***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит

• 115 498
  • 735
  •   1
Отговори
# 180
Накрая ще излезе, че е по-изгодно да ползвам посредник и срещу 20% комисионна + 12 долара на килограм за доставката да си спестя цялата идиотщина. Laughing

# 181
  • Стара Загора
Е, чак задължително   newsm78 , ако е така няма толкова техника от китай да пристига директно в пощенския клон - всички ще спрат на митницата - нали ? ooooh! Crossing Arms
Ами поне след 01.01 тази година се отварят.Аз имам такива куриози на митница, че не ми се приказва. Работя в куриерска фирма и съм всеки ден на митница за физически контрол . Проверяват всякаква техника за CE сертификати или телефони, таблети и т.н. заради марките.
На мен повярвайте ми също не ми харесва това, защото не ми е комфортно да вися с часове на митницата, но това е положението за сега. На получателите още по-малко, но тях никой не ги пита.

# 182
  • София, Хаджи Димитър
Здравейте, може и да го пише някъде, но нямам време да чета цялата тема, първия пост прочетох само.Ситуацията е следната-на 16.02. поръчах една част за мотор от американския ибей, която заедно с доставката е 32 долара.Ще дойде на митница, но лошото, е че още я няма. По тракинг номер стои от 01,03-в Ямайка.Писах на продавача, той ми отговори че трябва да дойде и ако до 25.03 не дойде, пак да му пиша.
Какво ще ме посъветвате?

# 183
Здравейте, може и да го пише някъде, но нямам време да чета цялата тема, първия пост прочетох само.Ситуацията е следната-на 16.02. поръчах една част за мотор от американския ибей, която заедно с доставката е 32 долара.Ще дойде на митница, но лошото, е че още я няма. По тракинг номер стои от 01,03-в Ямайка.Писах на продавача, той ми отговори че трябва да дойде и ако до 25.03 не дойде, пак да му пиша.
Какво ще ме посъветвате?

Същото, което те е посъветвал и продавачът - имай търпение! Не виждам какво друго можеш да направиш.

# 184
  • Sofia
Windy   bouquet

Смята се така:
Цената на апрата + транспорта (1229 + 119) х 1,45 = 1954,60 лв х 4,2% = 82,09 лв мито
След това се събира 1954,60 лв + 82,09 лв = 2036,69 лв х 20% = 407,33 лв ДДС

Ако дойде по пощата ще им платиш около 3 лв такса. И попълване на митническа декларация в някоя фирма там.
Ако дойде с DHL нищо няма да плащаш, те го освобождават от митница безплатно.
А другите куриери си имат такси за цесия, митническа декларация, представителство, които са различни. Ако си го освобождаваш сама няма такса за представителство, само за попълване на документите.
За подаръка ти каза дамата, така е. Не се връзват на тази версия, особено за такива скъпи артикули.

Защо, по дяволите, ми начисляват данък и върху транспорта? Той не е стока, че да се обмитява! Shocked
А защо не ги попиташ биха ли ти възстановили парите от обмитяването и данъка, от strawberry.net имат такава практика, може и тези да се съгласят, кой знае...

# 185
Windy   bouquet

Смята се така:
Цената на апрата + транспорта (1229 + 119) х 1,45 = 1954,60 лв х 4,2% = 82,09 лв мито
След това се събира 1954,60 лв + 82,09 лв = 2036,69 лв х 20% = 407,33 лв ДДС

Ако дойде по пощата ще им платиш около 3 лв такса. И попълване на митническа декларация в някоя фирма там.
Ако дойде с DHL нищо няма да плащаш, те го освобождават от митница безплатно.
А другите куриери си имат такси за цесия, митническа декларация, представителство, които са различни. Ако си го освобождаваш сама няма такса за представителство, само за попълване на документите.
За подаръка ти каза дамата, така е. Не се връзват на тази версия, особено за такива скъпи артикули.

Защо, по дяволите, ми начисляват данък и върху транспорта? Той не е стока, че да се обмитява! Shocked
А защо не ги попиташ биха ли ти възстановили парите от обмитяването и данъка, от strawberry.net имат такава практика, може и тези да се съгласят, кой знае...

Хммм, кой да ги възстанови? Търговецът ли?

# 186
  • Sofia
   Да, windy, някои сайтове са упоменали още в условията си, че връщат парите за ДДС и мита на клиентите си. За съжаление, мисля, че тези фирми са доста малко... Да не каже, че знам само за 1-2 такива, а напоследък май и те са започнали да се дърпат от тази си практика.

# 187
Искам да знам кой вариант е най-удобен, защото за пръв път ми се случва това.
Закупихме скъпи слушалки от английския Амазон преди време. Все още гаранционни се появи проблем. Търговеца каза да ги върнем, като сервиза им е в САЩ. Сега ни връщат нови слушалки но от щатите и в петък получавам известие от In time, че трябва да отидем на летището за да си получим стоката. В документите които получаваме пише, че пратката е със статут DDP, т.е. че е удържан депозит за митнически цели, който може да се използва като избера начин: 1. куриерите да ми освободят пратката чрез пълномощно, 2. сама да си подготвя декларацията и да им я дам те да продължат нататък или 3. сама да я освободя и да се договоря с Амазон за възстановяване на разходите.
Кой е най-добрият и бърз вариант имайки предвид, че пратката е на името на сина ми който е на 15 години?

