Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 678
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 645
Още веднъж за социализацията и за статията - много често социализацията се бърка с възпитанието.
Авторът е писал, че семейството е ключова фигура за възпитанието на децата - естествено, че е така.
Родителите са основен фактор, който влияе на децата и това не се изключва, когато децата посещават училище. Независимо дали едно дете посещава училище или е на домашно образование, родителите са тези, които имат основна грижа за тяхното възпитание. Това, на което можеш да научиш децата си, когато са домашни ученици, можеш да ги научиш и докато посещават училището.
Интересно, че авторът осъжда нечие мнение (от къде е дошло това мнение е по-интересно), че посещаването на училище изключват същия процес, но в семейството.
Защо тогава самият той подценява или съвсем изключва социализацията в среда с връстници?

# 646
  • В тъмната гора.
Черна станция, аз тук, в тази тема не съм описала всичко, точно и последователно. Аз просто исках да изкажа своето разбиране към бащата от филмчето, който в следствие на побой над сина му го спира от училище.
А вие какво направихте?
Предполагахте, съчинявахте, донаслагвахте....Нали разбирате, че в случая не искам мненията ви? Когато съм имала нужда от съвети съм пуснала тема и са писали в нея. Поради това, моля, не спамете настоящата тема!

# 647
  • Ямбол
....
Лиляна, Лиляна...хайде попрочети малко бе човек...
Прочела съм достатъчно. Нямам намерение да си меря децата с твоите по сполетелите ги щети.
Мисълта ми беше друга, но се отказвам да ти обяснявам.
А случката с твоето дете можеше да се случи и ако то беше домашен ученик, отишъл да си купи любимия чипс.

# 648
  • В тъмната гора.
....
Лиляна, Лиляна...хайде попрочети малко бе човек...
Прочела съм достатъчно. Нямам намерение да си меря децата с твоите по сполетелите ги щети.
Мисълта ми беше друга, но се отказвам да ти обяснявам.
А случката с твоето дете можеше да се случи и ако то беше домашен ученик, отишъл да си купи любимия чипс.

Ясно, ти защитаваш училището и учителите. ОК. Това си е твое право.
Това, че проявявам разбиране към родителите на домашни ученици, не значи, че и моето дете ще стане такъв ученик. Това си е мое отношение, мое мнение, на което имам право, както съответно и ти на своето. Няма нужда да се убеждаваме кой е по-прав.

# 649
  • волно калдъръмче
Предвид дадената информация интерпретациите на случая може да са много. Всеки ще изкаже гледна точка. Ако се абстрахираш от емоциите, ще видиш, че хората не са против теб, а просто се опитват да ти покажат, че медалът има и друга страна.

# 650
Колко неща вече почнаха да ми се изясняват.  ooooh!

" Нашите цели
GoodBirth Ministries, Inc, е 501 (в) (3) корпорация намира в Fountain Inn, Южна Каролина. Като религиозно-просветна служение, ние се ангажираме да спонсорира, субсидиране, и напредва сериозно Christian стипендия и образование, за да:
....."
/през транслатора/
http://www.goodbirthministries.com/
Тези християнски ценности възпитават лицата, които са сформирали това "домашно образование"
Имаме съфорумци, които са вещи в материята за сектите и могат да коментират.
"Религиите /сектите/ в България"
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=319427.15
"Секта - а сега накъде?"
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=715670.0
Подминахте този мой пост.
Как да ви алармирам, че тази организация прикрита зад  "домашно образование" е секта,
функционираща и прилапваща образовани люде от БГ системата!!!

Г-н Е. Петков защо не споделите как през 1993г-94г попаднахте в сектата?
Защо не сте в Америка?
Чувствате призвание да проповядвате мечта Господна?
Тази Господна ваша придобивка към момента под прикритие се нарича "домашно образование"!
Това, че сте си повярвали (около 10 семейства)  и сега, след 20 години излизате на показ.
Защо се страхувате да покажете религията, която изповядвате?

# 651
О, Фаина, изобщо не си изпуснала като не си чела темата.  Laughing От моя пост до тук по метода "четене по диагонал" нищо ново под слънцето. Все едно съм се върнала с Машина на времето в соца и слушам как е лошо на Запад, докато големите другари не само пътуват, търгуват, ами си пращаха децата в университетите на вражеския империализъм. В едно не си права, но то е защото познаваш само един такъв човек. Домашното образование не означава, че детето ще бъде образовано само в една област. Вариантите са много.

