***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

• 116 198
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
  • София
По принцип си е на късмет, но все пак има значение, че няма да го декларират "телефон". Така има някакъв по-голям шанс да мине без митница.
Трябва да чакаш обаждане от DHL. Ако ще се обмитява ще ти звъннат да го кажат и да поискат документите, които ще им трябват (пълномощно, плащане и т.н.)
Ако няма да се обмитява направо ще ти го доставят на адрес, няма изобщо да се разхождаш до летището.

# 466
  • София
Хора, поръчах 2 телефона от Китай, пазарих се с китаеца да пише 15 долара и Gift на пакета, предполагам е писал. Обаче пратката отива на митница. Явно ще трябва още да се плаща. Какво трябва да приготвя, какви пари, документи, фактура искат ли, ако обмитяват на база фактура мога ли да пазаря китаеца да спретне по-тънка цифра на фактурата? Стоката е за около 500 кинта. На коя митница отива пратката, тази до автогарата в Сф ли?

# 467
Хора, поръчах 2 телефона от Китай, пазарих се с китаеца да пише 15 долара и Gift на пакета, предполагам е писал. Обаче пратката отива на митница. Явно ще трябва още да се плаща. Какво трябва да приготвя, какви пари, документи, фактура искат ли, ако обмитяват на база фактура мога ли да пазаря китаеца да спретне по-тънка цифра на фактурата? Стоката е за около 500 кинта. На коя митница отива пратката, тази до автогарата в Сф ли?
Скоро минах през тази процедура.
1. Телефоните отиват на централна митница за София /до централна/автогара София/, ако са с обикновена поща.
2. носиш №-ра на митническото известие /три цифри + буква или обратното, ако го нямаш ти го дават срещу 1 лв  тяхна услуга/     
    + Разпечатка - извлечение от банката за поръчката;
    + разпечатка от сайта с направената поръчка на телефоните;
няма смисъл да се пазариш с никой /подаръци или по-ниска стойност/, те гледат банковото извлечение и дали се засича с поръчката от сайта. Митничарите не "пасат". Обслужват те с 20% от стойността на стоката + 3,50 лв някаква друга такса и си взимаш "подаръците" веднага. Цялата процедура/обслужване - трае не повече от 10 минути. /минава се през три гишета - 1-во попълва се някаква малка бланка с личните данни на получателя, инспектор, каса плащане и гише предаване Wink/

# 468
Здравейте!
Поръчах си една фотографска стойка от Алиекспрес с безплатна доставка от DHL. Днес ни информираха от куриера, че пратката е спряна на митницита. Пратката е платена с банкова карта, но заедно с други неща, за които е направен един превод. На бележката на изпращача е посочена по-ниска сума, което доколкото разбрах няма значение щом пратката е задържана на митницата. Сега се чудя извлечение от банката ли да занеса за платената сума  newsm78 и как да им докажа, че направеният от мен превод е за повече неща ooooh!

# 469
Здравей megi_zdr,
може да им занесеш разпечатка на страницата от която си поръчал или страницата с цената на продукта и да им обясниш за общото плащане на няколко стоки, като докажеш всичко с разпечатки ако можеш на всичко поръчано.

# 470
Благодаря, Bebooo!

# 471
  • София
Здравейте! Надявам се да ми помогнете, защото за първи (и последен, надявам се) път се сблъсквам с подобни неща.
Случаят е следният - имам поръчка от САЩ, на обща стойност с доставката 84.45$. От пощата ми дадоха Писмо-покана, че дължа ДДС и мито (?!). Доколкото ми е известно, за пратки в интервала 15-150 евро, дължа само ДДС.
В случая какво трябва да направя, за да не ми начисляват някакво измислено от тях мито, което не дължа? Имам имейл, в който пише сума на доставка и отдолу обща сума, но не пише цената на всеки артикул поотделно, това важи ли като доказателство? Извлечение от Пейпал мисля, че мога да приложа, то е на същата стойност като общата сума в имейла, пише си и към кого е плащането.
Къде трябва да отида, за да изясня това нещо - в известието пише "Явете се в пощенската станция...", но отгоре пише пощенска станция при Митница София и адрес. Реално трябва да отида на този адрес или в нашата си поща?
Имат ли право служителите там да отворят пратката и да оценяват нещата по тяхна преценка???
Изобщо, какво и как трябва да се случи оттук нататък?

