Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 942
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 375
  Обикновено не гениалност на детето, или способности над средното, айде така да ги наречем са мотивите на родителите да искат домашно образование, а специални възгледи, различни от масовите. Така че малко ги омешахме нещата.

# 376
А пък в СМГ открай време гледат с презрение и снизхождение тези от НПМГ, Янечек  Wink

# 377
Е, Дидева, моите наблюдения са по-старички, признавам.

# 378
  • волно калдъръмче
Една объркана за мен гледна точка.
1. Държавното обучение не струва или поне не е на нужното ниво  Crossing Arms
2. Детето ми е със светлинни години над нивото на връстниците си, защото е домашно обучено  Sunglasses
3. Печели олимпиада, организирана от презряното министерство на образованието  Flutter
4. В медиите - панаир  Crazy

Като е толкова уникално това дете, /според мен/ е недопустимо да пада на нивото на връстниците си и заедно с тях да мери сили на олимпиада, организирана от презряното МОМН.

# 379
Но имам тънкото подозрение, че да си специализиран гений с техническо
и математическо мислене е по-лесно от това да си тийн с малко по-обхватен
интелект.

# 380
  • волно калдъръмче
Ако мислиш, че на първи кръг е нужно да си специализиран гений - грешиш  Peace

# 381
Така е, друго си е да си уманитар, който не може да сметне един логаритъм.
Познавам математици и програмисти, които пишат и владеят думите страхотно, дори на повече от един език.
Разбирам пренебрежението ти към математиката, но грешиш.

# 382
Разтърсих се из нета ,Божидар е участвал в доста състезания по математика и информатика и от 6 и от 7 ,че и от 8 клас  Grinning
http://www.math.bas.bg/ch/2013/sm08.htm
http://www.math.bas.bg/bbr/results_7.html
Добро ниво има детето в направленията на баба и мама.

Точно така - добро. На Черноризец Храбър има 99 точки, а победителят в СМГ има 170. На това състезание "Бобър" (какво ли е не знам newsm78) има 95, а първият в класирането има 132. Нищо особено. А по телевизията обявиха, че бил печелил национални олимпиади по математика и информатика.

# 383
А как само се набутаха!  hahaha
Набутаха и други по веригата!
Майката е закононарушител.
Дали законът е "лош" спрямо нейния мироглед, докато не се промени тя е длъжна да го съблюдава.
Тя педагог, юрист или самозван програмист е? Може и с някоя "домашна" диплома да е.
Да заведе дело в Страсбург.

# 384
Така е, друго си е да си уманитар, който не може да сметне един логаритъм.
Познавам математици и програмисти, които пишат и владеят думите страхотно, дори на повече от един език.

Моля, без обиди. Като за 'уманитар стигнах достатъчно далеч с математиката.
Е, днес не си спомням как се смятаха логаритми, но мога да си припомня и
що годе знам за какво се използват. А и съм статистически грамотна.

Апропо в американската система, в която съм учила, нито един със специалност
литература не излезе без курс по статистика и две математики, както и нито един
математик не излезе без около 8 общи курса, сред които философия и литература.
И то сериозно- не да ти дадат изпита, с писане и четене.

Иначе доста хора могат да се изразяват сносно на повърхността, но хайде да не
пренебрегваме хуманитаристиката, защото има разлика между това да говориш
лъскаво и наистина да владееш езика. Второто е доста сложно.

# 385
  • волно калдъръмче
Разчела си пренебрежение към математиката, каквото аз лично не съм изразила, защото исках да кажа, че това момче въобще няма работа да се меша с плебса. А да подхранва егото си и майка му да прави панаири от незачетено първо място на някаква си олимпиадка за ученици, обучени от държавата, не му прави чест. Той е светлинни годи над тях: учи вкъщи, социализиран е перфектно, владее английски и учи световна история по американски учебник  Mr. Green

# 386
  • Русе
 Не мисля, че изчисляването на логаритми е критерий за сериозно достижение в разбирането на математиката. Peace

# 387
Ама има кофти прическа:)

# 388
Саморая, коментарът беше към последното изказване на Мамасита, не съм го адресирала към теб Simple Smile То който трябва разбра, де.

Btw не виждам защо толкова заяждане дали постиженията на момчето от Смолян били върховни или добри. Целта на домашното образование не е да даде някакви супердупер по-високи знания от училищното. Целите на домашното образование са напълно други, неслучайно освен хоумскулинг се нарича и unschooling. Като пътем (при евентуална регламентация) от него се иска да даде училищни знания на сносно средно ниво. Нищо повече.

# 389
Но имам тънкото подозрение, че да си специализиран гений с техническо
и математическо мислене е по-лесно от това да си тийн с малко по-обхватен
интелект.

В темата за СМГ някой беше пуснал съобщение за две деца от гимназията, спечелили призови места на някакъв национален конкурс за разказ на екологична тема. Нищо чак толкова необичайно, освен ако не провериш, че децата са и на първите места в рейтинга за национален отбор по математика. А и други изяви имат в най-различни области. Та недей да смяташ, че математиците са коне с капаци.

Кортезов пък говорел над десет езика. Няма да обяснявам кой е.

Общи условия

Активация на акаунт