***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

• 115 535
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Аз много рядко получавам пощенски пратки, които да трябва да се освобождават от митница. Избягвам да поръчвам техника. Но всичките, които съм получила не са били отваряни предварително. Имах телефон веднъж и го отворихме чак когато отидох да си го получа.
Но може в последно време да са започнали да ровят по-обстойно. С тези реплики и т.н.

# 166
Привет на всички, пазаруващи от чужбина!

Имам нужда от Вашата помощ. харесах си страхотен комплект фотоапарат + няколко обектива и куп аксесоари в американския E-bay. За да не съм голословна, ето комплекта. Цената му е 1129,00 долара, има и транспортни разходи 119,00 долара. Дори при това положение, офертата е разкошна, защото тук само апаратът с двата обектива струва повече.

Оттук нататък ми е ясно само едно: понеже пратката е обемна, 100% ще ми я задържат на митница. Ще платя 20% ДДС, това също е ясно. Ако успея да се договоря с търговеца, могат евентуално да ми впишат по-ниска цена на фактурата, за да платя по-малко данък, нали така?
По-назад прочетох, че техниката не се облага с мито, но това важи ли за фототехника?След като в комплекта има и аксесоари, за тях плаща ли се мито? Как ще се определи каква е цената им, ако не фигурират отделно във фактурата? Много въпроси станаха, но опитът ми с пазаруване от САЩ е нулев и нищо не ми е ясно, а офертата ми се вижда повече от прекрасна. Heart Eyes

# 167
  • София
Здравей.

Има мито за фотоапаратите - 4,2%, а за частите и аксесоарите 3,7%.
Ако ги няма описани отделно във фактурата ще трябва да се разбие цената горе-долу. По-голямата част от сумата на апарата и каквото остане за частите.

Може да питаш продавача дали ще иска да пише по-малка сума, обаче американците не се навиват много на това, защото при тях контрола и наказанията са много строги. Някои дори се сърдят, като им искаш така. Виждала съм обяви в ибей, където си пише с големи червени букви, че не пишат ниски цени да не бъдат молени за това.

# 168
Ros@linda, помощта ти е безценна, да знаеш!  bouquet

И така, значи, да преговорим:
1229 долара х 1,45 (завишавам умишлено курса, знам, че към момента е по-нисък - просто смятам при максимално неблагоприятен вариант) = 1782,05 лева

Върху тях имаме 20% ДДС + в най-лошия случай 4,2% мито върху всичко, ако няма отделни позиции във фактурата (ако има, ще е бонус, защото митото за аксесоарите е по-ниско), значи 431,26 лева данъци общо.

Имаме и транспорт 119 долара, значи 119 х 1,45 = 172,55 лева

До тук: 2385,86 лева

Има ли други такси и комисионни, които пропускам? Бях чела някакви неща за магазинаж, банкови такси и пр.

Въпрос: има ли го още онзи номер с изпращането на подаръци? Например, ако си намеря познат в САЩ, на чийто адрес да ми пуснат пратката, а той после да ми го прати дотук като подарък? В случая, пратката ще е обемна, та не знам дали ще стане, но питам - в случай че някой е опитвал.

# 169
Приятелка ми прати от САЩ киндъл преди 2 години, беше го писала подарък, не го отваряха, но искаха фактура. Тя ми изпрати за слушалки, дискове и др. и мина така.

# 170
Приятелка ми прати от САЩ киндъл преди 2 години, беше го писала подарък, но го отваряха, но искаха фактура. Тя ми изпрати за слушалки, дискове и др. и мина така.

Хм, е как така ти искат фактура за подарено нещо? Ми, ако си имала рожден ден и ти пращат подарък, как фактура? Откъде накъде? Обикновено цената на подаръка се пази в тайна от получателя... Няма логика!

# 171
И аз така им обясних, че е подарък за РД, аз наистина имах наскоро минал РД, но те не се трогнаха от това и заявиха, че ще трябва да помоля изпращача за ф-ра на подаръка.

