***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

• 116 197
  • 735
  •   1
Отговори
# 480
Мале4копале4ко

Трябва ЕОРИ. Може и сама да идеш. Мотането е винаги различно, не зависи от нищо конкретно. Понякога е много, друг път става бързо. Трябва някъде да ти напишат митническа декларация, зависи колко са заети и кога ще те вземат, после на гишето зависи също колко хора има пред тебе, дали митничарите ще искат да гледат стоката. Много са субективните фактори.
Изчакай все пак да дойде пратката и да видиш дали ще ти се обадят DHL. Може пък да не се наложи обмитяване   Wink
Много благодаря за отговора   bouquet Стоката още не е дошла, но от ДЧЛ вече ми се обадиха, ако искам да ми посредничат - да им правя пълномощно, но и куп други документи. Ставало по-бавно през тях - за няколко дни след като пристигне пратката ..... оффф, съвсем се омотах. Май ще изчакам, както ме съветвате, пък като си получа известието ще звънна в митницата, да ми кажат какво да правя  Wink

# 481
  • София
Те не се обаждат за пътуващи пратки, преди да са им видели документите. Известия не пращат, както е в пощите. Провери си по тракинг номера какъв е статуса на пратката. Вероятно е при тях и чака твоето решение - дали ще им правиш пълномощно, дали имаш друг митнически агент или пък ще ходиш сама. Не знам какво точно са ти казали по телефона, но щом са се обадили трябва да е пристигнало.
В митницата не ми се вярва да ти дадат информация. Ще ти кажат да се обърнеш към DHL щом пратката ти е в техен склад.

# 482
Те не се обаждат за пътуващи пратки, преди да са им видели документите. Известия не пращат, както е в пощите. Провери си по тракинг номера какъв е статуса на пратката. Вероятно е при тях и чака твоето решение - дали ще им правиш пълномощно, дали имаш друг митнически агент или пък ще ходиш сама. Не знам какво точно са ти казали по телефона, но щом са се обадили трябва да е пристигнало.
В митницата не ми се вярва да ти дадат информация. Ще ти кажат да се обърнеш към DHL щом пратката ти е в техен склад.
Ето това е в момента http://www.dhl.com/content/g0/en/express/tracking.shtml?brand=DH … =1254706180%0D%0A
Днес ми се обадиха преди да е излязъл последния ред и казаха, че пътува, а те са получили митническата информация или нещо такова. Изпратили са ми снимки на пратката. От ДЧЛ ми се обадиха - не от митницата Simple Smile Чакам я да пристигне в София - надявам се утре-вдругиден Simple Smile

# 483
  • София
Не трябва никакво ЕОРИ за стока под 150 долара, за над 150 тогава трябва и въртянето по гишетата е около 1 час. За 50 долара процедурата е облекчена и ако няма хора ще минеш за 10 мин.

# 484

За да минеш през митница за всяка задържана стока(дошла с куриер) над еквивалентността в долари на 30 лв. се изисква ЕОРИ. Няма облекчени процедури. На мен за вентилаторче за лаптоп на цена от 26$ си вадих ЕОРИ номер. И си платих като поп ДДС, добре че ДХЛ ме представляваха безплатно, че да не губя време. Вярно отне 1 седмица, но ми го донесоха на крака. Единствено загубих 10 минути да отида до нотариус да заверя пълномощно за 6 лв. Не съм губил време по опашки и гишета.

За сведение:
Цитат
EORI номерът се използва за идентификация на Икономическите оператори* и други лица при взаимодействията им с митническите органи

*Забележка: Икономически оператор е лице, което по време на своята стопанска дейност извършва дейности, обхванати от митническото законодателство на Общността. В това число:

юридически лица установени на територията на ЕС
физически лица установени на територията на ЕС
физически и юридически лица установени извън територията на ЕС, при извършване на митнически дейности в ЕС

Последна редакция: ср, 03 сеп 2014, 12:39 от bobo_13

# 485
  • София
Момчета, ЕОРИ се изисква за всички стоки над 30 лв, които са дошли с куриерска фирма, както е в случая ДЧЛ и за тях се попълва митническа декларация.
За пощенски пратки (дошли с БГ пощи) на стойност до 300 лв (150 евро) не се иска ЕОРИ, защото за тях не се попълва митническа декларация и процедурата по освобождаването е опростена и по-бърза.

# 486
Здпавейте имам пратка която е задържана в Пловдив, днес ми дойде уведомление... но искам да попитам в пощенската станция за международни пратки ли трябва да отида или на митницата.

# 487
Ето как протече при мен всичко.
Отидох до ДЧЛ, взех си документите, от там отидох в митницата, извадих си ЕОРИ, попълниха ми митническа декларация, платих си ДДС, освободиха ми стоката, върнах се ДЧЛ и си взех пакета. Отне ми около 2 часа цялата работа  Peace Но за друг път ще си знам - щом е през ДЧЛ, нося им пълномощно за 6 лв. и ги оставяма да се оправят Wink Вчера си платих 6лв.паркинг на летището + 15лв. за попълване на митническата декларация, а това щях да го избегна, ако ДЧЛ ме бяха представлявали. Тяхната услуга е безплатна  Peace

# 488
Поздравления за хубавата тема! Понеже нямам опит искам да задам няколко въпроса:
При поръчка на стока от китайски сайт могат ли да ми я изпратят като подарък на стойност под 45 евро,за да не плащам мито и ддс а само да отида да си я взема (ако я задържат,т.е винаги ли ги задържат) ?

