Отчаяна съм, не мога да увелича кърмата си!!!!

• 3 659
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте, мили мамчета!
Имам проблеми с кърменето и знам, че тук ще намеря подкрепа и помощ!
Дъщеричката ми е на 3 месеца, роди се 2.750кг. Още от болницата детето засука много добре, а кърмата ми беше в изобилие (само да отбележа, че съм с много малък бюст и се налагаше в болницата да цедя непрекъснато). Там ни казаха да кърмим на 3 часа от едната гърда, на следващо кърмене от другата и по възможност последното кърмене да е в 24ч., но ако детето е неспокойно да даваме и в 3- трябвало да създадем режим. И аз нали съм много изпълнителна слушам и действам. Вкъщи продължи същата схема, докато един ден гърдите ми станаха много меки и не ги усещах така пълни. Кърмата ми беше намаляла според нуждите на детето. На 1 месец отидохме на консултация и се оказа, че сме наддали 450гр. Преди това не ни викаха да ни мерят как вървим с наддаването. Лелята на съпругът ми ни е личен лекар, беше с нас и като се притесни и ревна, че детето наддава малко......, че и мен притесни. Педиатърката ни даде везна да я мерим преди и след кърмене и се оказа, че моята бебка яде мевду 40-80 грама, сумарно за деня около 400-460гр. Това обаче било недостатъчно и трябвало да дохранваме, защото бебето няма да се развива правилно и т.н. И една "прекрасна вечер" лелята дойде вкъщи, видя меренията, звънна на педиатърката и ми каза, че задължително трябва да почваме да дохранваме. За съжаление до този момент не бях чела нищо за кърменето, защото си мислех, че е естествен процес, природата си знае работата, а и се доверих на лекарите.....Така дадох първата добавка  - държах шишето и ревях с глас Sad Толкова много исках да е само на кърма и толкова много искам само да я кърмя, че когато правя млякото все едно ми раздират душичката...
И така дохранвах някъде около 180-гр. за деня, останалото беше от кърмене плюс изцедена кърма, защото беба  отказа да яде в 24ч.-спеше като талпа. Тогава аз се изцеждах. Започнах да пия и лактогонен чай от билкарина в Ямбол. Почнах по половин литър на ден, но после изпивах по почти литър. Горе-долу Увеличихме кърмата, случвало се е да додавам само 60мл, а дори и да не правим Ам. До 02.01, когато ни сложиха ваксината и вдигна 39 градуса температура. Пропусна 2 ядения, аз нямаше как да ицеждам, отделно се притесних, имах и малко неприятни емоции със съпруга ми и кърмата ми рязко намаля. Дори следобед беба пищи и не иска да засуче, случвало ми се е да ставам да люлея, за да се успокои и да кърмя права. От тогава не спирам да плача и да се тормозя и да чета как да си увелича кърмата. Оказа се, че съм правила такива грешки от незнание, които няма да си ги простя никога!!! Но късно е либе за китка.......
Сега освен чая, който пия, започнах да се цедя в 3.30, да кърмя в 6 - тогава изявда около 140гр., давам в 8 - около 40-60гр., после около 10 - около 60 гр. и почва след това ужасът. Около 12 беба е става адски неспокойна, не иска да засуче, още преди да я сложа на гърдата пищи и се дърпа и не мога да я накарам да засуче. Успокоявам я, опитвам пак, но само докато легне и писва. Давам малко от изцедената кърма, за да се успокои, но не става. Трябва да изяде поне около 70мл. и чак тогава евентуално да засуче. И така това се повтаря следобеда и вечерта. В 21ч. я храня и си ляга, като храненето е около час, после цедя в 23 и в 24ч. Това го правя от около седмица, но резултат никакъв. Кърмата ми не се увеличава, а аз не знам как да я храня вече. Колко о-често давдам, толкова по-гладна е тя, защото на едно кърмене пвече от 60-70мл. нямам. Тя се дразни и си иска още. Все пак преди това ядеше през 3 часа около 120 мл, както ми каза педиатърката. Тази сутрин не знам какво ми стана, но  не упях да стана през нощта да цедя. В 7 изяде 150мл., после се успах и в 11 се кърмихме - 120 мл.. Сега пак ще я вдигам, че да видим какви ще ги свършим.....
Това е в общи линии всичко. Стана един голям ферман моето писание, но съм толкова объркана...дори сега ми текът сълзите и не мога да спра да се торзмозя, че за този си хал съм си аз виновна, заради невежеството ми!!!! Искам изцяло да си я кърмя, но не ми се получава. Приемам всякакви съвети и критики, защото съм толкова отчаяна вече, че съм на ръба...Май ще трябва да се примиря, че ще минем на Ам.
Благодаря предварително за съдействието!

