БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 41 377
  • 729
  •   1
Отговори
# 75
  • UK
Ми не , нямам прясно мляко.

# 76
Ми не , нямам прясно мляко.

Питка с масло на Блонди?

ПИТКА С МАСЛО

1кг брашно
4 яйца
200гр масло
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 кубче мая (42гр)

Разтваряте маята в 1 ч.ч. хладка вода. Смесвате яйцата с маята, млякото, солта, захарта и брашното. Замесвате тесото, после го разделяте на 3 топки. Разточват се три кори, като не се стараете да са тънки, прекалено тънки няма да стане хубаво. Първата кора намазвате обилно с масло, отгоре слагате втората разточена кора, пак масло, третата и пак масло. оставете си масло за най-отгоре. Навивате наложените кори на руло, не го усуквате и го нарязвате на парчета, около 4см дебели. Нареждате в тавата, обърнати на височина и оставяте да втасат около половин час на топло (аз слагам на отворената врата на фурната, която пускам на 50°). След като втаса, намазвате обилно с масло отгоре и слагате да се пече. Отначало пускате фурната на 120°, след това на 150-160°. Много е лесна и става изключително вкусна.  Smile

# 77
  • София
Имам много кисели млека в хладилника, а ние не ядем...Какво мога да направя с тях, освен айран за изтрезняване за утре Wink

Може да направиш желиран плодов десерт.

# 78
  • Там, където ме обичат
Благодаря на всички за рецетпата на Джемма.   bouquet  bouquet

# 79
Получих кокошка ( над 2 кг.).

1) Моля за идеи какво да направя от нея за утре, че ще сме 7 човека.

В момента приготвям пържоли с топено сирене, а не намирам рецептата за пържоли в керамичен съд/йена и т. н.
2) Идеи, моля, или да слагам на око.

Лека и весела подготовка, дами и Бонго !  bouquet

# 80
Влизам с един бърз въпрос за погачата - винаги съм я правила с едно втасване след оформянето, този път реших, че ще са две, обаче .... така и е прочетох точно как става тази работа - кога мажа с олио - преди първото втасване ли или преди второто?; след първото втасване само оформям ли или и пак меся?; след 2-рото ли мажа отгоре с жълтък прим. и слагам сусама и пека?
Дали може да ми се обясни точната процедура при две втасвания или ако може да ми се даде линк къде да прочета за това... благодаря предварително   bouquet

Лека и весела подготовка, дами и Бонгоbouquet

Хихихи, хареса ми, и аз пожелавам същото Wink

# 81
  • София
Влизам с един бърз въпрос за погачата - винаги съм я правила с едно втасване след оформянето, този път реших, че ще са две, обаче .... така и е прочетох точно как става тази работа - кога мажа с олио - преди първото втасване ли или преди второто?; след първото втасване само оформям ли или и пак меся?; след 2-рото ли мажа отгоре с жълтък прим. и слагам сусама и пека?
Дали може да ми се обясни точната процедура при две втасвания или ако може да ми се даде линк къде да прочета за това... благодаря предварително   bouquet

Лека и весела подготовка, дами и Бонгоbouquet

Хихихи, хареса ми, и аз пожелавам същото Wink

След първото втасване тестото се премесва, оформя се в съда, в който ще се пече и се оставя пак да втаса. Преди да се сложи да се пече се маже с жълтъка. След като се извади от фурната се маже с масло.

# 82
Пека баницата на Марена, изглежда мооого обещаваща. Joy Мисля като се изпече отгоре, да я покрия с вестник и да пека още 15 мин. Винаги отдолу ми оставят недопечени баниците , а и с провала с баклавата. Явно отдолу ми пече по слабо фурната.

Месото се маринова, сега ще замеся набързо едно тесто да питки. Почти съм на финала. Party

Drunk Wine Glass
Наздраве!

# 83

След първото втасване тестото се премесва, оформя се в съда, в който ще се пече и се оставя пак да втаса. Преди да се сложи да се пече се маже с жълтъка. След като се извади от фурната се маже с масло.

Много ти благодаря за бързото, точно и ясно описание.   bouquet

# 84
Здравейте! Имам нужда от помощ. Мисля за Нова Година да направя цяла печена рибица. Правила съм и преди,но не мога да си спомня точно рецептата. Само се сещам,че се запържваше от всички страни месото ,натупано с подправки(но какви точно..,идеи)и после,мисля,че го пекох опаковано във фолио самото месо,не тавата покрита с фолио. Май рецептата беше на някой от форума. Подскажете ми я ,ако се сещате. Приемам и идеи. Не ми се ще да сгафя нещо,че това ще е основното ястие.

http://pep-4o.blogspot.com/2011/05/blog-post_14.html
http://pep-4o.blogspot.com/2010/11/blog-post_10.html
http://pep-4o.blogspot.com/2010/06/blog-post_2599.html
http://pep-4o.blogspot.com/2010/05/blog-post_07.html
http://pep-4o.blogspot.com/2011/10/blog-post_06.html
Благодаря за рецептите! Може и по твоя рецепта да съм правила преди. Обаче аз няма да слагам нищо друго,освен месото,което съм направила вече с подправките. След малко ще го запържа от всички страни(не съм много наясно как точно,че е дълго) и главната ми чуденка е дали да го увия във алуминиево фолио самото месо или да го поставя в тава и да завия нея с фолио. Ако не е завито месото,дали няма да се изсуши. Гъби и други неща ще правя отделно,не искам да са при месото.

# 85
  • 1st floor
След завиране на капамата в глинен гювеч, намалих на 150 градуса с вентилатор. И вече час се чудя има ли смисъл от вентилатора?  newsm78 И добре ли е температурата? От скоро съм с тази печка и още не съм в час с модерните технологии! Embarassed Mr. Green

# 86
  • DE
sasi6 , ето от мен едно предложение за рибица

# 87
sasi6Аз мисля че тавата се завива с фолио нали има бира. Аз ще пека в йена с капак и няма да завивам но моето е врат.
Уф, бирата е в рецептата с врата. Може и филето да се завие с фолио ако няма течност.

Баницата е почти готова.

# 88
  • София
Как правите картофи на фурна за гарнитура? С какво ги подправяте? Не ми се иска да пържа картофите, а да са на фурна с подправки  Rolling Eyes

И аз правя баницата на Морена  Peace Сега я наложих, но искам да я изпека чак към 21:30ч., кога да я залея с пр. мляко?

# 89
След завиране на капамата в глинен гювеч, намалих на 150 градуса с вентилатор. И вече час се чудя има ли смисъл от вентилатора?  newsm78 И добре ли е температурата? От скоро съм с тази печка и още не съм в час с модерните технологии! Embarassed Mr. Green

Не, няма смисъл....150 с вентилатор се равнява на 180 без вентилатор.....Да, за мен 150 е добра Т, стига печенето да е по-дълго - напр. 3-4 часа....

Как правите картофи на фурна за гарнитура?

Обелвам, нарязвам на не много големи парчета, слагам в тавата....През това фурната е включена на 200 градуса. Подправки - може готова някаква, червен пипер, сол.....Слагам олио и добре обърквам, така че всяко парче да си вземе от подправките....При мен картофите са готови за 30 мин., пекат се до готовност. Няма вода.

Бонго ми липсва в темата Thinking......Бонго, специално на теб - весело посрещане на новата година!

Общи условия

Активация на акаунт