На колежките от форума искам да кажа, че напълно безсмислено да се натоварват толкова емоционално заради Божидар и майка му. Колко от вашите деца ходят на олимпиади? Имам много какво да пиша по темата, но нямам тези амбиции. Поне приемете правото на родителите да избират къде и какво да учат децата им. Всъщност това е голям проблем в България. Домашни училища има не само в щатите, а и в Европа, и не винаги са свързани с религиозни секти. Peace

# 652
Аз лично не желая да влизам в полемики с никой, искам само да си кажа мнението...  Laughing При домашното образование, може би детето наистина получава добри знания, което аз лично го отдавам на факта, че просто вниманието е съсредоточено само върху него, а не както в училище - един учител да трябва да се занимава с 26-30 деца. Но пък от друга страна - оформя ли се едно дете като индивид, когато е само, учи само и както виждам от статии единстените му приятели са онлайн. Лично за мен - не.
  Това дете става типичният нърд... Целият му живот става компютърни игри тип WoW и LoL/различни игри са  Laughing/. Ние възпитаваме децата си, естествено - учим ги на каквото можем, правим всичко за тях, обаче идва периодът, в които те се оформят като самостоятелни характери, нещо което НЕ трябва да зависи от нас... Ние го подпомагаме със съвети, но все пак, както в живота,всеки един от нас намира своята собствена социална група, така и децата ни се разделят по свои собствени признаци на групички в училище. Всички сме на ясно, че има деца които са по различни и ги тормозят, но те не биват тормозени от всички и те си имат приятели, това пък от своя страна, тормоза един вид, ги изгражда като хора... Никой не е се е провалил в живота понеже във втори клас Пенчо му ударил един шамар... Но от друга страна, колкото и да си умен, където и да учиш и 1200 олимпиади да спечелиш, ако си асоциален, няма да бъдеш щастлив... Колко много умни хора има на този свят, които пък са и толкова нещастни. Другите се чувстват по нисши от тях и ги е страх да се доближат близо, респектирани са от тях, но няма да направят крачка за сприятеляване. Тези хора, макар и умни са самотни.
        По-добре посредствено образование, но живот изпълнен с приятели и любов, отколкото Нобелов лауреат - но самотен и тъжен...  Wink

# 653
  Всички сме на ясно, че има деца които са по различни и ги тормозят, но те не биват тормозени от всички и те си имат приятели, това пък от своя страна, тормоза един вид, ги изгражда като хора... Никой не е се е провалил в живота понеже във втори клас Пенчо му ударил един шамар... Но от друга страна, колкото и да си умен, където и да учиш и 1200 олимпиади да спечелиш, ако си асоциален, няма да бъдеш щастлив... Колко много умни хора има на този свят, които пък са и толкова нещастни. Другите се чувстват по нисши от тях и ги е страх да се доближат близо, респектирани са от тях, но няма да направят крачка за сприятеляване. Тези хора, макар и умни са самотни.
        По-добре посредствено образование, но живот изпълнен с приятели и любов, отколкото Нобелов лауреат - но самотен и тъжен...  Wink
Yaya_Notsy, аз не съм чела статиите, които се разпространяват на български. Ако пишат, че детето ще бъде социално изолирано, това е етикиране, което лесно се лепва и не се разсъждава повече. Как ще е социално изолирано, като тези деца имат повече свободно време от другите и имат възможност да ходят на повече занимания - спорт, езици, изкуства и т.н.? Социално изолиран си ако те затворят в мазето и ти дават храната през някоя дупка. Хайде да не минаваме в паталогии! И в едно си права, за човек не е гаранция да ли ще е щастлив като е много образован. Нещастен може да е и като е неграмотен, така, че това залитане е напълно извън темата.

А ти сериозно ли мислиш, че "тормоза един вид, ги изгражда като хора"?

# 654
Образованието, а не ходенето на училище да бъде задължително
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1200144

# 655
Образованието, а не ходенето на училище да бъде задължително
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1200144
Хубаво интервю!
Цитати от коментарите под статията:
" Ако детето иска да получи българска диплома, следва да покрива образователните изисквания като в края на всяка учебна година се полага конторолен изпит за тяхното покриване. Но и в момента много от тези деца са регистрирани в чужди училища - в Англия например, и покриват изискванията на тамошната училищна уредба."
"Няма лошо децата да се обучават в къщи, но ако в края на всяка година се явяват на външно оценяване по всички предмети за съответния клас. Ако се представят успешно - продължават в следващия клас. И така - до 12 клас. Ако не могат да изкарат необходимите оценки по всички предмети за един клас, примерно 2 години, задължително да посещават училище. Всичко друго са празни приказки."

Това показва не разбираме на въпроса.
В щатите Домашните училища не подлежат на никакви регулации, стандарти и проверки. Точно за това, то е независимо от държавата. Държавни изпити не се полагат в домашните училища. Децата се допускат до всички състезания, включително и до кандидат-студентски изпити.

# 656
  • Русе
Това показва не разбираме на въпроса.
В щатите Домашните училища не подлежат на никакви регулации, стандарти и проверки. Точно за това, то е независимо от държавата. Държавни изпити не се полагат в домашните училища. Децата се допускат до всички състезания, включително и до кандидат-студентски изпити.

Не виждам нищо положително в това на наша почва. Първо състезанията са доста спорен критерий. От друга страна образователната система не се свежда само до подготовка за академично образование. Кой ще финансира образование, независимо от държавата в такъв случай.

