ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 63 271
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 300
  • София
О, има някаква епидемия с тези добавки, вярно е, и то защото фармацевтичните компании правят як маркетинг, убеждавайки хората, че не могат да живеят без тях. Но, според мен, има някои категории хора, при които добавките стават начин на живот - пенсионерите, хора с тежки или хронични заболявания, любителите на изваяното тяло, и вегани и вегетарианци, които са обвързани с духовни течения. Разните веге-движения също имат своята индустрия, и понеже се залага на усещането за уникалност у последователите, и добавките са много вървежни. Гледам, че хималайската сол е хит напоследък.

# 301
  • Пловдив
А защо няма
Цитат
Но на списъци разни от сорта: известни личности през вековете, известни спортисти, жестоки и популярни
, които не са вегани и вегетарианци. Следва ли, че веганството и вегетарианството ги е направило известни, популярни и жестоки (последната дума, защо е в списъка не знам  newsm78) . Или по-скоро веганството и вегетарианството е някаква екзотична черта, която трябва да се подчертае, както "Известни личности левичари". Нормата е да не сме вегани и вегетарианци, както и нормата е да работим по-добре с дясната ръка, просто другото е рецисивен ген и едва около 10% са левичари. Те не ас по-лоши от другите, но не са и по-добри и това, че са различни не ги прави по-добри.
Още са ми по-тъпи твърденията, че били любители на животните и не искали да убиват тварите. И между веганите и вегетарианците има доста жестоки хора, дето не биха се поколебали да наранят човек, че камо ли животно.
Пак казвам: дразнещото в цялата история е, че се натрапват, че подчертават, че едва ли не са нещо повече, че били по-талантливи, извисени, толерантни, способни да достигат върхове в начинанията си, а това са пълни абсурди. Пълен абсурд е и "Аз съм това, с което се храня". Аз съм такъв, какъвто съм се изградил и какъвто полагам усилия да бъда, а храната просто е естествена необходимост за да живея и продължавам напред.

# 302
Е бих признала всеки веган който се запретне и си произведе това което яде.Не да плющи от екзотични по екзотични храни който кой знае на какво се подлага земята докато ги произведе и да ми кряска колко е еко.Не виждам много еко в това да ядеш храни доставени от другия край на земята.Защото доставката и съхранението им отнемат доста повече ресурс отколкото това аз да си отгледам два заека на местно ниво с мои си храни-зърно и люцерна и за ужас на повечето да си ги заколя и изям.

# 303
  • Linz
Янечек, никой не говори за бобова диета, естествено, че храненето трябва да е разнообразно. Само дадох пример с бобовите, защото често се изтъкват незаменимите аминокиселини, сякаш те приръстват само в месото.

# 304
А пък аз не говоря с теб, а само с тези, в които виждам все пак някакви наченки на разум и може да се получи диалог.

# 305
За мен еко е да огранича до минимум въздействието върху средата в която живея.Това се опитвам и да правя-не купувам в несвяст ненужни неща и не изхвърлям.Храним се с прости неща без някакви изгъзици и повечето отгледани от нас.Не пръскам с препарати(изключая дяволската кайсия която ме побърква) ,торя само с животинска тор.Повечето дрехи си набавям от втора употреба(за мен) на децата си купувам нови,но купувам качествени които се носят докато умалеят.Купувам си качествени кожени обувки които се носят дълго също.Дрехите ако някой ги иска ги преподарявам,ако не ползвам за парцали.

# 306
Поредната тема, която цели да поражда спорове. Излишни. Аз не обичам месо, но от време на време ям (всъщност в последните десет години, откакто съм женена, ям редовно). Не бих се отказала от месото изцяло, не обичам ограниченията, но също така не мисля, че е нужно всеки ден да се ядат мръвки.
Друга тема е, че повечето хора не ядат месо, а кренвирши, долнопробни салами и т.н., в които не е ясно има ли въобще месо и какво е точно.

# 307
и понеже се залага на усещането за уникалност у последователите

Не виждам много еко в това да ядеш храни доставени от другия край на земята.Защото доставката и съхранението им отнемат доста повече ресурс отколкото това аз да си отгледам два заека на местно ниво с мои си храни-зърно и люцерна и за ужас на повечето да си ги заколя и изям.

Съгласна съм! Simple Smile

Пухито, относно жестоките вегетарианци, ето:
http://www.vegetariansareevil.com/index.html

"Или по-скоро веганството и вегетарианството е някаква екзотична черта, която трябва да се подчертае"
Явно да. Или пък, че и те могат да бъдат пълноценни хора: известни, издръжливи и спортни натури.

С останалото ти мнение съм напълно съгласна, Пухито. Няма какво да добавя повече. Всъщност има, но не си заслужава. Мина времето, когато им се връзвах, палих и негодувах.

