Мнения за 20-то ОУ. Избор на учител за първи клас 2014/15

• 44 397
  • 167
  •   1
Отговори
# 75
Преди мако в новините казаха, че децата от района са повече от бройките бъдещи първокласници.  newsm78
Интересно колко от тези деца/родители са сменили местоживеенето си в последната година?  Thinking

КОЙ е този район в крайна сметка, КОЙ, КОЙ, КОЙ?
Нима в трите преки около училището живеят 100-200 деца набор 2007-8? Ако това е действителния район на у-щето?  Laughing

# 76
Районът е на сайта, няма нужда от крясъци  Wink

# 77

Сигурно ли е, че все още е там?  Laughing

# 78

Сигурно ли е, че все още е там?  Laughing

Съвсем сигурно  Wink

# 79
Сега отново го потърсих и вече видях къде са го поместили.  Grinning   Peace

...
КОЙ е този район в крайна сметка, КОЙ, КОЙ, КОЙ?
Нима в трите преки около училището живеят 100-200 деца набор 2007-8? Ако това е действителния район на у-щето?  Laughing

Ето го района:

# 80
Благодаря за картата на района, макар че аз вече се дезинтересирах от това училище.
За сведение, картата е качена скоро, защото специално търсих такава на сайта им, като започна кампанията тази година /м. април/ и нямаше - нито словесно описание на района, нито картинно, както е сега. 

# 81
Благодаря за картата на района, макар че аз вече се дезинтересирах от това училище.
За сведение, картата е качена скоро, защото специално търсих такава на сайта им, като започна кампанията тази година /м. април/ и нямаше - нито словесно описание на района, нито картинно, както е сега. 

Аз лично влизах преди месец на сайта им и се беше там,предполагам,че си там от 15ти април,когато обявиха датите.

# 82
  • София
Да, имаше я още тогава, но и аз не я видях първия път - просто не бях скролнала до края на страницата...

# 83

Картата на района беше премахната от сайта, както и критериите за прием по входящ номер.
Имаше подаден сигнал до РИО за абсурдните критерии, които задължават родителите да спят пред у-щето и то не един, а два пъти. Директорката твърди, че не е имало критерии за прием по входящ номер:

"Уважаема г-жо ...........,
 В отговор на Вашe електронно писмо с вх. № ......../13.05.2014 г. в РИО – гр. София Ви информирам за следното:
 Принцип, на основата на който се осъществява конституционното право на образование, е правото на избор на училище и вид на обучение, съобразено с личните предпочитания и възможности на всяко дете, като за малолетните правото на избор се ползва от родителите или настойниците им. Този принцип не може да бъде проведен в абсолютна степен в случаите, когато броят на подадените заявления е по-голям от броя на местата за обучение.
 В срок до 16 април на съответната година, на основание чл.150, ал.1, т.6 от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, педагогическият съвет, като специализиран орган за разглеждане и решаване на основни педагогически въпроси, определя реда за приемане на ученици в първи клас в това число график на дейностите, необходими документи и критериите за подбор на кандидатите.

Във връзка с обстоятелствата изложени в писмото Ви е изискан доклад от директора на 20 ОУ ,,Тодор Минков“.
 В доклада си директорът на училището ни информира, че на основание чл.147 ал.1, т.1 от ППЗНП, писмо изх.№9105-36/09.02.2011г. на Министъра на образованието и науката и писмо изх.№9137-52/21.01.2014г. на Началника на РИО, София-град е подготвил процедурата за кандидатстване в първи клас на 20 ОУ.
 В доклада си директорът на училището ни уведомява, че критериите за прием в първи клас са приети от Педагогическия съвет на 27.03.2014г. Утвърдени са следните критерии:
 - Първи критерий – деца живеещи в микрорайона на училището, удостоверено с лична карта на родителя, непроменена след 01.01.2014г.
 - Втори критерий – братя и сестри на настоящи ученици от 20 ОУ
 - Трети критерий – деца изучавали немски и френски език в подготвителните групи на 167 ЦДГ и 87 ЦДГ.
 - Четвърти критерий – деца на служители и учители в 20 ОУ (3деца)
 През настоящата учебна година приемът в първи клас на 20 ОУ е намален от 5 на 4 паралелки поради недостиг на помещения в материалната база на училището и въвеждане на целодневно обучение за учениците от I- IV клас.
 В доклада си директорът твърди, че на база предишния си опит, 5 дена за прием на документи е оптимален срок за училището.
 От приложената към доклада на директора карта на микрорайона на училището е видно, че броят на улиците е повече от 16 и повече от 20 години не е променян.
 На територията на град София има достатъчно свободни места за първокласници и не съществува опасност да останат незаписани ученици.
 РИО-София-град приема с внимание всички получени сигнали и търси законосъобразни пътища за решаване на възникналите проблеми, гради мостове в социалното партниране за създаване на добри условия за обучение и възпитание на всички деца.
 Искрено желая Вашето дете, както и всички български деца, да получат знания и умения, които да ги изградят като достойни и успешни граждани.

