Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 617
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 660
  • Русе
Накрая завършват деца, които не знаят и не могат нищо (с изключение на тези от някои професионални гимназии). Имала съм учители, които с любов са си предавали знанията, имаше и такива навъсени недоволни от живота лелки, които декламираха с равен тон някакъв урок, заучен наизуст от учебника и само чакаха да свърши часа.
   Мислиш ли,че ако се въведе домашното образование, процентът на грамотните ще се увеличи.

# 661
Това показва не разбираме на въпроса.
В щатите Домашните училища не подлежат на никакви регулации, стандарти и проверки. Точно за това, то е независимо от държавата. Държавни изпити не се полагат в домашните училища. Децата се допускат до всички състезания, включително и до кандидат-студентски изпити.

В САЩ нямат нашите цигани. Ти се фокусираш върху 50-60 семейства в България, които обучават сами децата си. Прави или криви, те са общо взето интелигентни и което е по-важно имат много амбиция да образоват децата си. Все някакси ще ги образоват и децата ще си намерят път в живота. Но забравяш към милион цигани. Забравяш и много бедни българи, мохамедани и помаци по селата. Какво ще направят те, ако държавата позволи пълна слободия относно ходенето на училище? Ще ти кажа какво, няма да ходят изобщо. Циганите ще просят, другите ще пасат говедата или ще копаят тютюна. После тези деца ще легнат на раменете на всички нас за социални помощи.  Със задължителното държавно образование държавата се опитва поне да направи тези деца грамотни и да ги изучи до 9 клас.
После, философията на хоумскулърите е, че децата са си техни и те знаят най-добре какво е важно за тях. Да, ама модерните концепции са, че децата не са собственост на родителите си и също имат права. Защото какво става с този Божидар? Нещо като соц стихотворението "Програмист е мойта майка, програмист ще съм и аз". Ами ако той имаше други желания? Гарантирайки универсално образование държавата в някаква степен гарантира на децата и възможност да си изберат поприще в живота, а не да бъдат формирано у дома на 100%. Същото е и с религията - едно възпитано от бебе в религиозни догми дете никога няма да бъде свободен дух. Колкото и да развяват байрака на свободата тези хоумскулъри.

Та така с ненамесата на държавата - медалът винаги има две страни.

# 662
tweetys Heart Eyes

Така че сори, ама Божидар не е някакво уникално явление, особено като зная доста деца, включително от този форум, които хем ходят на училище и са, така да го кажа, пълни отличници, хем ходят по олимпиади, хем се изявяяват и извън училище, и то пак на доста високо ниво. Просто родителите на тези деца не вдигат пушилката и не са суетни като героите оот репортажа.
  Laughing Какво толкова като се говори за Божидар? Хората имат проблем, който ти нямаш. Искат права в Родината. Това ли те дразни, че дигат пушилка? Ами игнорирай ги тогава. Никой не се бори против държавното училище. Така, че щом си доволна, това е прекрасно!

# 663
  • София
Колко пъти да го напиша - майката на Божидар, с помощта на една камара длъжностни лица, е нарушила всички възможни правила, само и само синът й да се яви на олимпиада, на която няма никакво право да се явява. И то не за пръв път, а доста често са им "помагали на местна почва" в разрез с правилата (което си е чист рецидив, няма нищо случайно). Ти това смяташ ли го за правилно? И от интервютата с нея, включително в предаването на Цветков, лъха някакво високомерие и опити за създаване на впечатление за уникалността на Божидар, която уникалност се дължи на домашното му обучение, едва ли не е някакъв гений невиждан. За какво вдигат пушилката майка му и Божидар, за това, че хем са нарушили правилата, хем наглеят да търсят награда? Моля ти се, изобщо не става въпрос за домашното обучение, нито за това колко супер е едно дете в очите на майка си, а за глупостта и наглостта на майката, сина й и нарушенията на цял букет от длъжностни лица - учител, директор, служители в Инспектората или МОН.
Аз от нашенската система не съм доволна. Доволна съм от част от учителите на децата си.

# 664
  • Куциндрел
Защо хоумскулърите (какъв хубав нов термин) си мислят, че децата които ходят на училище не се обучават и вкъщи?
Хубаво е да се даде право за домашно обучение, както може би е хубаво да се даде право и на някаква смесена форма м/у училищно и домашно обучение. Но, тези които искат да се обучават вкъщи, да държат изпити всяка година.

Неграмотни и незнаещи стават тези деца, на които не им е обърнато внимание.

# 665
Черна станция,
 Joy тези които са казали за медала и двете му страни са казали и "разделяй и владей". Или пък има една медия, която каза нещо от сорта, истината има различни гледни точки  Joy и много хора са зомбирани с това лого.

Гаранция - Франция. Никой не твърди, че детето ще стане грамотен човек като се учи в къщи, както и че ако ходи на училище - същото. В щатите има и цигани, и черни, и латино и какви ли още не. Данните са страшни на ходилите в държавните училища и останали без да могат да четат и да смятат.
Приемствеността в профисиите е нещо много хубаво. Хората са свободни и си избират с какво да се занимават, за това и много възрастни хора не успяват да предадат бизнесите си на децата. Извинявай, но живееш в някаква чужда реалност и само осъзнавам, че си губя времето да продължават да давам разяснения. Просто не плюйте по хора, които имат различно от вашето мислене. Още повече те не натоварнат държавния бюджет. Peace

# 666
  • Русе
  Няма доволни от училището и от системата, но акцентът, който се поставя с прецедента , не е в полза на ничие развитие.

