ЗА или ПРОТИВ консумацията на месо?

• 63 016
  • 1 882
  •   1
Отговори
# 1 110
Цитат
Снощи един такъв ни дари кутия арабска баклава с овча лой, например. Между впрочем е много вкусна и който твърди, че мирише, той е просто предубеден и реално не е опитвал подобно нещо.   Simple Smile

Арабската наистина е по-хубава,но съм яла такава от кутии,турската не ми харесва-първо явно,защото е била прясна,после прекалят с шекера.

# 1 111
  • Пловдив
Пънки.
Сигурно не се е случвало да общуваме във форума. Аз работя в кланица. Какви енергии? Какви измишльотини?
Работя с 10 касапи и какво всички да си представяме и да лягаме да умираме ли?
Разбира агнето, колкото ти би разбрала, че ще те блъсне кола например. Просто се случва и го разбираш сигурно 30 секунди преди да се случи. Агнето не е виждало клане и не знае, защо този човек държи нож. Ти си виждал/а много коли, но хиляди пъти нищо не се е случвало, откъде да разбереш, че точно днес ще ти се случи нещастие. При една катастрофа твоята енергия, енергията на шофьора и оле мале и всичик, които са наоколо и т.н.
Картофа си расте в земята и изведнъж всичко се разтриса и никога няма да има шанс да даде поколение, да има цвят и семена по нормалния растителен начин. Злобен човек с лопата го измъква от земята и край. Ужасна енергия, ужас!

# 1 112
В днешни дни в България не са много вярващите. По-скоро всеки вярва в нещо, но примерно вярва в Исус и прераждането и се смята, че постите са хубаво нещо за пречистване на организма, ама не баш според канона, а може малко по-модерно, примерно да ядеш тофу и кокосово масло в постните дни, както и да се чудиш какъв сладкиш без яйца да завъртиш. Последното много дразни свещениците, защото те настояват, че това е лишение, чрез което да извисиш духа си и не трябва да заместваш забранените продукти. Това, което 10'с написа за постите, е логичното обяснение от гледна точка на циклите на отглеждане на добитъка и обработване на земята.
Така че какво пише в Библията и каква е била диетата на Исус няма особено значение за масата, нито пък информацията по тези въпроси може да се счита за достоверна. Моя учител по йога пък е убеден, че Исус 14 години е живял в Тибет и е донесъл будизма под формата на християнство по нашите земи. Всеки си наглася вярата, както му е угодно, ако си много стриктен, освен че ще си като шут в очите на повечето хора, ще ти стане адски некомфортно по някое време.

# 1 113
Гледано при ужасни условия, некакъв чичо с нож се доближава към него и то знае... Представям си енергията на животното, на касапина, на търговците...И от тва се предполага да стане полезна храна...

На мен също ми е жал за животните, но в интерес на истината не смятам, че агнето знае. Нито смятам, че чичко касапин е по-страшен от лъвицата или вълка - в чиито стомаси агънцата също често свършват в естествени условия.

Ти представяш ли си какво е да те гонят вълци и да те заръфат, докато си жив? Ама си е природа.

Judy, не знам какво толкова те учудва в теорията, че многото захари натоварват панкреаса и могат да помогнат за заболяването от диабет. Въздържанието от сладко е много честа препоръка при инсулинова резистентност или фамилна обремененост, свързана с диабет. Наред с обща препоръка за намаляване на теглото, разбира се. Но въглехидратите и теглото са много свързани така или иначе - бих казала.

Не мисля, че еволюцията е подготвила панкреаса да се справя всекидневно с по половин торта и литър кока-кола - храни, които като цяло нямат аналог в естествена среда. Все едно да очакваш сърцето ти без проблеми да поддържа с години сърдечен ритъм 150.

# 1 114
 Simple SmileДобре, Пухито, оки, мир! Simple Smile
Млъквам. Confused

# 1 115
Цитат
Снощи един такъв ни дари кутия арабска баклава с овча лой, например. Между впрочем е много вкусна и който твърди, че мирише, той е просто предубеден и реално не е опитвал подобно нещо.   Simple Smile

Арабската наистина е по-хубава,но съм яла такава от кутии,турската не ми харесва-първо явно,защото е била прясна,после прекалят с шекера.

