Спешно моля за мнение на дама юрист-въпрос за наследвство

• 7 764
  • 90
  •   1
Отговори
# 15
Къщата може да се продаде , дори и по документи , на другия син и тогава никакво наследство няма да има .
и това е вариант Simple Smileдори действително само по документи

# 16
О, стига сме се яли.

Я да питам и аз за един казус, макар и загубен вече.
Майка и баща, с двама синове.
Бащата умира рано. Първия син се съди с майката и тя му изплаща част от апартамента и той се изнася.
Майката и втория син продават апартамента и купуват 2 други.
Втория син почива и майката/вече баба/ дарява всичко на децата му.
И бабата почива.

Може ли първия син да има някакви претенции към наследството, което е при децата на втория?

L'agent,
Judy е дала отговор/цитати от закона.
Малко да поясня.
Когато умира бащата - делили/плащали неговото наследство.
Когато умира майката - това е нейно наследство и няма отношение към предното. Запазена част на всеки син е 1/3.
За отгово трябва още инфо. Двата нови апартамента на името на бабата ли са били купени? Какво е дарението (с/без гледане и издръжка). Преди колко време е починалата жената?

# 17
  • София
Преди година-две е починала.
Апартаментите са били на нейно име.
Дарението е просто дарение, без друго.
Виждала съм документите.
Е, значи все пак първия син има право на 1/3 от нейното наследство?

# 18
Да,

но има 5 годишен (от смъртта на бабата) давностен срок. След  това не може.

Виж тук. http://www.trudipravo.bg/index.php?option=com_content&view=a … est&Itemid=37

Не съм адвокат, но спестяването на пари от консултация в такива моменти, е наистина лошо решение.

# 19
  • София
А, човека просто е решил да не прави нищо. Негова си работа. Не му е първия имот, който губи.
Благодаря за информацията, все пак.

# 20
Преди година-две е починала.
Апартаментите са били на нейно име.
Дарението е просто дарение, без друго.
Виждала съм документите.
Е, значи все пак първия син има право на 1/3 от нейното наследство?
  В така описаната ситуация-твърдо-ДА, а дори и след 5-тата година, пак би могъл да има претенции! Simple Smile

# 21
 Явно не съм била ясна. Никой не иска да ни отглеждат до живот.Нито мъжа ми. Брат му е на 28 год и няма ден трудов стаж,техните са възрастни и се скъсват да работят,за да му купуват коли по 10 бона. От три етажна къща,само нашия електромер беше отделен.Ние плащаме сметки отделно и 1 хляб никой не ни е купил.Независими сме от тях. Мъжа ми се съсипва от работа,даже на тях е помагал.А брат му си получава всичко наготово,техните го издържат и отново подчертавам-няма и дума за завист и злоба към тях. Но като е дадена дума,че 2 етажа са за двама синове,как ще гониш детето си от къщата му? Живеели сме и под наем,око не им мига и пак сме се оправяли. Това,което целим е той да получи наследство,за да го остави на детето.То е ясно,че никой няма да го вземе със себе си.Не сме вечни.Но искаме да подсигурим сина си. Лошо ли е? И да-благодаря за всички разяснения.Чрез фиктивна продажба брат му пак може да е единствен наследник.

# 22
  • Пловдив
Защо ще ви гонят от къщата, щом сте отделно, скарани ли сте?  Embarassed Място явно има за всички.
Иначе и аз смятам, ако наистина нещата стоят така, че не е честно. Естествено, че родителите могат да направят каквото си искат с къщата, тяхна си е, но не всички неща, които са разрешени, са справедливи. Да не стане накрая "каквото повикало...".  Embarassed

# 23
Те въобще казали ли са, че освен да го изгонят ще го лишат от наследство? Или това са си ваши страхове?

# 24
Е, хайде сега, грам завист и злоба няма към безработния брат с коли за 10 бона. Естествено, че най-добре е всяко семейство да си е отделно и това включва електромера тоже. Живели сте в къщата, явно е имало неразбирателство, довело до изгонването. Кой крив, кой прав, тук само едната страна може да се изкаже, другата кой знае какво би казала по въпроса.
Не сте неподсигурени, имаш апартамент от баба си, когато му дойде времето, може и детето ви да го получи, а дай, Боже, да му оставите и наследство, добито благодарение на вашия собствен труд. Ако имат желание, ще ви оставят етажа, но е незаконно и неморално да си го търсиш, докато още са живи. Прояви малко търпение, изчакай ги да умрат и тогава ще разбереш дали мъжът ти ще получи нещо.

# 25
Защо ще ви гонят от къщата, щом сте отделно, скарани ли сте?  Embarassed Място явно има за всички.
Иначе и аз смятам, ако наистина нещата стоят така, че не е честно. Естествено, че родителите могат да направят каквото си искат с къщата, тяхна си е, но не всички неща, които са разрешени, са справедливи. Да не стане накрая "каквото повикало...".  Embarassed

Значи не съм тук да лъжа и пързалям някого! Не сме се карали с никого.Детето се роди,стана на годинка и заживяхме във въпросната къща.Преди това бяхме под наем.Детето стана на 3 години и те решиха,че отделят електромера,защото харчим много ток-перем често,къпем се много,готвя на ток.Ако е логично да сме отделно,което е така,защото не се отделят 3-те етажа с електромери и всеки да си плаща?

