Културни и битови различия

• 14 266
  • 201
  •   1
Отговори
# 45
Другото, което не можах да понеса, беше готвенето на кисело
или прясно зеле с подправка...дафинов лист.

Aз пък никога не бях опитвала зеле с дафинов лист (майка ми ненавижда тази подправка), докато сама не започнах да готвя, един ден сложих случайно и стана вкусно (доколкото е възможно едно зеле да е вкусно).

# 46
  • sofia
Аз, след повече от 10 годишно съжителство, най-накрая се научех да го готвя зелето вкусно  Laughing
Много обичаме зеле.
Научих се и зелен боб да готвя, половинката много обича. Покрай него и аз го проядох (не съм го яла, защото майка ми го ненавижда и никога не е готвила)
Вчера установих, че малкия харесва качамак (много е капризен на ядене). Свекърва ми донесе и му предложих да го опита и той омете цялата чиния.

Аз съм от типа хора, които се нагаждат към средата. Трябва нещо мноооого силно да ме дразни, за да се юрна да го променям. Докато мъжът ми е от типа, който нагажда нещата спрямо себе си. Това важи и за хората. Първоначално е отворен, но не му ли допадне някой или сътвори някаква простотия спрямо него, прекъсват се всякакви контакти. Докато аз съм държелива на простотии и някак си ги подминавах, до скоро....

# 47
Сега като си спомям- може би съм била адски дразнеща снаха:)

Не нося на простотии, има едно типично българско изпълнение, да се
яде от тавата, да се пльосне на масата и всички да ровят, вместо да
се сипят порции.

В прав текст си го казах. Знам, че е невъзпитано да се обръща внимание-
ама обърнах. И като видех тава, измествах я отзад в кухнята и сипвах
по чиниите.

# 48
  • sofia

се сипят порции.

Не е само българско. В бита на много народи го има. Храненето с ръце също.

# 49
  • София
Мъжът ми пък обича точно така - от тавата. Да си топи.
Имаме разни дребни културно-битови различия, които с времето станаха прилики и въобще не ме притесняват или са ми интересни.
Даже се научих да готвя супата-топчета на прабабата!

Ако има нещо, което ме притеснява в нашите отношения, то съвсем не е това.

# 50

се сипят порции.

Аз тука не говоря за някоя естетична касерола или гювеч, не за
испанка паейя или друго подобно, което е създадено за ядене от тава.
Ама ей така да изпльоскаш мусаката или пък това с топенето...

Ми нали заразяваш яденето с бактерии така, после съхранението се
затруднява, намалява се хигиената. Неслучайно има отделни чинии. Нито
сме бедуини на палатка- има миялни и топла вода. Споделянето на
храната от общо блюдо също си има етикет, не е просто всеки да рови и
да лапа с вилицата. Така заразява останалата храна с бактерии, гадно е.
В Азия се яде от едно блюдо, но то е оформено естетично и пак си
прехвърляш в индивидуална чиния, с обратната страна на клечките.

# 51
И още по-гнусното: да развалиш естетичния вид на
останалата храна, като обереш заливката, декорациите
или ядките и оставиш храната, все едно в нея са ходили
кокошки.

Супер много се дразнех как тия дангалаци не ги беше научила
бившата свекървещица да ядат прилежно и естетично, а не да мачкат храната
като шестгодишни.

# 52

се сипят порции.

Аз никога не съм виждала такова поведение. Винаги сме се хранели в чинии с прибори. Тава на масата не помня някога да е слагана (освен новогодишната баница с късмети). Баба ми и дядо ми също се хранеха на маса с покривка и прибори. Дори не са си позволявали да похапват пред телевизора, както сега правим ние. Същото важи и за семейството на съпруга ми. Закуска и обяд  - на "острова" в кухнята, но вечеря - задължително в трапезарията, върху покривка.

Имам приятелка, омъжена за съпруг от Мали (иначе живеят в Канада). Лятото им бяха на гости семейно и после ни показва снимки. Там се хранят точно така - тава в средата на стаята, храната се взема с ръце (по-конкретно дясната ръка, докато лявата е за други нужди). Дъщеричката им е левичарка, което не се приема особено дорбе та Grinningм.

Много интересни неща научавам в този форум. Сериозно.

# 53
кокошки.

Супер много се дразнех как тия дангалаци не ги беше научила
бившата свекървещица да ядат прилежно и естетично, а не да мачкат храната
като шестгодишни.

Къде го намери този екземпляр? Не беше ли поне като всички златно дете на ужасна свекърва. Наистина има значение бекграунда, ама човек що-годе се събира със себеподобни.

# 54
кокошки.

Toва, дори да е направено от деца, ме вбесява и мен. Но има и нещо друго - всяко нещо, което не понасяш, изглежда по-друго ако се прави от човека, в когото си влюбен. Тогава може и смъкването на заливката да ти се види сладко. Но ако ненавиждаш човека, ще мразиш и как яде, и как говори, и как диша. И майка му ще те дразни, и сестра му. Моят като го взех, пушеше, но някак си неговите цигари не ми смърдяха като тези на другите хора. Не се дразнех.
Моя приятелка така намира кусури на всичките си гаджета, един от последните не можел като нея културно да седне и да си изяде супата, ами наизваждал лютреници, нарязвал кашкавали и сирена, въобщеи превръщал масата в сергия като някакъв селяк. Стара мома си е.

# 55
  • София
Ха-ха.
Тука се появи една героиня, която си беше зарязала мъжа, защото се къпел само по един път на ден и тя не можела да прави секс с него некъпан.
Намерила си любовник, милата.

# 56
Тя поне нещо е намерила, а моята приятелка вече и не намира, защото годинките си минават, а дъртите чанти с милион изисквания не са особено привлекателни за необвързаните мъже.

# 57
  • София

се сипят порции.

Така като гледам, май всички сме българи, но само около теб се е случвало.  hahaha Не мен подобно нещо са ми разказвали за да илюстрират бедно семейство в началото на 20 век. Но пък във ваше село може и да се среща все още.  Peace

# 58
  • София
Не мога да си представя, че проблем от типа "слагат тавата на масата", "яде без салфетка"... може да е причина за непоносимост между съпрузи... Толкова много проблеми има - здравословни, финансови, професионални. Изобщо нямам време да задълбавам свекърва ми как сервира. Всъщност знам как сервира - слага купчина месо в чиния на Бъдни вечер и пазарува луканки за синчето от промоциите в кауфланд и лидл. Отделно от това му купува пълни торби с дрехи втора употреба. И какво от това? Тя си е тя, аз съм си аз! Не живеем заедно, не ми е в кухнята. Синът и е голямо момче и може да прецени какво му допада и какво - не. Аз съм с 8 години по-малка от него. Бяхме гаджета три години. Ако е смятал, че нещо не му харесва в начина, по който аз живея - нямаше да ме поиска.

# 59

се сипят порции.

Така като гледам, май всички сме българи, но само около теб се е случвало.  hahaha Не мен подобно нещо са ми разказвали за да илюстрират бедно семейство в началото на 20 век. Но пък във ваше село може и да се среща все още.  Peace
  201uu

Мамасита, как изобщо си го взела?! (Сериозно питам)

Jacklin, вие да не сте от Индия... какви :касти"  Crazy (това вече е шегичка)

Забавна тема... Имаме някои различия и ние, но са по-скоро в границите на дребни различния и ги преодоляваме без дори да забелязваме. С по-възрастните имаме по-сериозни различния, но не живеем с тях и не допускаме да ни пречат.

Общи условия

Активация на акаунт