Сигурно е и въпрос на конкретен начин на приготвяне на конкретния артикул. Не знам. Аз и турска съм яла, но не от магазините им, а направена приготвена от турци. Имам приятелка туркиня, живееща там, имали сме и работнички- туркини- хубави им бяха баклавите по празници.   Simple Smile

jp, нищо не ме учудва в която и да било теория. Ако нещо изобщо може да ме изненада в случая не е теорията, а това, че някой смята да налага правота на една от многото, т.к. не познавам ни един лекар, болен или друг човек, който да си позволи подобно твърдение. Всичко, което съм чела и чула, е от вида на "предполага се" и "може", т.к. до момента няма никакви сериозни научни доказателства за първопричината за диабета. Както е и с редица автоимунни заболявания.
Еволюцията си върви откак има човечество и организмът човешки е доказал една доста добра приспособимост към постоянните изменения в средата.
То съвремието прекалява многократно и с дневния прием на белтъчини. Консумацията средно е в пъти повече от нужното, но няма категорични доказателство до какво точно води това. Някои считат, че е причина за някои видове рак. Абсурдно ще бъде, обаче, да твърдим, че това е доказана хипотеза за причините за появата на тези видове рак.

# 1 116
Йоан Кръстител се е хранел "с акриди и див мед". Акридите са скакалци.
Всъщност, не са.
Става дума за сгрешен превод.

# 1 117
jp, нищо не ме учудва в която и да било теория. Ако нещо изобщо може да ме изненада в случая не е теорията, а това, че някой смята да налага правота на една от многото, т.к. не познавам ни един лекар, болен или друг човек, който да си позволи подобно твърдение. Всичко, което съм чела и чула, е от вида на "предполага се" и "може", т.к. до момента няма никакви сериозни научни доказателства за първопричината на диабета. Както е и с редица автоимунни заболявания.
Еволюцията си върви откак има човечество и организмът човешки е доказал една доста добра приспособимост към постоянните изменения в средата.

Еволюцията работи много по-бавно от това. Консумацията на рафинирана захар в развитите страни все пак е на няколкостотин години. Колко поколения са това, че да изпъкнат гените на тия с отличен панкреас?

Човешкият организъм в приспособим в някакви граници. А и еволюцията като цяло не се интересува от какво ще умреш, след като се размножиш и поотгледаш децата си - така че и пръста си няма да мръдне за преяждащи хора на средна възраст с метаболитни проблеми или за 80-годишни старци, умиращи от рак.

Да, има много неясноти около диабета, но не съм срещала лекар, който при инсулинова резистентност да те посъветва да наблягаш на шоколада. Също е вярно, че точните причини не са ясни, но много малко учени ги търсят в циклите на Луната или слънчевото греене. Предимно ги търсят в начина на живот - вкл. в начина на хранене.

# 1 118
Всъщност, не са.

Krasi *, би ли разяснила каква е била грешката, че ми е интересно. Може и на ЛС, за да не разводняваме темата.

# 1 119
Всъщност, не са.

Krasi *, би ли разяснила каква е била грешката, че ми е интересно. Може и на ЛС, за да не разводняваме темата.

Но моля ви, това е нечестно!  Crossing Arms
хххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххххх

Дори за скоростта на приспособяване към промените в средата не може да се каже, че е нещо установено. Най- малкото хората се развиват и изменят с изключително различна такава.

Говорехме си за причини за поява на диабет, а не за това, кои храни следва да се избягват и редуцират, като количество при вече наличен такъв, т.к. панкреасът е вече отказал или се е сподобил със съществена промени. Второто не ми е било обект на интерес, там различия поне аз не съм установила да има.
Разбира се, че като нямаш ресурси за обработката на даден продукт е редно да внимаваш с последния, но че точно консумацията на този продукт е довел до липсата на ресурси е неустановено до момента от съвременната наука. Може да стане някога, но не сега.
За луни, слънца и други звезди и дума не сме обелвали. Поне не и аз. Освен, че една потребителка се именова частично така и май бе писала в темата, друга връзка не виждам.
Майката на моя близка бе здрава, редовно се изследваше. При нея диабет и други заболявания се отключиха моментално след наводнение, което отнесе покъщнината им преди години. Ни е прекалявала със сладкото и тестото, ни нещо друго. Градина си имаха хора, гледаха животни. Преди стреса си бе напълно здрава и права жена.
Друга приятелка се сдоби с диабет и астма след като я уволниха ненадейно от работа и срещу нея започна наказателно производство. То, производството, приключиш безславно, но здравето й вече не е това, което беше. И тя е месарка предимно, не е сладкарка и тестарка.
Кое е причина и кое- фактор е неясно. И да се пъне някой да налага личното си становище в тази насока ми е смешно. Поради което се и включих.