ВАНЯ КАСТРЕВА
 НАЧАЛНИК НА
 РИО – СОФИЯ-ГРАД"

В момента на сайта на у-щето за прием на деца извън района има критерии за подаване два пъти на документи:

Прием на първокласници:
на първо класиране ще се приемат само децата, които отговарят на посочените критерии;
Родителите, които са подали Заявление в периода  от 26.05.2014г.  до 30.05.2014г., отново подават Заявление [/u]з[/color]а участие във второ класиране на 09.06.2014г. и на 10.06.2014г. само при наличие на свободни места.
 Последно променен на Понеделник, 19 Май 2014 09:15

Аз също се отказах от това у-ще, но директорката, която се подиграва така с родителите е за отстраняване от длъжност....

Със сигурност много от вас са прочели за критериите по входящ номер и могат да го напишат до РИО.

# 84
Мари, аз и сега виждам на сайта обявеното за прием І клас - по входящ номер за тези, които не попадат по критериите, питали ли сте на място? Стига, разбира се, да останат свободни места, което ме съмнява, особено след казаното в репортажа по ТВ. И аз не вярвам 120 деца да са им в микрорайона, ама дали ще проверят дали наистина живеят на адресите или се водят с фалшива адресна регистрация?
  На територията на град София има достатъчно свободни места за първокласници и не съществува опасност да останат незаписани ученици. ВАНЯ КАСТРЕВА
 НАЧАЛНИК НА
 РИО – СОФИЯ-ГРАД"
А това в отговора направо е чудесно. Пожелавам на г-жа Кастрева да й се наложи да си води внучето/ или детето/ на другия край на София и после да се върне до центъра на работа и да успее да го вземе в приличен час, за да се радва, че има свободни места. Какво ме грее мен, че има свободни места в Панчарево или Нови Искър / както изтъкваха за детските градини за последния квартал/, след като не мога да си водя детето там, а имам пет училища на пешеходно разстояние по-малко от десет минути и излиза, че на никое от тях не сме му в "микрорайона", ако и да е 16 улици и не е длъжно да ни приеме.

Последна редакция: чт, 29 май 2014, 18:06 от Mira_p

# 85
  • Sofia
места са били 120, кандидатите 250....
така,че всичко вече е ясно...  Sunglasses

# 86

Директорката по телевизията каза, че първокласниците ще бъдат 96. В сайта на училището пише същото: http://todorminkov.com/index.php?option=com_content&view=art … news&Itemid=3
Каза още, че само живеещите в района са над 100...

# 87

Директорката по телевизията каза, че първокласниците ще бъдат 96. В сайта на училището пише същото: http://todorminkov.com/index.php?option=com_content&view=art … news&Itemid=3
Каза още, че само живеещите в района са над 100...

Много ми е интересно къде точно живеят тези " над 100 деца", дали в голямата нежилищна сграда срещу у-щето (мястото на бившия Военен музей), да бяха заградили в района си и градинката до нея, за да изглежда по-голям... По принцип в района има много малко млади семейства и малки деца, останали са повече пенсионери в старите си жилища, а голяма част се ползват за офиси.

# 88
...
Много ми е интересно къде точно живеят тези " над 100 деца", дали в голямата нежилищна сграда срещу у-щето (мястото на бившия Военен музей), да бяха заградили в района си и градинката до нея, за да изглежда по-голям... По принцип в района има много малко млади семейства и малки деца, останали са повече пенсионери в старите си жилища, а голяма част се ползват за офиси.

Мисля, че поне 80% от родителите на тези деца са с фиктивни адреси там...

# 89
Mira_p, права си, грешката е моя. Информацията беше премахната само от началната страница, но се намира все още в сайта.

А що се отнася до г-жа Кастева, в отговора си също я попитах в кой квартал (Дружба, Люлин, Надежда) препоръчва да записват дацата от центъра, които не попадат в района на нито едно училище. И какво прави по въпроса МОН и РИО за децата от новите квартали, където няма у-ща и те също не попадат в у-щни райони. (пример е кв. Ман. ливади)

Общи условия

Активация на акаунт