ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 62 994
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 1 800
  • София
Добре, де, в тези семейства, които имат коренно различни хранителни навици, всеки сам за себе си ли готви?  newsm78
Да ти кажа у нас, дъщерята не яде кромид и чесън.И като правя таратор, деля на две и на мен си слагам чесън.Като правя салата, пак деля на две и си слагам лук. Внука обича и с лук и без лук, та няма претенции.

# 1 801
Това не е чак толкова коренно различно. По-скоро като разлика в подправките го възприемам. И в моето семейство се е правило, и с бившите ми. Ама Краси как готви 50 вегетариански манджи седмично, а мъжът й яде месо?

# 1 802
НЯМАМ никакви от изброените от теб проблеми
ама щом ти харесва да вярваш..........
Аз не вярвам, аз чета.      Laughing

Цитат
Относно запека
Аз нали дойдох тук след Дюкан с неховите филета на корем................. имах болки и вечно подут корем, както и хемероиди ............

Както и да е.Яж си месото, страдай си или не страдай, твоя си работа.     Simple Smile

Да, и остатъка от поста:
Цитат
Е, тук още първата седмица мазните закуски така ме смазаха, че втората седмица беше не редовна, ами много редовна  Embarassed
Без болка, без нужда от напъни с часове, без звуково и ароматно оформление
От тогава вече повече от 4 год проблем нямам

Ама как само си вадите нещата от контекста и частите, които ви изнасят... Laughing

Относно менютата, някаква риба ми се мярна. И се замислих за вегетарианското лицемерие - месото е убийство, ама щом е риба - не се брои.

# 1 803
Water_Lilly, опитай да излезеш от простичките заключения, като най-лесни са и безсмислено шумни.
Рибата има своето място и по време на пости.
Ако си вяращ християнин, ако и да си вегетарианец, риба вероятно ядеш.
Не е лицемерие, има своето обяснение във вярата, която обикновено е преди хранителните ти навици. Има там един епизод в който Исус нахранва едни хора с риба и т.н.
Има различни видове вегетарианци и вероятно не всички избират да не ядат месо, защото им е 'жал за животните'.

Аз лично закусвам лека закуска невъзможно ми е да ям пържоли, месо, сирена и тн. Тежко ми е и по-важно несвоиствено.  Предпочитам средиземноморския начин. Имам приятел, който си прави пържоли за закуска, аз само от идеята за миризмата на печена пържола по това време откачам. На закуска протеина ми е в капучиното. Потвърждавам, че се огладнява, но аз така или иначе към 10:30 ям -  не ми е трудно, а закусвам доста рано (6:30-7:00). Напоследък започнах да ям мюсли, но когато го смеся с прясно мляко получавам страхотни киселини, и сигурно съм единственият човек на земята, който обича да яде мюсли като пуканки .. нося си в пликче:))

Последна редакция: пт, 24 яну 2014, 19:53 от 10 cent

# 1 804

Като не си казала,как да се изпълни този тест,така щото да стане ясно,че човек не смила точно месото? Друга е работата-просто няма как да си сигурен в нищо.

За месото сред другата храна - не, няма начин. Поне не в домашни условия. Не съм те разбрала.

Моят въпрос е към вегетарианците: къде беше повратната точка, какво ви накара да си кажете "от утре вече не близвам месо"? Освен ако не е прекалено лично, разбира се. При всички снимки, клипове, кампании и т.н., интересно ми е какво ви е докоснало най-силно.

# 1 805
Water_Lilly, опитай да излезеш от простичките заключения, като най-лесни са и безсмислено шумни.
Рибата има своето място и по време на пости.
Ако си вяращ християнин, ако и да си вегетарианец, риба вероятно ядеш.
Не е лицемерие, има своето обяснение във вярата, която обикновено е преди хранителните ти навици. Има там един епизод в който Исус нахранва едни хора с риба и т.н.
Има различни видове вегетарианци и вероятно не всички избират да не ядат месо, защото им е 'жал за животните'.

Аз лично закусвам лека закуска невъзможно ми е да ям пържоли, месо, сирена и тн. Тежко ми е и по-важно несвоиствено.  Предпочитам средиземноморския начин. Имам приятел, който си прави пържоли за закуска, аз само от идеята за миризмата на печена пържола по това време откачам. На закуска протеина ми е в капучиното. Потвърждавам, че се огладнява, но аз така или иначе към 10:30 ям -  не ми е трудно, а закусвам доста рано (6:30-7:00). Напоследък започнах да ям мюсли, но когато го смеся с прясно мляко получавам страхотни киселини, и сигурно съм единственият човек на земята, който обича да яде мюсли като пуканки .. нося си в пликче:))
Аз не говоря за тези, избрали вегетарианството от други подбуди. Дори Краса не визирах, а общо казано. Защото в обкръжението ми не е като да ги няма- жал им е за горката кравичка, ама  няма проблем, щом е хванато с въдица. Никой от тях не може да ми отговори къде е разликата.
Колкото до закуската - случвало ми се е да закусвам с пържоли, но е било инцидентно. Моят протеин идва от яйцата в тази част на деня. Яйца на очи с 2 препечени филийки с краве масло и може и малко домашно сладко Heart Eyes И това ми е най-разнообразното откъм макронутриенти хранене - другите хранения са мазно и белтък Laughing
Но имам и друга, много любима веганска закуска - сусамов тахан с ядки. Хем малко като количество и много подходящо за забързани сутрини, когато нямаш време за дълга закуска (каквито аз мноооого обичам), хем страшно засищащо, хем дава много енергия и е пълно с полезни вещества.
Единственият минус тук са количествата - таханът без проблем мога да го изям цяло бурканче за един ден Embarassed

# 1 806
Сигурно защото рибата не говори, не издава звуци, не квичи... Но не може да се нарече вегетарианец човек, който уж не яде месо, но яде риба. Защото и тя дефакто си е месо - била е жива. В това е същността. Като се замислиш рибата тон или акулата...
Мюслите си ги ям с вода, прясно мляко не мога да пия, не ми понася. Има хора с непоносимост към прясното мляко точно - организма просто не го приема... дали не е показателно...