# 308
Рибозом, и за мен това е отговорно еко поведение
Радвам се да прочета какво сте постигнали
Но в очите на възвишените тревопасни си оставате "убийци", знаеш

В цитираната тук книга за веге мита авторката, била веге почти целия си живот, обяснява как се е опитвала да отгледа сама храната си и какво фиаско е било това начинание
Общо взето е разбрала по трудния начин, че няма живот без смърт
Ама това и е коствало здравето

На мен винаги ми е била странна идеята нормален човек да се опитва да бъде коза, при положение, че е роден да бъде вълк или най-малкото прасе, т.е. Всичкоядно

Янечек, абс си права за дъха, всички на високопротеиново меню са така
И не само дъхът им, но и потта и урината и другите екскременти, както и цялото тяло се вмирисва
Една дюканка напр именно по това ще я разпознаеш безгрешно навсякъде

И понеже непрекъснато се говори за възвишеността на тревопасните и колко обичали живптните, да припомня, че жената в подписа ми е именно такава

# 309
Всеки сам за себе си решава дали ще консумира или не месо или каквото и да е.

Аз не ям месо, просто не обичам, никога не съм обичала и още от дете не ям, но никога не ми е хрумвало да ограничавам, когото и да е било да не яде също. Ако някой ден имам деца също не бих ги ограничила с какво да се хранят.

Е, не мога да готвя с месо, защото просто не обичам да пипам, но сигурно ще го превъзмогна с времето.

А по отношение на качеството на месото .... няма какво да се каже, всички знаем, че е под всякаква критика. Иде ми да споделя с едно клипче, точно свързано с темата -http://www.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cDovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS … wI21zZzI2OTk4MDMw

Клипчето е от Как`Сийка.

# 310

sophiemmaspencer, не няма нужда от промяна. Но не виждам смисъл да обяснявам повече. И въобще да продължавам да следя темата.

Щом казваш. Няма да споря с теб.

# 311
  • София
Ми, как няма да се усеща, като бъбреците не успяват да се справят с пурините, а другият отделителен орган е кожата!  Peace Ще ме извиняват привържениците на тази диета, но ще има да патят от бъбреци, жлъчки и черен дроб!
Към пържолата винаги трябва да има и гарнитура.  Simple Smile

# 312
Ама Анди, те не ядат пържоли, щото са мазни
Само филе, нали така пише  в библията им

Вери, в дадения от теб линк пише и нещо за децата
Да питам ли как храниш твоите?  Mr. Green

# 313
За здрав човешки организъм е нужно да има вътрешен баланс на веществата от вътрешната химия. Той иде от постъпленията на храна и течности. В еволюционен план, човекът отначало се е хранел само и изключително с растителни храни. Но това не е било достатъчно за оцеляването му! Когато е почнал да се храни и с месо през ледниковия период - ТОЙ е оцелял! Това е резултирало в генетични изменения в организма на оцелелите, чиито наследници сме всички ние Wink Т.е. у всеки е заложена способността да се справя с месо като храна макар, че зъбите ни не са чисто хищнически и не ядем месото сурово, а обработено топлинно (за разлика от всички други животни-хищници). Това се е вкоренило и във вътрешната ни химия..... има и изключения - хора, които НЕ МОГАТ да обработват месо. Те са веетарианци и вегани по подразбиране и нямат друг избор! Затова онези които имат избор и стават зорлем (повлияни от мода или реклама) чисти вегетарианци постъпват меко казано глупаво като се самоограничават и се отказват от цивилизационния избор на човеците! Защо? Защото, ако и до сега (оставете ледниковия период) разчитахме САМО на растителност, то щяха да са ни нужни полета покриващи 2 пъти планети с размера на Марс. Къде тук има толкова място? 2/3 е вода (океан), където има риба за изхранване на двойно повече население на Земята. И не говоря да стане както е написано в Библията за Христос, дето нахранил всички човеци с 1 риба.... За по-нормални неща можем да мислим съвсем успешно!  Flutter Ето това е цивилизационен избор! За щастие, фиктивните вегетарианци не са толкова много..... Търпи се... И сме си толерантни към тях. Тяхна си работа! За радост от 2-ма вегетарианци НЕ СЕ ражда малко вегетарианче, което потвърждава генетиката Simple Smile Който иска да й избяга - да бяга колкото си иска... От себе си!  Rolling Eyes

# 314
пп: разбира се, че убиването на животни за храна е нормално. Стоката служи за храна на хората. Точка.
Ей това е сбърканото .....че живи същества, със същото право като нас да живеят, да се хранят и да умрат хуманно, са се превърнали в СТОКА.
Интересно, ако сега ни нападне извъзнземна цивилизация и реши, че няма нищо по-вкусно за нея от човешкото месо и започне да ни отглежда в кланици, дали ще мислите пак , че човек е стока и става само за храна?!  

Да, човекът открай време яде месо.НО, за да Оцелее.Само преди век не имал на разположение хипермаркет на всеки ъгъл, от който да си купи днешната порция пържоли.Налагало се е сам да си отгледа, да ги изхрани, и да намери най-добрия касапин, който да ги убие безболезнено и бързо.Да не говорим, че и в доста общества има и специални молитви и благодарности към животното, което се жертва, за да се нахранят хората.
Днешното безогледно и жестоко отглеждане и избиване на милиони животни с единствена цел Печалба , е омерзително, тъжно и неприсъщо на човешката раса.
Да, месото води до бързо израстване при децата, такава е функцията му, но ... води и до бързо състаряване.Защото дали ще го ядеш на 5-годишна възраст, или на 55-годишна , то действа по един и същ начин.Способства растежа.А понеже възрастния индивид няма накъде да расте след една възраст, то тогава месото способства за по-бързото остаряване.

Направо съм зашеметена обаче от промяната на Александра37-от върла вегетарианка се превърна във върла месозащитничка.   Laughing

Общи условия

Активация на акаунт