Дете, което не ходи на училище, печели състезания по информатика ...

• 36 619
  • 1 239
  •   1
Отговори
# 690
Няма нещо, което да ти е гарантирано от училището, освен че до 4 клас няма да останеш да повтаряш, а после гарантирано може да минаваш в горен клас с двойка по предмет. За образованието, получено в масовите учлища, не в елитните гимназии, се знае - продуктът е неграмотен и без никакви умения и интереси, без особено бъдеще.
Лиляна, разбира се, че имам примери, сега на олимпиадата се класираха само децата, които ходят на школи, тези, които разчитат на преподаденото в клас, не изкараха и по 7 точки.

# 691
  • Бургас
Ако всеки можеше да се справи със задачите от олимпиадите, тогава какъв им е смисъла?
Олимпиадата трябва да е над масовото ниво, трябва да е малко по-трудна от най-трудните задължителни задачи.

Разбира се, само че деца, които не са се подготвяли допълнително, а са решавали примерчета в часовете и са писали малоумни домашни, ще гледат като паднали от Марс и няма да знаят какво да правят.

Аз не съм ходила на допълнителни уроци и пак си участвах на олимпиади.
Но, да, прави сте, че на някои родители амбициите са толкова големи, че започва да слага много високи непосилни летви.
Ето защо според мен за хоумслулърите, ако не учат по програмата на МОН трябва да се правят проверки. Не само по отношение на знанията, които придобиват, а и проверки от психолог да прецени дали детето не е излишно пресирано.

# 692
  • Ямбол
...
Лиляна, разбира се, че имам примери, сега на олимпиадата се класираха само децата, които ходят на школи, тези, които разчитат на преподаденото в клас, не изкараха и по 7 точки.
Е, тук няма толкова школи, освен училища Европа, за други не съм чувала. И о, чудо, децата ни се класират на областни и национални олимпиади, само с техни сили и малка помощ от учителите си.

# 693
E, преди 100 години и аз си ходех по олимпиади без допълнителна подготовка, но тогава все още в училищше се учеше.

# 694
  • Ямбол
E, преди 100 години и аз си ходех по олимпиади без допълнителна подготовка, но тогава все още в училищше се учеше.
И сега се учи. На школа е модерно да се ходи там, където ги има. Само си дават парите родителите.

# 695
  • Бургас
Аз. В училище нито се въвлича, нито се отрича християнството, а се учи като история и литература. Дава се свободен избор на детето. Това е правилното. грешното е да познава само една част от света и да бъде лишено от другите възможности за избор.

Оф. Айде стига с това християнство. Според мен и майката беше толкова християнка, просто се направи на интересна с това изказване.
Аз не говоря за правилното по отношение на религията, а правилното по отношение на знанията и методите на обучение.

# 696
И сега се учи. На школа е модерно да се ходи там, където ги има. Само си дават парите родителите.

Може да се учи в училището, в което преподаваш ти, за това не споря, но е истина, че задачи като на олимпиадата, нашите не са решавали даже в часовете по ЗИП. А в школите решават, т.е. дават  им нещо, което в училище се пропуска. Нека е модерно, но без допълнителни школи или уроци, ще влезеш в хубава гимназия след 7 клас на куков ден. Това е положението и се знае от всички.

# 697
Цитат
Ето защо според мен за хоумслулърите, ако не учат по програмата на МОН трябва да се правят проверки. Не само по отношение на знанията, които придобиват, а и проверки от психолог да прецени дали детето не е излишно пресирано.

Второ е безсмислено. И при ходещи на училище деца може да се породят проблеми с първоизточник- психясали от амбиция родители. Тези случаи не подлежат на всеобща задължителна специализирана проверка. Поради това е излишно такава да се прави специално за хоумсхулите. Освен това ще се появи и дискриминация на тази плоскост.

# 698
  • Бургас
А аз не мога да разбера, явяването олимпиада да не би да е задължително. Защото от тук оставам с впечатлението, че едва ли не всички деца се явяват и правят невъзможното (ходят на школи) да я спечелят. Нали идеята на олимпиадата е да се посещава точно от надарени в този предмет деца. Или бъркам.

# 699
Ако всеки можеше да се справи със задачите от олимпиадите, тогава какъв им е смисъла?
Олимпиадата трябва да е над масовото ниво, трябва да е малко по-трудна от най-трудните задължителни задачи.

Разбира се, само че деца, които не са се подготвяли допълнително, а са решавали примерчета в часовете и са писали малоумни домашни, ще гледат като паднали от Марс и няма да знаят какво да правят.

Така е (за втория и особено за третия кръг), но къде е проблемът? Както казах - имаме обща база и опционално развитие в дадена област за този, който иска и може. Няма такава система, която да подготвя децата за участие в олимпиада по всички предмети. Системата цели да даде на всички образователен оптимум, а после който има сили и мотивация нека се развива в една, две или колкото може и иска области и да ходи на олимпиади и да се готви за кариерата си. Но база трябва да има за всички деца. Това е грижата на държавата и на задължителното училище.

Цитат
За образованието, получено в масовите учлища, не в елитните гимназии, се знае - продуктът е неграмотен и без никакви умения и интереси, без особено бъдеще.
Да, ама поне може да чете и смята. И нещо друго все пак са понаучили. И това не е заради системата, а заради "материала". Но този същият "материал", ако не беше задължителното образование, нямаше да може и да чете и да смята даже. Защото няма мотивация в семейството. Такива семейства и да им се разреши домашно обучение няма да изучат децата си, нали? На тях им трябва остен.

Последна редакция: пн, 13 яну 2014, 11:50 от Черна станция

# 700
Тогава защо Божидар да не може да ходи на олимписада? Хем това са състезания за надарени деца, хем обаче само за ученици, които са общо взето - средна работа. Дайте да го променим този регламент, вместо да се тръшкаме нак Божидар е нарушител. Законите са, за да се променят с годините, иначе още щяхме да режем ръце за кражба.

# 701
Тогава защо Божидар да не може да ходи на олимписада? Хем това са състезания за надарени деца, хем обаче само за ученици, които са общо взето - средна работа. Дайте да го променим този регламент, вместо да се тръшкаме нак Божидар е нарушител. Законите са, за да се променят с годините, иначе още щяхме да режем ръце за кражба.

Или някой се страхува? Лошо е страхът да е водещ при подобни решения.

# 702
Ами чудя се - хем ми обясняват, че в училище е достатъчно добро обучението, хем че е нормално на олимпиадата да не се класират деца без допълнителна подготовка. Кое е вярно? И защо Божидар да няма място там?

# 703
Системата цели да даде на всички образователен оптимум, а после който има сили и мотивация нека се развива в една, две или колкото може и иска области и да ходи на олимпиади и да се готви за кариерата си. Но база трябва да има за всички деца. Това е грижата на държавата и на задължителното училище.

Peace Точно това се канех да напиша и аз.

# 704
Ами чудя се - хем ми обясняват, че в училище е достатъчно добро обучението, хем че е нормално на олимпиадата да не се класират деца без допълнителна подготовка. Кое е вярно? И защо Божидар да няма място там?
Ами да вземем за пример точно олимпиадата по информатика. Състезателните групи са определени на база на класовете. Информатиката не е част от ЗП в 4-7 клас, но има състезателни групи за тези класове. Няма как тези деца се явят без допълнителна подготовка.
Като изключим регламента за участие, проблемът при Божидар е, че на практика няма точно определен клас. На едно състезание избира да участва като седмокласник, а на друго - като осмокласник.

Общи условия

Активация на акаунт