# 1 807
Сигурно защото рибата не говори, не издава звуци, не квичи... Но не може да се нарече вегетарианец човек, който уж не яде месо, но яде риба. Защото и тя дефакто си е месо - била е жива. В това е същността. Като се замислиш рибата тон или акулата...
Мюслите си ги ям с вода, прясно мляко не мога да пия, не ми понася. Има хора с непоносимост към прясното мляко точно - организма просто не го приема... дали не е показателно...

Показателно за какво? Имат проблем с ензим. Генетична вариация. Както на някои им липсват други ензими, например фенилкетонурията. И тя ли е показателна?

# 1 808

Сигурно защото рибата не говори, не издава звуци, не квичи... Но не може да се нарече вегетарианец човек, който уж не яде месо, но яде риба. Защото и тя дефакто си е месо - била е жива. В това е същността.

AQUA а защо ти е толкова важно някой да влезе в някакво понятие. Не яде месо , но яде риба. Какво от това. Защо някой трябва да се верифицира като избор изобщо? Защо мислите, че веганите и разните видове вегетарианци са избрали да не ядат месо само защото им е мъчно за животните ( пък видите ли това било лицемерие, ако ядат риба), не може ли просто да не им се яде месо или да се чувстват по-добре без месо?

Яйца, бекон, мляко , масло , препечени филии и тн ( плодов сок, кафе, сладко ) преди години би ми звучала мечатаната закуска, само че аз от такива закуски качвам по 2 кг. дневно. Моят организъм е ОК с нискокалорични храни, няма какво да лъжа... Такъв ми е и начина на живот, че това ако го изям аз не мога изобщо да го изразходя като енергия и тн. Аз съм градски човек, основната част от деня прекарам седнала, не копая на полето нито бутам трактор, нито се потя във фитнеса по час два дневно,  и ако искам да отслабна/или да поддържам килограми тряба да ям малко и ниско калорични храни.

# 1 809
една серия снимки за това какво са 200 калории в различни храни  Simple Smile
http://www.designboom.com/art/what-200-calories-looks-like-for-d … foods-01-16-2014/

# 1 810

Показателно за какво? Имат проблем с ензим. Генетична вариация. Както на някои им липсват други ензими, например фенилкетонурията. И тя ли е показателна?

Е, как аз тогава, както и мъжа ми, допреди години не сме имали проблеми с прясното мляко, но от години вече изобщо не ни понася и определено не е на основата на самовнушението. Веднага след пиене на прясно мляко, се започва с разстройството, а на мен и ми се повръща след това. Мляко с ориз - нещо, което обичах, вече не мога да ям, защото реакцията е същата. Та не е генетично, защото щях да съм го проявявала винаги, а ми се появи последните години. Показателно е за теорията, че млякото е за малките животни и хора, на пораснали индивиди не им е жизнено необходимо млякото и ето, че при някои се проявява тази непоносимост - организма сам го отхвърля.

# 1 811
Посмъртно не мога да се наям с 200 калории - единствено празът беше добре като количество, но аз праз не ям.

# 1 812
Посмъртно не мога да се наям с 200 калории - единствено празът беше добре като количество, но аз праз не ям.

не е праз, а целина. по-точно селъри  Laughing.
Аз от едно само съм се нахранила, защото бая дъвчене иска и едно

Последна редакция: пт, 24 яну 2014, 21:37 от 10 cent

# 1 813

Е, как аз тогава, както и мъжа ми, допреди години не сме имали проблеми с прясното мляко, но от години вече изобщо не ни понася и определено не е на основата на самовнушението. Веднага след пиене на прясно мляко, се започва с разстройството, а на мен и ми се повръща след това. Мляко с ориз - нещо, което обичах, вече не мога да ям, защото реакцията е същата. Та не е генетично, защото щях да съм го проявявала винаги, а ми се появи последните години. Показателно е за теорията, че млякото е за малките животни и хора, на пораснали индивиди не им е жизнено необходимо млякото и ето, че при някои се проявява тази непоносимост - организма сам го отхвърля.

В Европа мисля, че над  80 процента от хората могат да усвояват прясно мляко. Дължи се на мутация, която е настъпила с времето, защото по дифолт ензимът лактаза се произвежда от организма в първите години, след което изчезва. Според мен непоностимостта ти не се дължи на липсата на ензим, защото предполагам си поне на 20, а оплакванията ти са от последните години.
Понеже не мога да пия кафе без мляко аз си купувам мляко с 'висока смилаемост', където протеина е частично разграден ( както при киселото мляко). Не знам дали има такива млека в България. На мен ми влияе добре, не че прекалявам с пиенето на прясно мляко, за да има кой знае какво значение

# 1 814

не е праз, а целина. по-точно селъри  Laughing.

Не съм се зачитала в надписите, но почти сигурно е, че и целина не ям (макар че не съм опитвала). Слагам и аспержите в тази група - подобни храни (нискокалорични иначе) имат свойството да са абсолютно гадни на вкус, ако не са сготвени с много мазнина.
Лично аз от дете харесвам повече прясно мляко да ям, кисело ям по-рядко.

Общи условия

Активация на акаунт