Другия ми въпрос е митничаря интересува ли го колко тежи или какво има в пратка изпратена като подарък под 45 евро или само отивам и си прибирам нещата без излишни обяснения. Питам,за да съм подготвен ако тръгнат с някакви "интересни въпросчета" ?

Ако ми изпратят нормална пратка с реална цена към 55лв но написана 20/22лв и ако се спре на митницата има ли начин да разберат истинската цена колко е и ако да подлежа ли на някакви глоби или наказания ?

# 489
  • Sofia
   Какви 45 евро?! 20% ДДС се плаща за всички пратки, идващи от държави извън ЕС, които са на стойност над 30 лв. (или горе-долу $20).

Ако пратката ти е декларирана с ниска стойност, всичко е на късмет – може да мине, а може и да решат да я отворят и проверят. Отваряйки я, най-малкото ще видят фактурата вътре, на която ще е изписана реалната цена. Отделно, ще искат от теб да им предоставиш документ за плащането – банково извлечение, PayPal разпечатка и т.н.

По принцип, да, гледат колко тежи пратката, в каква опаковка пътува и т.н., но както казах – всичко е на късмет, няма как да се подсигуриш, за жалост.

Не подлежиш на никакви глоби и наказания, ако установят, че пратката е с различна стойност от декларираната. Peace

# 490
За съжаление сайта от който ще поръчвам бил "регистриран и трябва да спазва законите" така че немогат да напишат по-малка цена или да ми изпратят като подарък. Аз искам да поръчам за $35 долара просто,за да имам безплатна експресна доставка за 3-5 дни.

Доколкото разбрах продукти под 150 евро се плаща само ддс? Тоест за 50-60лв ще платя само ддс? А за доставката нещо плаща ли се понеже тя се води безплатна ноооо ..... тук не знам как стоят нещата. Отделно се чудя проблем ли е като отворят пратката и видят примерно 6-7 часовника или някакви други бройки,интересува ли ги дали ще ги продавам и тн и ако искам да ги продавам нещо по-различно ли е ? Също така ме интересува за 50-60лв каква е процедурата за вземане от митницата,някакви документи нещо,декларации,глупости .... ?

# 491
  • Sofia
Тоест за 50-60лв ще платя само ддс? А за доставката нещо плаща ли се понеже тя се води безплатна ноооо ..... тук не знам как стоят нещата. Отделно се чудя проблем ли е като отворят пратката и видят примерно 6-7 часовника или някакви други бройки,интересува ли ги дали ще ги продавам и тн и ако искам да ги продавам нещо по-различно ли е ? Също така ме интересува за 50-60лв каква е процедурата за вземане от митницата,някакви документи нещо,декларации,глупости .... ?

Да, за такава сума ще дължиш само ДДС. Няма проблем, че доставката ти е безплатна, ДДС-то се начислява само над крайната сума, която си платил.

Относно питането ти за 6-7-те часовника, хм, нека някоя от по-компетентните дами се включи. Ако са реплики, мисля, че митническите служители имат право да ги конфискуват, отделно, че имаше някакви допълнителни такси, ако заподозрат, че си търговец и искаш да ги пласираш на бг пазара.

# 492
  • София
За митницата няма значение количеството и дали ще се продават.
Важното е да са декларирани на вярната цена, верните бройки и да не са реплики на марки, които имат права за България.

# 493
Не са реплики ...става въпрос са разни китайски часовници ( пример - http://www.miniinthebox.com/men-s-sporty-round-dial-alloy-band-q … ors_p1096318.html )

Ами щом сайта спазва закони и тн значи няма да има проблеми с цена,количество и тн.
Как протича плащането на ДДС? Казват ми колко е ддс за 55-60лв примерно,плащам си го и си вземам стоката или има някакви тегави моменти с вадене на документи,номера и тн ?
Малко повече информация може ли ?

Иначе идеята ми е да вземам по няколко бройки от модел и ако мога да ги продам тук. Не само часовници,мишки,клавиатури,слушалки и така.

# 494
  • София
Зависи дали с пощата или по куриер ще ти ги пратят. Предполагам, че по пощата ще е. В първи пост  съм писала какво се иска за освобождаване и на двата вида пратки.
Това е за пощенската пратка:

От 30,00 лв (15 Евро) до 300,00 лв (150 Евро)
Дължи се ДДС 20% от общата стойност на стоката и доставката.
Не се попълва митническа декларация.
Не се изисква ЕОРИ номер.
Пратката се получава от съответната митница, посочена на пощенското известие.
Носи се лична карта, копие от PayPal или друго плащане (банково извлечение) или фактура, копие от поръчка и пощенското известие.
ДДС се заплаща на място с квитанция, която се попълва от служител на гишето.
Плаща се и пощенска такса около 3,50 лв.

Общи условия

Активация на акаунт