***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

• 115 514
  • 735
  •   1
Отговори
# 270
  • В един копнеж!
Здравейте! Чакам пратка от Али-то, шипната с ДЧЛ, доставката е безплатна. От проследяването излезе, че вече е в БГ и пише "Пратката е освободена от митница SOFIA - BULGARIA", предполагам това означава, че ще си я получа директно и няма да има ДДС и мито, нали?

Те повечето пратки минават през митницата. После отиват в поща- разпределителна  и накрая в твоя клон поща. Това, че е в митница, не означава, че ще платиш ДДС и/или мито. Тъкъв е пътя просто.

# 271
  • София
radito87
Ако поръчваш от Англия няма мито и ДДС. Ако поръчваш от САЩ има ДДС. За такава техника като таблети и телефони няма мито.
Aquawomann
Да, следващия сатус на пратката ти трябва да е, че е с куриер и пътува към адреса за доставка.
goho
Не знам къде ги четеш тези неща.
Стоката трябва да е декларирана на сума под 30 лв, за да не дължиш нищо. Но имат право да отворят и да я проверят и ако преценят, че струва повече да ти поискат документ за плащането.

# 272
  • София
Здравейте,
Сега получих известие за моя пратка в митницата и много ме е яд, защото ще трябва да платя над 35лв. ддс... Но въпросът ми е друг - нямам възможност да отида до банката за извлечението тези дни, поръчката е от Али-то, а там се плаща директно с картата, а не чрез Пей Пал, така че и това отпада като вариант, та мисълта ми е Какво да занеса като документ за плащането.
На известието ми пиша "фактура, извлечение за заплащане от банкова карта, пей пал или разпечатка от сайта" - каква е тази разпечатка, аз в Али-то мога да видя единствено един ред, на който пише сумата и датата, на която е преведена, но никъде няма по-конкретна информация. Това ще мине ли, как мислите, някой носил ли е нещо такова?
Мерси  Peace

# 273
  • София
fire_bow
Разпечатай страницата с детайлите на поръчката. Сега пробвах с една моя, излиза на цял екран и всичко се вижда идеално. А ако имаш онлайн банкиране няма нужда да ходиш до банката. Или пък ги помоли да ти пратят на имейл извлечение, може и да се съгласят.
А каква ти е стоката?

# 274
  • София
fire_bow
Разпечатай страницата с детайлите на поръчката. Сега пробвах с една моя, излиза на цял екран и всичко се вижда идеално. А ако имаш онлайн банкиране няма нужда да ходиш до банката. Или пък ги помоли да ти пратят на имейл извлечение, може и да се съгласят.
А каква ти е стоката?

Преса за коса съм поръчала, продавача казал, че е написал ниска стойност, но явно съм от късметлиите, чиито пратки са отворени. Реалната стойност е между 120-130 Евро (не съм сигурна колко е точно, тъй като аз плащам в лири).
А за да излезе на цял екран - на детайли на пратката ли натискаш?
И след това ще се наложи да го принтирам интернет страницата, защото иначе как да отворя детайлите за плащане, така че да стават за принтиране.
Мерси още веднъж Simple Smile

# 275
  • София
Да, натискам View Detail след това давам десен бутон и натискам Print. С Гугъл Хром съм. Излиза доста прилична цяла страница с всички подробности и ме прехвърля към принтиране.

Ей, значи нямаш късмет наистина. Получавала съм преса без митници, други също. Но както знаем всичко е на късмет. Може би не е била опакована добре и се е виждало какво съдържа или пък сумата, която е декларирал не е ниска. Или пък просто са решили точно тази пратка да проверят.

# 276
  • София
Благодаря ти много за отделеното време и бързите отговори.
С мозилата не става, но ще си изтегля Хром-а, за да се получи и да мога да го принтирам, пък се надявам да нямам проблеми, когато отида за пратката.
Благодаряя още веднъж  Peace

# 277
fire_bow
А каква ти е стоката?

Здравейте! Тези дни очаквам едни обувки, но много се съмнявам, че ще отидат на митница...ако случайно ми поискат разписка /имам онлайн банкиране/, как да процедирам?