# 188
  • София
Искам да знам кой вариант е най-удобен, защото за пръв път ми се случва това.
Закупихме скъпи слушалки от английския Амазон преди време. Все още гаранционни се появи проблем. Търговеца каза да ги върнем, като сервиза им е в САЩ. Сега ни връщат нови слушалки но от щатите и в петък получавам известие от In time, че трябва да отидем на летището за да си получим стоката. В документите които получаваме пише, че пратката е със статут DDP, т.е. че е удържан депозит за митнически цели, който може да се използва като избера начин: 1. куриерите да ми освободят пратката чрез пълномощно, 2. сама да си подготвя декларацията и да им я дам те да продължат нататък или 3. сама да я освободя и да се договоря с Амазон за възстановяване на разходите.
Кой е най-добрият и бърз вариант имайки предвид, че пратката е на името на сина ми който е на 15 години?
DDP означава, че доставката и митото са платени до града, посочен след този термин във фактурата. Например DDP Sofia. Не знам за какъв депозит става въпрос. Не би трябвало да плащате нищо на митницата според мен, освен цесията на куриера. Обаче това с предварително платените мита и ДДС не е познато тук в България и ми е много интересно как ще процедират. Обадете им се и питайте имате ли да плащате нещо, колко струва те да я освободят и си преценете дали вие да отидете да си я вземете или те да направят всичко и да ви я докарат.
А това че е на името на момчето не знам, той сигурно няма още лична карта. Най-вероятно трябва да идете заедно. Не знам той как може да даде пълномощно на Интайм.

# 189
Той има лична карта, но все пак аз също ще отида защото разговора който са провели с него ми е доста неясен. Благодаря ти за отговора!

# 190
  • София
Той има лична карта, но все пак аз също ще отида защото разговора който са провели с него ми е доста неясен. Благодаря ти за отговора!
Да, заедно най-добре. Малък е и няма да може сигурно да се оправи сам. Надявам се да не плащате никакви мита, напиши после тук как е минало, ако не те затруднява, защото ще ми е интересно да разбера. Успех!   bouquet

# 191
Освободихме стоката, но сами ходихме до митница. От Ин тайм ми казаха че трябва да им направя пълномощно, но точно как да стане това те не знаеха, т.к. стоката е на името на дете, та нотариуса трябвало да се произнесе. След това трябва да отидем на митницата за да изкараме ЕОРИ номер и да им го изпратим заедно с пълномощното.
Щом ще трябва да ходя до митницата за Еори, реших, че можем и сами да си свършим цялата работа. Не бях се запасила с нужното търпение обаче. 2 часа преди това ходих да освобождавам от митницата на Веслец - нищо общо с чакането и размотаването на летището. Аз не бях нужна на детето, той можеше и сам да се справи принципно (но само на учебник, в действителност щеше и до днес да се размотава там). Платихме си за попълване на митническа декларация (защо е нужно?Не може ли да се направят нещата опростено и да се избегнат тези разходи?), платихме си ДДС (и такса на банката) и накрая при митничаря с много притеснения защото така ни наплашиха всички през които минахме, че имало голяма вероятност митничарите да кажат че слушалките струват повече от изписаната стойност.
Сега до колкото разбирам процедурата е да изискам Амазон да ми възстановят ДДС-то което съм платила, надали ще ми платят и разходите за попълване на митническа декларация. Не знам какъв щеше да е случая ако всичко бяха го свършили Ин тайм. Доколкото разбрах ние нищо не би следвало да плащаме, а посредниците да си изискат от търговеца, но дълбоко ме съмнява това. Най-малкото за самата цесия щяха да си удържат.
Обаче искам да похваля колко коректен е търговеца на слушалките. Заради неудобството по връщането на слушалките са изпратили последния си модел от този вид. Сина ми твърди, че те са с 200 лв по-скъпи,така че това да изискваме да ни възстановят ДДС-то може би ще отпадне.
Това което разбрах е, че ако връщате гаранционна стока трябвало да се направи износ за не ви се изискват след това такси, но това май е доста сложна процедура и всеки трябва да си прецени дали си заслужава.

# 192
  • София
Е, добре поне, че сте свършили работа в крайна сметка.
Тук в България всичко е заплетено и сложно, да. Скоро няма да ги стигнем европейците и американците. Уж се работи със закони и по правила, но както казваш това е само на книга. Всичко е адски субективно и е всеки път различно. Но пък има динамика и напрежение, затова я обичам тази работа  Laughing
Ако Ин Тайм бяха освобождавали вместо вас едва ли щеше да стане по-бързо, само щяхте да си спестите време, но да им платите за услугата.
Сега не знам как стои въпроса с възстановяването, такъв случай не съм имала, но може да питаш Амазон става ли или не.
И да, ако връщаш нещо за ремонт или замяна се прави износ, за да може после да се върне без да се плаща нищо. Това съм го правила. Пак се попълва митническа декларация, почти е като вноса.

# 193
Т.е. пак даваш едни 15 лв за попълване на митническа декларация? И след това при вноса въпреки че няма да дължиш ДДС, пак ще трябва да платиш за попълване на декларация за внос?
 Кои превозвачи трябва да се избягват ако не искаш пратката ти да отиде на летището и това ли е определящото? Стоката която освобождавах същия ден на Веслец беше през DHL.

# 194
  • София
Т.е. пак даваш едни 15 лв за попълване на митническа декларация? И след това при вноса въпреки че няма да дължиш ДДС, пак ще трябва да платиш за попълване на декларация за внос?
 Кои превозвачи трябва да се избягват ако не искаш пратката ти да отиде на летището и това ли е определящото? Стоката която освобождавах същия ден на Веслец беше през DHL.

Да, плаща се за попълване на митническите декларации.

Не. Това не е определящо. Пак е субективно, не зависи от нищо конкретно. Принципно нещата, които идват с пощите по-рядко минават на митница. Куриерските 99% се обмитяват.
Стоката на Веслец не може да е била с DHL. Техните пратки се освобождават на летището. Може би е било с Дойче пост, която е към DHL.

Общи условия

Активация на акаунт