Математически турнири - 26

• 85 385
  • 751
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Жалко, че Салабашев не участва в рейтинга за тази възрастова група и че не присъства поне информативно в твоята таблица.

Не е проблем да бъдат добавени резултати от всички състезания и за 4 клас.
Но вътрешно усещам, че не е правилно.

Съгласна съм. Единствено за Салабашев мнението ми е различно, защото е интересно състезание, с традиции и е общодостъпно.  В Хитър Петър, ПМС и състезанието в Шумен участието е ограничено, предимно по организационни и транспортни причини. Състезанието на ПЧМГ пък е  регионално, а и все още набира популярност. Но пък е много яко.

СМТ за 4-ти клас тази година беше трудно. И резултатите го показват. Но има години, в които е било лесно.

# 31
  • София
Ами няма как да се съглася с теб. Лесно е. Не го подценявам, просто е лесно. Дъщеря ми и съучениците й коментират същото - че е толкова лесно, че не проверяват и правят тъпи грешки. Не се сещам за турнир в нашата възрастова група, в който да е имало 1, или повече задачи, които масово да са затруднили децата. Докато на Салабашев винаги има поне 1 такава (интересно, че тази година такава бе алгоритмичната 12-а, а не с доста по-завъртяната формулировка 11-а) ЧХ пък е в съвсем друга група - там се оценява друг тип математическо мислене.
За четвърти клас тази година СМТ никак не беше леко. Според мен си беше напълно съпоставимо с ЧХ и Салабашев.
А и по принцип не го намирам за по-лесно от останалите състезания нито други години, нито за другите класове.

# 32
  • София
Рейтингът на kodbg e изключително интересен. Поне за мен. Освен, че формира среден рейтинг от състезанията, той показва и стабилността /ако мога така да се изразя/ на представяне на децата. Един сравнително близък процент успеваемост на всяко състезание е най-показателен за мястото на детето. Независимо от различния формат на състезанията, около 40% на едно и над 90%на друго или двадесет и няколко срещу осемдесет и няколко /особено сравнявайки последните три; нямам наблюдения върху ХП/ не ми звучи убедително.

# 33
Ами няма как да се съглася с теб. Лесно е. Не го подценявам, просто е лесно. Дъщеря ми и съучениците й коментират същото - че е толкова лесно, че не проверяват и правят тъпи грешки.

Рефрена - много е лесно, затова не проверявам и греша е по-детски мил и тъп Simple Smile

Ето ти малко статистика от последните 2 години, върху която да помислиш...

2012:
5-ти клас:
СМТ - 3 максимални резултата
Салабашев - 5 максимални резултата

6-ти клас:
СМТ - 3 максимални резултата
Черноризец - 6 максимални резултата
Салабашев - 16 максимални резултата

2013:
5-ти клас:
СМТ - 5 максимални резултата
Салабашев - 4 максимални резултата

6-ти клас:
СМТ - 5 максимални резултата
Салабашев - 3 максимални резултата

Явно е, че миналата година и за двата класа, СМТ е затруднило децата значително повече от Салабашев, а в 6-ти клас и от ЧХ, докато тази година е било обратното.

Независимо от различния формат на състезанията, около 40% на едно и над 90%на друго или двадесет и няколко срещу осемдесет и няколко /особено сравнявайки последните три; нямам наблюдения върху ХП/ не ми звучи убедително.

ХП при 6-ти клас тази година е с аномалии. Има един, единствен много висок резултат, приравнен на 100%.
2-ият резултат, в процентно изражение дава само 82.35%, а третият - 80.88%, въпреки, че са 2-ри и 3-ти резултат. При всички други състезания има нормална ситуация - първите 10-20 резултата са от 90+ %

Последна редакция: сб, 21 дек 2013, 17:43 от kodbg

# 34
  • Варна
Някакси съм изпуснала новата тема.. newsm78

Искам да попитам дали се обявяват резултатите от общинския кръг на Олимпиадата по градове, или инфото е само в училищата. В нашето училище все още не са ги казали, явно след ваканцията. Confused

# 35

Искам да попитам дали се обявяват резултатите от общинския кръг на Олимпиадата по градове, или инфото е само в училищата.
РИО - Варна качва списък с допуснатите до областен кръг ( миналата година е качен около две седмици преди провеждане на областния). Резултатите от общинския се съобщават в училище.