# 657
  • София
О, Фаина, изобщо не си изпуснала като не си чела темата.  Laughing От моя пост до тук по метода "четене по диагонал" нищо ново под слънцето. Все едно съм се върнала с Машина на времето в соца и слушам как е лошо на Запад, докато големите другари не само пътуват, търгуват, ами си пращаха децата в университетите на вражеския империализъм. В едно не си права, но то е защото познаваш само един такъв човек. Домашното образование не означава, че детето ще бъде образовано само в една област. Вариантите са много.

На колежките от форума искам да кажа, че напълно безсмислено да се натоварват толкова емоционално заради Божидар и майка му. Колко от вашите деца ходят на олимпиади? Имам много какво да пиша по темата, но нямам тези амбиции. Поне приемете правото на родителите да избират къде и какво да учат децата им. Всъщност това е голям проблем в България. Домашни училища има не само в щатите, а и в Европа, и не винаги са свързани с религиозни секти. Peace

Питаш за олимпиадите, колко от децата на "колежките"  Wink ходят. Моите ходят. И какво? Да не е някакво чудо невиждано дете да ходи на олимпиада! Още от началните класове, когато нямаше олимпиади за малките, а бяха някакви състезания, организирани от Сдружението на началните учители. Ходят на почти всички олимпиади, които са обявени от МОН и постигат сносни резултати като се има предвид, че разчитат на знанията си от училище.  Вчера също имаше олимпиада. В отчетните теми можеш да видиш, че с редки изключения, децата на "колежките" са като абонирани за олимпиади и състезания, и то в различни области - има и спортисти, и танцьори, и художници, и музиканти - независимо от специализацията ходят на официалните олимпиади. Така че сори, ама Божидар не е някакво уникално явление, особено като зная доста деца, включително от този форум, които хем ходят на училище и са, така да го кажа, пълни отличници, хем ходят по олимпиади, хем се изявяяват и извън училище, и то пак на доста високо ниво. Просто родителите на тези деца не вдигат пушилката и не са суетни като героите оот репортажа.

# 658
  • Русе

На колежките от форума искам да кажа, че напълно безсмислено да се натоварват толкова емоционално заради Божидар и майка му. Колко от вашите деца ходят на олимпиади?
    Ходи на почти всички състезания - английски,БЕЛ,история,география за неговата възраст и се справя понякога максимално добре, въпреки че е по 4-5 часа на ден в зала за спорт и е национален състезател.

# 659
  • Бургас
Да си изкажа и аз мнението. Аз като един индивид преминал почти с отличен нашето училище съм твърдо ЗА домашното образование. Наистина нашето образование е напълно ощетено. Системата ни е неефективна. Накрая завършват деца, които не знаят и не могат нищо (с изключение на тези от някои професионални гимназии). Имала съм учители, които с любов са си предавали знанията, имаше и такива навъсени недоволни от живота лелки, които декламираха с равен тон някакъв урок, заучен наизуст от учебника и само чакаха да свърши часа. Аз бях много любознателно дете, но подобни индивиди, които не бяха никак малко, могат да убият всякакво желание да научиш нещо. Децата не разбираха какво се учи и наизустяваха текстовете в учебника. Да не говорим масовото насаждане как едисикой литературен герой е положителен, защото... и ти убиват всяка инициатива да разсъждаваш. Да, прави сте, че пропуските в училище детето може да си ги набави самостоятелно в зависимост от неговите интереси, но когато имаш натоварена програма и гледаш да си научиш и напишеш домашните по всичко, нямаш никакво време и желание за каквото и да било. Аз например съжалявам, че изгубих пет години от живота си в университета. Това, което научих там можех да го науча за една година. Аз съм завършила Информатика и работя в сферата на софтуера. Знанията на моите колеги са предимно от самоподготовка. Повечето са завършили университет колкото заради дипломата, много от тях са го напуснали преждевременно, защото са недоволно от образованието си. Дори и без висше такова някои от тях днес работят в чужбина.
Относно прословутата диплома. Ами на мен досега никога не са ми искали. Мъжа ми работи в производствена фирма. Никой не се интересува от това какво са завършили работниците. Важното е да могат да четат и пишат и да имат базови познания по математика, че се правят някои изчисления. Не получават никак ниски заплати.
А това за социализацията няма да го коментирам. Като я чуя тази дума и ми се повръща вече. Прекалено много се преекспонира това. Социализация, та социализация. 'Щото ако не се срещаш на ден с по стотина души на твоята възраст ще станеш еди какъв си. И това, дето там се калявали е напълно извратено. Те още нямат знанията и уменията да реагират адекватно в конфликтни ситуации, затова тормозените се затварят още повече в себе си, а тарторите добиват повече смелост да тормозят. Цялата ситуация би била поучителна ако до тях има адекватен възрастен, който да ги съветва при всеки конфликт как се постъпва и да има ясно очертани правила и наказания. Ама такъв няма. Оставят се на самотек.
Аз ако имах необходимата смелост бих си обучавала детето в къщи. И без това постоянно ми се оплаква, че на градината децата са лоши.

Общи условия

Активация на акаунт