БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 41 595
  • 729
  •   1
Отговори
# 240
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
На мусаката, голяма част от децата не обичат например заливката. 
И аз не правя заливка.
Иначе почти същото като у Фортуна...
Задушавам морков и лук. Каймата разтварям в малко вода (за да не става на буци) и тогава добавям. Също картофите, червен пипер, чубрица, към края домати, но я правя само на котлон и оставям сос да има.  Сгъстявам леко с малко нишесте/башно.

# 241
  • Мнения: 11 607
На мусаката, голяма част от децата не обичат например заливката. 
И аз не правя заливка.

У нас първо заливката на мусаката се обира, от всички......Или се оставя за накрая - като най-сладко....

Скрит текст:
Темата на моменти ми прилича на Кой е по-по-най-.......
Мисля, че не това е нейната цел.....

Не е случаен изразът -  "На вкус и цвет товарища нет"

# 242
  • Мнения: 9 456
 Laughing
Скрит текст:
"а у нас е така..." също като с вицовете - "аз този го знам така..

Но да си кажа и за мусаката - при мен  е със заливка и без заливка. Тези, които ядем заливката, предпочитаме да е  дебела и пухкава. понякога тавата е 50/50, но основно гледам кой ще е главният консумиращ. в повечето случаи каймата рядко запържвам, в повечето случаи намачквам с вода и доматен сок, за да стане на трохи http://pep-4o.blogspot.com/search?q=%D0%BC%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BA%D0%B0

# 243
  • Sofia
  • Мнения: 29 114
И при нас много се харесва мусаката,а и хубаво я приготвям...слагам и чесън,а в заливката от мляко и яйца добавям и 1-2 с.л.от брашното с набухвател и става много пухкава и вкусна

# 244
  • София
  • Мнения: 10 825
Вчера в магазина видях тетрапак кутии с пастьоризиран жълтък, белтък и цели яйца. Не съм наясно, но по този начин мога да ги ползвам сурови, в разни кремове и салати или бъркам?

# 245
  • Мнения: 1 124
Искам да пробвам да направя желирани плодове, ще се получи ли ако разтворя компот в желатина и после преди да сложа във фризера добавя нарязани парченца плодове? Искам някакъв лесен и лек десерт, имам плодове, но не искам да правя торта, примерно?

# 246
  • София
  • Мнения: 565
благодаря на всички  bouquet не съм много веща в кухнята  Blush но всеки път се старая а 5годишната ми дъщеря все подбутва чинията не е като на градината  Tired

# 247
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Искам да пробвам да направя желирани плодове, ще се получи ли ако разтворя компот в желатина и после преди да сложа във фризера добавя нарязани парченца плодове? Искам някакъв лесен и лек десерт, имам плодове, но не искам да правя торта, примерно?
Ама разбира се, желирането не е зависимо от торта. Simple Smile Разтваря се желатина в комопота и т.н., както си го замислила.  Grinning

# 248
  • под тепетата
  • Мнения: 11 164
L0v3d , може разбира се! Такова желе си правехме миналия век, но вместо  желатин ( такова чудо по магазините немаше  Mr. Green ), слагахме лимонови резанки ( желирани озахарени полумесеци с розов и жълт цвят) и топлехме до разтопяването им.
 cveti__petkova, питаш в ДГ и молиш да си преснимаш рецептурника. По технология в ДГ не се пържи,а задушава.

# 249
  • Мнения: 1 884
Искам да пробвам да направя желирани плодове, ще се получи ли ако разтворя компот в желатина и после преди да сложа във фризера добавя нарязани парченца плодове? Искам някакъв лесен и лек десерт, имам плодове, но не искам да правя торта, примерно?

Аз преди години, като ученичка си желирах точно компот с плодовете. И слагах в хладилника в купички. Много го обичах този десерт.

# 250
  • пак там
  • Мнения: 2 892
За много години!

Моля за помощ - имаше една рецепта на Пепчо с месо, зеленчуци и пържени картофи в гюведже, но нещо не мога да я намеря, може ли някой да ми помогне?

# 251
  • Варна
  • Мнения: 11 349
С какво да си намажа питката  отгоре? (не предвидих да си оставя жълтък) ooooh!

# 252
  • Мнения: 11 607
С какво да си намажа питката  отгоре? (не предвидих да си оставя жълтък) ooooh!

Само олио или смес от вода и захар(мед) - 1 с.л. вода плюс 1 ч.л. захар...

Също съм мазала със смес от кисело мляко и краве масло - 1-2 с.л. мляко плюс 2-3 с.л. размекнато масло....

Може и с белтък, белтък и няколко капки вода....

Последна редакция: нд, 05 яну 2014, 16:26 от Мама Цоцоланка

# 253
  • София
  • Мнения: 12 220
С какво да си намажа питката  отгоре? (не предвидих да си оставя жълтък) ooooh!
Капки олио и капки вода. Иначе отново едно яйце чупиш и....мажеш

# 254
  • Варна
  • Мнения: 11 349
С какво да си намажа питката  отгоре? (не предвидих да си оставя жълтък) ooooh!
Капки олио и капки вода. Иначе отново едно яйце чупиш и....мажеш

Ъхъ, останах без яйца!  ooooh!



Само олио или смес от вода и захар - 1 с.л. вода плюс 1 ч.л. захар...

Също съм мазала със смес от кисело мляко и краве масло - 1-2 с.л. мляко плюс 2-3 с.л. размекнато масло....

Някъде бях чела, че с прясно мляко се маже, ама дали е било за питка?  Rolling Eyes
С олиото ще стане ли лъскава?

Общи условия

Активация на акаунт