# 36
  • В офиса
И аз заподозрях, че сложността на състезанието измервате само с броя на максималните резултати. Моя критерий е по-различен - значи към момента следя 5-и клас. Гледам задачите за няколко години назад - за да ги реша, изобщо замислям ли се - ако отговорът е не => съсезанието е лесно, ако има поне една задача, която трябва да прочета малко по-внимателно, или ми стане интересна и самата аз грабна лист и химикал => състезанието си заслужава.
ПП все пак и ЧХ и Салабашев са национални. Ако варненци, русенци, бургазлии, пловдивчани, се явяваха на СМТ, макс. резултати щяха да са поне двойно.
ПП2 изобщо не помня 2012 задачите за 5-и клас на СМТ, спомням си само, за подготовката тази година, понеже дъщеря ми страшно я мързеше, (а аз все още не бях преборила себе си, че не се ходи без да прегледаш зад. поне от миналата година) я помолих само да прочете условията на последните, и да ми каже как ще подходи - без да смята; нямам спомен на някоя да се е затруднила в похода, че да седнем да я обсъждаме. Вече кой направил вярно сметките, кой - не и кой колко точки изкарал - над тези неща съм Grinning
ПП3 за рефрена не знам, аз и до сега съм така, пък не съм дете - щом нещо престане да ми е интересно, и съм до там, вниманието ми е изгубено...

# 37
И аз заподозрях, че сложността на състезанието измервате само с броя на максималните резултати. Моя критерий е по-различен -

ПП все пак и ЧХ и Салабашев са национални. Ако варненци, русенци, бургазлии, пловдивчани, се явяваха на СМТ, макс. резултати щяха да са поне двойно.

Различен подход - аз се базирам на статистика и резултати, ти на увереността в безгрешността на собствената ти преценка...

ПП - цитираните данни са от рейтинга, който за 2012 е само за деца от София със съвсем малки изключения. Така че, постигнатите максимални резултати на различните състезания са постигнати от една група деца...
Както и да е, безмислено е да се убеждава някой в противното след като 16 максимални резултата на Салабашев срещу 3 на СМТ не са достатъчно доказателство кое състезание е поредложило по-тежки задачи във въпросната година.

ПП3 за рефрена не знам, аз и до сега съм така, пък не съм дете - щом нещо престане да ми е интересно, и съм до там, вниманието ми е изгубено...
Лоша работа... Ако не е просто лаф звучи изключително неефективно във всяко отношение. Няма начин всичко да е интерено.

# 38
Може би при СМТ влияние оказва наличието на описателна задача. Много проверяващи са склонни да вземат точка тук, друга - там... А и миналата година задачките от Салабашев за шести клас бяха, как да се изразя, някак стандартни.
Единственият кусур на СМТ е, че се провежда в София и чат-пат в някой друг град, но пък по тая логика и ПМС, и Хитър Петър, и Хайнацки, и Кирил Попов се провеждат само на едно място... Grinning

# 39
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Може би при СМТ влияние оказва наличието на описателна задача. Много проверяващи са склонни да вземат точка тук, друга - там... А и миналата година задачките от Салабашев за шести клас бяха, как да се изразя, някак стандартни.
Единственият кусур на СМТ е, че се провежда в София и чат-пат в някой друг град, но пък по тая логика и ПМС, и Хитър Петър, и Хайнацки, и Кирил Попов се провеждат само на едно място... Grinning

Който иска,  ходи да се състезава. Тази година задачите на Хитър Петър за шести клас затрудниха децата, това е факт. При нас се получи точно обратното на СМТ, вероятно защото за първи път ходи на това състезание с голямо желание да се представи достойно , бе изключително притеснен или там вече на место подцени  задачите има доста по-нисък резултат от Салабашев. Има нестабилност вероятно в психиката- както може да направи много висок резултат, така може да получи и нищожни точки.

# 40
  • София
Някой знае ли дали ще има обобщено представяне на резултатите от КМС за София?

# 41
...
Искам да попитам дали се обявяват резултатите от общинския кръг на Олимпиадата по градове, или инфото е само в училищата. В нашето училище все още не са ги казали, явно след ваканцията. Confused

Обявяват класиралите се за втори кръг.

# 42
Някой знае ли дали ще има обобщено представяне на резултатите от КМС за София?
По-напред е вече коментирано, след 10 януари  Peace

# 43
  • София
Margi-M, Боже! Да разбирам, че ти не знаеш за такова състезание...
И не се учудвай толкова, все пак кандидатстването и изпитите за първи клас не съм ги измислила аз.
В нашия случай обаче аз просто искам да видя детето на какво ниво е, тъй като почти не посещаваше детска градина и го записахме в у-ще за ПУК.

# 44
  • Sumen, Shumen, Bulgaria
Вече започнаха да излизат резултати от Общинските кръгове на Олимпиадата- 119 СОУ-София. http://www.119sou.com/bg/node/1218; ПМГ -Благоевград- http://pmg-blg.com/; ПМГ-Бургас- http://pmgbs.com/; ПМГ -" Яне Сандански"- Гоце Делчев- http://www.pmg-gd-bg.com/includes/htmls/olimpiadi/matematika_2013_2014.doc

Последна редакция: пт, 27 дек 2013, 11:15 от Pomakova

Общи условия

Активация на акаунт