# 1
Милата, как са те насадили, мъчно ми е за теб Sad
Мога само да те посъветвам да забравиш това за режимите на този етап и да кърмиш бебка на поискване, колкото често тя поиска.
За увеличаване на кърмата - при мен вареното жито винаги много е помагало. Много течности и спокойствие. Трябва да си спокойна, иначе може да стане по-зле.

# 2
  • UK
Бих посъветвала да я вземеш да спи при теб и денем и нощем да я кърмиш на всеки час и половина-два. Ако спи, пробвай да я гушкаш и да й дадеш да посуче, докато спи. Когато спите гушнати и те усеща до теб ще се буди да яде, осигури й усещане кожа до кожа, няма нужда да навиваш аларми и да ставаш да цедиш на определени часове. Цеди след кърмене на празни гърди, и да няма нищо, продължавай да цедиш на празен ход. Дайте си малко време само двете. намери кой да те отменя в домашните задължения, лежете си и се гушкайте и кърмете постоянно. Не гледай часовници, не гледай милилитри, не давай от шише и никакви биберони. Каквото изцедиш през деня го давай вечер, когато кърмата е най-малко с лъжичка. Нощем задължително кърми често, защото тогава ще стимулирате най-много производството на кърма. Спри да теглиш детето, няма значение колко мл е изяло на едно кърмене, всеки път ще е различно, а ако кърмиш на всеки час-два в началото ще е по много малко. Научи се да кърмиш легнала, ако още не можеш, нека тя си суче, ти можеш да си поспиваш спокойно през това време, ще се лкърмите в просъница, ти няма да си толкова изморена, тя ще е по-нахранена. И спокойствие.  Simple Smile Ще се получи.  Simple Smile

# 3
  • София
Първо трябва да се успокоиш и да престанеш с непрекъснатите мерения на тегло и милилитри.
Това мен побърка докато четях, представям си на теб какво ти е.
Първата грешка е, че редуваш гърдите. Давай и от двете и по-честичко го прави. Ако трябва няколко дни зарежи всичко и си стой с бебето в леглото. Не чакай 3-те часа, които са ти дали като схема. Игнорирай лелята и намери спокойствие. Бебето ти усеща непрекъснатия ужас и твоите страхове, че няма да го нахраниш.
И последното, което ще напиша, защото тук има дами, които могат да ти помогнат наистина - гърдите ти вече няма да стават на камък, като първите дни и седмици. Меките гърди не означават липса на кърма Peace

# 4
  • UK
Сега така или иначе кърмата и е недостатъчна, редувай, като усетиш, че спира да гълта, давай другата, после пак първата и после пак втората. Ще видиш, че макар и празни, пак ще се намери по някоя глътка. После като свърши, пак я остави да суче на празен ход, ако иска, ако не иска и се дърпа, цеди ти, поне няколко минутки след всяко кърмене. После когато се регулират нещата кърми от двете гърди на всяко кърмене задължително.
Аз направих същата грешка със сина ми, когато беше на три месеца, сега си знам. Simple Smile
И не е важен толкова лактогонният чай, важното е да пиеш много течности като цяло. Вземи си едно шишенце вода, една половинка, дръж си я навсякъде с теб и пий постоянно. Предполагам си усетила първите дни, когато си имала много кърма как все си била жадна. Simple Smile

# 5
Първото и най-важно нещо е да се отърсиш от чувството за вина. Целия този стрес и нерви само ти вреди, а и бебето усеща когато майката е изнервена и то също става неспокойно. Също като Belle* ще те посъветвам да зарежеш всякакви режими и да кърмиш на поискване. Продължавай да пиеш от тези чайове за стимулиране производството на кърма, като цяло трябва да пиеш много течности, поне 2 л. на ден. Хапвай жито, орехи, бадеми. Предлагай гърдата по-често и не чакай момента когато бебето вече е изнервено. Давай и от двете гърди при всяко хранене. При добър режим на хранене, с приема на много течности и повече спокойствие за 2-3 дни количеството на кърмата ще се регулира. Не се отказвай, ще се справиш, успех!   bouquet

# 6
И наистина, задължително спри с това мерене след всяко хранене, само се стресираш допълнително.

# 7
  • UK
И никакво АМ през това време. Тези милилитри, за които говориш сутрин, не звучат никак зле, така че нищо няма да й стане ден-два да пробваш да й спреш изцяло АМ, но нека е постоянно на гърдите ти, не правете паузи по-големи от 2 часа. Особено нощем.

