Бебето ми е на 4 месеца. Всеки месец до скоро наддаваше много добре, роди се 3,620 кг. На последната консултация лекарката отбеляза, че е наддал 200 гр. За 20 дни. От тогава до днес са минали 11 дни и той стои на същите кг., т.е. Вече става месец с наддаване от 200 гр. Освен това от седмица може би усещам как гърдите са ми "празни", бебето суче малко и започва да плаче. През последните 2 дни го тегля преди и след кърмене, изяжда между 50 и 90 гр. На хранене. Започнах да го храня по-начесто.Днес за 12 часа - от 10 до 22 ч. Cе кърмихме 7 пъти, общото кол-во е 500 гр. На всяка смяна на пелени му е мокра, средно по един до три пъти на ден се изхожда. Пия рицинус , сок от касис (това в болницата ни го препоръчаха за кърма), много вода и чай за кърмачки на Хипп. Би грябвало да е гладен, но нощния му сън е от 8-9 часа, а дневните паузи преди последните 2 дни и зачестилото по моя инициатива кърмене - 3-4 часа. Гладно дете спи ли толкова нощем?? Започнах да се вкарвам в разни филми, че не усвоява правилно кърмата, а уж гледам да съм спокойна... Моля за съвет какво да направя, на какво се дължи това намаляване на кърмата и как да си я увелича. Cега сутрин се събуждам с меки и празни гърди, а допреди няколко дни сутрин ми бяха като камък твърди. Бебето започва да суче и след малко - да плаче и да се дърпа...Благодаря предварително

Мога да го правя в сънено състояние , като го взема да спи на нашето легло, но няма ли да привикне и да си търси и след това нощната порция ? Пишейки сега , осъзнавам, че намалянето на броя на кърменията е намалило и производството на кърма... Ще бъде ли ефикасно нощем да се изцеждам по 2 пъти , хем ще стимулирам лактацията , хем ще имам кърма за даване през деня , когато е по-малко ? Знам, че помпата не може да се сравнява със засукването на бебето, но ...
) , последното за деня в 22,40ч. (70 гр.) . А бебето ми наистина започва да се разсейва, да прекъсва сученето и да се оглежда ... Ще осигуря усамотение , пък да видим...
Като цяло, би било добре да се запазят нощните кърмения поне до захранването на детето, а и до по-късно, ако има нужда.