# 667
  • София
Проблемът не е, че не им дават да се обучават вкъщи. И сега има начини - индивидуално като частен ученик. Проблемът на хоумскулърите е, че те не искат да имат нищо общо с образователната система, децата им да не полагат изпити, обааче да могат да се ползват от всички благинки, както в случая е с Божидар - хем не е ученик по правилата, хем да се явява на олимпиади, хем да трупа точки. Тарикати.

# 668
Колко пъти да го напиша - майката на Божидар, с помощта на една камара длъжностни лица, е нарушила всички възможни правила, само и само синът й да се яви на олимпиада, на която няма никакво право да се явява. И то не за пръв път, а доста често са им "помагали на местна почва" в разрез с правилата (което си е чист рецидив, няма нищо случайно). Ти това смяташ ли го за правилно? И от интервютата с нея, включително в предаването на Цветков, лъха някакво високомерие и опити за създаване на впечатление за уникалността на Божидар, която уникалност се дължи на домашното му обучение, едва ли не е някакъв гений невиждан. За какво вдигат пушилката майка му и Божидар, за това, че хем са нарушили правилата, хем наглеят да търсят награда? Моля ти се, изобщо не става въпрос за домашното обучение, нито за това колко супер е едно дете в очите на майка си, а за глупостта и наглостта на майката, сина й и нарушенията на цял букет от длъжностни лица - учител, директор, служители в Инспектората или МОН.
Аз от нашенската система не съм доволна. Доволна съм от част от учителите на децата си.
Да ги вкарат в затвора, така ли? Laughing Проблемът е, че наредбите не са осъвременени. За това е нормално да се вдига пушилка, както по-горе се изрази.

# 669
Гледах предаването, доста странно (спрямо възрастта си) отговаряше въпросното дете.
Попринцип ми допада идеята за обучение на детето вкъщи, тъй като гледайки сега завършващите млади учители съм убедена, че аз ще му изградя значително по-стабилна основа (по всички предмети, които се учат до 4-ти клас!). Но пък обучението вкъщи прави детето някак си асоциално. Едно е да седи по цял ден с мама, друго е по 4-5 часа дневно да изкарва с децата.
И още нещо, което ме спира да гласувам в анкетата, че съм "За" домашното обучение, е, че реално погледнато колко процента от майките могат да дадат адекватно образование по ВСИЧКИ предмети? Не са чак толкова много, за съжаление.

Иначе по темата - абсолютно съм съгласна, че въпросното дете с ПРАВО е дисквалифицирано и недопуснато до участие в следващия кръг на състезанието. То НЕ отговаря на изискванията - тези състезания са за ученици от еди си каква до еди си каква възраст. То не е ученик по смисъла на закона. Друго - в България образованието до 16-годишна възраст е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! (без значение в каква форма ще е - редовна, или индивидуална, но е задължително!!!)

# 670
  • Куциндрел
Не знам къде не се иска диплома при кандидастване за работа, но в бранша, в който работя, обявите са - минимум бакалавър по специалността. Rolling Eyes
Е, работят при нас и хора със средно образование, но преди това са имали доста стаж по професията. По-скоро е изключение това.
Отделно всяка професия си има изискване от държавата за вид квалификация. И в частните фирми се работи по кодовете на професиите.

# 671
Проблемът не е, че не им дават да се обучават вкъщи. И сега има начини - индивидуално като частен ученик. Проблемът на хоумскулърите е, че те не искат да имат нищо общо с образователната система, децата им да не полагат изпити, обааче да могат да се ползват от всички благинки, както в случая е с Божидар - хем не е ученик по правилата, хем да се явява на олимпиади, хем да трупа точки. Тарикати.

Ако искаш прочети ми по-горните изказвания. Едно такова дете с нищо не ощетява твоето, освен, че може да му е по-сериозна конкуренция. Тези хора си плащат данъците и не използват твоята благинка - държавното училище. По-горе писах, че домашното училище не подлежи на контрол от държавата.

# 672
Недоумение буди в мен факта, че хората по вторият начин се уреждат да участват в олимпиадата , която се организира и проверява от същата система, която отхвърлят.
Смешно е, родителите да се гордеят с нивото на знание на детето си , оценено като такова от същата система, която за тях не струва ... newsm78

Последна редакция: пн, 13 яну 2014, 09:48 от basis

# 673
  • София
Камино, наредбите дали са и какви са няма никакво значение. Не можеш ей така ди си решаваш дали наредбата билаа осъвременена, та да си избереш дали да я спазваш, че и като те хванат заради собственатаа ти глупост, да се правиш на жертва. Да разбирам ли, че смяташ постъпката на майката на Божидар за правилна? Ти ще си пратиш ли детето някъде в разрез с правилата и така да му спъваш пътя? Защото в момента на Божидар му направиха всички мечешка услуга. Божидар няма да го запомнят с това, че е постигнал висок резултат, нито с това дали и колко  е умен/талантлив, а с това, че участието му е свързано с мътна история и нарушения.
Божидар и другги деца като него изобщо не ми дреме дали са конкуренция на моите, защото светът е достатъчно широк, за да може всеки да си намери мястото. Един достоен противник може да спечели уважението ми, но някаква шушумига, дето няма достойнство да се състезава честно и според правилата, хич не предизвиква положително отношение.

# 674
По-горе писах, че домашното училище не подлежи на контрол от държавата.
Но олимпиадите и националните състезания подлежат.

Общи условия

Активация на акаунт