# 172
И аз така им обясних, че е подарък за РД, аз наистина имах наскоро минал РД, но те не се трогнаха от това и заявиха, че ще трябва да помоля изпращача за ф-ра на подаръка.

Значи, вече не минава този номер. Най-доброто, което мога да постигна, е да се договоря с търговеца да посочи по-ниска цена на стоката. Peace

Благодаря ти, съпружкаbouquet

# 173
  • София
Windy   bouquet

Смята се така:
Цената на апрата + транспорта (1229 + 119) х 1,45 = 1954,60 лв х 4,2% = 82,09 лв мито
След това се събира 1954,60 лв + 82,09 лв = 2036,69 лв х 20% = 407,33 лв ДДС

Ако дойде по пощата ще им платиш около 3 лв такса. И попълване на митническа декларация в някоя фирма там.
Ако дойде с DHL нищо няма да плащаш, те го освобождават от митница безплатно.
А другите куриери си имат такси за цесия, митническа декларация, представителство, които са различни. Ако си го освобождаваш сама няма такса за представителство, само за попълване на документите.
За подаръка ти каза дамата, така е. Не се връзват на тази версия, особено за такива скъпи артикули.

# 174
Windy   bouquet

Смята се така:
Цената на апрата + транспорта (1229 + 119) х 1,45 = 1954,60 лв х 4,2% = 82,09 лв мито
След това се събира 1954,60 лв + 82,09 лв = 2036,69 лв х 20% = 407,33 лв ДДС

Ако дойде по пощата ще им платиш около 3 лв такса. И попълване на митническа декларация в някоя фирма там.
Ако дойде с DHL нищо няма да плащаш, те го освобождават от митница безплатно.
А другите куриери си имат такси за цесия, митническа декларация, представителство, които са различни. Ако си го освобождаваш сама няма такса за представителство, само за попълване на документите.
За подаръка ти каза дамата, така е. Не се връзват на тази версия, особено за такива скъпи артикули.

Защо, по дяволите, ми начисляват данък и върху транспорта? Той не е стока, че да се обмитява! Shocked

# 175
  • София
Еми начислява се. Върху митото също се начислява ДДС  #Crazy Така си е от години, не знам правилно ли е, не е ли правилно. За обща фактурна стойност се води стоката + транспорта и тази обща стойност се залага като основа за изчисляване.

# 176
Еми начислява се. Върху митото също се начислява ДДС  #Crazy Така си е от години, не знам правилно ли е, не е ли правилно. За обща фактурна стойност се води стоката + транспорта и тази обща стойност се залага като основа за изчисляване.

Както се казва, ш'умръ! smile3544

Няма никаква логика в това и не се изненадвам, че всеки се опитва да прецака държавата, когато освобождава нещо на митница. Ами, тя държавата си цака гражданите непрекъснато! Crazy

# 177
  • София
И аз не виждам логика, замисляла съм се така набързо, но не съм питала специалист по сметките.  newsm78 Може би някой счетоводител ще може да обясни.

# 178
Логиката според супруга ми е, че ДДС се начислява върху крайната цена. Той твърди, че митото обаче е само върху цената на стоката, без транспорта.

# 179
  • София
Логиката според супруга ми е, че ДДС се начислява върху крайната цена. Той твърди, че митото обаче е само върху цената на стоката, без транспорта.
И върху транспорта се слага. Много години съм писала митнически декларации, така са ни нагласени програмите, така го приема и програмата на митницата. Даже когато например във фактурата няма начислен транспорт, а пише, че това е цена само на стоката, тогава искат задължително да се представи и ф-ра за транспорт, за да го прибавят.
Ако искаш може да пишеш на продавача да ти фактурира само стоките и да пише условие на доставка CPT или CIF. Тогава няма да ти искат транспорт. Това значи, че в цените на стоките е включен.

Общи условия

Активация на акаунт