Те въобще казали ли са, че освен да го изгонят ще го лишат от наследство? Или това са си ваши страхове?

Те казаха,че не искат да живее там (осиновения и ние с детето съответно). За подялба не е ставало дума.

Е, хайде сега, грам завист и злоба няма към безработния брат с коли за 10 бона. Естествено, че най-добре е всяко семейство да си е отделно и това включва електромера тоже. Живели сте в къщата, явно е имало неразбирателство, довело до изгонването. Кой крив, кой прав, тук само едната страна може да се изкаже, другата кой знае какво би казала по въпроса.
Не сте неподсигурени, имаш апартамент от баба си, когато му дойде времето, може и детето ви да го получи, а дай, Боже, да му оставите и наследство, добито благодарение на вашия собствен труд. Ако имат желание, ще ви оставят етажа, но е незаконно и неморално да си го търсиш, докато още са живи. Прояви малко търпение, изчакай ги да умрат и тогава ще разбереш дали мъжът ти ще получи нещо.

Вижте,не знам защо така реагирате,обаче на нас не ни пука за колите от 10 бона. Ние като искаме кола си я купуваме.Е,да,карали сме дараци за по 700-800 лв,но като ни е трябвала кола сме я имали. Не сме алчни,защото и двамата Бог ни е събрал и не разчитаме на никой от родителите си. Баща ми загубби апартамент 75кв за 7 хиляди-заложи го.Мен лиши...Имам къща,не апартамент от баба ми,която пренебрегна дъщеря си и я преписа на мен. Майка ми има право след смъртта и да заведе дело-така мисля. Живеехме там и бяхме обвинявани за всичко,което стане ( и добро и лошо) и все нещо не им изнасяше,така се стигна до срив в моето семейство и аз се изнесох. Явно са обидени (но едва ли) от изнасянето на багажа и сега не искат сина си и нас в къщата. Явно е лошо да мисля в перспектива за детето си и да не искам да му се случи това,което стана с мен-при живи родители аз нямам наследство от тях,а от баба ми. Ние не сме злобари и не гледаме в чужда паничка.Но при условие,че мъжа ми им е помагал,не е редно да се подиграват с него.Проблемите там са битови. Мъжа ми чете темата,наясно е с всяко мнение тук и не аз претендирам за нещо. А на тях им желаем да са живи и здрави,не искаме смъртта им.Не сме стигнали до там.
  bouquet

# 26
Абе момиче , как търсите наследство от живи хора ? Rolling Eyes

# 27

Те казаха,че не искат да живее там (осиновения и ние с детето съответно). За подялба не е ставало дума.
Според мен ще направите голяма грешка, ако почнете да си търсите наследството. Свекърите ти са млади (55-60 предполагам) имат още 20 години да живеят. Не е ясно как ще се завъртят нещата. Но, ако ги притиснете сега, това ще бъде края според мен.

# 28
Свекър ми е на 69,свекървата е по-млада. Да са живи и здрави и както ги акъл учи. Благодаря на всички ви. Времето ще покаже.

# 29

Детето се роди,стана на годинка и заживяхме във въпросната къща.Преди това бяхме под наем.Детето стана на 3 години и те решиха,че отделят електромера,защото харчим много ток-перем често,къпем се много,готвя на ток.Ако е логично да сме отделно,което е така,защото не се отделят 3-те етажа с електромери и всеки да си плаща? - тук точно гледаш в чуждата паничка, какво те интересува дали те и другият син са с отделни електромери? Живяла съм с 4-членно семейство (двама възрастни и 2 малки деца пеленачета, мен също ме брояха за семейство (1 човек, който по цял ден го нямаше) и плащахме по равно на "семейство" - ами много бързо се изнесох. Очевидно не им е било финансово изгодно   да имате общ електромер  

Вижте,не знам защо така реагирате,обаче на нас не ни пука за колите от 10 бона. Ние като искаме кола си я купуваме.Е,да,карали сме дараци за по 700-800 лв,но като ни е трябвала кола сме я имали. Не сме алчни,защото и двамата Бог ни е събрал и не разчитаме на никой от родителите си. Баща ми загубби апартамент 75кв за 7 хиляди-заложи го.Мен лиши... - баща ти не е лишил от нищо, чисто законо, негово право си е какво ще прави със собствеността си

Имам къща,не апартамент от баба ми,която пренебрегна дъщеря си и я преписа на мен. Майка ми има право след смъртта и да заведе дело-така мисля. Живеехме там и бяхме обвинявани за всичко,което стане ( и добро и лошо) и все нещо не им изнасяше,така се стигна до срив в моето семейство и аз се изнесох. Явно са обидени (но едва ли) от изнасянето на багажа и сега не искат сина си и нас в къщата. Явно е лошо да мисля в перспектива за детето си и да не искам да му се случи това,което стана с мен-при живи родители аз нямам наследство от тях,а от баба ми. - при живи родители какво наследство бълнуваш, баба ти вероятно ти е приписала къщата чрез дарение
 Ние не сме злобари и не гледаме в чужда паничка.Но при условие,че мъжа ми им е помагал,не е редно да се подиграват с него.Проблемите там са битови. Мъжа ми чете темата,наясно е с всяко мнение тук и не аз претендирам за нещо. А на тях им желаем да са живи и здрави,не искаме смъртта им.Не сме стигнали до там.
  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт