***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

• 116 218
  • 735
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте! Имам следния въпрос.Не е свързан с пазаруване, а с получаване на подарък от чужбина.

Майка ми е получила подарък от брат ми от Мексико.Пратката е около 3 кг и половина и е с обявена стойност 1200 песеос, което е около 135 лв.Нямам идея, защо е написал толкова голяма сума, но това е отделен въпрос.
Пратката е в пощата, не е в митница.Но има митническо известие.Отваряна е и е описана.Пощаджийката й е казала, че трябва да плати каквото има за плащане на митницата /Кукленско шосе в Пловдив/ и едва тогава ще и даде пратката.За първи път чувам подобно нещо, но явно и така може /пратката да не е конкретно на митницата,а в пощата/.

Въпросът ми е мога ли аз да платя в митницата с бележките, или трябва тя лично да го направи?Може ли да ми напише пълномощно отзад на бележката, или при митниците трябва лично ходене?

# 451
Здравейте,
Ако някой може да помогне.
Скрит текст:
много полезна информация на първата страница  bouquet
Днес се наложи да се запозная със служителите на митница София. Получавам пратка от Тайланд, на която са обявили стойност 19 $, но служителя отказа да я даде без документи. Сега се прибрах и направих разпечатка от Ибей и от Пей пал, но там стойността е друга. Ясно е, че ще платя ДДС-то, но ме интересува има ли някаква глоба или нося ли някаква отговорност за това, че на пратката са изписали 19 $, а аз ще представя документи за по-голяма сума? И на всичкото от горе това го е направил изпращача, без да го моля или казвам каквото и да е - явно не изпраща за първи път до Бг Г и решил на своя глава да напише по-ниска стойност.
Ако някой е попадал в подобна ситуация, моля да сподели  Hug
Няма да имаш глоба, просто ще си платиш ДДС -то. Спокойно. Как ти е изпратена пратката? С куриерска фирма, по пощата или ?
С FedEx International Economy®, има си и номер за проследяване и всичко. Много благодаря за отговора  bouquet

# 452
  • София

Въпросът ми е мога ли аз да платя в митницата с бележките, или трябва тя лично да го направи?Може ли да ми напише пълномощно отзад на бележката, или при митниците трябва лично ходене?

Може с пълномощното, няма проблем.

# 453
Здравейте,
Ако някой може да помогне.
Скрит текст:
много полезна информация на първата страница  bouquet
Днес се наложи да се запозная със служителите на митница София. Получавам пратка от Тайланд, на която са обявили стойност 19 $, но служителя отказа да я даде без документи. Сега се прибрах и направих разпечатка от Ибей и от Пей пал, но там стойността е друга. Ясно е, че ще платя ДДС-то, но ме интересува има ли някаква глоба или нося ли някаква отговорност за това, че на пратката са изписали 19 $, а аз ще представя документи за по-голяма сума? И на всичкото от горе това го е направил изпращача, без да го моля или казвам каквото и да е - явно не изпраща за първи път до Бг Г и решил на своя глава да напише по-ниска стойност.
Ако някой е попадал в подобна ситуация, моля да сподели  Hug
Няма да имаш глоба, просто ще си платиш ДДС -то. Спокойно. Как ти е изпратена пратката? С куриерска фирма, по пощата или ?
С FedEx International Economy®, има си и номер за проследяване и всичко. Много благодаря за отговора  bouquet
Ясно, куриерска фирма е, затова. Ако беше изпратена с пощите можеше и да се размине ДДС-то.

# 454

А дали ще искат и личната й карта? Никой не ми вдига в тези митници  Rolling Eyes

# 455
  • София

А дали ще искат и личната й карта? Никой не ми вдига в тези митници  Rolling Eyes

Нейната няма да искат, а твоята, защото ти си упълномощеното лице.

# 456

Благодаря много за отговора! Дано да е така, защото досега като съм пращала мъжа ми да взима мои неща от пощата винаги искат и моята карта независимо, че съм го опълномощила /говорим не за голямо пълномощно от нотариус, а за това, което се попълва на гърба на известието/.

# 457
  • София
Ролята на пълномощното е да прехвърли правото за получаване на пратката на друго лице и тогава не виждам никаква логика да се иска и лична карта на упълномощителя.
Освобождавам от време на време чужди пощенски пратки с такова пълномощно (на гърба на известието) и никой не ми е искал друго освен моята лична карта. Става въпрос за пощата при Столична митница.
Но както съм писала и друг път навсякъде се работи различно, както в митниците, така и в пощите. Затова изобщо не се учудвам на това, което казваш. Ако имаш възможност вземи и нейната лична карта или поне копие, щом вече знаеш, че възможно да ти я поискат. За всеки случай да не се налага да се връщаш. Колкото повече документация си подготвиш, толкова по-сигурно че няма да те върнат за нещо.
От опит съм се научила да не споря с такива институции. Научавам се къде какво се иска и как трябва да бъдат попълнени и комплектовани документите и така си ги подготвям без да разсъждавам дали е правилно или не. Спестявам си много време и нерви.

# 458
Ros@linda, много ти благодаря за изчерпателния отговор.  bouquet За съжаление е така по подобни институции.На всичкото отгоре днес разбрах, че за всяка една пратка /подарък от брат ми, дори не е покупка/ от чужбина й искат в пощата по 2 лв за освобождаване  ooooh! И това се разиграва в клон в Пловдив.И в същото време в друг клон в Пловдив на мен и една стотинка не са ми взимали при получаване на чужбински пакети.

# 459
Как стои въпроса с митниците ако имам магазинче за дрехи и поръчвам дрехи от китайски сайтове.Освен  ДДС,трябва ли да представям някакви  документи.Изобщо каква е процедурата,някои знае ли?   bouquet

# 460
  • София
Как стои въпроса с митниците ако имам магазинче за дрехи и поръчвам дрехи от китайски сайтове.Освен  ДДС,трябва ли да представям някакви  документи.Изобщо каква е процедурата,някои знае ли?   bouquet

Продавача трябва да издаде фактура за нещата. Ако са над 300 лв се плаща и мито, вади се ЕОРИ номер.

# 461
Здравейте, имам питане?

Моля, който е минавал през поръчка с DHL да ме "осветли".
Ще поръчвам телефон - доставката е с DHL. Проверих за София има само офис на Аерогарата /От 30 юни 2014г. офисите ни в София на адреси бул. Патриарх Евтимий 50, бул. Ал.Стамболийски 104 и бул. Драган Цанков 36 са затворени/ . Ако правилно съм разбрала от 1-ва страница условията са - след получаване на пакета, DHL ми изпраща пълномощно, аз трябва да намеря нотариус да го заверя, да го занеса до офиса - Аерогара София и след това да изчакам да го освободят и доставят с куриер, като заплатя и нужните такси /ДДС и други/. Това ли е процедурата?

Получавала съм телефон през митница - за цялата процедура на едно място - времето за обработка, заплащане на ддс и получаване беше не повече от 10 минути.
Въпросът ми е - и през митница и през DHL, се заплаща ДДС и други таксички. Но времето за доставка е различно.
Извинявам се за некомпетентността си!  Embarassed

# 462
  • София
Да, такава е процедурата. Офисът е при Аерогарата. Ако няма фактура към пратката ще поискат да им изпратите и доказателство за плащането (извлечение от банката, копие на поръчката или фактура от търговеца).
DHL е куриерска фирма, затова пратките при тях са куриерски и се освобождават от митница малко по-бавно и по-сложно, отколкото пощенските пратки. Това е разликата. А иначе и двата вида пратки, когато са възникнали за тях митнически задължения минават през митница и се плаща ДДС. Пощенските и тези с EMS се освобождават на Столична митница, а тези, които са дошли с DHL, UPS, TNT, Fedex и др. куриери на Аерогарата.

# 463
Здравейте, имам питане?

Моля, който е минавал през поръчка с DHL да ме "осветли".
Ще поръчвам телефон - доставката е с DHL. Проверих за София има само офис на Аерогарата /От 30 юни 2014г. офисите ни в София на адреси бул. Патриарх Евтимий 50, бул. Ал.Стамболийски 104 и бул. Драган Цанков 36 са затворени/ . Ако правилно съм разбрала от 1-ва страница условията са - след получаване на пакета, DHL ми изпраща пълномощно, аз трябва да намеря нотариус да го заверя, да го занеса до офиса - Аерогара София и след това да изчакам да го освободят и доставят с куриер, като заплатя и нужните такси /ДДС и други/. Това ли е процедурата?

Получавала съм телефон през митница - за цялата процедура на едно място - времето за обработка, заплащане на ддс и получаване беше не повече от 10 минути.
Въпросът ми е - и през митница и през DHL, се заплаща ДДС и други таксички. Но времето за доставка е различно.
Извинявам се за некомпетентността си!  Embarassed

Когато пратката пристигне в БГ (за 3-4 дена)ти се обажда представител на DHL и те пита: Ти или те БЕЗПЛАТНО ще я освобождават. Ако избереш тях, ти пращат :

Цитат
Здравейте,

Изпращам Ви документите относно получена пратка за Вас.Моля за уточнение как ще процедираме относно митническото й освобождаване.
1.) Ако желаете можете Вие сам да освободите пратката на Митница Аерогара София. Ще трябва да получите документите и цесията от нашия централен офис, намира се на ул."Продан Таркчиев" 10, преди втория терминал на Летище София. Работното ни време е от 08:30 до 19.30 часа от понеделник до петък (събота работим от 10.00 до 14.00 часа).
След като освободите пратката от Митница , можете да я получите отново от нашия офис.
2.)Ако желаете можем ние да извършим освобождаването на стоките на митница Аерогара София. Ще са ни необходими:
-нотариално заверено пълномощно в оригинал (прилагам бланка)
-копие на лк
-ЕОРИ номер. Ако нямате такъв, ние можем да получим същия от Ваше име (необходим е попълнен формуляр, прилагам бланка).
В случай че адресът Ви по регистрация е различен от град София, можем да получим само еднократен ЕОРИ номер на Ваше име (важи 3 дни и само за конкретната пратка).Получаването на номера отнема до 5 работни дни .
Бланката за ЕОРИ може и по имейл да ни изпратите, попълват се полета: 1.1; 1.2, 1.5., 1.8., 2., 3., 5. Останалите полета не се попълват, както и не се подписвате отдолу.
- описание на стоките в пратката - материал
- фактура без "проформа"
- документ, доказващ цената за пред митница - суифт/пейпал
Документите можете да изпратите безплатно по наш куриер ( телефон за справки и заявки 0700 17 700).
Митническото ни представителство е безплатно.

Относно плащането на митни сборове има 2 варианта ( ако изберете точка 2):
-можем да Ви изпратим митническата декларация, за да платите митните сборове и да ни върнете сканирани платежните
-можем да платим сумите от Ваше име, а Вие да ги възстановите в брой при получаването на пратката след нейното освобождаване
Поздрави

Щом ще е с DHL гледай да е безплатна доставката до България(FREE DHL), защото се плаща ДДС и на транспорта....

Последна редакция: нд, 17 авг 2014, 23:23 от bobo_13

# 464
 Hug Благодаря Ви, за бързите отговори!

Имам още една питанка! Винаги ли телефоните с DHL минават и през митница?
В съобщение на продавача е оставено
Скрит текст:
" ....  For all orders of 'mobile phone' via DHL and EMS shipping: We always declare lower price than original cost of the order and never declare it as 'phone'  in order to avoid import tax for buyers.
For all orders of 'mobile phone' via post air mail shipping: We always declare lower price than original cost of the order and declare it as 'phone'  in order to avoid import tax for buyers...."
"... За всички поръчки на "мобилен телефон" чрез DHL и EMS експедиране: Ние винаги декларираме по-ниска цена от първоначалната цена на поръчката и никога не го декларираме като "телефон", с цел да се избегне данъчно облагане на вноса за купувачите.
За всички поръчки на "мобилен телефон" чрез пост въздушна поща доставка: Ние винаги декларираме по-ниска цена от първоначалната цена на поръчката и го декларираме като "телефон", с цел да се избегне данъчно облагане на вноса за купувачите... - така си го превеждам"
Това има ли значение, по-голям шанс телефона да не мине през митница и само да си го прибера от офиса на DHL, да мина само с едното ходене до Аерогарата. Или е както при другите обикновени въздушни пощи на късмет.  
Услугата през тези куриерски фирми наистина е много бърза - в дни, но допълнителния ангажимент /нотариус, такси/, разкарване до офис и "хамалогията" ми идват в повече. Няма да мина с номера - направо "до врата и моля, Вие дължите".  Wink

Общи условия

Активация на акаунт