# 8
Докато четях, си спомних ситуацията при моята дъщеря - родена недоносена, не наддаваше "достатъчно" според педиатъра и изписа АМ за дохранване. Добре, че не направих тази грешка.
Вече са ти дали правилните съвети - кърмене без схема, а на поискване - случвало ми се е при намаляване на кърмата ми да съм по цял ден в леглото с малката, докато нещата отново се регулират. През нощта малката спеше при мен, за да мога и тогава да я кърмя.
Спираш с меренето и се успокояваш, щом имаш желание да кърмиш, ще се справиш  Peace

# 9
  • Плевен
Ако се дърпа и не иска да суче,пробвай кожа до кожа-тоест ти и детето голички,нека да има контакт между двама ви,ако се притесняваш да не е студено,покрий детето и теб с одеало.Никакви режими,никаква нощна почивка,никакви часовници.Дори и на половин час да се разреве давай.От двете гърди на кърмене,първа,втора,трета,четвърта и т.н.Докато се наяде.Докато суче от едната в другата се произвежда кърма(поне 20 или 30 грама за 10-на минути),20 от едната,20 от другата и ще му стигне в един момент.Кърми в полузаспало състояние,преди събуждане,на тъмно и тихо.Спусни щорите ако имаш,ако нямаш в банята е тъмно и тихо.Нощем трябва да има поне 2 или 3 хранения,тогава сучат и по-добре понеже са сънени.обикновено за 5 или 6 дни нещата влизат в норма.Не се психясвай с меренето,спри го.Детето няма да умре от глад за 5 дена.при първото мрън на гърда.Ако искаш можеш да стоиш цял ден с детето на гърда,да свикне-давай постоянно да суче,10 минути,20 или 30 няма значение.потърси услугите на консултант по кърмене от твоя град,или посети страницата във фейса на подкрепа за кърмене https://www.facebook.com/groups/186173301508913/-това е плевенската група,няма значение,има майки кърмачки от цяла България,прати покана ще те включат.Там има меню файлове,там потърси инфо какво точно да правиш.Десислава Бетова е консултант и админ на групата.задай въпрос,майките кърмачки отговарят,по някое време ще  се включи и деси бетова.Винаги отговаря щом става въпрос за намаляване на кърмата.

# 10
Мило момиче, защо си толкова отчаяна? Защо ще минаваш на адаптирано мляко - та ти имаш кърма, имаш желание да кърмиш, няма причини да не се получат нещата! Погледни на сегашната ситуация като на временна криза - но войната не е загубена, а като те чета,  имам всички основания да вярвам, че ще се справиш със ситуацията.
Най-напред - и пет милилитра кърма са повече от нула! А вие имате около 460 и бебка има нужда само от малко повече - около 650-700 мл са обичайните количества, които кърмачетата изяждат за 24 часа! При това начало с планово даване на кърма на определен час и само от определена гърда е нормално количествата да са малко по-малки от необходимите. Но ги има!
Най-важното сега е да се успокоиш. И да повярваш, че ще се справиш. Опитай да поставяш бебка на гърда, преди да е огладняла зверски - тогава тя ще е по-склонна да суче и няма да се сърди толкова. Опитай да правиш компресия, докато кърмиш, за да може струята да е достатъчно силна и бебка да има интерес да суче. Експериментирай с пози, можеш да опиташ да поставиш на гърдата силиконови зърна, за да засуче и да ги махнеш след това, като усетиш, че бебка се храни, и т.н.
Момичетата са ти дали чудесни съвети - когато бебето пищи и се сърди и не иска да засуче, контактът кожа до кожа, кърменето в биологична поза, на тъмно и спокойно място, вършат често чудеса. Също така бебетата много пъти сучат добре  в просъница, във фазата на лекия сън - когато очичките им се местят под клепачите.
Следобеда за повечето бебета е кофти период - много бебета са нервни, с колики, плачат, дърпат се, не спят; след ваксините също много пъти стават по-неспокойни и минава време, преди да влязат в обичайния ритъм. Затова понякога е необходимо голямо упорство (виж тук "Дърпане от гърда)". Вижда се, че ти си положила много усилия в правилната посока - кърменето права, полюшването са чудесни идеи. Струва ми се, че ако опиташ и кърменето на тъмно и спокойно и даването в просъница с помощта на компресия, всичко ще е наред и постепенно ще можеш да намалиш добавката, а с времето и да я спреш. Хубаво е, ако се наложи да дадеш шише, да го правиш с  тази техника)
Нощем също можеш да дадеш на бебка да суче, вместо да цедиш. Важно е и за млекопроизводството, и на теб ще ти е по-лесно. Контактът със сучещото бебе е винаги по-зареждащ от контакта с помпата (но пък ревящото бебе е кошмар за всяка майка, така че разбирам чудесно как се чувстваш сега).
Вярно е, че колкото по-често кърмиш, толкова по-празни са гърдите. Но изпразването ще доведе до ново напълване и сумарно произведеното количество ще се увеличи. Опитай, успокоявай, сменяй гърдите, компресирай, мисля, че ще се получи. И не се отчайвай. И това ще мине - скоро всичко ще е наред Simple Smile