# 472
  • София
Това, което е написано на известието е стандартно съобщение и се изпраща на всички. Като се явите в пощата при Митница София, там ще изчислят по сумата на поръчката какво точно дължите. Носете си разпечатка от Пейпал и копие от поръчката. На 13-то гише се отива, то е срещу главния вход. Там ще ви обяснят.
Ако не се налага да плащате мито, няма да го плащате. Не могат да ви начислят нищо измислено.
Щом имате пейпал разпечатка и копие на поръчката няма да се наложи те да оценяват нещата.

# 473
  • София
Известието е ясно, че е стандартно, но на него ми е отбелязано с Х на квадратчето и за ДДС, и за мито.
Ще си изпринтя имейла с поръчката и разпечатката от ПейПал, но могат ли да не ги признаят и да кажат - това не е вярна сума?
ДДС се плаща върху цялата сума - за продуктите + доставката, така ли?
Благодаря!  bouquet

# 474
  • София
На всички известия отбелязват, не се притеснявайте. Когато попълват тези известия те все още не знаят колко реално струва пратката и какво точно има в нея, затова отбелязват всички кватдратчета по подразбиране.
Когато занесете разпечатките, тогава ще видят какво е точно. Не виждам причина да не признаят сумата, щом я имате на пейпала и на поръчката. След като стоката е от САЩ най-вероятно и върху декларацията на пакета е написана реалната стойност.
Да, на цялата сума се плаща ДДС.

# 475
Добър ден,
 Поръчах си телефон от aliexpress, но имам следния проблем. При проследяване на пратката ми от 27.08 ми показва,че се намира в София, вложена във вътрешен чувал,но така и вече четвърти ден не пристига.Знаете ли, дали това е нормално? Цял ден звъня на телефоните в София на БГ Пощи ,но без никакъв резулат.

# 476
  • София
Добър ден,
 Поръчах си телефон от aliexpress, но имам следния проблем. При проследяване на пратката ми от 27.08 ми показва,че се намира в София, вложена във вътрешен чувал,но така и вече четвърти ден не пристига.Знаете ли, дали това е нормално? Цял ден звъня на телефоните в София на БГ Пощи ,но без никакъв резулат.

Здравей.
Точно вчера имах такъв случай с мой клиент. Неговата пратка седя доста дни така, докато накрая не решихме да се обадим. На митница била, но забравили да отбележат статуса и да му пратят известие.  #2gunfire
Така че настоятелно им звъни докато не вдигнат и ги попитай.

# 477
Много благодаря за бързия отговор, ще продължавам да звъня, дано се свържа Simple Smile
Лек ден Simple Smile

# 478
Леле, ще се гръмна - четох, четох, разноока станах  Mr. Green
Ама колкото повече чета, толкова по не разбирам  #Crazy
Имам стока от Китай, изпратена по ДЧЛ , на стойност около $50. Знам, че се плаща само ДДС, но трябва ли ми ЕОРИ  и т.н. ? Не ми се занимава с нотариус и посредничество - знам, че и сама ще се справя. И все пак - какво бихте ме посъветвали? Много е ли е мотането, ако опитам сама? Че с дребния ще ходя и не ми се стои цял ден Sad
Предварително благодаря на всеки, който ми отговори   bouquet

# 479
  • София
Мале4копале4ко

Трябва ЕОРИ. Може и сама да идеш. Мотането е винаги различно, не зависи от нищо конкретно. Понякога е много, друг път става бързо. Трябва някъде да ти напишат митническа декларация, зависи колко са заети и кога ще те вземат, после на гишето зависи също колко хора има пред тебе, дали митничарите ще искат да гледат стоката. Много са субективните фактори.
Изчакай все пак да дойде пратката и да видиш дали ще ти се обадят DHL. Може пък да не се наложи обмитяване   Wink

Общи условия

Активация на акаунт