# 1 120
Всъщност, не са.

"А тоя Йоан носеше облекло от камилска козина и кожен пояс около кръста си:а храната му беше акриди /преведено като скакалци/ и див мед." - (Мат.3:4)

Ето един класически пример за манипулиран превод.Кой би повярвал, че великият Йоан Кръстител се е хранел със скакалци?Въпросните "акриди", на лат. Locusta, всъщност са плодовете на рожковото дърво -Lokustabaum,Courbaril.В Палестина плодовете му-рожковите-са едни  от най-важните хранителни продукти и именно те са били ядени от Йоан Кръстител.Сладките шушулкови плодове и до ден днешен продължават да се наричат "Йоанов хляб"."

# 1 121
Кое е причина и кое- фактор е неясно. И да се пъне някой да налага личното си становище в тази насока ми е смешно. Поради което се и включих.

Няма нищо смешно. Специално с инсулиновата резистентност имам опит (това не е диабет и панкреасът не е отказал - тъй че не спада към ситуацията "вече имаме проблем с панкреаса и затова да спрем сладкото").

Инсулиновата резистентност се счита за преддиабетно състояние. Панкреасът работи извънредно (макар и да е работоспособен) и бълва инсулин. Както казах, първият съвет на лекарите в този случай е диета - и то обикновено започват с "никакво сладко".

Освен че захарите натоварват панкреаса, високите нива на инсулин пряко влияят върху чувството за глад - така че човек и се тъпче доста повече. Това е друг начин, по който въглехидратите са свързани с диабета. Високото тегло се счита за фактор при разболяването - нищо, че ти познаваш някой си, дето не бил дебел и се разболял.

# 1 122
Всъщност, не са.

"А тоя Йоан носеше облекло от камилска козина и кожен пояс около кръста си:а храната му беше акриди /преведено като скакалци/ и див мед." - (Мат.3:4)

Ето един класически пример за манипулиран превод.Кой би повярвал, че великият Йоан Кръстител се е хранел със скакалци?Въпросните "акриди", на лат. Locusta, всъщност са плодовете на рожковото дърво -Lokustabaum,Courbaril.В Палестина плодовете му-рожковите-са едни  от най-важните хранителни продукти и именно те са били ядени от Йоан Кръстител.Сладките шушулкови плодове и до ден днешен продължават да се наричат "Йоанов хляб"."

Благодаря за информацията!  bouquet

# 1 123
Моя учител по йога пък е убеден, че Исус 14 години е живял в Тибет и е донесъл будизма под формата на християнство по нашите земи.

Да,в Индия и Тибет.Говори се,че е бил Раджа-Йогин.Eвангелията на есеите с препоръки за клизми и пр. липсват в Библията примерно, за да не будят подозрение.

Тук пък пише за "Тибетското евангелие":
http://ezernagradina.dir.bg/_wm/library/item.php?did=404808&df=8&dflid=3

Книгата я има в спиралата,намират се и други книги в нета около тези твърдения.

# 1 124

Няма нищо смешно. Въпрос на гледна точка. Опитите за налагане на недоказана идея за мен са смешни.
Инсулиновата резистентност се счита за преддиабетно състояние. Панкреасът работи извънредно (макар и да е работоспособен) и бълва инсулин. Както казах, първият съвет на лекарите в този случай е диета - и то обикновено започват с "никакво сладко".
Това не е обект на обсъждане, както и не доказва причината по никой начин.
За "никакво сладко" не съм чувала. Чувала съм за редуциране на количествата и препоръки за вида сладко. На роднина наскоро отново дадоха листовка за храните, с препоръка за консумация вкл. на плодове, количествата, как се изчисляват хлебните единици и т.н. Месото не е сред препоръчаните, освен рибата и нетлъсти птичи. Може да решите, че лекарят е някакъв от стари или други школи- ваш избор.

Освен че захарите натоварват панкреаса, високите нива на инсулин пряко влияят върху чувството за глад - така че човек и се тъпче доста повече. Това е друг начин, по който въглехидратите са свързани с диабета. Високото тегло се счита за фактор при разболяването Но моля те- аз изрично писах неколкократно, че се счита за фактор, но не знам за медик или друг учен, който да е бил тъй самоуверен, та да го провъзгласи за причина. - нищо, че ти познаваш някой си, дето не бил дебел и се разболял. А това са просто факти. Но те идват, за да илюстрират, че това не е причината за появата на заболяването и разпространяването му сред широките маси човешки. Или ако е- то е една сред останалите.

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 10:36 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт