Проблеми с кърменето

• 1 389
  • 7
  •   1
Отговори
Моля за помощ и съвет  Praynig Бебето ми е на 4 месеца. Всеки месец до скоро наддаваше много добре, роди се 3,620 кг. На последната консултация лекарката отбеляза, че е наддал 200 гр. За 20 дни. От тогава до днес са минали 11 дни и той стои на същите кг., т.е. Вече става месец с наддаване от 200 гр. Освен това от седмица може би усещам как гърдите са ми "празни", бебето суче малко и започва да плаче. През последните 2 дни го тегля преди и след кърмене, изяжда между 50 и 90 гр. На хранене. Започнах да го храня по-начесто.Днес за 12 часа - от 10 до 22 ч. Cе кърмихме 7 пъти, общото кол-во е 500 гр. На всяка смяна на пелени му е мокра, средно по един до три пъти на ден се изхожда. Пия рицинус , сок от касис (това в болницата ни го препоръчаха за кърма), много вода и чай за кърмачки на Хипп. Би грябвало да е гладен, но нощния му сън е от 8-9 часа, а дневните паузи преди последните 2 дни и зачестилото по моя инициатива кърмене - 3-4 часа. Гладно дете спи  ли толкова нощем?? Започнах да се вкарвам в разни филми, че не усвоява правилно кърмата, а уж гледам да съм спокойна... Моля за съвет какво да направя, на какво се дължи това намаляване на кърмата и как да си я увелича. Cега сутрин се събуждам с меки и празни гърди, а допреди няколко дни сутрин ми бяха като камък твърди. Бебето започва да суче и след малко - да плаче и да се дърпа...
Благодаря предварително   Hug

# 1
  • Пловдив
Първо се успокой, защото е много страшно да се вкараш точно в този филм. Обикновено след 3-тия месец количеството произвеждана кърма се урегулира спрямо нуждите на бебчето и съвсем правилно си решила, че по-честото слагане на гърда ще реши проблема. Моя син никога не е качвал повече от 400г на месец, но за сметка на това растеше с по 3-4 см. Понякога бебчетата имат своите кризи и определено усещат твоето състояние. След 4-тия месец не съм била никога с твърди като камък гърди, винаги са били меки, малкия си сучеше (и то мнооого бързо - за 5мин беше готов, а в началото ни трябваха около 40мин да се накърмим). След като броя на мокрите и наакани памперси е адекватен, след като виждаш тонуса и състоянието на кожата на бебчето че са ОК, мисля, че няма за какво да се притесняваш.
Това, което бих могла още да те посъветвам - когато започнеш да го кърмиш и едната гърда не му стигне, премести на другата (няма никакъв проблем на едно кърмене да дадеш и двете гърди). Това, което съм чела в кърмаческата библиотека и по форума е, че около 1ч след като детето е сукало в гърдата има "синтезирана" (не мога да измъдря друга дума) около 60-70% от първоначалното количество кърма.

# 2
Здравей, anebor Simple Smile
Притеснението ти е напълно разбираемо, предвид че качването на сина ти се е променило спрямо предходните месеци. Сещаш ли се дали има някаква промяна в кърменето му през последните седмици - дали броят на кърменията са намалели, дали отскоро е спрял да се кърми нощем, дали през деня е станал по-разсеян и суче по-кратко и неефективно в сравнение с миналия месец, дали си започнала да предлагаш и други неща освен кърма (вода, сокчета...) и т.н.? 500 мл за денонощие наистина е малко под долната граница  за необходимото количество кърма - обичайно на бебетата им стига между 600 и 1200 мл. Освен това намаленото наддаване през 4-6 месец може да се обясни с увеличението на активността на бебетата и това обичайно е един от предвестниците за предстоящото захранване с твърди храни.
На този етап според мен би могла да се опиташ още малко да увеличиш броя на кърменията (чудесно е, че си се сетила сама да ги да увеличиш).  Нека те да са не по-малко от 8-9 за денонощие, като е добре да има 1-2 нощни по твоя инициатива, за да се раздели тази голяма 8-9-часова пауза без стимулация на гърдите. Можеш да се опиташ да доизцеждаш след кърмене гърдите си (предлагай и двете, както вече е споменала ginbay). Ако се притесняваш да будиш бебето, предлагай гърда дори и когато спи - бебетата чудесно се справят със сукане в просъница. За да избегнеш евентуалното му разсейване и съответно по-неефективно хранене през деня, може да ти помогне както споменатото вече кърмене в полусънно състояние, така и избиране на по-тиха и затъмнена стая, в която интересните и привличащи сетивата му обекти ще са по-малко. Гушкането кожа до кожа също може да помогне за концентрирането му в задачата и задържането по-дълго на гърда. Ако успееш в рамките на няколко дни да запазиш ритъм с повече, по-ефективни и по-дълги кърмения (допълнени с изцеждания) и прекъсване на нощната пауза, би трябвало да имаш увеличение на количеството кърма за денонощие. Simple Smile

Последна редакция: пн, 30 дек 2013, 23:31 от curly_sue

# 3
Много ви благодаря за отговорите и съветите   bouquet
ginbay, предлагам до 3 пъти на всяка гърда на едно кърмене. Редувам докато видя, че наистина не иска повече.
curly_sue, повечето от нещата, които споменаваш, са се случили при нас. Всичко започна от навършване на 3 м. и 1 сед., когато спряха и коликите - започна да спи по цяла нощ и  броя на кърменията се намали до 5 за денонощие. Дотогава имаше по 1 или 2 нощни хранения, които бяха и за успокоение, защото много плачеше и се будеше често. Не предлагам друго - вода не давам , а чай против колики пиеше по време на коликите, сега вече не.
Толкова ми беше трудно с това нощно неспане, чак когато започна да спи по цяла нощ усетих , че влизаме в някакъв режим. Сега ако върна нощното хранене няма ли да е грешка, и после пак да трябва да се отучваме  newsm78 Мога да го правя в сънено състояние , като го взема да спи на нашето легло, но няма ли да привикне и да си търси и след това нощната порция ? Пишейки сега , осъзнавам, че намалянето на броя на кърменията е намалило и производството на кърма... Ще бъде ли ефикасно нощем да се изцеждам по 2 пъти , хем ще стимулирам лактацията , хем ще имам кърма за даване през деня , когато е по-малко ? Знам, че помпата не може да се сравнява със засукването на бебето, но ...
За вчера например резултата е 7 бр. хранения, на 2 часа, общото количество е 730 гр. Първо хранене в 6,30ч. ( 220 гр.  Heart Eyes) , последното за деня в 22,40ч. (70 гр.) . А бебето ми наистина започва да се разсейва, да прекъсва сученето и да се оглежда ... Ще осигуря усамотение , пък да видим...
Само да добавя, че като че ли се вижда малко светлина в тунела, тъй като вчера сутринта и днес сутринта гърдите ми са отново твърди и пълни  Simple Smile
Още веднъж много ви благодаря за съветите, весело посрещане на Новата година  Hug

