Трапезата на Бъдни вечер

• 7 338
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте, мамчета!

Много се чудя тази година какво да готвя на Бъдни вечер.. До сега винаги сме готвили горе-долу едни и същи ястия, но еднообразието не ми е по вкуса.  Simple Smile Та, въпросът ми е какво ще има на Вашата трапеза?
    На моята да миналата година имаше запечен боб, картофена салата, риба, тиква, баклава, ядки, със сигурност още няколко ястия, но просто не мога да се сетя.  Laughing

# 1
Риба на Бъдни вечер? Бъдни вечер е последният ден от Коледните пости, и всичко на трапезата трябва да бъде постно.
А на нашата трапеза ще има: постни сарми, пълнени чушки / с ориз и гъби, или с боб/, тиквеник, постна питка, туршия, ядки, плодове. Ще сложа и купичка с жито, в която ще има запалена свещ. 

П.С. Идеята за картофена салата много ми хареса, може да приложа и нея  Peace

# 2
Риба на Бъдни вечер? Бъдни вечер е последният ден от Коледните пости, и всичко на трапезата трябва да бъде постно.
А на нашата трапеза ще има: постни сарми, пълнени чушки / с ориз и гъби, или с боб/, тиквеник, постна питка, туршия, ядки, плодове. Ще сложа и купичка с жито, в която ще има запалена свещ. 

П.С. Идеята за картофена салата много ми хареса, може да приложа и нея  Peace

И аз така си мислех преди години, но дядо поп (близък на баба ми) каза, че рибата е единственото месо, което може да се яде по време на пости. От тогава насам все правим скумрия или шаран.  Simple Smile
Идеята за пълнените чушки с гъби е много добра! Благодаря!

# 3
Ние правим : фасул , пълнени чушки с боб , орехи -печени ,содена питка ,зелеви сарми (постни),жито варено

# 4
Риба може да се яде по време на Рождественския пост по типик в периода между втората и предпоследната седмица като от тези седмици се изключват средите и петъците. Първата и последната седмица НЕ се яде риба! На празничната трапеза за Бъдни вечер Не се слага и яде риба!

# 5
Аз тази година реших да не са толкова традиционни ястията, та ще направя постно чили, микс от китайски гъби, ориз със зеленчуци, песто и т.н, докато станат 9 ......в чилито има боб, така, че пак ще имам нещо традиционно  Simple Smile

# 6
  • София
Не мисля, че може риба на Бъдни вечер. Това си е празник, който предполага сравнително типични неща и за това се повтарят, в което не виждам нищо чак толкова странно.

Ние приготвяме постна питка, сърмички с ориз и гъби, запечено кисело зеле, чушки с боб, картофена салата с праз лук, тиквеник, слагам плодове, печени ядки. Може да си приготви и жито, но аз спрях да правя, че само аз го ям в нас и накрая го хвърлям.

# 7
Риба може да се яде по време на Рождественския пост по типик в периода между втората и предпоследната седмица като от тези седмици се изключват средите и петъците. Първата и последната седмица НЕ се яде риба! На празничната трапеза за Бъдни вечер Не се слага и яде риба!

Моя грешка! Дали аз не съм разбрала или баба ми не е обяснила, все нещо е станало!  newsm78

# 8

Моя грешка! Дали аз не съм разбрала или баба ми не е обяснила, все нещо е станало!  newsm78
Правилно ти е казала баба ти. Риба в никакъв случай не се яде на Бъдни вечер.  Не, че моето суши, макар и с авокадо е традиционно за  празника, но поне няма месо  Joy

# 9
При нас винаги е било едно и също менюто, но го ядем само на Бъдни вечер, така че за мене е специално, а и ми е много вкусно. Откакто имам мое домакинство правя почти същото- ошав, бобена чорба, питка, не правя сърми, а пълнени чушки с ориз и вместо тиквеник правя баница с настъргани ябълки. Като се усъвършенствам може и още неща да измисля, засега толкова.

# 10
  • Mediterraneo
Содена питка, боб, постни сърми, ядки, някаква салата( картофена, зеле), тиквеник и ошав/ плодове. Това ни е менюто всяка година на Бъдни вечер.

# 11
Боб,зелеви сарми,ошав,содена питка-това ми е задължително. Другото по вдъхновение-ядки,печени чушки,салата някаква,плодове.
В тази връзка 2 въпроса.
Как правите содена питка?Всяка година правя по различен начин уж изпитани рецепти-все не ми се получава хубава.Винаги е твърда. Споделете някоя хитринка.
Чух разговор,че правят в един съд сарми от зеле,лозов лист и пълнени чушки. Идеята ми хареса,особено ако се изпекат в йенски съд, симетрично подредени,но нямам опит и не зная,дали няма някаква тънкост. Ако някоя от вас прави така,моля да сподели опит.
Май темата не е за тук,но щом сме почнали...

# 12
Боб,зелеви сарми,ошав,содена питка-това ми е задължително. Другото по вдъхновение-ядки,печени чушки,салата някаква,плодове.
В тази връзка 2 въпроса.
Как правите содена питка?Всяка година правя по различен начин уж изпитани рецепти-все не ми се получава хубава.Винаги е твърда. Споделете някоя хитринка.
Чух разговор,че правят в един съд сарми от зеле,лозов лист и пълнени чушки. Идеята ми хареса,особено ако се изпекат в йенски съд, симетрично подредени,но нямам опит и не зная,дали няма някаква тънкост. Ако някоя от вас прави така,моля да сподели опит.
Май темата не е за тук,но щом сме почнали...

Аз правя всяка година една и съща содена питка и обикновено изяждаме повече питка, от колкото каквото и да било друго Laughing Колкото до това, че става твъда, до колкото аз знам питката трябва да бъде такава. Не става пухкава, но пък за сметка на това е много вкусна и абсолютно всички я ядът. Не е и прекалено твърда, разбира се. Страхотна е, точната рецепта ще я потърся и ще ти я напиша, ако пожелаеш  Simple Smile

# 13
Ще ти бъда благодарна.Може и на лични.

# 14
Аз, обикновено поръчвам питка и ми правят с мая .......содената, като че ли не може да се хапва на следващият ден!?

Общи условия

Активация на акаунт