Последна редакция: нд, 19 яну 2014, 23:53 от Ана2

# 11
Благодаря, момичета!
От около 2 месеца кърмя и от двете гърди, като ги редувам по няколко пъти на едно кърмене, докато вече няма нищо в тях и тя почва да се дърпа и реве или докато се наяде. Днес следобед я държах доста на гърдите си, дори като спеше. Цедя се след кърмене къде с помпата, къде на ръка, само капчици, ама колкото толкова. Не знам колко е сукала, спрях да тегля на везната и се опитах да се успокоя. Опитвам се да мисля позитивно, макар че хората около мен са на мнение да се примиря с недостига на кърма, че само мъча и себе си и детето цитирам: "с манията си да кърмиш"! Дори ме питаха "Защо толкова държиш да кърмиш?" Май само мама ме подкрепя в тази битка. Както и да е искам да благодаря още веднъж на всички за съветите и подкрепата, стискайте палци и дано тези дни да мога да се похваля с положителни резултати!!!! Бебка заспа и сега ще я преместя при мен и да почваме нощното кърмене. И още един (макар и тъп) въпрос - при това нощно кърмене няма ли да се налага да сменям и памперса през нощта? По принцип тя си спи непробудно през нощта и имам усещането, че сменяйки го ще я сънудя и ще плаче.

# 12
Аз лично не го сменям, кара с един през нощта, иначе само ще се разбуди. Освен, ако не е наакана, де. Но това не  се е случвало откакто беше съвсем новородена.
Игнорирай другите хора, не им давай сведения изобщо. Ако те питат - наддава си детето, стига му кърмата и толкоз.
В крайна сметка не им влиза в работата.

# 13
  • София
Съвети вече са ти дали достатъчно, само ще добавя да пиеш много течности, това има голямо отношение към производството на кърма. Ако ще сменяш памперса го прави преди кърмене, че после пак да заспи по-лесно, не знам принципно по колко време откарва нощем без да ѝ го сменяш, но още е много мъничка и не е много хубаво да откарва по 9-10 часа с един памперс. Аз все още се обвинявам, че сигурно заради мързела ми моята кукла на 5 месеца беше с пикочна инфекция и цялата история стана точно след като реших нощно време да не ѝ сменям памперса ( е не и ако е наакан, разбира се), имаше случаи и по 12 часа да откара с един, а не е било да не се буди, поне по 2 пъти се кърмехме и все още се кърмим нощем. Сега вече не сменям, но едно е на 3 месеца, съвсем друго е на 1г и 3.

# 14
Подкрепям те, съвети наистина виждам, че си получила, такива, каквито и аз бих ти дала:
1. Спокойствие: ти и малкото човече заедно, знаете най-добре! По-добре от мерки, лелки и кантари.
2. Кърмата си идва, чаят на Хипп ми е помагал мнооооого, когато имах проблем с лактацията - пиех по 3-4 пакетчета на ден - сработи още на 2-1 ден.
3. Всичко ще се подреди от самосебе си, само без паника
4. Не давай на никого да ти се меси! С акъл, съвети и биберони.

Прегръщам те  Hug
Бърши сълзите и се усмихвай повече на мъничето, за малкия човек емоциите на мама са важни! И ги усеща  Peace

Общи условия

Активация на акаунт