# 4
Привет отново и Честита нова година, anebor! Simple Smile
Страхотно е, че вече има подобрение и количеството кърма се е увеличило. Simple Smile Но както и ginbay беше споделила, твърдите гърди след 4 месеца кърмене  не са "естественото" състояние на нещата и няма нужда да очакваш да е така постоянно. Меките гърди не са задължително празни гърди, а често са просто гърди с регулирано производство (ако всички останали маркери за добро хранене и растеж на детето са налице).
Нощното недоспиване наистина е едно от най-неприятните затруднения за повечето кърмещи майки. Повечето кърмени бебета търсят да сучат през нощта през целия си кърмачески стаж и това е съвсем обичайно. Сама си забелязала, че сина ти се е успокоявал на гърдите нощем и това е така, защото кърменето е много повече от хранене - то е и близост, утеха, източник на чувство за сигурност, обезболяващо средство, средство за приспиване и т.н. Бебетата има незряла нервна система, естествено неспокоен сън и много ограничени възможности да се справят сами с всякакви видове дискомфорт. Макар и по-рядко, някои бебета спонтанно спират да сучат нощем, но пък после в следващ период от развитието си (растеж на зъбки, усвояване на нови умения, като лазене, прохождане...), отново стават неспокойни и започват да се будят и да търсят да сучат. Това е съвсем естествено и в същото време няма да продължи завинаги - "израства се". Simple Smile С времето децата придобиват необходимите психологични умения да се справят сами и нощното търсене отпада от само себе си. Освен всичко друго, нощем отговорните за лактацията хормонални нива са по-високи. В резултат от всичко това имаш по-добра стимулация, по-добре нахранено и по-спокойно дете. Цеденето нощем ще ти осигури само първия положителен ефект. А предвид че детето е в т. нар. от психологията "орална фаза на развитие" (удоволствието и утехата са свързани със сукане, смучене, гризкане и т.н.), когато например започнат да растат зъбките то така или иначе ще започне да се буди и вероятно ще иска да се утешава с някакъв заместител - пръст, залъгалка, шише... Общо взето, 8-часовият непрекъснат сън на родителите най-често става факт след втората-третата година. Wink Като цяло, би било добре да се запазят нощните кърмения поне до захранването на детето, а и до по-късно, ако има нужда.
Относно съвместното спане - има родители, които го практикуват в бебешката възраст и с времето и малко помощ от тяхна страна детето по-късно лесно се премества в собствено легло. Ако това не е приемливо за вас, друго решение е така да се организира пространството, че креватчето да е долепено до вашето легло без прегради и просто да преместваш бебето за кърмене и да го връщаш.

Последна редакция: сб, 04 яну 2014, 04:08 от curly_sue

# 5
Бих искала да окуража всички мами, които се тревожат за кърменето. Аз също имах проблеми - имах малко кърма (или така си бях внушила), почнах да дохранвам бебето, а то на 2-ия месец искаше да се отбие, аз изпаднах в ужас. Изчетох, каквото можах в bg.mamma и благодарение на Yanast - коментарите и в темата http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=325138.-1;all ми вдъхнаха кураж в най-тежкия момент, както и коментарите на Хедра и Бу, си кърмя малката, която вече е на на 1г. Така, че мили мами, имайте надежда, всичко с бебчо се оправя, стига да положите усилие. Имах 2-3 седмици период, в който постоянно ревях, бебето - също (гладно, а не иска да суче, в същото време - кърмата ми беше малко), но с упоритост всичко си дойде на място. Бебето пак почна да суче, а кърмата се увеличи. Слагах я нон-стоп на гърдите, изцеждах се, пиех чайове, ядях жито, орехи, плодове, овесени ядки (да не изреждам, има доста по темата). И пак казвам - огромно БЛАГОДАРЯ на Yanast, Хедра и Бу!
Иначе още се кърмим и през нощта - просто се буди често и това е. Аз я взимам при мен и спим заедно. Със сина ми също беше така, кърмих го до 1г. и 9м. При отбиването имаше 1 седмица рев през нощта и после мина. Продължихме да спим заедно до към 2г. и нещо, после си спеше в креватчето (в нашата стая). Като порасна още малко и се преместихме в друго жилище нямаше проблем да спи сам в детската стая.

Последна редакция: вт, 21 яну 2014, 12:03 от nadiai

# 6
Благодаря ви отново за съветите и помощта   bouquet  bouquet
Засега нещата при нас са ок, увеличи се кърмата и бебето се засища, също така и наддава добре. Приложих повечето съвети - слагах го много често на гърда, овесени ядки, течности, чайове, хомеопатия, изцеждане ... "Регулира" е силно казано, защото сутрин, ако не се изцедя през нощта, гърдите ми са ужасно твърди и болезнени. Но така съм по-спокойна, макар и некомфортно, онези кошмарни дни с недостига на кърма дано не се връщат. Предполагам след време и гърдите ми ще омекнат и сутрин няма да са така...
Днес синът ми навършва 5 месеца и още месец планирам да е само на кърма. Големият ми син го кърмих до 1г. 4м. , ще положа усилия и сега да постигна поне такъв резултат.
Чудесно е , че ви има  и помагате със съвети  Hug

# 7
Много се радвам, че нещата са потръгнали, aneborHug

Общи условия

Активация на акаунт