъщност преди СМТ нямах големи такива за състезания, защото знам, че е притеснителен, но след като на СМТ с трудните задачи беше решил всичко/ писах, проверих за какво са му отнели 4 точки, което си е и справедливо, поправял е на 2 израза, но ако бяха му признали поправяното, можеше и златен медал да има/,  яд ме е, че на тези лесни задачи се е изложил. И това с рисуването не го обича, а и мисля, че си има достатъчно време за симеррия и рисуване.
Лично аз, съм фен на логиката и мисленето, и за това обичам такива задачи. Не помня колко точки се даваха на 5зад. но за да е макс ок, си иска доста време.
Отделно посочих субективния фактор при оценяването на конкретната задача.
Те очакванията са ми големи, защото го знам колко сложни задачи е решавал, и ме е изненадвал с бързина, при това. Обикновено задачите, които ги смятам за трудни и сложни за неговата възраст, той ме изненадва и е след 2 мин. готов. Обяснява ми и как е стигнал до отговора, за да проследя логиката, защото тото 2, не обичам.
Данибон има всеки ден по една задача във фейса, много добри, различни, лесни за нас, но страхотни за малки деца. Това пак към идеи за нестандартни задачи към малките, не изискващи назубряне на решения, а мислене.
Хвърлям по едно око на задачите за по-големи, вместо да им дават задачи изискващи броене или изброяване има къде, къде по-готини логически задачи.

Относно 7 зад. само наличието на сериозна дискусия между чакащите родители е доказателство, че не е съвсем ясна. Питах ме, учителите по математика Laughing. Докато не се прибрах в къщи и проверих отговорите и аз не бях сигурна каква точно и е логиката и правилното решение Mr. Green
И точно, защото съм с МГ, т.е. не ми допада задача като 5, за състезание по математика на първи клас. Писах, има къде, къде по-готини, класни и читави задачи. Мислене и логика е математиката, за мен.

За симетрия и математика си има време, симетрия+ моторика за писане ок, но симетрия=математика, си е за по-късна възраст. Надявам се, че направихте разликата.

Аз не направих разликата. Не и както ти си мислиш. Друга разлика има - между умението да се решават задачи и умението да се печелят много точки на състезания. Това, че били сложни, тежки, пък решени бързо не променя разликата ни най-малко. За едно притеснително дете това е тежко откритие и когато мама го подкрепя.

Последна редакция: вт, 16 дек 2014, 18:03 от ом

# 249
# 250
Линкът отдавна е пуснат, където му е мястото. В темата за турнирите.

# 251
  • София
aniram, пиша от позицията на родител, пуснал детето си една година по-рано на училище. Не бързай със състезанията. По-добре вложи усилия да научиш детето си да чете и да разбира какво е прочело. Много е важно, защото картинките са до първи клас, тук-там има и във втори.
Проблемът с четенето лъсва още при състезанието "Аз и числата" към СБНУ в първи клас, което е със сложност тип училищно контролно, НО има текстови задачи. Още тогава се вижда, че децата, които се справят прекрасно със задачи с картинки, масово не могат да решават текстови такива. По-добре наблегни на това, а си решавайте за удоволствие вкъщи. Не се впрягай, че не се е справил на последното състезание. Това е 6 годишно дете, все пак.
Миналата година първата и единствена цел на моя синковец беше да излезе колкото се може по-бързо през вратата, за да видят всички, че е първи. А колко са верни задачите - не беше негов проблем Simple Smile Но заразлика от твоя син, моят не се притеснява да ходи на състезания. Записва се на всичко, за което чуе и не се коси засега, че някъде е направил грешка. В момента е на 7 - представя се много добре на турнирите. Първи беше на Черноризеца и много му харесаха задачите, защото нямало картинки Simple Smile Все още има проблеми със задачи с броене на фигури и изброяване на варианти, като последната от КМС за втори клас. Обяснявам си го с липсата на търпение. Просто спира да решава до намирането на втора възможна комбинация и това е. Сигурно и това ще го израсте с времето Simple Smile Поне се вижда кои са му слабите места, на които да се наблегне след всеки такъв турнир.
Записала съм го на школа по математика в 139 ОУ, за да се понаучи, че задачите се разписват, а не се решават наум. Това ми е основната цел тази година, защото с това вкъщи не мога да се справя, явно не съм достатъчен авторитет  Embarassed Там решават по една тема от състезание и имат няколко задачи или цяла тема от друго състезание за домашно. Засега не съм видяла да са им обяснявали как се решават определени типове задачи. Може би в трети клас го правят. Хубавото е, че са 7-8 деца в групата. Затова ги предпочетох пред курсовете на СМГ, освен локацията.

Последна редакция: вт, 16 дек 2014, 19:57 от Дидито

# 252
Ом, въобще не си груба, благодаря ти. Опитвам се да намеря вярната формула.
Дидито, благодаря и на теб. Отворена съм за споделен опит и съвети.

Последна редакция: ср, 17 дек 2014, 04:01 от aniram*

# 253
  • София
Определено задачите 1-3 клас от КМС тази година (следя само тях от години) бяха много по-интересни от миналогодишните издания на турнира, което според мен го извади от графата "лесно състезание".
Мога да кажа същото и за пети клас. Променили са нещо коренно в концепцията, което е очевадно и много положително.  Peace
Анирам, прощавай за откровението, но просто се излагаш, не усещаш ли?  Confused

# 254
Определено задачите 1-3 клас от КМС тази година (следя само тях от години) бяха много по-интересни от миналогодишните издания на турнира, което според мен го извади от графата "лесно състезание".
Мога да кажа същото и за пети клас. Променили са нещо коренно в концепцията, което е очевадно и много положително.  Peace
Анирам, прощавай за откровението, но просто се излагаш, не усещаш ли?  Confused
Не, не мисля като теб, но ти благодаря за загрижеността.
Хората имат различни представи за нещата, и това, че моите не съвпадат с твоите или на болшинството хора, не значи по дифолт, че са грешни или излагане, грешни за теб, излагане за теб, за мен е друго Wink...човек да не сподели Whistling
Просто си нямаш на идея какви родители има, направо съм цвете с моите очаквания и едно-две състезания, грешката е, че го написах, споделих  и потърсих съвет.
Синковеца сам искаше да отиде на тези две състезания, той сам си избра да посещава информационни технологии / извънкласно/, не например  таекуондо, както аз исках. Колко го убеждавах за таекуондото, не компютри, и компютри, ами записах го, нищо, че е най-малък в групата.

Последна редакция: ср, 17 дек 2014, 04:56 от aniram*

Общи условия

Активация на акаунт