# 278
  • София
jhkt

Направи си разпечатка на детайлите на поръчката и разпечатка от плащането.

# 279
  • София
Здравейте! Прочетох цялата тема, но не успях да намеря отговор на своя казус, затова моля за помощ. Получих поръчка, шипната с DHL. Шипингът е безплатен, стойността на поръчката е над 30 лв., така че дължа ДДС, но от DHL ми начисляват ДДС и върху шипинг с измислена от тях стойност /57 лв./  Rolling Eyes Интересува ме на какво законово основание те определят стойността на шипинга, при положение, че той е безплатен и това е видно от всички документи, които съм им предоставила, а е и еднозначно написано на самия сайт?

# 280
 ai_vi, Ros@linda, благодаря ви за отговорите   bouquet

Днес си получих пратката и не съм плащала ДДС.

Reiny, моята пратка също беше с ДЧЛ безплатен шипинг. Разбрах се с продавача да ми пише, че е 10$. Беше отварян пакета, вътре си имах фактура, на която си пишеше, че продукта е 10$ и шипинг 20$. Може би в твоята има някакви документи, в които пише стойност за шипинг  newsm78

# 281
  • София
Reiny
Най-вероятно нямаш фактура от търговеца с написани на нея условия за доставка съгласно Инкотърмс.
Това е задължително условие, за да се признае безплатния шипинг. Ако искаш пиши на търговеца да ти прати на имейла инвойс с уточнени условия на доставка. Това са трибуквени кодове, които се пишат във фактурата, обикновено до крайната сума. Например Terms of delivery CIF Sofia.
От митницата задължително искат да се впише този код в митническата декларация и тъй като DHL не са го намерили в документите, те трябва да начислят някаква сума за транспорт и взимат тази от тяхната тарифа.

# 282
  • София
ai_vi, Ros@linda, благодаря ви за отговорите   bouquet

Днес си получих пратката и не съм плащала ДДС.

Reiny, моята пратка също беше с ДЧЛ безплатен шипинг. Разбрах се с продавача да ми пише, че е 10$. Беше отварян пакета, вътре си имах фактура, на която си пишеше, че продукта е 10$ и шипинг 20$. Може би в твоята има някакви документи, в които пише стойност за шипинг  newsm78

bouquet
Да, точно така. Трябва да има вътре фактура, където да е уточнено за шипинга.

# 283
  • София
Ros@linda, благодаря!  Hug Може и затова да е, но тъпото е, че това ми е четвърта пратка, изпратена от същия сайт, при същите условия и същите документи съответно , и досега не съм имала такъв проблем. Обадих се за разяснения и ми обясниха, че нямало такова нещо "фри шипинг", той винаги си имал стойност и трябвало да се плаща ДДС върху нея, независимо за чия сметка е транспорта. Аз обаче не откривам в закона такъв текст.  Thinking
Смятам, че ако DHL не са намерили това, което им трябва в документите, можеха да ми звъннат и да го изискат. Документите за плащане на ДДС всеки път се изготвят от един и същи служител и не разбирам как досега нямаше проблеми от такъв характер....

Aquawomann, благодаря и на теб!   bouquet

# 284
  • София
Действително е така, имат предвид, че шипинга или е включен в цените на стоките, както е в твоя случай или е отделно от тях със своя стойност. При теб е включен в цените и затова ти трябва условие на доставка CIF или CPT.
Ами трябвало е да ти звъннат естествено и да питат имаш ли фактура за транспорт или фактура за стоката, където да пише колко е транспорта и включен ли е в цената. Възможно е някой съвсем друг да ти е правил документите или да са го насмели нещо  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт